Yeni Başlayanlara Gerekli Tavsiye Ve Kaliteli Akvaryum


SLASHÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2012
İl: Ankara
Mesaj: 506
SLASHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2012 10:43

Arkadaşlar bu konuyu açmamım sebebi son günlerde yeni başlayanlara herkesin cevap yetiştirememesi. Bende düşündüm taşındım en sonunda yeni üyelerin sürekli "Akvaryum ve Tür Tavsiyesi" formuna "Acemiye Yardım!" başlıklı konular açması nedeniyle bu tip bir konu açtım. Bu formu buraya açmamım sebebi "Yeni Üye Formuna" yeni konu açamamamdan kaynaklanıyor.
  
      Şimdi gelelim asıl konuya: Yeni başlayan arkadaşlarıma öncelikle bir akvaryum gerekli. Bu akvaryumun özellikleri ve boyutunu belirlememiz lazım. Fakat bunu yapmadan önce besleyeceğimiz canlıyı bulmalıyız. Şu an elimizde alternatif olarak Beta, Japon Balığı ve Lepistes mevcut. Bunları tavsiye etmemin sebebi hem ucuz hem güzel hem de yeni başlayanlar için mükemmel canlılar olmasıdır. Benim size tavsiyem kesinlikle lepistes olacaktır. Çünkü en kolay yavrulayan balıktır. Düşünsenize bir sabah kalktığınızda akvaryumunuzda minicik yavrular...      

      Şimdi bizim canlımız lepistes olacak. Öncelikle akvaryumunuzu ayarlayalım. 60 litre mesela güzel bir bol bitkili, bol yavrulu lepistes akvaryumu için idealdir. Ölçüler: 50cm akvaryumun uzunluğu, 40cm akvaryumun genişliği ve 30cm akvaryumun yüksekliği = 50 x 40 x 30 = 60.000 / 1000 = 60L'dir. Ankaralı akvaristler Ali Kuştepesi'ne yaptırabilir akvaryumunu. Fakat Ankara'da olmayan akvaristler büyük Pet Shop değil en güvenilir Pet Shop'u seçmeliler. Akvaryumunuzu bu ölçülerde yaptırabilir ya da eğer gittiğiniz yerde varsa bu ölçüde direk almalısınız.

      Şimdi akvaryumunuzu aldınız ve akvaryumunuzu test etme zamanı. Pet Shop'unuzdan bir poşet tablet tuz alın. Şimdi elinize orta boy bir leğen alıp, içini sıfır derecede suyla doldurun ve tablet tuzlarınızdan altı adet suyla dolu leğenin içine atın ve erimesini bekleyin. Bu sırada kum almalıyız. Kum siyah hagen kum alın. Kumu alırken akvaryumunuzda 7-8 cm olmasına dikkat edin. Bunu şu şekilde hesaplayacağız: 50 x 40 x 8 = 16.000 / 1000 = 16kg kum alacağız. Ayrıca arka fon olarak bol bitkili resimleri olan arka fonlardan alın. Eğer açık ve cıvıl cıvıl renkli fonlar alırsanız balıklar strese girecektir.Arka fonunuz akvaryumunuzun temasına uygun olsun.

      Kumumuzu aldığımıza göre akvaryumun testine devam edeceğiz. Tuzlarımız eridiğine göre elimize kullanılmamış bir bulaşık süngeri alıp tuzlu, soğuk su yardımıyla akvaryumumuzu balkon veya banyoda temizleyip, çalkalıyacağız.

      Akvaryumu iyice temizledik. Şimdi akvaryumunuzu evinizde duracağı yere koyunuz. Yine aynı leğenin suyunu tamamen boşaltıp, bütün kumu leğene boşaltın. Kumu suyla iyice süzüp, yıkayın. Ardından 2 çaydanlık dolusu su kaynatıp kumun üstüne boşaltın ve tablet tuzlardan 5 adette kaynar su dolu kum leğenine atın. Kumunuzu 24 saat bekletin. 24 saatin sonunda kumun içindeki bütün suyu boşaltın ve yine iyice yıkayıp suyunu süzüp sadece kumu akvaryuma boşaltın.

      Şimdi sırada ısıtıcı, filtre ve yemler var. Isıtıcınız marka konusunda size akvaryumcunuz yardımcı olacaktır. Fakat ısıtıcınız 60 litre için 75 Watt olmalı. Malum akvaryumunuzda baya bir pislik olacak. Bu konuyla baş etmemenin tek yolu hem iç hem dış filtre almaktır. İç filtre, bitki akvaryumlarında kullanılmaz. Bu nedenle pipo filtre alacağız. Peki pipo filtre nedir? Bu sorunun cevabı: normal kaliteli bir hava motoruna pipo aparatı alarak kullanacağız. Her hobici ilk başta deneyimsizlikle alır hava motorunu ve eve geldiğinde uçak motoru gibi bir ses  Anında yakınmaya başlar  Bu nedenle çok çok iyi bir hava motoru almamız lazım... Marka olarak SOBO, Resun, Atman veya Dophin gibi markaların en sessizi ve en kalitelisini alacağız. Aynı şekilde dış filtredede Dophin kullanmak iyi olacaktır.

      Bazı su katkıları lazım size. Bunlar: Sera aquatan 500ml, Sera bio Nitrivec 500ml ve Sera Toxivec 500 ml ve Sera Turbo Clear 500ml alın. Pipo Filtrenizi ve dış filtrenizi aldığınız zaman daha filtrelerinizin kurulumunu yapmadan önce akvaryumunuzu ağzına kadar musluk suyuyla doldurun. Şimdi akvaryum suyuna gerekli miktarda Sera aquatan, Sera bio Nitrivec, Sera Turbo Clear ve Sera Toxivec atın.

      Şimdi sırada filtre kurulumu var. Dış filtrenizin en alt sepetine bütün akvaryumculardan bulabileceğiniz seramik ya da substart ekleyin. Orta sepete bio ball ekleyin ve en üst sepete sünger ve elyaf ekleyin. Şimdi filtrenizi çalıştırın. Pipo filtrenizi hortuma, hortumu hava motoruna takın. Ve çalıştırın. Isıtıcınızı 26 dereceye ayarlayın. Ayrıca balıklarınız hastalanabilir ihtimaline karşı aktif karbon alın. Bu rada akvaryumunuza hiç canlı eklemeden 1 hafta durmadan çalıştırın. Sakın filtre ses yapıyor diye kapatmayın! Zaten kaliteli filtreler kesinlikle ses yapmaz.

      Sırada yemler var. Canlı doğuran balıkları için: Tetra PulYem, Tetra Discus Granulat Food, Aim Blood Worm, Sera Vipagran, JBL Bea ve eğer bulabilirseniz Ahm Marin Fish Tropical Granulat Food. Vatozda lazım size bu nedenle Sera Catfish Chips ve Sera Catfish Tablet alın.

      Akvaryumunuzun çalışmasının 3. gününde bir tutam yem atın boş akvaryumunuzun içine. Ve bir hafta dolduğunda cüce vatoz alıp akvaryuma alıştıra alıştıra koyunuz. Alıştırma işlemi poşeti akvaryumun içine sokun ve 10 dk bekleyin. Sonra akvaryumdan bir bardak su alıp poşetin içine koyun. 5 dk sonra bu işlemi tekrarlayın. En sonunda poşeti direk akvaryuma boşaltın. Ardından Sera aquatan ve Sera bio Nitrivec ekleyin. 3-4 gün sonra vatozunuz hala hayattaysa bitki, salyangoz, balık ve midye alma zamanı. Akvaryumunuza 4 adet anubias bitkisi ekleyin. Anubiaslarınızı akvaryumcunuzda taşlara misina ile sarın. Sonra bir java moss alın. Java moss'unuzuda akvaryumcunuzda taşa misina ile sarın. Ardından 2 tane Java fern alın. Bu java fernleri akvaryumcunzda taşlara veya mongrowe köküne sarın. 5 saz alıp Pipo filtrenin karşısına dikin. Son olarak 2 tane de elodea alın. Elodeaları'da taşlara sardırın. En sonunda bütün bitkilerinizi ekin. Şimdi midye alıcağız. Akvaryumcunuzdan ya da forumdaki ilanlardan 5 adet tatlı su midyesi alın. Ve 3 tane de elma salyangozu alın. Yanlız akvaryuma sakın tuz eklemeyin! Çünkü tuz midye ve salyangoza zararlıdır.

      En sonunda balıklarımızı alıcağız. 3 erkek 7 dişi şeklinde istediğiniz gibi lepistes alabilirsiniz. Ama sakın akvaryumcunuza kanıp kılıçkuyruk ve valifera gibi başka canlı doğuran türü almayın. Ayrıca akvaryumunuza 6 çöpçü ve birde vantuzlu çöpçü ideal olacaktır. Ayrıca eğer isterseniz sadece 1e 3d kırmızı plati ve/veya 1e 3d balon moli/ay moli/ benekli moli gibi türler eklemeniz akvaryumunuzun her seviyesini güzel tutacaktır.

      Eve geldiğinizde balıklarınızı alıştıra alıştıra ekleyin akvaryuma. Günde iki kere yamleme yapın. Fakat balıkları ilk aldığınızda kesinlikle 2 öğün yemlemeyin. Ve 1 gün ışığı açmayın. Bitkiler için iki adet 20-25 cm uzunlukta beyaz florasan lamba alın. Yanlız java fernlerinizi o kadr iyi ekinki en az ışık alan bitki onlar olsun. Işıklandırmayı günde 12 saat açık bırakın.

      Haftada bir %30 dip çekimi yapın. Bunun için dip hortumu almalısınız. Su değişimlerinde (dip çekiminde) kesinlikle taze su kullanmalısınız. Bunu her su değişiminde bir kovaya 15 litre musluk suyu, gerekli miktarda Sera aquatan ve Sera bio Nitrivec ekleyin. Kovadaki suyu su değişimlerinden sonra tamamen akvaryuma bir maşrapa yardımı ile yavaşça boşaltın. Sonra tekrar kovayı 15 litre doldurup aynı şeyleri yapın. Ve her hafta su değişiminden sonra gerekli miktarda Sera aquatan, Sera bio Nitrivec ve Sera Toxivec'i akvaryuma ekleyin. Ayda bir filtrelerinizin malzemelerini ve içini iyice temizleyin.

Arkadaşlar ayrıca benim atladığım şeyleri ya da ek bilgileri aşağıdan örenebilirsiniz buyrun:
 
 
Bir iki resim uygun olur galiba:
 
Lepistes:
 
]
 
Yavru Lepistesler
 
Albino Full Red Lepistes
Albino Full Red Lepistes
 
 
 
Plati:
 
Gümüş platy
 
 
Moli:
 
Ay moli
 
Siyah Moli
 
Balon Molly
 
Hamile Balon Molly
 
Birazda Bitki:
 
Java Fern:
 
 
Elodea:
 
 
 
Saygılar 
 
Bol yavrulu balıklar. 
Bane2012-10-12 19:20:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mamacacaÇevrim Dışı

Kayıt: 27/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 255
mamacacaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2012 23:17
Bilgilendirdiniz, teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

flat_kilÇevrim Dışı

Kayıt: 18/04/2012
İl: Tokat
Mesaj: 201
flat_kilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2012 20:09
Teşekkürler gerçekten çok açık ve bilgileyici olmuş ellerinize sağlık okuyunca keşke malawi gibi türlerle ilgili olsun dedim 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SLASHÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2012
İl: Ankara
Mesaj: 506
SLASHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2012 21:00
Çok isterseniz onuda yazarım yakında

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

flat_kilÇevrim Dışı

Kayıt: 18/04/2012
İl: Tokat
Mesaj: 201
flat_kilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2012 21:04
[QUOTE=Bane]Çok isterseniz onuda yazarım yakında [/QUOTE]

Tabi ki bekleriz . 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SLASHÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2012
İl: Ankara
Mesaj: 506
SLASHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2012 21:19

.

Bane2012-10-07 14:14:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SLASHÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2012
İl: Ankara
Mesaj: 506
SLASHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2012 13:47
Resimler ve yine yeni linkler yukarıda.

Şimdi resimler görünüyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fisheriÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 600
fisheriÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2012 23:36
Emre kardeşim eline sağlık,ama bazı arkadaşlarımız yine armut piş,ağzıma düş yapacaklardır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SLASHÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2012
İl: Ankara
Mesaj: 506
SLASHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2012 14:31
Evet Engin abi size katılıyorum.. Yeni başlayanlar her şeyi hobinin içine girmeye başladıkça anlarlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omerulusoy_90Çevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 4
omerulusoy_90Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2012 15:32
Herkese s.a öncelikle imkanlar doğrultusunda 70*40*35 akvaryum kuracağım ve sarı p. beslemeyi düşünüyorum.
1) yanında başka hangi türler besleyebilirim.
2)toplam kaç adet balık lazım bu akvaryuma
3)ısıtıcı motor hacmi ne kadar olmalı ve kaç kilo kum ve dış filtre lazım mı ve nsl bitki gerekiyor
bunlar için yardımcı olursanız çok sevinirim hata sonu kuracağım .
eminönü gittim takım halinde akvaryum kum ısıtıcı motor 150 tl diyorlar nsl acaba fikirlerinize sunarım .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SLASHÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2012
İl: Ankara
Mesaj: 506
SLASHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2012 17:07
Filrenin ve ısıtıcının kalitesine bağlı... Marka yazabilirseniz daha net fiyat verebilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fisheriÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 600
fisheriÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2012 17:49
[QUOTE=omerulusoy_90]Herkese s.a öncelikle imkanlar doğrultusunda 70*40*35 akvaryum kuracağım ve sarı p. beslemeyi düşünüyorum.
1) yanında başka hangi türler besleyebilirim.
2)toplam kaç adet balık lazım bu akvaryuma
3)ısıtıcı motor hacmi ne kadar olmalı ve kaç kilo kum ve dış filtre lazım mı ve nsl bitki gerekiyor
bunlar için yardımcı olursanız çok sevinirim hata sonu kuracağım .
eminönü gittim takım halinde akvaryum kum ısıtıcı motor 150 tl diyorlar nsl acaba fikirlerinize sunarım . [/QUOTE]

Bu boyutlardaki bir akvaryumda ya tek tür veya sadece erkek koyarak show akvaryumu yapabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SLASHÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2012
İl: Ankara
Mesaj: 506
SLASHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2012 14:02
Albino full red lepistes, gümüş platy ve hamile balon molly resimleri eklenmiştir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SLASHÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2012
İl: Ankara
Mesaj: 506
SLASHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2012 19:21
Arkadaşlar bazı yeni yemler ekledim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir