Yeni Başlayanlara


OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2013 23:11
Arkadaşlar yeni başlayanlara yada bir türlü cesaret edemeyenlere yazmak istedim. Çok uzun uzadıya yazarsam okunurluğu azalacağı için olabildiğince kısa kesmeye çalışacağım.

Tuzlu Su'dan korkan ve yıllar sonra bir cesaret bu işe kalkışan bir insan olarak, okuduğum, dinlediğim, tecrübe ettiklerimle kısa bir yazı yazmanın yararlı olacağına inandım.

Öncelikle bence bu hobideki en zararlı şey gerçekten uzak çizilen kesin çizgiler. Nasıl mı?
PS'siz tuzlu su olur mu? Asla olmaz!

Örnekse bu bilgi kesinlikle yanlış bir bilgi. Ama tecrübe ettiğim kadarıyla şu cümle oldukça doğru ve daha yararlı: Tecrübesiz ve çok yoğun mesai harcamayacak bir kişi için ps'siz akvaryum olmaz aksi halde olur.

Okuduklarımdan, dinlediklerimden ve gördüklerimden yola çıkarak ps bir zorunluluk değil ama bu iş tatlı suya benzemiyor. Bir bakıyorsunuz kayanızda bir canlı beliriyor, aldığınız bitki benzeri bir omurgasız ışığa yakınlaşmak için yer değiştiriyor, renkleri kaçıyor vesaire. Ve henüz çok yeni olduğunuzdan eğer ufak ps'siz bir sistemi idare etmek istiyorsanız sürekli olarak bilen birinden destek almanız ve hergün akvaryumunuzu gözlemlemeniz gerekiyor.

Aydınlatmanız her halükarda iyi olmalı.

Ben kendi 30 litrelik ps'siz sistemime hergün ilgi göstererek aylarca sorunsuz ayakta tuttum öyleki omurgasızlarda çoğalma dahi oldu ama elimden ameliyat olduktan sonraki süreçte hem müdahalem azaldı hem sonrasında bilgi alma destek alma aralığım açıldı derken akvaryumda omurgasız türlerinde ve balıklarda kayıplar yaşandı. Ciddi bir sermaye harcadığınız için bu büyük bir heves kaybı demek. Derken elyafını dahi uzun aralıklarda yenilemeye suyunu nadiren yenilemeye başladım ve sonuç olarak 1 adet percula 2 omurgasızla sistem tatlı su'dan hallice duruyor.

Amacınız balık yaşatmaksa tuzlu suyun tatlı sudan bir farkı yok ama amacınız tuzlu su dünyasında kaybolmaksa benim tavsiyem yani konuyla bu yazıdan yararlanmak isteyenlerin olduğu gibi çok bilgisi olmayan bir insan olarak tavsiyem;

En başından olabildiğince büyük bir tank alın, aydınlatmanız kesinlikle iyi olsun, yaz kış demeden fanlarınızı yerleştirin sonradan iş çıkmasın, kafanız daha rahat olsun ve bir ps edinin.

30 litrelik ps'siz bir akvaryum her şeyi ile 400-500 liradan aşağı mal olmuyor. Akvaryumu 100 litre yapıp ps aldığınızda ise atla deve bir fiyat artışı olacağını sanmıyorum. Fakat kafanız rahat oluyor.

Ve son olarak tatlı su hangi türü beslerseniz besleyin çok para gerektirmiyor çünkü 1 kere veriyorsunuz layıkıyla tuzlu su akvaryumu kurmanın ise sonu olmadığından maliyeti oldukça fazla. Özetle bu işe ya ciddi bir bütçe ayırmanız bulmanız gerek yada size destek olan yardım eden yani kimi omurgasızınızı balığınızı yada ne bileyim canlı kayanızı hediye edecek sizi teşvik edecek akvarist bir dostunuz abiniz olması gerek.

Tecrübeli abilerim ablalarım kızmasınlar yalnızca yaşadıklarım ile bilimsel değil tecrübe barındıran bir yazı yazmak istedim. Yazım yanlışları olmuş olabilir kusura bakmayın. Saygılar.

(Elbette doğrudan yanlış noktaları yazınız ki okuyan arkadaşlar yanlış bilgilenmiş olmasınlar)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ffatihhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/10/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1480
ffatihhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2013 07:41
Ben de tecrübesiz olarak girdim bu işe ama aldığımdan beri cyanodan kurtulamadım. Salonda duruyor berbat halde. Satmayada gönlüm razı olmuyor. Bir karides var içinde sadece.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mygegalÇevrim Dışı

Kayıt: 18/09/2013
İl: Yurtdisi
Mesaj: 157
mygegalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2013 23:07
Simdi hocam bende 180 litre bir akvaryum var deniz akvaryumuna geçmek istiyorum ama sump falan filan malzemeler beni korkutuyor bana neler lazim sump ve dalga motoru isitici sorun değil ve akvaryumumda filtrede var neler almam gerekiyor ne yapmam gerekiyor bana yardimci olurmusunuz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CharyÇevrim Dışı

Kayıt: 23/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 111
CharyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2013 16:51
[QUOTE=mygegal]Simdi hocam bende 180 litre bir akvaryum var deniz akvaryumuna geçmek istiyorum ama sump falan filan malzemeler beni korkutuyor bana neler lazim sump ve dalga motoru isitici sorun değil ve akvaryumumda filtrede var neler almam gerekiyor ne yapmam gerekiyor bana yardimci olurmusunuz[/QUOTE]

Buyrun;




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir