Yeni Başlayanlar Dikkat


CriminaLWoLfÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2012
Mesaj: 4
CriminaLWoLfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2012 15:29
 Merhaba arkadaşlar forumumuza öncelikle hoş geldiniz.Bu hobiye yeni başladıysanız sizden ricamız lütfen kararımızı önceden verip sonra canlıları besleyelim.Unutmayın ki bizler canlıları doğal ortamından alıp hapsediyoruz.Onlara doğal ortamını en iyi şekilde taklit edip onların mutluluğunu gözardı etmeyelim.BESLEYECEĞİNİZ HER CANLININ BİR İHTİYACI VARDIR VE GÜZEL BİR SÖZ:NE EKERSENİZ ONU BİÇERSENİZ.Size umarım bu yazılar yardımcı olur.

ÖNCELİKLE SİSTEMİMİZE KARAR VERELİM ÇÜNKÜ:


 

İyi bir akvarist olmanın temel ilkesi ise , akvaryum hobisine ilk başlangıçla paralellik gösterir.Akvaryumculuğa iyi bir planlama yapılarak başlanmalıdır.İlk olarak akvaryum sisteminde karar verme, bu akvaryum sistemine uygun bir tank ve bu tank için gerekli ısı, ışık, filtrasyon ve dekor gibi malzemelerin planlaması yapılmalıdır.Daha sonra da seçtiğiniz sisteme uygun balık türlerinin iyi araştırılıp, balıkların özenli bir şekilde satın alınması gerekir.

Akvaryum hobisi, akvaryumda tuzlusu veya tatlısu sistemlerinden birini seçmenizle başlar.Bide bunların içinde, soğuk veya tropikal akvaryumlardan hangisini seçeceğinize karar vermeniz gerekir.

Tatlısu(Tazesu) Akvaryumları:

Akvaryumculuğa ilk başlayanlar için önerilen akvaryum sistemleridir.Tuzlu su akvaryumları daha çok bilgi ve daha çok maliyet gerektirdiğinden, akvaryum hobisine yeni başlayanlara kesinlikle tatlısu akvaryumları önerilmektedir.Ayrıca mevcut akvaryum firmalarında, akvaristlere daha çok soğusu ve tropikal türdeki balıklar sunulmaktadır.

 

 

Tuzlusu Akvaryumları:

  Tuzlusu akvaryumları da, tatlısu akvaryumlarında olduğu gibi soğuksu ve tropikal olmak üzere iki gruba ayrılır.Ülkemizde daha çok tropikal deniz akvaryumları ilgi görmüştür.Bu grup için, çok çeşitte ve renkte balıkları bulabilmemiz mümkündür.Bu balıklar, tropikal denizlerden, dünyanın dört bir tarafından toplanarak elde edilir.

 

Akvaryumlarda, tuzlu su elde etmek için, özetle, "sea mix" adı verilen malzeme , musluk suyuna katılarak tuzlu su akvaryumu hazır hale gelir.Bu malzeme , akvaryumculardan temin edilebilir.


Balık Seçimi

Akvaryum ile ilgilenenler arasında tür seçimi ile ilgili çeşitli teoriler dolaşmaktadır. Belki de bunların arasında en yaygın olanı akvaryumların topluluk ya da saldırgan tipi olarak ikiye ayrılmasıdır.

 

 Topluluk tankları birbirine karşı saldırgan olmayan çeşitli türleri bir arada barındırır. Günümüzde akvaryum ile uğraşanlar arasında en yaygın olan akvaryum tipi budur. Saldırgan tanklarda ise başka balıklara karşı saldırgan olan ya da saldırılara karşı dayanaklı olan sınırlı sayıda balık türü bulunur. Bu tank tiplerinin her ikisinde de akvaryumdaki balıklar aynı ya da farklı coğrafi bölgelerden gelseler de, aynı su koşullarına uyum gösteren türlerdir. Balıklara ek olarak omurgasızlar, su bitkileri ve akvaryum süsleri de bu tank tiplerinde bulunur.

Tür ya da örnek tanklarında genellikle yalnızca tek bir balık türü ve bu balık türünün doğal yaşam alanında bulunan bitkiler ile ortamdaki diğer nesneler yer alır. Bu tanklar genellikle Aplocheilidae, Poeciliidae (Lepistes türü balıklar) ve Cichlidae (Çiklit türü balıklar) familyalarındaki balıklar için kullanılır. Bu tarz tanklar bazen yalnızca erişkinlerin yavrulaması için kullanılır.

Ekotip ya da ekotop akvaryumlar doğal yaşamda bulunan belli bir ekosistemi taklit etmeye çalışır. Bu ekosistemde bulunan balıklar, omurgasızlar ve bitkiler biraraya getirilerek su koşulları ve çevre düzenlemesi ile doğal yaşam ortamlarına benzetilmeye çalışılır. Ekotop tipi akvaryumlar en gelişmiş hobi akvaryumları olarak değerlendirilir ve halka açık akvaryumlar mümkün oldukça bu tarz akvaryumları sergiler. Bu yaklaşım hem canlıları kendi yaşam ortamlarında gözlemlemeye en yakın durumdur hem de akvaryumdaki balıklar için en uygun ve sağlıklı ortamı oluşturur.

Balık türlerinin seçiminde, balıkların toplu olarak yaşayıp yaşayamadıkları dikkatlice araştırılmalıdır.Örneğin, ülkemizdeki adıyla beta balığı karma bir akvaryumda tek erkek olarak bakılabilmektedir.

Bunun yanında beslenme tarzları da bazı balıklar için sorunlar yaratabilir.Etçil balıkların yanında tamamen bitkisel beslenen balıkların koyulması, bitkisel beslenen balıklarda sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur.Örneğin, tanganika gölü balıkları olan tropheus türleri tamamen bitkisel, sprulina içerikli yemlerle beslenmelidir.Etçil yada diğer bir değimle protein ağırlıklı beslenme yapılan bir akvaryumda, tropheus türleri hastalanacak ve ölüm kaçınılmaz olacaktır.Tür seçiminde, balıkların beslenme biçimlerine mutlaka dikkat edilmelidir.

Tür seçiminde diğer dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de toplu akvaryumlarda bakılacak farklı türdeki balıkların yüzme seviyelerinin ve davranış özelliklerinin iyi bilinmesi gerekir.Çok agresif özellikler gösteren balıklar ile mizaç olarak sakin ve çekingen balıklar birarada bulundurulmamalıdır.Balıkların akvaryumlardaki yaşam düzeyleri ve yüzme seviyeleri dikkate alınarak, akvaryumda her yüzme seviyesine göre tür seçmek daha mantıklı olacaktır. 

 Akvaryuma merak sardınız.Biraz bilgilenip akvaryumunuzu kurdunuz.Akvaryumunuzda azot döngüsünü yakaladıktan sonra, sıra balık almaya ve akvaryumunuzu canlandırmaya geldi.

Akvaryum balıklarınızı satın almadan önce, hangi türleri satın alacağınızı, satın alacağınız balıkların beslenme biçimlerini ve doğal ortamlarındaki su değerlerini araştırdıktan sonra akvaryumcuya girip, iyi gözlemler yaparak balıkları satın alabilirsiniz.

Peki iyi bir gözlemde balıkların sağlıklı olup olmadığını nasıl tahlil edebiliriz?İşte Balık satın alırken Dikkat etmeniz gereken kurallar ve hastalık belirtileri:

 

*Balığın gövdesi ve yüzgeçleri üzerinde, lekeler, lezyonlar , beyaz ve gri yamalar olmamalıdır.

*Balıkların kuyruk ve yüzgeçlerinde, yırtılmalar ve erimeler olmamalıdır.

*Solungaçlarının yanında kırmızı çizgiler ve yaralar olmamalıdır.

*Balıklar suyun yüzeyine çıkmış ve zor nefes alır vaziyette olmamalıdır.

*Yüzgeç ve kuyruklar açık olmalı ve kapanmış olmamalıdır.

*Balık , dipteki çakıllara ve akvaryum dekorlarına sürtmemelidir.

*Balığın yüzme şekline dikkat edilmelidir.Olağandışı yalpayarak yüzme, panik yüzme ve yukarı sıçrayarak , tekrar dibe inip orada hareketsiz bekleme balığın hastalığına işarettir.

*Balık satın alacağınız tankta çok sayıda ölü balık bulunuyorsa, alacağınız balıkta da hastalık olabilme riski fazladır.

*Balıkların akvaryumcunuz tarafından ne zaman satın alındığıda çok önemlidir.Genel kanı, akvaryumcuya 2-3 gün önce gelmiş ve bulunduğu ortama adapte olmuş sağlıklı balıkların alınması yönündedir.

Ayrıca balığın sağlıklı olduğundan emin olduktan sonra, akvaryumunuza uygun büyüklükte olup olmadığını gözlemlemeniz veya bilgi sahibi olmanız gerekir.Akvaryumcuda büyüklüğü uygun görülüp alınan genç bir balık, olgun yaşına ulaşınca epey iri olup, akvaryum büyüklüğüne uygun düşmeyebilir ve geri vermek zorunda kalabilirsiniz.

 

Yukarıda belirtilen kurallar, kendi tankınızdaki gözlemler açısından da önemlidir.Çünkü yukarıdaki davranışlardan veya belirtilerden herhangi birine sahip bir veya birkaç balığınız varsa, hastalık söz konusu olabilir ve hasta balık akvaryumdan karantina tankına alınarak, hastalığın diğer balıklara ve tüm tankınıza iletilmesi önlenmiş olur.

Gözlem, akvaristlerin asla boşlanmaması gereken bir eylemdir.Çünkü bir çok akvarist veya akvaryum sempazitanı , erken teşhis edemediği hastalıklardan dolayı tanktaki tüm balıklarını kaybetmiştir.Örneğin balığın yemlenmesini gözlemlerken, 2 günden fazla süredir yem yemeyen bir balığın, hastalanmış olabilme ihtimali gözönüne getirilip, tedavisine başlanmalıdır.(Akvaryuma yeni koyulan balıklar hariç.Balık yeni ortamına alışana kadar, birkaç gün yem yemeyebilir)

 

İyi bir gözlemde, akvaryumcunuzda bekleme ve gözlemleme süresi 5-10 dakika olmamalıdır.Alacağınız balıkların bulunduğu tankı uzun süre gözlemlenmeli ve hatta imkan olursa, ki bu akvaryumcunuzla kuracağınız iyi diyoloğa bağlıdır; balıkların yeme karşı duyarlılığını takip etmekle işe başlamalısınız.Bunu Dışında gözlemlerinizi aşağıdaki balık davranışlarına dikkat ederek sürdürmelisiniz:

ARKADAŞLAR ASLINDA ÇOK BASİT SADECE SABIR VE NASIL DAHA İYİ BAKABİLİRİM CANLILARIMA.....DÜŞÜNCESİ YETERLİ.

HER BALIK STRESSİZ BİR ORTAM İSTER VE EMİN OLUN Kİ STRESSİZ VE MUTLU CANLILAR DOLU BİR AKVARYUMU İZLEMESİ KADAR KEYİF VEREN BİRŞEY YOK :d


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat21178Çevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2012
İl: Bursa
Mesaj: 80
murat21178Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2012 15:38
Yeni Başlayanlar Dikkat

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscarusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2011
İl: Sivas
Mesaj: 3329
oscarusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2012 04:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cevizÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2012
İl: Denizli
Mesaj: 68
cevizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2012 09:27
Merhabalar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir