Yeni bitkili akvaryum (düzeltilmiş hali)


rsnzdmrÇevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 32
rsnzdmrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2010 21:31
Sevgili arkadaşlar,
6 senedir malawi gölü cikletleri ve ardından Frontoza beslediğim akvaryumumu tamamen bitki ve canlı doğuran yapmak için bozdum.


Akvaryum ölçülerim : 150x50x60h (450 lt.)
Aydınlatma  : Hopar T5 6x80W armatür (2 adet mavi, 4 adet beyaz). Herbiri Hopar mark 10.000K ancak başka bilgi yok
Filtre : Atman AT 3338 dış filtre (700 lt/saat)
Isıtıcı : Jager TSRH 300W
CO2 : Dış filtreye entegre tüplü sistem (Tüp-Regülatör-Selenoid valf-Check Valf- Kabarcık sayacı-Reaktör)
Taban : Elimde eski küçük akvaryumumda çok az kullandığım Sera Flora depot ve aquaclay karışımım var (yaklaşık 25 lt.). Bunun yanında edindiğim bilgilere göre yaklaşık 50 lt. daha bitki toprağına ihtiyacım olacak. 

Yukarıdaki bilgilere göre birkaç konuda yardımınıza ve görüşlerinize ihtiyacım olacak.

1. Aydınlatma için çok farklı şeyler okudum. 10.000K alg oluşumunu tetikler gibi bir yazı kafamı karıştırdı. Hopar yeterli bir markamıdır? Bunun yanında 6 adet T5 dağılımı idealde nasıl olmalıdır? Son olarak henüz kullanmadığım yeni aydınlatma sistemim zaten sıcak olan ev içerisinde akvaryum suyunun aşırı ısınmasına neden olabilir mi? Bu durum nasıl engellenebilir?

2. Filtre performansı 450 lt. bitkili akvaryum için yeterli olacakmıdır.

3. Co2 sistemini incelemelerim sonucu en iyi verimin alınabileceği sistem olarak seçtim. Doğrumudur?

4. Taban konusu ise en zorlandığım konuların başında geliyor. En alta bahçe toprağı olarak kullanılan torf ile yaklaşık 1 cm. tabaka, üzerine elimde bulunan yaklaşık 25 lt. ile 3 cm. tabaka, üzerini plastik sineklik ile kapladıktan sonra en üste de yaklaşık 5 cm. henüz karar vermediğim son tabakayı yapacağım. Biraz misket gübre ile de desteklemeyi planlıyorum. Torf kullanımı uygunmudur? Taban düzeni ve en üst tabaka için önerilerinizi bekliyorum.

Bitki çeşitlerine henüz tam olarak karar vermedim ancak eğer sistemim müsaitse ön planı tamamen çim görünümü veren bitkilerden birisiyle arka planı da Necdet bey in forumda yaptığı çevirilerden çok beğendiğim birkaç akvaryum içerisinden seçeceğim bitkilerle yapmak istiyorum. Tabi ki bu bitkilerin Ankara veya internet üzerinden bulunup bulunamayacağını henüz bilmiyorum. Fotoğraflı yapım aşamalarını paylaşmayı düşünüyorum.

Değerli yorum ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

harunutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 179
harunutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2010 03:39
Ersin bey merhabalar,
Filtreniz, aydınlatmanız, ısıtıcınız, hepsi son derece uygun. Ancak taban konusunda biraz fazla endişelisiniz galiba. CO2 ve bu kadar yüksek ışıklı bir akvaryumda tabana bitki toprağı koymanıza gerek olmadığı kanaatindeyim. Misket gübre kullanma imkanınız varmış sonuçta. Aquaclya miktarınızı biraz artırırsınız ve üzerine de hagen siyah veya benzer, bir kum koyarsanız son derece uygun olacaktır. Taban üzerine söylenen o kadar çok şey var ki, ancak bitkilerin büyük bir çoğunluğu gübre kullanımıyla, hele hele misket gübre kullanımı ile fantastik taban kurulumlarına ihtiyaç duymuyor.
Su bitkileri zaten mineral veya benzeri madde alışverişlerini köklerinden yapmaya muhtaç değillerdir ki. Hadi kökten beslenen tür olsun diyelim, bu kez de zaten su içersinde olduğundan, iyonlara rahat bir şekilde erişebilecek. Malesef hobicilerimiz bu konuda fazla heyecanlı. Taban kurulumunu kara bitkilerini gözlerinde canlandırarak yapıyorlar. Bu bitkiler tamamen suyun içinde olduğundan köklerine pek ihtiyaç duymazlar. Köklerin temel işlevi tutunmak ve bazen de çoğalmak içindir. Çünkü dibe veya benzeri bir yüzeye iyi tutunan bitki, düzenli fotosentez imkanı bulur.
Bu sebeplerden tabanınızı daha sade yapmanızı öneririm. Tabi siz yine değişik sistemleri kullanarak oluşturabilirsiniz ancak, harcadığınız miktar daha çok olacaktır...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rsnzdmrÇevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 32
rsnzdmrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2010 22:32
Harun bey,

Sanırım heyecan ve endişem yazıma da yansımış.
Söylediğiniz gibi çok fazla makale okudum belki de ondan biraz endişe yaptım.
Bütçe anlamında düşünülünce çok doğru söyledikleriniz.
Sanırım aynen tavsiye ettiğiniz gibi yapacağım,
Çok teşekkür ederim.



Arkadaşlar,

Aydınlatma sisteminde bulunacak 6 adet T5 dağılımı ile ilgili örüş bildirebilecek kimse var mı?
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir