Yeni Discus Akvaryumu


AkvAryUmmÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2011
İl: Antalya
Mesaj: 18
AkvAryUmmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2011 20:39
Herkese merhaba.Öncelikle böyle bir site kurdukları için site kurucularına ve paylaşımları için bütün üyelere teşekkür ediyorum, gerçekten çok güzel bir site.
Ben ilk defa akvaryumda balık besliyorum daha doğrusu 1 hafta içinde beslemeye başlayacağım.110*50*55 ebatlarında bir akvaryumum var.Bu işte yeni olduğum için ilk önce akvaryumcuları gezdim. İstediğim türde bir akvaryum vardı bitkili ve ona benzer bir akvaryum için 900 lira masraf etmem gerektiğini söyledi ( her şey dahil dış filre,kum vs. fakat balıklar hariç). İnternette gezinince onun 10 lira dediği yosunun 2-3 lira olduğunu  gördüm. Şimdi akvaryumumun bütün malzemelerini internetten almayı düşünüyorum.Merak ettiğimn birkaç soru var ;
1- Bitkili bir akvaryum istiyorum ve diskus besleyeceğim.Bir akvaryuma ne gerekliyse bütün malzemelerini bu siteden alabilir miyim? ( Buradan alabiliyorsam birisi bana liste çıkarabilirmi en ince detayına kadar :) )
2- Buradan alacağım bitkiler genelde 18-28 derece ısıda yaşıyorlar.Discusları 29-30 derecede besleyeceğim. Bu sıcaklıkta bitkiler ölür mü ?
3- Mango kökü ile yati kökü aynı mıdır? Yani mango kökü suyun ph ını düşürüyor, yati köküde bunu yaparmı? Yati daha dallı budaklı olduğu için hoşuma gidiyor :)
4-Akvaryum kumunu illaki kuvars kumumu olacak? Kahverengi kum daha doğal ve daha güzel duruyor.
5-En can alıcı soru bu. Antalya'da oturuyorum.Alacağım discuslarda nelere dikkat etmem gerekiyor. Bir dişi bir erkek alacağım üresinler diye(10-12cm boylarında).Doğada yaşayan discuslardan istiyorum.Bazılarının  genetik yapısının değiştiğini okudum discusların.( Zaten hemen hemen  bütün balıkların genetikleriyle oynuyorlar). Doğal renginde olan bir çift balık alacağım.
6- Discusların yanına da 10 adet kardinal tetra alacağım. Sanırım bu balıklarla uyumlu bir şekilde yaşarlar.Ayrıca 10 adet kiraz karidesi, tatlı su midyesi, çöpçü balıkğı da alacağım.Bunlar sorun olur mu?

Daha çok bitki eklemek istiyorum.Yukarıda yazdığım gibi 18-28 derecede yaşayan bitkiler 29-30 da ölür mü? Şimdilik aşağıda belirttiklerimi almayı düşünüyorum.Sizinde yardımlarınızla bir akvaryuma ne gerekliyse hepsini alacağımı ümit ediyorum.
Şimdilik sorunlarım bunlar.Akvaryumu kurup balıklarıda koyunca aklıma takılanları yazarım.Son 1 aydır hummalı bir şekilde akvaryumculukla ilgili kaynaklara bakıyorum, kitapları karıştırıyorum.Discusların bakımı zor ama çok güzel balıklar.Bazı arkadaşlarımız tecrübesiz olduğum için almamamı önerebilirler ama ben kararlıyım.
Ludwigia Repens -Gül- 10 kök
< name="cart_quantity" value="1" size="4" ="text">< name="products_id" value="293" =""> 12.00TL
Microsorum Pteropus (Java Fern)
< name="cart_quantity" value="1" size="4" ="text">< name="products_id" value="295" =""> 5.00TL
Arka Fon 1 Mt (mavi) Yükseklik 70 Cm
< name="cart_quantity" value="1" size="4" ="text">< name="products_id" value="530" =""> 6.00TL
Ceratophyllum demersum(Çam) 10 kök
< name="cart_quantity" value="1" size="4" ="text">< name="products_id" value="267" =""> 6.00TL
Ters Yüzen Çöpçü 2 Adet
< name="cart_quantity" value="1" size="4" ="text">< name="products_id" value="479" =""> 12.00TL
Cabomba Caroliniana 10 kök
< name="cart_quantity" value="1" size="4" ="text">< name="products_id" value="266" =""> 10.00TL
Kiraz Karides 10 Adet
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuratakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2010
İl: Bursa
Mesaj: 311
onuratakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2011 20:53
Arkadaşım öncelikle foruma hoş geldin.

Anladığım kadarıyla discus hakkında hiç bilginiz yokki hiç balık beslemediğiniz halde discus beslemekten ayriyetten bitkili bir akvaryumda beslemekten bahsediyorsunuz..Öncelikle discus'u araştırmalısınız. İnternette bir sürü makaleler ve yazılar var.

Size önerim önce canlı doğuran akvaryumu ile işe başlamalısınız. Discus beslemek sandığınız kadar basit ve kolay değildir.Kesinlikle  Discus beslemeye başlamak için acele etmemelisiniz. Bu kararlılık sizi kötü sonuçlara götürebilir.Aksi takdirde balıklarınız ölür veya hastalanır siz üzülürsünüz, canlılar telef olurlar..



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AkvAryUmmÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2011
İl: Antalya
Mesaj: 18
AkvAryUmmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2011 21:11
Yazımı dikkatli okursanız son 1 aydır günde birkaç saat internette araştırma yapıyorum.Discuslarla ilgili yazılarıda okudum.Üretim için cama cam akvaryumlar tercih ediliyor ama ben ticarethane kurmuyorum.Balıkları doğal ortamlarında yaşatabilmek için elimden geleni yapmaya çalışıyorum.(Geniş bir akvaryum,bitkiler vs.)Akvaryumu kurup hemen bütün balıkları atacak değilim.1-2 bitkilerin adapte olmasını bekleyeceğim ve bu arada suyun ph,gh gibi değerlerini ölçüp akvaryum tam bir düzene girince balıkları salacağım.Birçok soru yazdım , bunları cevaplayıp bana yardımcı olursanız sevinirim.Sadece discusla ilgili sorularım yok ( eğer ki yazdıklarımı üşenmeden okuduysanız).Teşekkürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tnemücrEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 758
tnemücrEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2011 22:09
İlgi alanıma girenleri cevaplamaya çalışayım.
4- Salınım yapmayan kumları tercih edin. Açık renk kumu tavsiye ederim.
5- Balıkları kendi şehrinizden almakta fayda var. Sağlıklı balıklar almaya gayret gösterin bilen birinden yardım alın. Yalnız alacaksanız yeme gelen, dolaşan balıkları alın.
6- Karidesler büyük ihtimalle discuslara yem olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkortacÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2010
İl: Izmir
Mesaj: 133
berkortacÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2011 23:00
Bakınız beyfendi tamam araştırmış olabilirsiniz ben de tam 5-6 aydır gece-gündüz hatta yazları 8 saati bulan araştırmalar yaptım ufak çaplı sarı prenses deneyimim oldu,ve şu an 8 aydır bitkili canlı doğuran tankım var.Yeni bir akvaryum kurmayı düşünüyorum ki ben bu ve benzeri sitelerde ki nerdeyse tüm konuları okudum oliver knottundan tutun ne kadar büyük akvarist varsa çalışmalarını inceledim.Dediğim gibi yeni bir akvaryum kurucam bitkili discus istiyorum hem de çok ama discus beslemicem gibi çünkü benim büyük akvaryum deneyimim yok evet küçük akvaryumdan daha kolay bir bakımı vardır doğrudur fakat her zaman için küçük akvaryumdan başlayın hiç yoksa 2-3 ay onda canlı doğuran besleyin.Büyük akvaryumda bitkili de zordur hele ki bitkili discus.Discus cama camda üretim yapılır doğrudur fakat bir tek üretim için cama camda bakılmaz mesela discus yavruları ufak bir nitratta hemen boylanmasını keser büyümesi yavaşlar yanık olur küçük kalır dayanıksız olur.En az 10-11 cm olasıya kadar bu şekilde bakılır isteyen bu şekilde devam eder.Balık ne kadar büyük olursa olsun bitkilide cama camda olduğu kadar sağlıklı bakılmaz.Evet ben de bitkilide bakmak istiyorum bakıcaksam o canlı doğal ortamında olsun diyordum fakat emin olun ki böyle değilmiş.Discusa başlamadan şu sırayı takip edin canlı doğuran-sarı prenses-büyük tank bitkili-daha sonra en az 15 cm boyunda bir çift discus eklersiniz bitkili tanka.Bu işin doğrusu budur.Farkındayım şu anda içinizde olan istek arzu dayanılmaz gördükçe alası geliyo insanın benim de öyle tam 1,5 senedir bekliyorum büyük akvaryumu çok istiyorum hem de burs paramla alıcam 600-700 tek kalemde öğrenci parası gidicek göze aldım ama hala öğreniceğim çok şey olduğundan bekliyorum.Bu arkadaşını dinlersen eğer pişman olmazsın ve bilinçli bir akvarist olursun Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onurdemirbalaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,36187[/C] [B]4861,3[/B]
Kayıt: 05/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1983
onurdemirbalaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2011 23:14
1- Bu sitede sadece ilanlar bölümünde bulabildiğiniz uygun malzemeleri satın alabilirsiniz hobici arkadaşlardan,olmadı ticari ilanlar bölümünden.
 
2- Discus akvaryumunda bitki istiyor iseniz,sıcaklığa dayanıklı(anabuas,cyrpto) gibi bitkiler tercih edin,discus'larınızında 30 derecede beslenme zorumluluğu yok ısıyı 27-28 de tutabiliğrsiniz.
 
3- Her iki köktende gerekli su dengeleme özelliğini alabilirsiniz,suyu kırmızılaştırma,ph düşürme gibi.(benimde yati kökleri hoşuma giderTebessüm)
 
4-Açık kahve rengi kum kullanabilirsiniz ama buda bitkiler için sıkıntı olacaktır.Bitkilerinizi yati köklerine sıkıştırarak (sadece anabuas) kullanabilirsiniz.
 
5-Öncelikle sağlığı gözlerindeki canlılık,mukozadadaki parıltı ve yeme uçarak gelmek gibi. Bir dişi bir erkeğe gelice,bu boylarda istisna balıklar hariç(gelişimini tamamlamış)cinsiyet ayrımı zor olacaktır.Bu yüzden bir çift beslemek istiyorum diyorsanız forumda eş balık satan arkadaşlar var.

6- Kiraz karidesler hariç diğerleri çok sorun olmaz diye düşünüyorum,bir ihtimal discuslarınız iri ve hızlı olurlarsa cardinalllerde sıkıntı yaşayabilir.
 
Saygılar.Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AkvAryUmmÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2011
İl: Antalya
Mesaj: 18
AkvAryUmmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2011 00:02
[QUOTE=berkortac]Bakınız beyfendi tamam araştırmış olabilirsiniz ben de tam 5-6 aydır gece-gündüz hatta yazları 8 saati bulan araştırmalar yaptım ufak çaplı sarı prenses deneyimim oldu,ve şu an 8 aydır bitkili canlı doğuran tankım var.Yeni bir akvaryum kurmayı düşünüyorum ki ben bu ve benzeri sitelerde ki nerdeyse tüm konuları okudum oliver knottundan tutun ne kadar büyük akvarist varsa çalışmalarını inceledim.Dediğim gibi yeni bir akvaryum kurucam bitkili discus istiyorum hem de çok ama discus beslemicem gibi çünkü benim büyük akvaryum deneyimim yok evet küçük akvaryumdan daha kolay bir bakımı vardır doğrudur fakat her zaman için küçük akvaryumdan başlayın hiç yoksa 2-3 ay onda canlı doğuran besleyin.Büyük akvaryumda bitkili de zordur hele ki bitkili discus.Discus cama camda üretim yapılır doğrudur fakat bir tek üretim için cama camda bakılmaz mesela discus yavruları ufak bir nitratta hemen boylanmasını keser büyümesi yavaşlar yanık olur küçük kalır dayanıksız olur.En az 10-11 cm olasıya kadar bu şekilde bakılır isteyen bu şekilde devam eder.Balık ne kadar büyük olursa olsun bitkilide cama camda olduğu kadar sağlıklı bakılmaz.Evet ben de bitkilide bakmak istiyorum bakıcaksam o canlı doğal ortamında olsun diyordum fakat emin olun ki böyle değilmiş.Discusa başlamadan şu sırayı takip edin canlı doğuran-sarı prenses-büyük tank bitkili-daha sonra en az 15 cm boyunda bir çift discus eklersiniz bitkili tanka.Bu işin doğrusu budur.Farkındayım şu anda içinizde olan istek arzu dayanılmaz gördükçe alası geliyo insanın benim de öyle tam 1,5 senedir bekliyorum büyük akvaryumu çok istiyorum hem de burs paramla alıcam 600-700 tek kalemde öğrenci parası gidicek göze aldım ama hala öğreniceğim çok şey olduğundan bekliyorum.Bu arkadaşını dinlersen eğer pişman olmazsın ve bilinçli bir akvarist olursun Tebessüm [/QUOTE]

Yorumunuz için teşekkür ederim.Ben ilk akvaryum yaptırmayı düşündüğümde discus falan almayı düşünmüyordum.Balıklar için olabildiğince büyük, özgürce yüzebilecekleri doğal bir ortam oluşturmayı planlıyordum ve küçük balık alıp akvaryumuda büyültmeyi düşündüm.Daha sonra akvaryumla ilgili araştırma yapmaya başlayınca birçok balık türü tanıdım.Discusları ilk gördüğümde hemen alayım diye heves etmedim.Son 3 gündür ne alsam ne alsam diye düşünürken tekrar bu balıklarla karşılaştım ve tutuldum resmen :) Son birkaç gündür sabah akşam kafamda discuslar yüzüyor diyebilirim :) Çok zor bir balık hele benim için çok çok çok zor.Fakat dediğim gibi bitkili bir akvaryum yapmak ve içine 2 tane  yavru verebilecek olgunlukta discus ve 8-10 tanede kardinal tetra almak istiyorum.2 discus için akvaryumum uygun büyüklükte diye düşünüyorum, yani rahatça yüzebilirler.Nitrat artışından bahsetmişsiniz bunu önlemek için bir şey yapılamazmı? Balıklara sağlıklı ve düzenli bir şekilde bakarsam dediğiniz olaylarla ( büyümesinin yavaşlaması , yanık olması ) karşılarşırmıyım ?


[QUOTE=onurdemirbala]1- Bu sitede sadece ilanlar bölümünde bulabildiğiniz uygun malzemeleri satın alabilirsiniz hobici arkadaşlardan,olmadı ticari ilanlar bölümünden.
 
2- Discus akvaryumunda bitki istiyor iseniz,sıcaklığa dayanıklı(anabuas,cyrpto) gibi bitkiler tercih edin,discus'larınızında 30 derecede beslenme zorumluluğu yok ısıyı 27-28 de tutabiliğrsiniz.
 
3- Her iki köktende gerekli su dengeleme özelliğini alabilirsiniz,suyu kırmızılaştırma,ph düşürme gibi.(benimde yati kökleri hoşuma giderTebessüm)
 
4-Açık kahve rengi kum kullanabilirsiniz ama buda bitkiler için sıkıntı olacaktır.Bitkilerinizi yati köklerine sıkıştırarak (sadece anabuas) kullanabilirsiniz.
 
5-Öncelikle sağlığı gözlerindeki canlılık,mukozadadaki parıltı ve yeme uçarak gelmek gibi. Bir dişi bir erkeğe gelice,bu boylarda istisna balıklar hariç(gelişimini tamamlamış)cinsiyet ayrımı zor olacaktır.Bu yüzden bir çift beslemek istiyorum diyorsanız forumda eş balık satan arkadaşlar var.

6- Kiraz karidesler hariç diğerleri çok sorun olmaz diye düşünüyorum,bir ihtimal discuslarınız iri ve hızlı olurlarsa cardinalllerde sıkıntı yaşayabilir.
 
Saygılar.Kolay gelsin.
[/QUOTE]

4- Kahve rengi kumun bitkilere ne zararı olabilir? Biraz daha açarmısınız.
5.Gelişimini tamamlamış balıklar kaç yaşında oluyorlar ve fiyatları ne kadar ? :) Balık alacağımda öncelikle eş olarak yüzenleri seçeceğim.Böylece bir dişi bir erkek alabilirim diye düşünüyorum.
6-Karideslerin discuslara canlı yem olarak atıldığını biliyorum.Balıkları tok tutarsam problem olmaz sanırım :)
AkvAryUmm2011-01-18 00:16:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onurdemirbalaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,36187[/C] [B]4861,3[/B]
Kayıt: 05/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1983
onurdemirbalaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2011 00:21
4- Kahve rengi kumun bitkilere ne zararı olabilir? Biraz daha açarmısınız.
5.Gelişimini tamamlamış balıklar kaç yaşında oluyorlar ve fiyatları ne kadar ? :) Balık alacağımda öncelikle eş olarak yüzenleri seçeceğim.Böylece bir dişi bir erkek alabilirim diye düşünüyorum.
6-Karideslerin discuslara canlı yem olarak atıldığını biliyorum.Balıkları tok tutarsam problem olmaz sanırım :)
 
Kahve rengi kumdan kastım,bitki kumu olmayan kumda bitkiyi canlı tutmak biraz zor olduğundan tavsiye etmedim.
 
Gelişimini tamamlamış derken,13-15 cm arası balıklardan bahsettim yaklaşık 1-1,5 yaşlarında.
 
Balıklarınızı istediğiniz kadar tok tutun,yinede karidesler yem olacaktır.
 
Saygılar.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AkvAryUmmÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2011
İl: Antalya
Mesaj: 18
AkvAryUmmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2011 00:37
Akvaryumun zeminine bitki kumu üstüne bitki gübresi onun üstüne tekrar bitki kumu atsam sorun olur mu ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onurdemirbalaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,36187[/C] [B]4861,3[/B]
Kayıt: 05/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1983
onurdemirbalaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2011 00:41
O zaman bir sıkıntı olmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

savasdursunÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 385
savasdursunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2011 10:49
Discus'a çok erken tutulmuşsunuz.
 
Birşeyler alırken hep en güzelini, en iyisini almak isteriz. Bu gayet doğal.
Benim size tavsiyem discus'u bir süre ertelemeniz olacak.
 
Akvaryumun düzeninin oturması çok kolay bir iş değil.
O bitkilerin o şekilde akvaryumu kaplaması da göründüğü kadar kolay değil.
 
Akvaryuma yeni başlıyorsanız canlı doğuran ve low tech bir akvaryum tavsiye ederim.
6-12 ay bu canlıları hayatta tutup, onlardan yavrular almaya başlayabilir, bitkilerin gerekli bakımlarını yapabilirseniz, sonraki adım tropikal türler olabilir. Bu arada akvaryumunuzu da yavaş yavaş high-tech'e dönüştürebilirsiniz. Akvaryumunuz ve özellikle siz 1,5 yıl sonra yavaş yavaş hazır olmaya başlayacaksınız.
En sonunda discus'larınızı akvaryuma koyarsınız.
Discus satın alırken de dikkat etmeniz gereken o kadar çok şey var ki...
Kesinlikle gidip 300-500 tl verip hemen 2 discus almayın derim. Çok üzülür ve akvaryumdan soğuyabilirsiniz.
 
Bu linkte de bu konu tartışılıyor:
 
 
Bitkili akvaryuma ilk başladığınızda çok müdahalelerde bulunacaksınız. Sürekli bitkilerin biri gelecek, biri gidecek, yerleri değişecek ki bu da discus'lar için çok büyük tehlike arz eder.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuratakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2010
İl: Bursa
Mesaj: 311
onuratakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2011 16:23
Yazılarınız okurken yardım etmen için yazı yazmaktan ğşenmediğim gibi okumaktan da üşenmem. Benim pek fazla birşey yazmama gerek kalmamış. Zaten üstatlar benim anlatmak istediğim bitkili bitkisiz olayını anlatmışlar.

Ayrıca bende discus u çok seven birisi olarak hala beslemeye başlıyamadım . 1 sene lepistes baktım 8 aydır ciklet bakıyorum . Yaklaşık 1 senedir de discus hakkında makaleler okuyorum , forumdaki discuslarla ilgili sorunları takip ediyorum . Kısacası bunlardan bilgi ve tecrübe ediniyorum.Kısmetse bir daha ki canlı discus olacak.

Sağlıklı akvaryumlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkortacÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2010
İl: Izmir
Mesaj: 133
berkortacÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2011 17:16
Siz eş tutmuş discus alcaksanız o aldığınız discuslar artık o devri atlatmıştır zaten  Big%20smile çok anormal bir durum (çok aşırı nitrat gibi) olmadıkça balıklarınızın formunda bir sorun olcağını sanmıyorum Big%20smile fakat bu discuslardan alıcağınız yavruları bitkili tankta büyütmek isterseniz işte o zaman yanık kalır en az 10-11 cm bitkili için uygun boydur ki o boya gelesiye kadar o balıklar büyük ihtimal çok çok büyük ihtimal bir formsuzluk bir yanıklık yaşar. Ayrıca benim de kafamda sürekli discuslar yüzüyo hayran kalınmıcak gibi değiller Big%20smile fakat dediğim gibi bir kaç ay olsun 50 litrelik bir cama cam akvaryumda bitkili canlı doğuran bakmanızı öneririm.Kesinlikle çok faydalı bir deneyim kazanrsınız Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batu39Çevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2009
İl: Kirklareli
Mesaj: 99
batu39Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2011 18:53

Eger başlarsanız üreticiden falan yerli discus bulun ithal leri alıştırmak zor oluyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir