yem isteksizliği nasıl aşılır?


tanganyikanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 14
tanganyikanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2012 18:45

Arkadaşlar merhaba;

Sajica balığım yem yemiyor. 6 aydan uzun zaman önce Ankara'da bir akvaryumcudan 2 dişi 1 erkek sajica alarak yola çıkmıştım. Malesef 3 balığın da hiçbir zaman yemleme yaptığımda yeme saldırdıklarını göremedim. Balıkları 3-4 gün aç bırakma, yemleri Seachem garlic guard ile ıslatıp verme, sarımsakları kendim sıkıp suyunu yemlere bulaştırıp verme, karanlıkta yemleme, doğalına daha yakındır belki diye düşünüp kurutulmuş artemia veya tubifex deneme, vesaire vesaire... Hiçbir zaman balıklarımın suyu şapırdatarak yemleri yemelerini seyretme zevkini tadamadım. Zaten geçen zaman zarfında erkek olan balığı ve dişilerden birini kaybettim. Şu anda halen yaşayan tek bir dişim var. 80 L akvaryumda sadece 1 dişi sajica beslemek istemediğim için yanına 4 adet ramirezi ekledim. Ramireziler de yem konusunda çok iştahlı değiller belki ama en azından bazı sevdikleri yemleri ağızlarına aldıktan sonra tükürmeyip yuttuklarına şahit oluyorum. Ama bizim yalnız sajica dişisi ise ne ölüyor, ne de yem yiyor (en azından ben bakarken). Bu kadar süre besinsiz kalarak yaşayamayacağı bir gerçek ama ya sadece kayaların, kumun, bitkilerin üzerindeki mikroskobik canlılar ile yetiniyor ya da sadece alg yiyerek hayatta kalıyor. Başka bir açıklaması olmamalı. Çünkü "ben görmüyorken mi yiyor?" teorisini de attıktan 48 saat sonra pamuklaştığı için sudan almak zorunda kaldığım ve kumun üzerine düştüğü yer değişmeyen granül yemler sayesinde çürüttüm. 6 aydan uzun süredir yaşadığına göre demek ki bu hayvanda bir parazit, ya da Bloat gibi ölümcül bir rahatsızlık da yok.
 
* reverse osmosis su ile Preis reverse osmosis su katkısı kullanıyorum
* sıcaklık 26-27 derece
* pH 6-7. Reverse osmosis kullanmama rağmen bazen anlamadığım bir şekilde 7'nin de üzerine çıkıyor
* Eheim dış filtre ile çok da akıntılı olmayan başarılı bir filtrasyonum var
* denediğim yemlere gelince; Dainichi, New Life Spectrum, JBL, Ocean Nutrition, Tetra gibi Türkiye'de bulabileceğimiz en iyi markaların yanı sıra toplamda bir servet ödeyerek yurt dışından getirttiğim Omega One, UltraColor, Organix, markasını şu anda hatırlayamadığım yarı nemli/yumuşak krill içerikli yemler ve daha niceleri...
 
Eskiden Tropheus beslerdim. Balıklarım ben akvaryuma yaklaşınca yem vereceğimi anlayıp yüzeye doğru ok gibi fırlarlar ve su sıçratmaya başlarlardı. Su yüzeyine döktüğüm yemlerin 1 tanesi bile kuma kadar düşmeyi başaramadan yutulur giderdi. Nerede o günler?
 
Lütfen benzer tecrübeler yaşamış ancak zaman içerisinde sabırla balıklarını yem yemeye alıştırabilmiş olanlar yardım etsinler. Bu en temel beslenme sorununu çözemeden esas amaç olan ve esas keyif aldığım üretme işine geçemeyeceğim (zaten 1 erkek arıyorum tekrar çift sahibi olabilmek için). Bu arada donuk bloodworm ile ticari kuru yemi birlikte atarak balığı kuru yeme alıştırma metodunu da denedim. Hiçbir şekilde kuru yemler tercih edilmiyor. Direkt olarak bloodworm'lara yöneliyor hayvan. Onlardan bile 1-2 tane yiyorsa ancak yiyor. Geri kalanını ağızında dolaştırıp dolaştırıp tükürüyor.
 
Yardımcı olabilene müteşekkir kalacağım. Şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZuckarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 3259
ZuckarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2012 20:45
Japonlardan sonra gördüğüm en öbür tür sajicalardir. Yem verdikce hep aynı iştahla yerler ve fındık yutmuscasina şişerler. Bildigim tek bır sebep vardır az yemleri ve istahsizliklari icin, Buda iç parazittir. Praziquantel tedavisi uygulayın. Ana tankta direk uygulayabilirsiniz dengeyi bozmaz ve tum balıklara uygulanabilir. Birde su degerleri ve degisimi yeterli degilse iştahsızlık yapar. Bence reverse ozmos kullaniyorsaniz atık suyla ozmos suyu karıştırıp verin baska bır karışım yada ek kullanmayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tanganyikanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 14
tanganyikanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2012 14:30
Paylaşımınız için çok teşekkürler Abdullah Bey. Flagyl gibi, praziquantel gibi insan tüketimi amaçlı (ve genellikle tablet halinde ağızdan kullanım için olanlar) ilaçların dövülerek akvaryum suyuna katılma yönteminin ilacın etken maddesini hasta hayvana ne kadar ulaştırabildiği konusunda şüphelerim var. Elbette geçmişte kullanarak başarıya ulaştığınız bir kullanım dozajı ve metod varsa denemek isterim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ateş kafaÇevrim Dışı

Kayıt: 18/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 25
ateş kafaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2012 16:08
[QUOTE=tanganyikan]Paylaşımınız için çok teşekkürler Abdullah Bey. Flagyl gibi, praziquantel gibi insan tüketimi amaçlı (ve genellikle tablet halinde ağızdan kullanım için olanlar) ilaçların dövülerek akvaryum suyuna katılma yönteminin ilacın etken maddesini hasta hayvana ne kadar ulaştırabildiği konusunda şüphelerim var. Elbette geçmişte kullanarak başarıya ulaştığınız bir kullanım dozajı ve metod varsa denemek isterim. [/QUOTE]
Bence arkadaş haklı, daha önce bende kullandım. Hiçbir sakıncası yok litreye 2 gr olacak şekilde flagyl tbl kullanabilirsiniz. hergün 1\3 su değişimi yapmayı unutmayın. Filtrenizde kömür veya zeolit varsa bunları ilaçlama öncesi çıkarıp 3 gün ilaçlama yaptıktan sonra tekrar koyabilirsiniz. Hatta ilaçlama bitince filtreye mutlaka aktif carbon ilave edin. Bu şekilde ölmek üzere olan birçok balığı kurtardım daha önce... KArantina akvaryumu bile kullanmanıza gerek yok. aynı akvaryumda yapabilirsiniz...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZuckarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 3259
ZuckarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2012 00:09
Flagyl ile praziquantel aynı sey değildir. Praziquantel daha geniz specturumlu ve kesin sonuc verir. Praziquantel bagirsaktaki parazitlerin beslenmesini engelleyin ölmelerini ve atılmalarını sağlıyor. Flagyl bır antibiyotik seklinde sadece anayrobik parazitleri öldürüyor. Şimdi hatırlamıyorum ama praziquantel tedavisi seklinde aratırsanız belirli dozlar çıkar. Hatırladığım lt basına 20 mg di ama yine hatırladığım biside doz asımı riski yok. Sajicalarin parazitleri genelde basit oluyor ama parazite yatkinlar tarihi gecmis yem bile parazit yapabiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir