yeni başlıyacak olanlara.


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2007 16:49

Selamlar…

 

     Bu gün zaman bolluğundan bu sitenin “deniz akvaryumu” formuna tamamı ile göz gezdirdim.. Dikkatimi çeken bir konu üzerinede bir başlık oluşturma ihtiyacı hissettim. Dikkatimi çeken “tuzlu su akvaryumu olanlar ve olmayanlar arasındaki diyaloglar”. Konunun dönüp dolaşıp “tuzlu su = para” ile sonuçlanması da çok acı vericiydi. Gözlemlerimde acı verici bir nokta daha vardı. Bir kişide çıkıp “benim maddi durumum bu kadar harcamaya müsait değil ama böyle bir tank kurmak istiyorum” demedi. Aslında diyemezdi de, formlarda öyle rakamlar zikredilmiş ki birkaç maddi ekleme ile neredeyse bir uzay mekiği bile yapılabilinir.  Tuzlu su çok geniş bir yelpazedir, tatlı suda olduğu gibi. Nasıl bir lepistes ( 5 ytl) tatlı su balığı ise , yetişkin bir diskus (180 ytl) ta, tatlı su balığıdır. Nasıl bir iç filtre (10 ytl) filtre işlemi görüyorsa, dış filtrede (200 ytl) filtreleme işlemini görmektedir. Burda mantık kurmuş olduğunuz sistemin gereksinimlerine göre işlemelidir. 100 litre akvaryumda 3 tane damsel fish (tuzlu su balıklarının en ucuzlarındandır)  ve 10 kg   canlı kaya bulunduracaksam… CA reaktörüm olmadan, soğutucum olmadan, 20.000 kelvinlik metal halidem olmadan, bir sürü element veya katkıyı akvaryuma eklemeden, her hafta düzenli %10 su değişimi yapmadan bu işi beceremezmiyim? Burda insanlar 700 litrede muhteşem bir mercan bahçesi kurmak istiyorum demiyor, basit bir tuzlu su akvaryumu kurmak istiyorum, içerisinde de 2 tane balık olucak diyorlar… Ama daha soru bitmeden karşılarına çıkan ilk cevap “tuzlu su tatlı suya göre pahalıdır”… Hayır değildir... Eğer bu mantıkla devam edersek hiçbir zaman mahallemizde bulunan o küçük akvaryumcuda tuzlu su sistemleri göremez, en basit bir canlıyı aramak için bile aylarca uğraşır ziyaret etmediğimiz akvaryumcu bırakmayız. Birde bileninde, bilmeyeninde ağzına sakız olmuş bir cümle var “nanolar ileri derece bilgi gerektirir” Arkadaşlar nano reef ler bu bilgiyi gerektirir, nano marine ler değil! İçerisinde bir tane mushroom gördüğünüz her akvaryumuda reef diye tanımlayamazsınız… Bırakın, mudahale etmeyin insanlar kyısından köşesinden bu işe tutunsunlar. Herkezin evlerinde o muhteşem tatlı su akvaryumları yanında basit ufak ama içerisinde tuzlu su bulunan bir sistemde olsun. Formumuzu tatlı su formları ile bir kıyaslayalım. Acaba insanlar “tatlı su” dan daha fazla hoşlandıkları içinmi orayı paylaşıyorlar, yoksa “tuzlu su” dan ürkütüldükleri içinmi?

Başlamamış veya başlayacak olan arkadaşlara… Lütfen adresinizi doğru seçin…

olgi2007-2-17 16:54:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ercologÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 30
ercologÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2007 17:10

Volkan Bey Merhaba,

Gayet güzel yazmışsınız, yazdıklarınıza teorik olarak katılıyorum fakat konuyla alakalı olarak örnek bir nano marine akvaryumun ne kadara malolacağını detay vererek yazarsanız, ne anlatmak istediğiniz daha rahat anlaşılacaktır diye düşünüyorum.

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilkeryusufÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 225
ilkeryusufÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2007 17:36

Volkan bey bende ileride deniz akvaryumu kurmayı planlayan (kendi evim olduğunda) ve bunu gerçekten çok isteyen biriyim.Bu yazdıklarınız gerçekten hislerime tercüman oldu...

Size gerçekten çok ama çok teşekkür ederim..Bence her şey parayla endekslenmemeli...Herşey görmek istediğimiz ve balıklarımıza kurmak istediğimiz ortamla ilgili...Fiyatta buna endeksli...Geniş bir yelpazade herkesin maddi durumuna uygun bir ürün bulacağı kanısındayım..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nbizimÇevrim Dışı

Kayıt: 15/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 151
nbizimÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2007 18:41

Volkan Bey, oldukça nazik bir konuya temas etmiş. Deniz akvaryumu kurmak son derece karmaşık hale getiriliyor.

Ben de bir mesaj altında bazı şeyler söylemişim. Basit bir kurulum ile ilgili. 

http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=31193

Akvaryumu kuracak kişi olayın teknik ayrıntısına yoğunlaşacağına, o olur, bu olmaz denilen laflara takılıyor.

Ama keşke olay bu kadar basit olsa. Akvaryum kuracak kişi sormaya başlıyor. Groluks lambamı kullanabilirmiyim? ve ya dış filtremi kullanabilirmiyim? diye. Olmaz veya olur ama, deyince moraller bozuluyor.

Sonuçta olay hiç bir zaman başlanıldığı gibi kalmıyor. Nirat testi deniyor Kh testi deniyor, yok ca testi de alsak mı oluyor. Bunların da bir maliyeti var. İşin içerisine ne kadar çok girerseniz masraf o kadar artıyor.

Tüm bunları düşünerek işin içerisine girecek kişileri de uyarmakta da fayda var. Sonuçta üç tane damsel 50 litre akvaryumda yaşar. Yaşar da... masraf keşke öngörülen kadar olsa...

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre ÇakınÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1371
Emre ÇakınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2007 20:11

Yurtdışında (Amerika) tuzlu su akvaryumlarına talep oldukça yüksek , hatta tatlı sudan daha fazla tercih ediliyor diyebilirim , fakat şu var ki ; Malzemeler ve canlılar buraya göre çok daha ucuz , satın alınabilecek çok fazla marka ve model var , hatta çok uygun fiyatlara 40Litreden başlayıp 1ton a kadar çıkan hazır sistemler satılıyor , siz parasını ödüyorsunuz , hiç birşeye elinizi sürmeden akvaryum boyutuna göre bir gün ile bir hafta arasında evinize gelip kuruluyor.Size de balıkların yemini verip keyfini sürmek kalıyor.

Ben 50 litrelik hazır bir sistemi amerikada sorduğumda bana önce tecrübem olup olmadığını sordular , olmadığını söylediğimde başlangıç olarak bana tatlı su akvaryumunu tavsiye edip arzu ettiğim taktirde bana tuzlu su akvaryumunu (50litre olan) 400$ karşılığında anahtar teslim satabileceklerini söylediler.Buna bir P.S , basit bir soğutucu , filtre , ısıtıcı ve şu anda hatırlamadığım gerekli tüm ekipman dahildi.Artı satın aldığım taktirde ilk gün bana tuzlu su akvaryumları hakkında temel bilgiler içereden ücretsiz bir tanıtım yapabileceklerini de söylediler.

Varmak istediğim yer şurası ; Kimse bana Türkiyedeki gibi tuzlu su için en az 300 litrelik bir akvaryuma ve pahalı bir sump sistemine sahip olmam gerektiğini , aksi halde sistemin kısa süre sonra çökeceğini söylemedi , kimse hevesimi kırmadı.Fakat ne yazık ki burada bu işe niyetlendiğimizde karşımıza binlerce dolarlık bir masraf listesi ve bilimum problem çıkıyor.

Böyle oluncada elimizde  karamsarlığa kapılarak ileri bir tarihe ertelenen tuzlu su akvaryumu hayallerinden başka bir şey kalmıyor.

Saygılarımla.

 

Euph2007-2-17 20:11:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2007 22:00

Selamlar…

 

Öncelikle bu başlıkla ilgilenen herkese teşekkür ederim. Amacım “o yanlış söyledi” , “bu bilgisiz” , “şu şöyle olmaz” demek değil. Arkadaşlarımı bu hobiye daha da yakınlaştırmak. Diğer bir başlıkta moderatör arkadaşımız halongan yerinde bir başlık açmış ve çok güzel bir şekilde de teknik bilgi vermiş. Ve birde malzeme listesi eklemiş. Ben bu malzeme listesinin yanına, internetde araştırılacağı taktirde bulunabilecek ikinci el fiyatları  yazacağım…

 

Alınacaklar Listesi

1. Uygun bir boyda akvaryum      (bu zaten bizde mevcut)

2. Protein skimmer                         (ikinci el hava taşlı 50 – 80 ytl)

3. Porselen milli motor kafalary akvaryum büyüklügüne göre adet değişir. (1 ad 10 ytl)

4. Canlı kaya  (akvaryumunu bozulanlardan temin edildiği taktirde inanılmaz ucuza maal oluyor 60 – 80  ytl)

5. Mercan kırığı (20 ytl)

6. Tuz (40 ytl)

7. Tuz ölçer (Hydrometer) (10-20 ytl)

Bundan sonrasını ben ekliyeceğim lütfen bu fiyatlarda yanlışlık olduğunu düşünen arkadaşlar varsa nedeni ile beraber forma eklesin)

Şimdi ben teknik bir şekilde değilde amatör bi şekilde bir akvaryum kurucam. Kabataslak olucak ama zamansızlığıma verin…

Akvaryumumu eski yerinden aldım. Bu güne kadar gördüğüm bütün akvaryumların arkası siyah yada mavi idi ben maviye boyamaya karar verdim. Nalburdan 3 ytl ya en ufaklarından boya ve 1 ytl ye fırça alıp boyadım. Akvaryum boyadan sonra bile tuzlu su havasına kavuştu J akvaryumumu sabit kalacağı yere aldım. Mahallenin sucusu ile anlaşıp 5 tane 20 kiloluk damacanalardan akvaryuma boşalttırdım 20 ytl ye maal oldu. Eski akvaryumumdan kalma hava hortumlu iç filtremi akvaryuma yerleştirdim. İçerisindeki sünger vs. ne varsa çıkardım. Almış olduğum tuzu akvaryuma verilen 1 litreye 33 gram oranını hesaplayarak döktüm. Suyu şimdi iyice havalandırıp 1 gün bekleyeceğim… (40 ytl ye aldığım tuzdan yedeğim olacak şekilde bile arttı) ısıtıcımı 25 dereceye ayarladım ve akvaryum istenilen dereceye geldiğinde hidrometremle ölçüm yaptım. Tuzluluk 1,024 te idi. Yani suyum istenilen hali almıştı. Almış olduğum mercan kırıklarını iyice yıkadım ve azar azar havalandırması devam eden akvaryumuma ekledim taban 2 cm ye yaklaşınca kalanını koymadım. Akvaryumumda olan iç filternin hortumunu çıkardım. Artık amacaı suya hava vermek değil suyu sirküle etmekdi. İnternetden tanıştığım Volkan beyden canlı kayalarımı aldım J İyi bir insandı ve akvaryumundan çıkardığını söylüyordu ama ona güvenmiyerek kayaları iyice kokladım. Kayalar sanki deniz kenarındaymışım düşüncesi oluşturdu beynimde. Kayaları akvaryuma eklemeden önce iyice bir kontrol ettim. Akvaryumuma kayaları kum zeminle fazla temas etmiyecek şekilde diklemesine koydum ve sirkilasyon motorunun suyu kayalar üzerine göndermesini sağladım. Protein skimmer ımı çalıştırdım. Protein skimmer suya hem oksijen veriyor hemde oksijenzengini olan suda verdiği oksijenden dolayı ph oynamalarını engelliyordu. Şelale filtermide çalıştırdım. İleriki zamanlarda içerisine sadece elyaf koyacağım ama şu an henüz içerisinde bir şey yok . Bu şekilde bile akvaryum çok güzel görünüyordu. Şimdi iş sabır gerektiren bölüme gelmişti. Bir akvaryumcuya gidip ölmüş bir balık aldım. Ve bunu akvaryumun içerisine bir beze sararak attım. Burdaki amaç suya biyoloji oluşması için bakteri aşılamak. Balık bir gün akvaryumda kaldıktan sonra balığı akvaryumdan çıkarttım. Test kitim olsaydı değerleri ölçmek isterdim. Sanırım hepsi tavan yapmıştır. Şimdi önümde uzun bir süre vardı sudaki zararlı bakterileri yok edicek biyolojinin oluşmasını bekliyordum. Aradan 10 güne yakın bir zaman geçti. Kayaları satın aldığım volkan beyi Evime bir kahve ikram etmesi için çağırdım. Yanında test kitlerinide getirmesini istedim J uyanıklı gibi görünücek ama en başta okadar parayı o testlere bağlıyamazdım. Volkan beyle sohbet ederken bi yandan testlerimin sonuçlarına baktım. Volkan bey sonuçların iyi olduğunu ve balık ekleyebileceğimi söyledi. Akvaryumcuya gittim 40 ytl ye bir blue damsel ve bir 3 çizgili damsel aldım. Eve geldiğimde onları bir plastik kabın içerisine koydum. Plastik kabıda akvaryuma suyun önce aynı düzeyde ısınmasını bekledim. Arkasından ince bir akvaryum hortumu ile akvaryumdan, balık olan kaba suyun dolmasını 30 dk ya yayıcak şekilde yavaş yavaş su ekledim. Ve balıklarımı akvaryuma saldım. Muhteşem görünüyoırlardı. Akvaryumun ışıklarını açmadım. Zatem bugüne kadarda hiç açmamıştım. Benim akvaryumum sadece balık ve birkaç omurgasız akvaryumu olacağından çokda özel bir ışık sistemine ihtiyaç yoktu. Yosunlanma yapmasın yeterdi. Işık için ikinci el bir lamba almak istemedim çünkü uzun süre kullanılmış olup. Özelliklerini yitirme ihtimalleri vardı. İnternet alışveriş sitelerinden 2 x 18 wat bir adet day light bir adet te actinic floresan  sipariş ettim. (site adtesini vermiyorum 30 ytl isteyene özelden verebilirim)… Şu an benimde çok düşük kapasiteli, belki içerisinde belgesellere konu olmayacak ama tuzlu su sistemi olan ve ilerde daha profesyonel eklemeler yapabileceğim hatta bi kaç mantar, hermit, shrimp yaşatabileceğim bir akvaryumum var….

Şimdi!

1.      Özellikle profesyonel arkadaşlara soruyorum. Bu akvaryumda bu canlılar yaşarmı?

2.      Yeni başlıyacak arkadaşlara soruyorum. Bir hesap makinesı alın ve toplayın. Siz daha fazlasını tatlı su akvaryumuna vermiş olabilirmisiniz?

3.      Nerde 1000 litreler , 500 litreler? 1.000 – 5.000 ytl arasındaki masraflar?

4.      (bunu biyerde okumuştum) Benim bir arabaya ihtiyacım var.. Ferraride bir araba brodway de ben Ferrari alamıyorum diye brodway da almayıp sonsuza kadar  arabasız kalmak zorundamıyım?

 

Bu yazı, Kabatasalak ve savunmuş olduğum mantığı anlatmak için yazılmıştır. Burdaki amaç yeni kurulacak bir akvaryumu böyle kurun demekten öte böylede başlanabilinir. Eğer böyle bir düşünceniz varsa lütfen ben veya başka bilen biri ile birkaç cümle yazı karşılığı değilde, soru cevap şeklinde konuşabileceğiniz bir ortamda bulunun. İşin ucunda her zaman paradan öte var olan bir canı öldürme riskinin olduğunu unutmayın. Ve lütfen birkaç kişinin sözüne güvenerek bu hobiden vazgeçmeyin. Eksik veya atlamış olabileceğim bölümler mutlaka mevcuttur. Yermek yerine eksik olanları söyleyin ben tamamlayayım. Çünkü bu sistem internet ortamında tanıştığım küçük yaşta bir arkadaşım tarafından hala kullanılmaktadır.

Saygılar…

vlknyz@hotmail.com

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ultrAslanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2006
İl: Tekirdag
Mesaj: 222
ultrAslanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2007 22:17

Forumun deniz alvaryumları ve canlıları kısmını hep takip ediyorum.Benimde hayalim vardı hatta çok düşündüm çok tartıp biçtim.Sonuç mu diceksiniz hep vazgeçtim.Hevesim kırıldı.Nano die tabir ettiğimiz tanklara hayrandım.Gerekli araştırma ve çalışmaları yaptım herkez ağız birliği etmiş gibi söyledikleri tek şey nano olmaz büyük akvaryumla başla oldu.Haklılar bunu şuan daha iyi anlıyorum.Ancak maliyet o kadar artıyorki 550lt tankıma kurmaya kalksam sump'ı dır canlı kaya daha fazla olması gerekir vsvs.arada uçurum fiyatlar çıktı.

http://www.akvaryum.com/forum/forum_posts.asp?TID=66366

Konunun linkiydi buda.Evet deniz akvaryumundan vazgeçtim.Hatta soğudum.Deniz akvaryumu deyince artık hep imkansız olanı hatırlıyorumKonunuzun başlığını görünce yazmak istedim.Kimbilir öyle bir anlatmışsınızki bende niye olmasın dedim içimden.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2007 22:27
sadece teoride değil pratiktede uygulananmış bir yazıdır.  Gerisi size kalmış. Ama belki sizi heyecanlandırır ama bulunduğunuz bölgede akvaryuma uyarlanabilecek canlılar mevcut. (4 ay önce bu amaç için oradaydım) Belki bu sizi biraz daha heyecanlandırır ve başlamanıza vesile olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

1000rrÇevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2006
İl: Sakarya
Mesaj: 36
1000rrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2007 23:14

Amaç damsels ve palyaço beslemekse anlatılan herşey doğru,fazla bile,ya başka bir canlı onu çok etkileyip besleyememek canını sıkarsa,ekipmanı yetersiz kalıdığı gibi yeni kuracağı akvaryumda işe yaramazsa? Birde bu yönden inceleyin derim.Geniş bir dünya olduğunu siz söylüyosunuz,ya iki palyaçoya göre akvaryum yapıpta,anemonla anlaşması hoşuna gittiğinde eklemek isterse?

Şimdi 100ltre akvaryumunuz var,neden 600litre projem var diyosunuz?

  


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2007 23:27

selamlar...

Brodway ve ferrari örneğini bu tarz yorumları düşünerek verdim. Herkezin akvaryum için ayıracak bütçesi eşit olamaz. Peki minimum bir bütçeye sahip olduğu için insanlar sadece tuzlu su balıkları hayallerini  akvaryumcuya gidip yada burda bir kaç resme bakıptamı gidersinler? Ben bu konuda kendimden değil genelden bahsettim farkındaysanız. Benim 100 litre ile başlama nedenim haziran ayına kadar zamanzızlık problemim olacağından (bebeğimin dünyaya gelmesi). Sizde kabul edersinizki 100 lt ve 600 lt bakımları arasında bir hayli fark var. Ve zamanımı ayırmam gereken  önemli bir canlı daha var :) Bu gün bi kaç yerle görüştüm. Apartman sakinlerinden onay aldığım taktirde 2,5 tonluk shark düşünüyorum, 600 litreyi bile geçtim. 

saygılar 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

1000rrÇevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2006
İl: Sakarya
Mesaj: 36
1000rrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2007 23:50

Brodway ve ferrari örneğini bu tarz yorumları düşünerek verdim. Herkezin akvaryum için ayıracak bütçesi eşit olamaz. Peki minimum bir bütçeye sahip olduğu için insanlar sadece tuzlu su balıkları hayallerini  akvaryumcuya gidip yada burda bir kaç resme bakıptamı gidersinler?

 

Hayatı boyunca ferrari posterini duvarında ve hayalinde yaşatanlar var,brodwaya binipte bel ağrısından sıkılanlar,tabiki aklına esince yapamayanlar alamayanlar var,biraz daha bekleyip niye iyisini yapmaya çalışmasın ki,iş ferrari veya brodwayi almakla bitmiyo,yakıtı var kazası var...

 Saygılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2007 00:01

Ömer bey liseye giden bir talebe olduğunuzu ve ailenizden belirli bir harçlık aldığınızı düşünün, bu gelirle 750 litre reef yapabilirmisiniz? Ben bu heyecanı çok iyi bilirim ilk lepistesim doğuracak diye bir hafta uykusuz okula gitmiştim. Bakın konulara mualif olmak, bilgiye referans değildir. O arada formdaki brodway sahibi arkadaşlarıda kızdırmayalım tatlı sudada o yakıt ve kazalar mevcut. Ayrıca demişsinizki ilerde bu şekilde başlayan birisi sistemi büyütmeye ve daha profesyonel bir hale getirmeye kalkarsa ne olur? Nemi olur, elindeki malzemeleri yarı fiyatına başka bir yeni tuzlu su adayına satar ve bir kişiyi daha bu işe kazandırır.

Yani diyorsunuzki (biraz halk uslubu ile olacak ama) bu işi parası olan yapsın? Lütfen cevaplayın.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2007 00:10
Eklemeyi unuttuğum birşey daha var... Sizin mantığınıza göre 60 lt de lepistes besleyen bir hobici ileride diskus besleme ihtimalini göz önünde bulundurarak bu işe hiç başlamasın.... Biz bu hoby i sevdirmeyi amaçlıyoruz, insanları kaçırmayı değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

1000rrÇevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2006
İl: Sakarya
Mesaj: 36
1000rrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2007 00:38

Bakın akvaryumcuya ilk gittiğimde hesap çıkarttırdım,ama o hesap kesinlikle tutmadı.Ben insanları soğutmak istemiyorum,forum paylaşım yeri herkes yaşadıklarından birşeyler anlatıyor,ben veya diğer arkadaşlar markadan değil sistemden bahsediyoruz ki her bütçeye göre sistemeler mevcut,mutluğunu engellemek değil tam tersine daha çok isteklerini düşünüyoruz.Tatlı suda en iyi veya idare eden bir arıtmayı yaparsın yeni bir akvaryum kurmak istediğinde alır oraya koyarsın.Sizin çıkardığınız hesabın yanına 150lira daha ekleme yapılır ve ps istenilen değerde temin edilebilir,zaten palyaçoyla veya damselsle başlanacak kaya takviyesini daha sonrada arttırır eline para geçerse mh. alır,zamanla kendini geliştirir.

        Arkadaşlar bu işin denemesi bedava değil...

                

1000rr2007-2-18 0:39:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir