Yaz Sıcakları için önlemler.!


Betta MarketimÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/12/2008
İl: Bursa
Mesaj: 430
Betta MarketimÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2012 14:19
Merhaba arkadaşlar bugünlerde bildiğiniz üzere hava sıcakları kimi yerlerde mevsim sıcaklarının üzerinde kimi yerlerde normal seyretmektedir.Bu gibi sıcaklarda baktığımız tanklardaki filtrasyondan tutun, bettanızın sağlığını etkiliyecek bir çok faktör oluşmaktadır.Sizlere bir kaç öneride bulunmak istiyorum.

1. Sıcak Havalarda su değerleri normal sıcaklık değerlerine göre farklılıklar göstermektedir.PH,iletkenlik vs gibi durumlar suyun sıcaklığına ve tankınızın içindeki döngüye göre değişe bilmektedir. Bu günlerde benim tavsiyem eğer elinizde ölçüm cihazlarınız var ise suyunuzun değerlerine göre su değişimini yapmanızdır. Eğer yok ise , Günlük taze su değişimi (Klordan ve ağır metallerden arındırılmış su) %15-20 arası suyunuzun değerlerini sabit değerlerde tutmanızı sağlayacaktır.

1.a : Su değişimlerinde, suyunuzu değiştirmeden önce suyunuzun sıcaklık değerini ölçüp, yeni değişim yapacağınız su ile sıcakların eşit olmasına dikkat ediniz. Eğer arada 2-3 derece +/- değer var ise su değişiminde bettanız etkilenebilir.Bu durumda siz farkına varmadan hastalıklara (beyaz benek,mantar ve kuyruk erimeleri gibi) bir çok hastalıklaraaçık davetiye çıkarabilirisiniz.

2. Bu sıcak havalarda bettanızın bulunduğu tanktaki su, ısındıkça bettanız tankınızın içinde belli zaman dilimleri içerisinde Mukoza sıvısı basacaktır . (Bizdeki terleme olayı ) .Normolde bazı bettaların üzerinde ağ şeklinde'de gözüke bilir.Bu mukoza sıvısı tankınız eğer cama cam ise suyun içerisinde dip kısmında örümcek ağı gibi duracaktır.Bu ağ yapışkan bir maddedir ve tankınızın dip kısmına yapışarak mantarlaşmaya sebep olabilir.Eğer günlük bu değişmeler fark edilmezse su değerleriniz bozulabilir. Günlük su değişimlerde tankın dip kısmında düzgün dip çekimi ile bu problemi halledebilirsiniz.Eğer çok yapışkan bir şekilde tankın iç kısmında duruyor ise cam temizleme süngerleri ile bettanızı strese sokmadan temizleyebilirsiniz.Kum olan tanklarda bu uygulama kum üzerinden çekim yapılarak halledilebilir.

3.Sıcak su değerlerinde bettanız çok hızlı bir şekilde solunum yapabilir buda gayet normal bir durumdur fakat bu sıcaklık fazla artar ise bettanızı çok fazla yorabilir.Bunun için tankınız güneş gören bir yerde ise bunu daha gölge olan bir odaya yerleştirebilirsiniz.Eğer tankınızın bulunduğu yer son katta ise hangi odaya koyarsanız koyun aynı sıcak değerlerde sabit kalacaktır bunun için tankınızın üstüne soğutucu fanlar ile bir nebzedeolsa sıcaklığı biraz düşüre bilirsiniz.

4.Sıcak yaz günlerinde yemleme olayını , bettanızı yormayacak şekilde yapmanız ideal olucaktır. Günlük yemlemelerde granül yem veren arkadaşlar sayıyı yarı yarıya indire bilirler ve bir menünüzde mutlaka artemia,su piresi vs gibi kabuklu canlıların yem olarak verilmesini öneriyorum. Örnek verecek olursak,

Sabahki menüde : Bettalar için üretilmiş Granül yemlerden normal günlerde 4 adet tane olarak atıyor iseniz ,çok sıcak havalarda bunu 2 adete indirmenizi öneririm.Bu sayı bettanızın bağırsak ve mide sistemini yormadan tüketmesine yardımcı olacaktır. Akşamki menüde ise canlı yem bettanızın bağırsak ve midesini rahatlatacaktır. Ayretten canlılık kazanmasına sebep olucaktır.

4. Geceleri bettanızın aydınlatmasını yakmayınız mümkünse ,bettanızı geceleri dinlendiriniz.

5. Mümkün oldukça günlük kanat ve fin gerdirme hareketlerini fazla yaptırmayınız.Eğer yaptırcak iseniz akşam saatleri 22:00 gibi geç vakitlerde yaptırınız. Gündüzleri sıcak havalarda yapacağınız kanat gerdirme hareketlerinde ,bettanızın vucüd formunun yumuşak olması sebebi ile (fazla mukoza basması) kuyruklarda yırtılma,kopma ve erime gibi sebepler doğurabilir.

5.a : Yukarıda bahsettiğim sebeplerden dolayı kanatlarda yırtılma ,kopma gibi dışında erime var ise,günlük ilaç tedavilerini gece uygulamanızdır. Gündüz sabahları işe gitmeden önce yahut evdeyseniz ilaçlı suyu %50 çekip yerine taze suyu yavaş eklemenizdir.Eğer ilaç tedavisini gündüz yapacak iseniz su değerleriniz ilaçı normal değerlerde kullansanız bile sıcak değerler yüzünden tepkimeye girecektir.Buda bettanızı tedavi edeyim derken daha fazla yormanıza sebep verecektir.

Şimdilik aklıma gelen öneriler bunlar aklıma geldikçe sizlerle detayları paylaşacağım.

Saygılarımla,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

veyron1907Çevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 60
veyron1907Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2012 14:41
Bir akvaryumcu abimiz akvaryuma buz koy dedi sıcaklığı düşürmek için yapılabilirmi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PelobsÇevrim Dışı

Kayıt: 17/07/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 19
PelobsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Temmuz 2012 14:55
Kanat gerdirme ve fin hareketi nedir. Ben betalarımı aksam kucuk et parçaları veriyorum sabah da akvaryumcudan aldıgım kırmızı kuru yem parçalarıyla besliyorum sorun olur mu?
Acemiyim ilginiz içinteşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Betta MarketimÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/12/2008
İl: Bursa
Mesaj: 430
Betta MarketimÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2012 18:35
[QUOTE=veyron1907]Bir akvaryumcu abimiz akvaryuma buz koy dedi sıcaklığı düşürmek için yapılabilirmi?[/QUOTE]

Buz koymak anlık düşüşe sebep olur ve pek yararlı olmaz,buzlar eridiğinde yine aynı ortam sıcaklığına dönecektir.Ki bir çok detaya girebiliriz ,bence pek uygun değil buz olayı her yönden,


[QUOTE=Pelobs]Kanat gerdirme ve fin hareketi nedir. Ben betalarımı aksam kucuk et parçaları veriyorum sabah da akvaryumcudan aldıgım kırmızı kuru yem parçalarıyla besliyorum sorun olur mu?
Acemiyim ilginiz içinteşekkürler
[/QUOTE]

Kanat ve fin gerdirme hareketleri bettanızın günlük rutin olarak başka bir bettaya göstererek kanatlarını tam açtırma ve kondisyonunu sağlamak için yapılan bir egzersizdir.

Bence et parçası vermeyin ,akvaryumcunuz size nasıl bir granül yem verdiği bilmiyorum ama bettalar için üretilmiş özel betta yemlerinden kullanmanız sizin için faydalı olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir