Yeni Akvaryumcudan Üstadlara Soru Yagmuru


AtasÇevrim Dışı

Kayıt: 04/06/2011
İl: Diyarbakir
Mesaj: 280
AtasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2011 12:08
Merhabalar, öncelikle kendimi tanıtayım adım Lütfü Kayseride oturuyom akvaryum olayına merak saldım 1-2 aydır araştırıyorum ama akvaryum olayı kuş hobisine benzemiyor araştır araştır bitmiyor en iyisi siz üstadlardan tavsiye almak :)

Öncelikle hangi tür balık besliyecegim tank fikrim ve bütcem hakkında bilgi verecegim ki siz bana daha çok yardımcı olabilin :)

1-)Beslemek istedigim balık türü canlı doguranlardan lepistes moli ve özelliklede neon tetra , ama canlı doguranlar zor olur chiclid besle diyenler var sizce yeni başlayan biri olarak hangisini tercih etmeliyim?

2-)Canlı doguranlar grubundan balık beslersem bitki zorunlu gibi bişey oluyor bitki bakımı zormudur ?(Dogrusu bu bitki olayı gözümü pek bi korkuttu:S) Bu arada bol bitkili bi akvaryum istemiyorum balıkları net bi şekilde görmek istiyorum sadece yavruların kaçabilecegi bi  yer olsun yeter diye düşünüyorum yani bi köşeye 3-5 kök.. Tabi öyle bi imkan varsa.

    Düşündügüm akvaryum ise 160-200 lt arası bi akvaryum, formda biri beyaz bi akvaryum yapmış arka fonu beyaz, kum beyaz ,mercanlar beyaz.. çok hoşuma gitti öyle bi akvaryum yapmak istiyorum balıkların daha çok göze çarpması için.

    Filtre olrak büyük boy atlas filtre ve 100w ısıtıcı önerdiler.

3-)Chiclid akvaryumumu yoksa canlı doguran akvaryumunun bakımımı(temizlik dip çekimi vs) daha zor ? (Gönlümde yatan canlı doguranlar çok fark yoksa kesin canlı doguran ailesinden akvaryum yapacam)

4-)İlk göz agrım bi betam var çok severim kendilerini :) lepistes ve neon la yaşayabilirmi ?

5-)Akvaryumda pek bitki olsun istemiyorum sadece tabanda olacak az bi yeşillik kâfi gibi geliyor,sizce hangi bitkiyi kullanmalıyım ? ( bide yavrulara koruma saglamak için köşede bi yerde yüzeye uzanan bi bitki düşünüyorum).Bahsettigim bitki cinleri nelerdir?

6-)Bitkili akvaryum kurarken önce bitkileri ekip biraz tam güneş ışıgında büyüttükten sonramı balıklaır atmak gerekiyor

7-)Balık alacagım zaman koloni halinde almasamda renklerini begendigimi pet shopları gezerek seçerek alsam bi sorun olurmu?

8-)Balık alırken en çok nelere dikkat etmeliyim (bu biraz geniş bi soru oldu sanırım :S )

9-)Elma salyangozu çöpcü ve özelliklede vatos beslemeyi düşünüyorum canlı doguran akvaryumunda arza çıkarmı?



           Bu sorular aylardan beri bi dosyaya yazıp biriktirdigim sorular biraz fazla oldu sanırım ama idare edin  artık .Sultan papagınında (acemiligime denk gelmişti) yedigim kazıgı bundada yemek istemiyorumda...


    Herhangi bi yanlışım varsa affola Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tropikal_aşkÇevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2011
İl: Yozgat
Mesaj: 116
tropikal_aşkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2011 12:31
1:Yeni başlayan için kesinlikle canlı doğuranlar makbuldür.. moscow blue lepistes öneririm.. neon tetra sayısınıda az tutarsan yararına olur çünkü yavruları yerler..

2:Bitki her tankta güzel durur ama canlı doğuranların olmazsa olmazı diyebiliriz.. bakımı zor değildir tek püf noktası akvaryumunu kurarken zemin kumunu çok iyi seçmen ve ışıklandırmasını iyi yapmandır..

Bi akvaryumu çok beğendiğni yazmışsın ama beyaz bi arka plan ve beyaz bi kumda balıklar göze hoş gelmez sadece ışık gözünü alır ve zamanla sıkılırsın daha loş bi ortam yapmanı tavsiye ederim..

Filtre olarak dış filtre şiddetle tavsiyemdir ve o büyüklükte bir akvaryuma 100w ısıtıcı yeterli değildir en az 300w öneririm..

3:Bu göreceli ama ikisinin bakımları birbirinden farklı olmakla birlikte pek bi zorluk farkı yoktur..

4: Betalar yalnız yaşarlar..

5: Yavrular için en uygun bitkiler;eledoa,tilki kuyruğu ve birde saz diyebiliriz..(bitkilendirmeyi çok yapmanı tavsiye ederim.. zaten bi kaç bitkiyle başlasan bile zamanla çoğaltacağna eminim çünkü bitkide balık gibi bi tutkudut :)) )

6:Akvaryum için güneş ışığı istenmeyen bir durumdur yosunlanma yapar.. akvaryumunu florasanla ışıklandırman gerekir.. ve evet ilk bitkilerini ekip suyun değerlerini oturtup en son balıklarını koyarsan en sağlıklısı olur..

7:Az sayıda alıp kendin çoğaltmalısın canlı doğuran için 1erkek 4dişi şeklinde alabilirsin bu bir grupla başlasan bile 3 aya akvaryumun dolar merak etme :))

8:Sağlıklı olmaları en önemli konu bunuda basitçe renklerinden,hareketliliklerinden ve sık solumamalarından anlayabilirsin..

9:Dediğin canlılar canlı doğranlarla sorun olmayan canlılardır gönül rahatlığıyla alabilirsin..

pet shopcularafazla güvenme..Umarım çıkacağın bu yolda hiç üzülmessin..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BOĞAZIN YARGICIÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 871
BOĞAZIN YARGICIÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2011 12:34
Lütfü bey merhaba;

Öncelikle aramıza hoş geldiniz. Sorularınıza gelelim

1. Yeni başlayacak olmanız canlı doğuran beslemenize engel teşkil etmez, lakin bu sizin hobiye bakış tarzınıza bağlı kimi insanlar hiçbirşey bilmeden dahi çok araştırıp çok makaleler okuyup bu hobiyi layıkı ile götürebiliyorlar. Benim size nacizane tavsiyem içinize hangi türler siniyorsa onu besleyin ama mutlaka bu besleyeceğiniz türler hakkında makaleler okuyun araştırın. Benim şahsım adına tavsiyen cichlid olacaktır mesela sarı prenses , yunus vs bunlarla başlayıp ileride mbuna türlerinede geçebilirsiniz.

2. Bitkili akvaryumlar kayalı akvaryumlara oranla biraz daha çaba , gayret ve dikkat gerektirir. O yüzden ilk başlangıcı bitkili değilde daha sizi yormayacak olan kayalıklı bir akvaryum yapabilirsiniz.

3. Balıkları koloni almak her zaman iyidir fakat sırf renkleri güzel olsun diye farklı farklı türleri akvaryuma koyarsanız sizi çok üzecek sonuçlar çıkabilir. 

4. Balık alırken en çok size balık satan kişinin insanlığından ve hobiye bakışına dikkat edin. Her akvaryumcudan maalesef balık alınamıyor ama besleyeceğiniz türü belirlerseniz forumdanda bulabilirsiniz.

5. Bu hobide en önemli nokta sabırdır. Sakın aceleci davranmayın yapacağınız her şeyi kumundan suyundan tutunda balığına kadar herşeyi inceleyin ve adımlarınızı ona göre atın hadi bakalım kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtasÇevrim Dışı

Kayıt: 04/06/2011
İl: Diyarbakir
Mesaj: 280
AtasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2011 12:41
Cevabınız için çok teşekkür ederim,zaten burda güvendigim bi tek pet shopcu var ne alsam direk oraya giderim (örnekle şahit oldum aynı marka papagan sipreyi her yerde 9 lirayken orda 3 liraydı)

Ben vatosları çok seviyorum altındaki desenleri cama yapışıp gezmesini bir kaç tane belki daha fazla vatos alsam yosun sorununu çözemezmiyim zaten midye ve elma salyangozu almayıda düşünüyorum.

Bitkinin balıkların renklerine göze çarpmasına engel olacagını düşünüyorum sizce böyle bi sorun olmazmı?

Bitkiler yada rafya neonların balık yemesine engel olmazmı ? (Benim papagan sevgim sultanla balık sevgim neonla başlıdada :)

Evet haklısınız bende min. miktarda neon,lepistes ve moli alıp kendi aralarında, arasıra pet shopculardan takas yaparak üretmeyi düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yazgunesiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/03/2011
İl: Çanakkale
Mesaj: 330
yazgunesiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2011 12:41
[QUOTE=tayyar-e]
6-)Bitkili akvaryum kurarken önce bitkileri ekip biraz tam güneş ışıgında büyüttükten sonramı balıklaır atmak gerekiyor
[/QUOTE]

Akvaryumumuz bitkili akvaryum yada bitkisiz olsun, öncelikle akvaryumumuzu kurarken 1-2 gün dinlendirilmiş çeşme suyu kulanıyoruz. Taşları süsleri bitkileri vs. (canlılar hariç) koyunca akvaryumumuz 4-5 gün çalıştırıyoruz.Bu işlemi su kimyası yerine otursun, yararlı bakteriler çoğalsın diye yapıyoruz..Bu zamanda biraz yem 1-2 çöpçü balığı koyabilirsiniz akvaryumunuza.Aynı şerkildebitkili akvaryum kuruyorsak eğer çabuk büyüyen bazı bitkileri öncelikli olarak ekiyoruz akvaryuma su kimyasının düzene oturması için..Öneri olarak akvaryumu kurduktan sonra 1 hafta bekleyip balıkları ondan sonra koyun akvaryumun içine.

Akvaryum kurulumu yaparken mesala 20 adet bitki koyacaksak hepsini bir anda akvaryuma koymuyoruz, zamanla kademeli olarak bitki ve balık sayısını artırıyoruz. Aynı şekilde 25 balık akvaryumuza uygun ise eğer hapsini bir anda koymuyoruz.Bu arada balık kapasitemiz 25 ise 70 balık koymak hiç akıl karı değil..

Bitkiler için özel floresan ampullar kullanıyoruz,aydınlatma konusunu araştırmanızı öneriyorum. Ayrıca akvaryumunuz direk güneş ışığı görüyorsa yosunlanma yapar bu da pek istenmeyen bi durum.

Eğer tropikal tatlı su balıkları besleyeceksek(lapistes,gurami,plati vs.) bu balıklar bitki olsun ister akvaryumda.. Kendilerini bitkilerin arasında daha güvende hissederler.Ayrıca bitkiler canlı doğuran yavruları için saklanma yeri olurlar..

[QUOTE=tayyar-e]
8-)Balık alırken en çok nelere dikkat etmeliyim (bu biraz geniş bi soru oldu sanırım :S )
[/QUOTE]

Sağı sola sürten, durgun olarak bir köşede duran balıkları almak uygun değildir, hasta olma vihtimalleri var.Aynı şekilde balık alacağınız yerde akvaryum içinde ölü balık görürsen balık alma o akvaryum içinden..

Alacağımız balıklar hareketli, canlı, renkli formda vs.. olacak.Balıklarda yüzgeç yırtığı yada yıpranması, vücütta yaralar varsa o balığı tercih etmiyoruz..

Aldığımız her balık yada bitki olsun yada karides, salyangoz, kayalar, ağaç kökleri vs. belli bir zaman karantinada tutulması gerekiyor hastalık ihtimaline karşı. Bitkiler temizlenmeli, kontrol edilmeli, ilaçlı suda bir düre tutulmalıdır. Bazı kayalar suya salınım yapabilir, akvaryuma koymadan önce yıkayıp tuzlu suda kaynatıyoruz. Bu arada kayaların salınım yapıp yapmadığını öğrenmek için kaya üstüne tuzruhu dök eğer köpürürse at taşı gitsin işine yaramaz.Köpürmesi demek salınım yapması demektir..

yazgunesi2011-06-05 12:52:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtasÇevrim Dışı

Kayıt: 04/06/2011
İl: Diyarbakir
Mesaj: 280
AtasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2011 12:53
Yasin bey  cevabınız için çok teşekkürle; farklı renklerden kastım mesela lepistesin,molinin farklı renkleri hoşuma giden renkleri demek istedim akvaryuma gelişi güzel balıklar atıpda canlılara eziyet etmem asla :)

Canlı doguranlar grubunda balık yetiştirecegim için kayalı  akvaryumda katliam anlamına geliyor sanırım bi canlının boş yere yenmesine (bide benim yüzümden) içim el vermez ama dediginiz gibi bitki zorsa rafyada aynı görevi görebilirse ilk başta kayalı akvaryumla başlamak daha mantıklı.

Bende aynen öyle yapıyorum çılgınlar gibi okuyorum :D

Evet çok haklısnız canlı varlıklara gofret gibi degilde, canlı muâmelesi gösteren bi pet shopcu var ordan alışveriş yapıyorum.


Cengiz bey cevabınız içni çok teşekkür ederim;yeni başlıyan biri için çok güzel bilgiler bunlar.Bu cevapların soruları hiç aklıma gelmemişti :)

Hepinize tekrardan çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

veritasÇevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 84
veritasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2011 16:57

Bitkili akvaryumda dip çekimi pek kolay olmadığından (bana göre gerekli de değil), arka camda ve kumda mutlaka kirlenme olacaktır. beyaz zemin ve arka planda bu kirlenme (yosun, pislikler vs.) çok göze batıyor.

ille de beyaz diyorsanız cichlid türleri ile birlikte ince bir kum seçerseniz, haftada bir yapacağınız dip çekimi ve cam temizliği (bitkisiz akvaryumda çok kolay oluyor) kumunuzu ve camlarınızı tertemiz tutacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtasÇevrim Dışı

Kayıt: 04/06/2011
İl: Diyarbakir
Mesaj: 280
AtasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2011 22:48
Çagdaş bey cevabınız için çok teşekkürler

   Bitkili akvaryumda dip çekiminin kolay olmamasının sebebi bitkilerin köklerine zarar verme ihtimalinin olmasımı ?

    Birde kayalı akvaryum yapıldıgında balık yavruları saklanabilirmi saklanmaları için ne gibi önerileriniz olur? Mesela rafya işe yararmı Bu bitki olayını çok isityorum ama gözümü korkutuyor özelliklede acemi olmam yüzünden biraz çekiniyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gfb_zorbaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2009
İl: Tekirdag
Mesaj: 254
gfb_zorbaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2011 23:44
Bitili akvaryumda dip çekiminin zor olmasının nedeni köklerin kumdan rahat kurtulmalarıdır.
Beyaz kum emin olun zamanla beyazlığını kaybedecektir. Bu yüzden size daha koyu tonlarda ama akvaryuma görünüm anlamında güzellik katacak hagen siyah kum öneririm ki bitkiler için biçilmiş kaftandır kendileri.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gozturkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 938
gozturkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2011 23:45
Lütfü bey,arkadaşlar sağolsunlar cevap yazmışlar bende dilim döndüğünce bir şeyler yazayım.Tüm cevapları sentezleyip size doğru geleni uygulayın.Cavaplarım sorularınızın altında altı çizili olarak mevcut...
 
 
[QUOTE=tayyar-e]Merhabalar, öncelikle kendimi tanıtayım adım Lütfü Kayseride oturuyom akvaryum olayına merak saldım 1-2 aydır araştırıyorum ama akvaryum olayı kuş hobisine benzemiyor araştır araştır bitmiyor en iyisi siz üstadlardan tavsiye almak :)

Öncelikle hangi tür balık besliyecegim tank fikrim ve bütcem hakkında bilgi verecegim ki siz bana daha çok yardımcı olabilin :)

1-)Beslemek istedigim balık türü canlı doguranlardan lepistes moli ve özelliklede neon tetra , ama canlı doguranlar zor olur chiclid besle diyenler var sizce yeni başlayan biri olarak hangisini tercih etmeliyim?
 
Yerinizde olsam tecrübe edinene kadar canlı doğuranlarla başlayın.İlk zamanlarda hatalar çoktur kayıplar ve ölümler fazladır.Bu nedenle madden zorlamayacak balıklar besleyin.Cichlidler kendine göre koloni yaşam tarzı belirlemiş ve doğal yaşamlarının diğerlerine göre daha fazla simüle edilmesi gereken balıklardır.

2-)Canlı doguranlar grubundan balık beslersem bitki zorunlu gibi bişey oluyor bitki bakımı zormudur ?(Dogrusu bu bitki olayı gözümü pek bi korkuttu:S) Bu arada bol bitkili bi akvaryum istemiyorum balıkları net bi şekilde görmek istiyorum sadece yavruların kaçabilecegi bi  yer olsun yeter diye düşünüyorum yani bi köşeye 3-5 kök.. Tabi öyle bi imkan varsa.
 
Canlı doğuran yavruları illaki bitkiler içinde saklanır yada yaşar diye bir şart yok.Hediye paketi yapılan ambalaj iplerini elinizle bıçak arasına sıkıştırarak aradan çekerseniz ip spiral şekil alır ve bunu topak haline getirirseniz alın size saklanma alanı.

    Düşündügüm akvaryum ise 160-200 lt arası bi akvaryum, formda biri beyaz bi akvaryum yapmış arka fonu beyaz, kum beyaz ,mercanlar beyaz.. çok hoşuma gitti öyle bi akvaryum yapmak istiyorum balıkların daha çok göze çarpması için.

    Filtre olrak büyük boy atlas filtre ve 100w ısıtıcı önerdiler.
Alacağınız filtre akvaryum suyunu saate 5-6 kez çevirecek güçte olsun.Genel öner 3-4 kez çevirmesi yönündedir.Ancak belli süre sonra filtre dolar ve tıkanırsa debi çok azalıyor.Fİltreniz kaliteli olsun başınız ağrımaz.Atlas marka kullanmadım.Fikrim yok.100 yada 200 watt ısıtıcı olabilir.200 watt daha iyi olur. 
3-)Chiclid akvaryumumu yoksa canlı doguran akvaryumunun bakımımı(temizlik dip çekimi vs) daha zor ? (Gönlümde yatan canlı doguranlar çok fark yoksa kesin canlı doguran ailesinden akvaryum yapacam)
 
Akvaryumdaki balığın neolduğundan ziyade balığın ne kadar kirlettiği önemlidir.Temizlik yada su değişimi yapmak süresi aynı ancak yapma aralığı cichlidlerde biraz daha sık olmalı.Ancak akvaryum içindeki canlı yükü bu durumu tersine çevirebilir.Cevap çok göreceli yani.

4-)İlk göz agrım bi betam var çok severim kendilerini :) lepistes ve neon la yaşayabilirmi ?
Beta ve neonu beraber yaşattım.
5-)Akvaryumda pek bitki olsun istemiyorum sadece tabanda olacak az bi yeşillik kâfi gibi geliyor,sizce hangi bitkiyi kullanmalıyım ? ( bide yavrulara koruma saglamak için köşede bi yerde yüzeye uzanan bi bitki düşünüyorum).Bahsettigim bitki cinleri nelerdir?
 
Başlangıç seviyesi için bitkiyle başlamayın derim.

6-)Bitkili akvaryum kurarken önce bitkileri ekip biraz tam güneş ışıgında büyüttükten sonramı balıklaır atmak gerekiyor
 
Güneş ışığında bitki büyütmekten kastınızı anlamadım. 

7-)Balık alacagım zaman koloni halinde almasamda renklerini begendigimi pet shopları gezerek seçerek alsam bi sorun olurmu?
 
Farklı akvaryumlardan balık alıp aynı akvaryuma kısa vadede eklemek sorun yaratır.Mümkünse seçiminizi balık sayısının fazla olduğu bir akvaryumdan yapın.

8-)Balık alırken en çok nelere dikkat etmeliyim (bu biraz geniş bi soru oldu sanırım :S )
 
Forumum araştırın oldukça çok kriter var.Yem yemesi,yüzgeç solungaç pullardaki canlılık,yüzüş,ürkeklik vs vs vs...

9-)Elma salyangozu çöpcü ve özelliklede vatos beslemeyi düşünüyorum canlı doguran akvaryumunda arza çıkarmı?
 
Çıkmadı.Bunların hepsini aynı anda besledim.Ancak her akvaryumun kendine göre habitatı vardır.Bende olmayan şizde olur.Sizde olmayan bende olur.Temkinli konuşmak lazım...



           Bu sorular aylardan beri bi dosyaya yazıp biriktirdigim sorular biraz fazla oldu sanırım ama idare edin  artık .Sultan papagınında (acemiligime denk gelmişti) yedigim kazıgı bundada yemek istemiyorumda...
 
Hayırdır kazık neydi?Kuş üretimi yapıyorum.Dikkatimi çekti :) 


    Herhangi bi yanlışım varsa affola Saygılarımla...
[/QUOTE]
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtasÇevrim Dışı

Kayıt: 04/06/2011
İl: Diyarbakir
Mesaj: 280
AtasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2011 00:26
Emrah bey cevabınız için çok teşekkür ederim, üstadların söyledikleri dogrultusunda hagen siyah kum kullanacagım sizinde dediginiz gibi beyaz kum çok çabuk kirlenir,mantıklı geldi.

Gürkan bey zaman ayırıp cevapladıgınız iiçin çok teşekkür ederim,sorularımı gayet güzel açıklamışssınız ben arada aklıma takılanları soru No'suyla beraber yazayım :)

1-)Zaten beslemek istedigim tür canlı doguranlar çok hoşuam gitti ama cihiclid daha dayanıklı dediler o yüzden böyle bir soru yönelttim :)

2-5)Hâlâ kararsızım bitkili-bitkisiz arasında :/

6-)Direk lönk diye balkona koyup gün boyu güneşi bitkilerin kafasına kafasına versem dahamı hızlı büyü diye düşündüm :D


  Sultan papaganı olayında yaklaşık olarak 2-3 ay araştırdım her türlü bakımını beslenmesini davranışlarını egitimini  ögrendim Kayseride ki bütün pet shop dükkanlarını gezdim ne hikmettirki bu süre zarfında 1 tane bile sultan bulamadım bi çift sultan buldum onlarda eşmiş adam ayırıp satabilirm dedi kıyamadım istemedim.
    Kurban bayramında Ankaraya gittik , keçiörende bi pet shopcunun önünden geçerken bi sultan gördüm hemen daldım içeri bi an heycan yaptım adamla muhabbete girdik adam hemşeri çıktı kaç aylık diye sordum 4-5 aylık dedi, iyi dedim bende ver, (heycandan ayagına gagasına bakmak hiç aklıma gelmedi)  ertesi gün Kayseriye döndük cümbüşte hayvanı inceleme fırsatım pek olmamıştı buraya geldigimizde fark ettimki hayvan en az 2 yaşında ve önceki sahibi tarafından epey epey hırpalanmış elimi uzattıgım anda it gibi kapıyodu epey  ugraştım çok yabani bi hayvandı, ama çok iri tüyleri, çok güzel çok yakışıklı bi hayvandı (tam damızlık) her sabah tüm evi ciyaklamasıyla ayagı kaldırıyodu 4-5 ayın sonunda annemin isyanı ile karşı karşıya kalıp satmak zorunda kaldım :/ onun yerine bi tane muhabbet kuşu aldım evdekileri çıldırtmaya devam ediyorum :P :D ama muhabbet kuşum tam bi maymun cinsi kedi yada köpek alsaydık anca bu kadar oynayabilirdik :D

Özelden ve burdan cevap yazan herkese tekrardan çok teşekkür ederim...





Aklıma yeni bir soru daha geldi; taban bitkisi yaptıgımız zaman dip çekimi olayı nasıl oluyor ?
tayyar-e2011-06-06 13:14:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

poltekyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 211
poltekyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2011 00:51

Sorularınızın cevabı olmayacak ama es geçilen bazı şeyler var sanırım.

-Kaya dolu bir akvaryumda canlı doğuran beslemeniz doğru olmaz.Suyu sertleştirir, özellikle lepistesler sert sulardan pek hoşlanmazlar.

-Canlı doğuran için dış filtreye ihtiyacınız yoktur.Basit bir pipo filtre bile işinizi görür,akvaryumun büyüklüğüne göre 2 tane de takabilirsiniz..(haftada bir dip çekimi ve belirli oranda su değişimine zamanınız yoksa canlı doğuranlara ya iyi bakamadan yaşatırsınız, ya da öldürürsünüz).İlla dış filtre kullanmak istiyorsanız o ayrı tabii ki.

-Canlı doğuran akvaryumu bitkili olacak diye bir kural yok.Az renk veren ve kaliteli odunlarla dekor yapabilirsiniz.Bitki koymanız durumunda(tabii ki en az emek isteyen bitkileri tercih edeceksiniz) ışıklandırma, taban malzemesi ve yeterli gübreyi sağlamanız gerekir.Bu da daha baştan ek uğraş demek.

-Son olarak canlı doğuranlar tek bir akvaryum için hiç bir zaman uygun değildir.Sırf erkeklerden oluşan şov akvaryumu yapmayacaksanız, doğan yavruları dağıtana kadar büyütmek için fazladan bir akvaryuma daha ihtiyacınız var.Veya görsellikten feragat edip akvaryumun içinde tül yavrulukta büyüteceksiniz.Hatta betanız için o tül yavruluğu şimdiden edinebilirsiniz.Bir de canlı doğuranların yanında tetralar olmuyor bence.Eğer onlara karşı bir ilgi varsa sadece 1 tetra kolonisi bile akvaryumu götürür.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtasÇevrim Dışı

Kayıt: 04/06/2011
İl: Diyarbakir
Mesaj: 280
AtasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2011 00:59
Cevabınız için çok teşekkür ederim;


Zaten kayalı akvaryum yerine bitkli bi akvaryum yapacam,her ne kadar biraz zahmetli olsada karşısına geçipde bi bardak çay içtigimde sanırım yorgunlugum geçecek :)

Dış filtre olayının zorunlu olmaması beni çok sevindirdi ( Fiyat yönüyle pek bi uçukda :S )

Neon tetra ve lepistes bi arada yaşamazmı diyosunuz ? :( Ben ikisinide pek bi sevdim :/  bide plati ve moli var :S

Aklıma takılan en büyük sorun ise dip bitkisi şeklinde kolay olan fazla bakım istemeyen bitkiler var onlardan ekmeyi düşünüyorum, dip bitkisi ektigimde akvaryumun dibi kaplandıgında dip çekimi olayı nasıl olacak?



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2011 01:20
[QUOTE=tayyar-e]Merhabalar, öncelikle kendimi tanıtayım adım Lütfü Kayseride oturuyom akvaryum olayına merak saldım 1-2 aydır araştırıyorum ama akvaryum olayı kuş hobisine benzemiyor araştır araştır bitmiyor en iyisi siz üstadlardan tavsiye almak :)

Öncelikle hangi tür balık besliyecegim tank fikrim ve bütcem hakkında bilgi verecegim ki siz bana daha çok yardımcı olabilin :)

1-)Beslemek istedigim balık türü canlı doguranlardan lepistes moli ve özelliklede neon tetra , ama canlı doguranlar zor olur chiclid besle diyenler var sizce yeni başlayan biri olarak hangisini tercih etmeliyim?

2-)Canlı doguranlar grubundan balık beslersem bitki zorunlu gibi bişey oluyor bitki bakımı zormudur ?(Dogrusu bu bitki olayı gözümü pek bi korkuttu:S) Bu arada bol bitkili bi akvaryum istemiyorum balıkları net bi şekilde görmek istiyorum sadece yavruların kaçabilecegi bi  yer olsun yeter diye düşünüyorum yani bi köşeye 3-5 kök.. Tabi öyle bi imkan varsa.

    Düşündügüm akvaryum ise 160-200 lt arası bi akvaryum, formda biri beyaz bi akvaryum yapmış arka fonu beyaz, kum beyaz ,mercanlar beyaz.. çok hoşuma gitti öyle bi akvaryum yapmak istiyorum balıkların daha çok göze çarpması için.

    Filtre olrak büyük boy atlas filtre ve 100w ısıtıcı önerdiler.

3-)Chiclid akvaryumumu yoksa canlı doguran akvaryumunun bakımımı(temizlik dip çekimi vs) daha zor ? (Gönlümde yatan canlı doguranlar çok fark yoksa kesin canlı doguran ailesinden akvaryum yapacam)

4-)İlk göz agrım bi betam var çok severim kendilerini :) lepistes ve neon la yaşayabilirmi ?

5-)Akvaryumda pek bitki olsun istemiyorum sadece tabanda olacak az bi yeşillik kâfi gibi geliyor,sizce hangi bitkiyi kullanmalıyım ? ( bide yavrulara koruma saglamak için köşede bi yerde yüzeye uzanan bi bitki düşünüyorum).Bahsettigim bitki cinleri nelerdir?

6-)Bitkili akvaryum kurarken önce bitkileri ekip biraz tam güneş ışıgında büyüttükten sonramı balıklaır atmak gerekiyor

7-)Balık alacagım zaman koloni halinde almasamda renklerini begendigimi pet shopları gezerek seçerek alsam bi sorun olurmu?

8-)Balık alırken en çok nelere dikkat etmeliyim (bu biraz geniş bi soru oldu sanırım :S )

9-)Elma salyangozu çöpcü ve özelliklede vatos beslemeyi düşünüyorum canlı doguran akvaryumunda arza çıkarmı?



           Bu sorular aylardan beri bi dosyaya yazıp biriktirdigim sorular biraz fazla oldu sanırım ama idare edin  artık .Sultan papagınında (acemiligime denk gelmişti) yedigim kazıgı bundada yemek istemiyorumda...


    Herhangi bi yanlışım varsa affola Saygılarımla...
[/QUOTE]

1) Akvaryumu çok fazla doldurmayın, mümkün olduğunca az sayıda balık besleyin. Çok yemleme yapmayın, su değişmini düzgün yapın. Bu şekilde yaparsanız pek çok balığın bakımı epey kolaydır. (Çiklidlerin kimi türü çok kolaydır, kimileri ise abartı derecede zordur. Size hangisinden bahsettiler bilmiyorum.)

2) Canlıdoğuranda bitki zorunlu değildir. Ben yeni başlıyorsanız bir süre bitkisiz gidin derim. Dikkatiniz dağılmasın, balıklara yoğunlaşın ve forumda öğrendiklerinizi uygulamaya çalışın. Bir süre sonra bilgi birikiminiz artıp balıkla ilgili çok temel konulara hakim olduktan sonra bitkiye geçerseniz rahat edersiniz. 1 ay sonra falan bitkileri eklemeye başlarsınız. Böylece bitkiye başlarken de araştırma şansınız olur ve daha az sorun yaşarsınız.

     200 litre çok güzel bir hacim. Ben derim ki akvaryuma öncelikle 5-6 balık alın, sonra her hafta yavaş yavaş arttırın. Böylece sistem yavaş yavaş oturur, yeni başlamış ve tecrübesiz durumunuzda hastalıklar ve su kimyası ile cebelleşmek zorunda kalmazsınız.

     100W ısıtıcı da 300 W ısıtıcı da aynı elektriği harcar. Ben derim ki almışken 300W alın. Kışın ev çok soğuk olursa ve 200W'ın yetmediği günler olursa su soğumasın.

3) Canlıdoğuranı abartan çok, sadece lepisteslere dikkat edin. Akvaryumculara gelen lepisteslerin bir kısmı hakikaten rezalet durumda oluyor. Sağlıklı balık almaya dikkat edin yeter. Bunun dışında canlıdoğuran ile başlamak yavru almanın da kolay ve çabuk olması ile de hem çok keyifli olur hem de kısa sürede epey şey öğrenmenizi sağlar.

    Neon varken yavruların yaşatılması zordur, söylemiş olayım. Neonu isterseniz biraz daha sonraya atın.

5) Taban bitkileri tecrübe ister. Size saz, elodea, cabomba, anubias ve bunlar gibi kolay bitkileri öneririm. Bunlara ek olarak echinodorus ve crytocoryne ailelerinden kolay tüleri profillerden araştırabilirsiniz. Zor türlerden uzak durun, hobide her şey için kolaydan başlayarak zora gidin. Bitkide de balıkta da en az sorun yaşamanın yolu bence budur.

6) Akvaryumu güneş alan yere koymayın. Yazın sıcaklıkla ve yosunla başa çıkamayabilirsiniz.

7) Dediğim gibi azar azar sayıyı arttırmak en iyisidir. Canlıdoğuranlar koloni balıkları olmadıklarından teker teker ekleseniz bile bir sorun olmaz.

8) Balık sağlıklı olsun, akvaryumunuzdaki türlerle uygun olsun, mutlaka önceden araştırıp az çok bilgi edindiğiniz bir tür olsun, akvaryumunuzdaki su değerleri ile uyumlu olsun, akvaryum hacminize uygun olsun. (Mesela 50 litreye pacu olmaz gibi.) Kırmızı işaretliler en önemlileridir. Araştırmadan aldığınız her balık başınıza bela açma potansiyeline sahiptir, hacme uygun olmaması ise ancak akvaryumu veya balığı değiştirmek ile mümkündür. Diğerleri de önemli ama en büyük sorun bunlarda çıkar.

9) Hiç bir sorun çıkmaz. Yalnız vatozu çok büyük almayın, tembel tembel yatar ve ortalığı dağıtır. Çöpçüleri en az 6 tane, hatta o hacimde en az 10 tane alın. Sürü balıklarıdırlar, sürü halinde davranışları da çok hoştur. Elma salyangozlarını alırken muhtemelen ufaklara denk gelirsiniz. Çok fazla sayıda almayın, biyolojik yükleri açısından balık gibi sayılabilirler. Öyle ufak olmalarına aldanıp 20-30 tane alırsanız sonra büyüdüklerinde istemediğiniz kadar atık üretmeye başlayabilirler.
onuruygun2011-06-07 01:22:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir