Yeni Başlayanlar İçin Akvaryum Kurulumu Ve Bakımı


Enees24Çevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 136
Enees24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2018 10:28
Merhaba değerli okurlarımız, hobi denilince akla ilk gelen alanlardan bir tanesidir şüphesiz akvaryum dünyası. Hemen hepimiz her ne kadar yanlış olsa da yuvarlak bir fanus içerisinde iki adet Japon balığı beslemişizdir. Bunun hata olduğunu balıklarımız öldükten sonra öğrenip, hacim olarak biraz daha büyük bir akvaryuma geçerek; lepistes, vatoz, çöpçü balığı gibi farklı tatlı su canlılarına yönelmişizdir. İşte kimimizin akvaryum dünyası bu kadar ile son bulurken, kimisi için bu uçsuz bucaksız hobi devam etmiş ve bazıları için hobi olmaktan çıkıp yaşam tarzı hatta işleri haline dönüşmüştür. Bugün sizlere tatlı su akvaryumlarına yeni giriş yapacak olan hobici adayları için küçük ipuçlarının bulunduğu ve yeni kurulacak akvaryumlarda nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan bir makale yazacağım.

TATLI SU AKVARYUMU KURACAK YENİ HOBİCİ ADAYLARININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER:

Tür Seçimi: Kuracağınız akvaryumdan önce ilk yapmanız gereken beslemek istediğiniz balık türünü seçmektir. Bu çok önemli bir husustur ve insanların en çok hata yaptığı yer burasıdır. Akvaryumcuya gittiğimizde birçok kişi gördüğü hemen her cinsi aynı akvaryumda beslemek ister. Akvaryum dükkan sahiplerinin ticari kaygısı nedeniyle, bu balık bununla yaşar mı sorusuna hemen hepsine yaşar demesinin sonucunda da ilk akvaryumumuza birbiriyle alakasız hemen her türü atarız. Ve o akvaryumda kısa süre sonra oluşan ölümlerden neredeyse hobiden soğuma noktasına geliriz. İşte bu noktada artık elimizde internet var. Beslemek istediğimiz balıkların türlerini belirleyip, onlarla aynı bölgede yaşayan balıklardan tercih yapmalıyız. Atıyorum malawi gölünde yaşayan bir canlı ile amazon nehrinde yaşayan bir canlıyı aynı akvaryuma atıp, o akvaryumdan hayır beklemek yapacağımız en kötü şey olacaktır. Bu nedenle birbirleri ile alakalı türler beslemek bu hobiye girişte yapılacak en doğru ve yerinde adımdır.

Akvaryum Dekor Seçimi: Besleyeceğiniz türü belirledikten sonra akvaryumunuzun dekoru çok önemlidir. Dekoru sizin seveceğiniz şekilden ziyade, besleyeceğiniz balıkların kendilerini doğal ortamlarında hissedebileceği şekilde yapmalısınız. Örnek vermek gerekirse, bitki dolu bir akvaryuma malawi cichlid türlerini atmanız çok büyük bir hata olacaktır. Yine aynı şekilde kayalar ve suyun ph’ını arttıran bir kum ile dekor yapıp lepistes beslemenizde bir o kadar büyük bir hatadır. Bu nedenle beslemeye karar verdiğiniz balığın ilk olarak doğal ortamlarını incelemeli ve ardından onların rahat edecekleri ortamlar sağlamalısınız. Unutmayınız ki; balık ne kadar kendini doğal yaşam alanında gibi hissederse size o kadar zevk verecektir.

Akvaryumda Kullanılacak Malzemelerin Belirlenmesi: Başlıca akvaryum malzemeleri ısıtıcı, dış veya iç filtre, kum, aydınlatma ve dekor ürünleridir. Eğer bitkili bir akvaryum yapacaksanız o zaman ilk başta kumu ve aydınlatmayı bitkiye göre tercih etmelisiniz. Bu malzemeler seçilirken elinizden geldiği kadar en iyilerini almanız, akvaryumunuzun uzun soluklu olması ve uzun vadede sizi daha az uğraştırması için en önemli husustur. Dekor malzemeleri seçilirken de; elinizden geldiği kadar doğal ürünlere yönelmelisiniz. Hiçbir balık türü içerisinde yapay bitki olan veyahut içerisinde batmış yapay bir gemi olan akvaryumdan hoşlanmaz bunu sakın unutmayınız. Bu nedenle elinizden geldiği kadar doğal olan kökler, kayalar ve bitkiler ile dekorunuzu belirleyiniz. Isıtıcının her akvaryumda çok kaliteli ve güçlü olması gerekmektedir. Çünkü ani ısı kaybı ve/veya artışı beslediğiniz canlıların ani renk kayıplarına ve hastalıklarına neden olabilir. Kullanacağını filtrenin gücü içe akvaryumunuzun temizliği ve içerisindeki biyolojik filtrasyon nedeniyle hayati önem taşımaktadır. Özellikle filtre tercihinizi elinizden geldiği kadar iyi yapmaya gayret gösteriniz.

Akvaryum Kurulumu ve Bakteri Kültürünün Hazırlanması: En önemli hususlardan ve yeni hobicilerin en çok hata yaptığı noktalardan bir tanesi ilk kurumda suyun hazırlanmasıdır. Unutmayınız ki; canlılar bizim temizlik anlayışımıza göre değil kendi metabolizmalarının temizlik anlayışına göre sağlıklı yaşamak isteyeceklerdir. İlk kurulumu basitçe anlatmak gerekirse; ilk olarak kumunuzu çok iyi yıkayınız ve akvaryumunuza seriniz. Ardından kullanacağınız dekor ve bitkileri dikerek akvaryumunuza su doldurunuz. Metilen mavisi denilen ilacı akvaryumunuzun litresi ile orantılı olarak; önerilen miktarda suyun içerisine dökünüz ve akvaryumun filtresini, ısıtıcısını devreye sokunuz. Akvaryumunuz tam iki gün bu şekilde boş çalışmalı. İki günün ardından akvaryumunuzda ne zararlı, ne de zararsız olarak nitelendirilebilecek hiçbir canlı kalmayacaktır. Unutmayınız ki; metilen mavisi zararlı bakterileri öldürdüğü gibi yararlı bakterileri de öldürmelidir. Bu nedenle metilen mavisi sadece ilk kurulumda ve akvaryum içerisinde hiçbir canlı yokken kurulmalıdır. İki günün ardından, akvaryumunuza yine akvaryum hacminizle doğru orantılı olarak bakteri kültürü ekleyiniz. Bakteri kültürünün tam anlamıyla oluşması ve biyolojik filtrasyon randımanlı şekilde oturması 3 gün alacaktır. Yani metilen mavisi dökülüp iki gün çalışan akvaryuma, bakteri kültürü ilave edilip 3 gün daha çalıştırılmalıdır. Bunun ardından akvaryumunuzun suyu oturmuş olacak ve yeni besleyeceğiniz balıkları ilave edebilecek düzeye geleceksiniz. Bu noktada eğer bu süreci kısaltmak istiyorsanız; çevrenizde suyu oturmuş ve hiçbir hastalık barındırmayan bir akvaryum varsa, o akvaryumdan su alarak kendi akvaryumunuza ekleyebilirsiniz. Bu ilk kurulumda kaybedeceğiniz 5 günlük süreyi 1 güne düşürecek işlemdir. Akvaryumunuzun suyunun en az %50’sini oturmuş bir akvaryumdan transfer eder ve üzerine dinlenmiş temiz su ekleyerek bir gün boyunca çalıştırırsanız, akvaryumunuz 1 günün ardından canlı eklemeye hazır hale gelecektir.

Akvaryuma Canlı Eklenmesi: Yeni hobicilerin en çok yaptıkları hatalardan biridir şüphesiz akvaryuma yeni alınan balıkların eklenmesi. Bu noktada yapmanız gereken şu olmalıdır. Akvaryumdan aldığınız balıkları bir kapa kendi suları ile beraber dökünüz. Önce 15 dakika kapta hiç ilave yapmadan bekleyiniz. Ardından kendi akvaryumunuzun suyunu yavaş yavaş kapa ekleyiniz. Bu hususta ne kadar yavaş davranır ve süreyi uzatırsanız sizler için o denli iyi olacaktır. Bu süreyi en az 2 saate yaymak en iyisidir. Ardından kaptaki canlılar sizin akvaryumunuzun suyuna alışmış olacaktır. Canlıları oldukları kapla beraber akvaryumunuza dökmeyiniz. Sadece balığınızı kapta yakalayarak akvaryum içerisine ekleyiniz. Unutmayınız ki; özellikle farklı akvaryumculardan alınan balıkların üzerindeki bakteriler çatışacaktır ve balıklarınızı bir anda birbirlerine saldırırken görebilirsiniz. Bu işlemi yukarıda anlatıldığı şekilde yaparsanız, herhangi bir bakteri çatışması ile karşı karşıya kalmazsınız.

Akvaryumun İdamesi (Yemleme ve Su Değişimi): Artık akvaryumumuzu kurduk ve canlılarımızı zevkle izliyoruz. Sırada bu akvaryumun uzun yıllar sağlıklı canlıların yetişebildiği ve büyüdüğü bir yuva haline dönüştürmek kalıyor. Akvaryumda yemleme ve su değişimi en önemli hususların başında gelmektedir. Yemleme sık ancak çok az miktarlarda yapılmaktadır. Unutmayınız siz balıklarınıza ne kadar yem atarsanız, onlar hepsini tüketecektir. Akvaryumda beslenen balıklarının %90’ı açlıktan değil tokluktan ölmektedir. Ayrıca tek tür yem kullanımı yapacağınız diğer bir büyük hatadır. Her tür için en az iki üç çeşit yeminiz bulunmalıdır ve bunları düzenli olarak çok az miktarlarda ve sık sık uygulamalısınız. Su değişimi ise diğer dikkat etmeniz gereken önemli noktadır. Birçok yeni akvaryumcu suyun tertemiz olacağını düşünerek, komple temizlik yapar. Yukarıda da dediğimiz gibi balıkların temizlik anlayışı bizimki gibi değildir. Size çok pis ve sararmış gibi gelen su, onların yaşayabilecekleri en temiz ve uygun ortam olabilir. Akvaryum temizliğinde asla suyun hepsini boşaltmayınız. Özel türler hariç ve iyi filtrasyonu olan bir akvaryumda temizlik haftada bir %20-30 dip çekimi şeklinde yapılmalıdır. Sifon adı verilen aparatlarla akvaryumunuzun dibinden su çekmeli ve üzerine yeni dinlenmiş su eklemelisiniz. Akvaryuma ekleyeceğiniz suyun en az 3 gün ağzı açık bir kapta beklemiş olması gerekmektedir. Çünkü insan sağlını bozmaması açısından suya eklenen kimyasallar ve ağır metaller bu bekleme süresince kaybolacaktır. Sakın çeşmeden direk aldığınız suyu akvaryumunuza eklemeyiniz. Suyu dipten çekmemizin nedeni de, akvaryum içerisinde bulunan canlıların dışkılarından ötürü oluşan nitratın sudan daha ağır olması ve dipte gaz şeklinde bulunmasıdır. Yani dip çekiminin amacı o nitratı akvaryumdan atmaktır.

Yukarıda maddeler halinde en basit şekliyle anlattığım detayları uygulayarak akvaryumunuzu uzun vadede sağlıklı ve sizlere zevk veren tanklar haline çevirebilirsiniz. Yapacağınız her uygulamayı internetten araştırın, akvaryumunuza ekleyeceğiniz her canlıyı diğer canlılarla uyumunu araştırın. Beslediğiniz canlıların istedikleri PH değeri ve su değerlerini araştırın ve onların doğal yaşam alanları hakkında bilgi edinmeden akvaryumunuza atmayın. Unutmayınız ki, besleyeceğiniz canlıları siz ne kadar mutlu ederseniz onlarda sizi o denli mutlu edecek ve sizlere doyumsuz göz zevkleri vereceklerdir.[:)))]

Teşekkür Edenler: [T]195016,Nazimcem[/T]
+1: [T]198452,Btc78[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrtmct58Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/12/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2344
mrtmct58Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2018 21:29
Ne kadar kopyala-yapıştır bir yazı da olsa elinize sağlık[:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Enees24Çevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 136
Enees24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2018 22:49
Ben sadece sitedekiler uğraşmadan bilgilensin diye yaptım sağolun [:D]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir