Yeni Discus Tank


vargatronÇevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 15
vargatronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2011 21:12
Arkadaşlar yaklaşık 2 gün önce 6 adet discus aldım 2

2 Gündür yemleme yapmıyorum ışıklandırmayı açmıyorum tetra ex 700 sıfır motor aldım ve debisi temizlemesi gayet güzel ama discus konusunda daha yeni olduğum için pek fazla bir bilgim yok 

Tankı kurduktan sonra yıkanmış kumunu koyup mango köklerinide ekledikten sonra biotopunu da ekleyip aradan 2 saat geçtikten sonra discuslarımı ekledim içerisinde neonlar hariç diğer balıklarda bir agresiflik söz konusu lepistesler suyun yüzeyinden alt kısımlara arada bir iniyor neonlar koloni halinde her yerde geziyorlar ve vatozlar aşırı derecede agresif bir şekilde hareket ediyorlar ama discuslar sol alt köşeden ayrılmıyorlar halen alışacaklarını umut ederek karışmıyorum 2 gündür forumda ve diğer sitelerde arkadaşların yorumlarını ve konularını okudum 

Bekleyişim devam ediyor sağlık sorunları olduklarını sanmıyorum hepsinin formu düzgün güzel balıklar oldukları kanısındayım bu sabah hepsi mango kökünün arkasından çıkmadıkları dikkatimi çekti ve bütün mango köklerini havaya dikerek akvaryumu biraz daha geniş hale getirdim suda mangodan dolayı hafif sararma söz konusu motorun şelale kısmındaki debisini düşürdüm su sıcaklığı 26 derecede 

Sorun ve eksiklerim nelerdir yardımlarınızı bekliyorum

1 kaç gün içinde kumunu değiştirip full bitki + karbondioksit sistemi kurulumuna geçeceğim ama önce su değerlerini test edip ideal olması gereken konuma sabitleme konusunda yönelmeyi düşünüyorum.

buda videosu

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=czwOQBhWM5Y[/VID]

yardımlarınızı bekliyorum sorun nedir


vargatron2011-08-10 00:10:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kebodiscusÇevrim Dışı

[B]5756,3[/B]
Kayıt: 19/04/2010
İl: Izmir
Mesaj: 630
kebodiscusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2011 21:41
Mustafa bey merhaba...
Hayırlısı olsun bu aşk bambaşka bir aşktır.
Tecrübelerime istinaden şunu diyebilirmki discusların en sevdiği şey stabil kalabilen sistemlerdir. Tankınızın resim veya videosunu eklerseniz daha rahat yardımcı olunabilinir.
Sevgi ve saygılarımla...
Muhabbetle kalınız...
kebodiscus2011-08-09 23:55:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vargatronÇevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 15
vargatronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2011 04:01
Öncelikle ilginiz ce cevabınız için çok teşekkür ederim Ahmet Bey 

Yaklaşık 8 yıllık bir akvaryum geçmişim var eskiye nazaran dahada ilgilenmeye başladım ve inanılmaz derecede büyük bir discus aşkı başladı içimde her  arkadaş gibi bende muazzam bir bitkili discus tankı kurma hevesi içerisindeyim.

 Tankımı kuralı yaklaşık 3 gün oluyor kesinlikle istemediğim bir şekilde giriş yapmış durumdayım bir ansiklopedi dolduracak kadar çok araştırma yapmama rağmen çok hızlı bir şekilde içinde bulunduğum durumdan dolayı kötü bir giriş yaptım tankımı temizledim biyotopolunu ekledim bekledim ama ne kumu hazırladım nede mango köklerini yeteri derecede suda bekletip koydum suya hafiften kahverengimsi bir renk vermedi değil ama yoğun bir şekilde kirlilik söz konusu değil, aceleye getirdiğim için eski tanktan kalma saatlerce yıkamama rağmen durulamayan midye kırığı var  

Filtre olarak Tetra ex 700 dış filtre aldım debisi gayet güzel filtresi ful ama karbonu kaldırmayı düşünüyorum ,tek sorunu süzgeç hortumu modüler olduğu için dipten su almak yerine arada ortasındaki bölmeden de su aldığı kanısındayım.

Isıtıcı ise 28 derecede ve dış derecede bunu teyit ediyor kısacası konunun özetine geleyim.

Eksik olanlar nelerdir 
Hangi kumu tercih etmeliyim.
Bitki olarak zemin ve arka plan olarak neleri önerirsiniz.
Ph ve nitrat ölçümü için hangi cebe uygun kitleri önerirsiniz.
Günlük su değişme miktarım ne kadar olmalıdır. 
Suda olması gereken asit demir iyot vs gibi biyolojik yapıların dengesi için minimum yapmam gerekenler nelerdir.
Dış filtrede bulunması gerekenler bulunmaması gerekenler nelerdir.

En önemli nokta olarak balıkların sağlık durumunu nasıl gözetebilir ve korurum ('Mantar,beyaz benek, Ağır solungaç hastalıkları...')  

Biliyorum biraz değil fazlaca çok soru sordum ama günlerdir aklımdan çıkmıyor elimden geldiği kadar iyi tecrübe edip bütün arkadaşlarıma da yardımcı olmak istiyorum 

Ve şunu bir kez daha söylemek istiyorum Ahmet bey ve platformdaki bana yardımcı olan arkadaşların hepsinden Allah rağzı olsun ciddi anlamda kendi emeklerinden fark gözetmeksizin yardımcı oluyorlar Her şey için çok teşekkür ederim eksiklerim hatalarım nelerdir tankım hakkında eksik  ve bilmeniz gereken bilgiler nelerdir hepsini bekliyorum. Sağlıcakla kalın saygılarımla... 



Fotoğrafları da ekledim canlı renklerini yansıtmasalar da yeterlidir umarım.
Vatozları sonradan çıkardım discusların oradan inatçı bir şekilde uzaklaştırmama rağmen sürekli balıklara zarar verme eğiliminde bulunuyorlar balıkların mukozasından olsa gerek - agresif ve sert hareket ediyorlardı.
vargatron2011-08-10 04:21:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kebodiscusÇevrim Dışı

[B]5756,3[/B]
Kayıt: 19/04/2010
İl: Izmir
Mesaj: 630
kebodiscusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2011 10:05
Mustafa Bey merhaba...

Sorularınızı sırasıyla cevaplamaya çalışayım ;

Zemin

Zemin olarak ince kum seçilmeli, böyle bir zemin discusların doğal yem alma şekillerini ve discus ile beraber beslediğimiz corylerinde yemlemelerini kolaylaştırır. Kumun kenarları kesinlikle keskin olmamalı ve bitki olan bölümlerde 5cm veya daha iyisi istenirsede 8cm olmalı.

Çakıl kulanmak istenirse bunlarında kenarları keskin olmamalı ve fazla iri seçilmemeli, yoksa aralarına yem artıkları kaçar ve discuslarımızı günde birden fazla beslediğimizide düşünürsek bunun su kalitesini olumsuz etkileyeceği kesin.

İnçe kumda yem ve dışkı artıkları kumun üstünde kalır ve yemlemeden sonra kolaylıkla çekilebilir.

Ufak yuvarlak salyangozlarında akvaryumda bulunmasını yadırgamamak gerekiyor, bu ufak hayvançılar su kalitesinin ve aşırı yemlemenin birer göstergesidirler. Aşırı bir şekilde çoğalıyorlarsa yemlemeyi abartdığımızı gösterir, salyangozlar toplu halde su yüzeyine çıkmaya çalışıyorlarsa sudaki zararlı maddelerin çoğaldığını gösterir.

Ufak yuvarlak salyangozlardan daha faydalı ve yararlı olan minare salyangozlarını beslemekde fayda var. Yazmış olduğum faydaların yanısıra bu türler kumu tarla gibi sürerler ve kumun sertleşmesini ölerler.

Kökler

Kökler discuslar altında dinlendikleri ve saklanmalıları için uygundur, yalnız her kök uygun olmaz ,akvaryumcudan temin edilen özel kökler kulanılmalı.

Çoğu zaman köklerin suda çürüdüğü söylenir ve böylece suya kötü salınım yapıp discusları rahatsız (kararma) ettiği hakında tartışılan düşünceler mevcuttur. Burda bir tavsiyede bulunmak istiyorum: ''Kökleri akvaryuma koymadan önce kaynatmanın bir faydası olmaz.'' Hertürlü ağaç ısıtıldığında genişler ve içinde yırtılmalar oluşur, böylece ağacın raksiyon yüzeyi kat ve kat artar. Kök suda yüzüyorsa veya mantarlar oluşmuş ise veya humin salınımların hızlanması arzu ediliyorsa, prensip tersine döndürülür, buda osmoz basınçını yükseltmekle olur. Yani kök sudan çıkartılır ve yüksek tuz oranı barındıran bir suya konulur (15litre suya 500gr jod içermeyen tuz). Kök bu suda 2-3 gün bekletilir ve sonra iyice temiz suda yıkanır.

Işıklandırma

Çoğu akvaristler güçlü bir ışıklandırma kulanıyorlar ve bu güçlü ışık discusları korkutmuyor, Aksine akvaryumda nekadar çok/güçlü ısık olursa discuslar etrafında bir o kadar az kölge görürler ve böylece doğal kaçma refleksleri hiç oluşmuyor. Discuslar en güzel renklerini güneş ışığında gösterirler, diğer tarafdan güneş ışığı yosunların aşırı çoğalmasına yol açar. Amazondaki ışık suyun renginden dolayı filtrelenmiş bir vaziyetde ama aydınlığı bakımından (Lux gücü) çok güçlü bununda nedeni ekvatora yakın olmasındandır.

Su değişimi

Haftalık su değişimlerinde dikkate alınması gereken bir husus, haftaya yayılmış olarak iki defa 25% su değişimin bir kere yapılan 50%'den daha iyi  olmasıdır

Amonyum/Amonyak, Nitrit ve Nitrat

Tartışılmaz amonyak ve nitrit'in Hiçbir akvaryumda bulunmaması gerekiyori, her ikiside balıklar için zehirlidir. Bu maddeler yeterli bir filtrelemede zaten suda bulunmaz bulunsa bile sadece iz olarak çok düşük değerlerde bulunur.

Nitrat ise zehirli değildir ama nitrifikasyonun son halkası olduğu için akvaryumlarımızda kalır ve kayde değer olarakda azalma görünmez. Bu maddeyi akvaryumlarımızdan sadece su değişmleri yaparak uzaklaştırabiliriz.

Nitratın balıklara ne derecede olumsuz etki yaptığı bugün bile tartışma konusu oluyor.

Akvaryum litaratürü zaman zaman Nitrat için üst seviyeler yayınlıyor ve bunları kaynak vermeden yapdığı için bay Patriz Hilsenbeck bir sürü enstitülere Nitrat değerin balıkların büyümesi hakında veya uzun zaman ne gibi bir etki yaptığı hakında sorular içeren yazılar yazdı. Sonuclar kendisini baya bir şaşırtdı, bu konu hakında tatmin edici araştırmalar yapılmamış. Gölcülükde bu konu fazla bir önem taşımıyor, balıklarda aşırı nitrat ile bağlantılı bir büyüme depresiyonu ispat edilmemiş. Patriz symposiumtoplantısında Prof. Dr. Greven' e nitratın balıklara olan etkisini sormuş. Grevenin görüşü nitratın herhangi bir sorun teşkil etmediği şeklinde imiş, sadece türler arasında yüksek nitrat değerlerine alışma döneminde farklılıklar olduğunu belirtmiş. Nitratın toksik olduğunu ispatlayan herhangi bir araştırma sonucuda yokmuş, sadece az sayıda sazan balıkların 2000mg/l çok üstünde olan Nitrat değerlerinde öldüklerini belirtmiş.

Üretimtanklarında 100mg/l üstünde nitrat değerleri oluşabilir, yinede 50mg/l akvaristler için üst değer olarak kabul edilmeli. Patriz yavru büyümesinde nitratın etki yaptığını gözlemlememiş. Onun tecrübelerine göre yemlemenin ve su değişimlerin (mineraller) daha fazla etki yapıyormuş. Normal bir akvaristin Nitrat değeri 25-50mg/l arası değilse bunun nedenini sorgulaması gerekiyor. Balık sayısı normal olan ve su değişim oranı iyi olan akvaryumların nitrat değeri 50mg/l geçmez.

Nitrat ölçmek için piyasada satılan kitleri kullanma şansınız var.
Ph metre ve iltekenlik ölçer sadece üretimde çok gereklidir.Olması iyidir.Olmaması sıkıntı değildir beslemede...
 

Bitkiler

Bitki olarak Anubias, Cryptocoryn, Echinodorus ve Vallisneriıe ile olumulu sonuçlar alınır.

Bitkiler mantıken biolojik bir görev görmeli, hızlı büyümeli ve bol miktarda oksijen üretmeli. İstenilen özelikleri anubias ve bazı crptorcoryn türleri yerine getirmiyorlar, bunların yerine Echinodorus ve Vallisnerie ve su üstünde yüzen (su merçimeği) hızlı çoğalan bitkiler seçilmeli. Su merçimeği gibi su yüzeyinde yaşayan bitkiler suyun kalitesini çok güzel gösterirler, aşırı çoğalıyorlarsa su değerlerini (nitrat) kontrol etmekde fayda var. Heiko Bleherin discusbiotop olarak tavsiye etdiği bir akvaryumda sadece kum, kökler ve su yüzeyinde yüzen bitkiler vardir. Böyle bir akvaryumda discuslar kendilerini çok rahat ve güvende hissederler.

 
  Mustafa bey dış filtrenizde su giriş yerinde bioball ardından zeolit ardından elyaf ve biyolojik sünger.Ben senelerdir disclerime bu dizilimde bakmaktayım.
 
   Su değişim oranını kendinizin belirlemesi iyidir. Ama değişim yapacağınız su aynı derece ve dinlenmiş olmalı. Bitkili sistemlerde çok değişiklik zor olmakta.bundan discler 10 cm e kadar cama camda daha sonra bitkili tankta bakma yönünde tecrübelerini paylaşanlar bulunmakta.Herkesin bir tarzı var tabikide.Bununda sebebi sık besleme yoğun dışkı yenemeyen yemlerin tankdan çabuk uzaklaştırılması,nitratın uzaklaşması adına yapılan yoğun su değişimlerine yardımcı olması adına.
 
   Nacizane http://kebodiscus.akvaryum.com adlı sitemdende alıntılarla size yardımcı olmaya çalıştım. Olurda gene düşünce veya uygulamada aklınıza takılan olursa her daim disc aşkına hizmet etmekten keyif alırım.
kebodiscus2011-08-10 10:07:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vargatronÇevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 15
vargatronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2011 01:28
Ahmet bey öncelikle bu ayrıntılı geniş kapsamlı bilgilerinizle beni aydınlattığınız için çok teşekkür ederim ve sitenizi hatim edeceğime emin olabilirsiniz. 

Gerçekten sayenizde güzel tecrübeler edinmekteyim bügün balıklarım ilk defa hareketli olarak yem yemeye başladılar ve akvaryumun bütün bölgelerinde gezinmeye başladılar ama akşam vakitlerine doğru gene köşelerine çekiliyorlar suyum tamamen berraklaşmaya başladı bugün tekrar %25 olarak
3 gün dinlendirilmiş biotopolu eklenmiş su ilave ettim ve ("Nekadar kaliteli bir marka bilemiyorum") Peticananın Dark Water isimli discuslar için özel formüle edilmiş amazon biotopunu elde etmek amaçlı hümik asit içerikli berrak su koyulaştırıcı ekledim yarın eczanelerden ph ve nitrat kiti alacağım ve sonuçlarını sizinle paylaşacağım. 
Ayrıntılı nitrat konusu için çok teşekkür ederim ciddi anlamda kafamdaki bir çok soru işaretini kaldırdı 
kimya konusunu akvaryum sayesinde dahada hızlı öğreniyorum. 

Toprak olarak bir arkadaştan kaliteli beyaz,  1,2 mm aralığın da quartz kum alacağım üzerine de belirli bir miktar arka plan bitkiler için aquaclay ebatlarında kaliteli başka bir toprak türü eklemeyi düşünüyorum 

bitki olarak da yerlibitki adresinden yaklaşık 10 tür bitki düşünüyorum abartıya kaçmamışımdır umarım

Zemin için 100 adet  Hemianthus micranhemun ve christmas moss
Orta plan için S.Playt Kaşık Kafa Echinodorus Argentinensis Java fern Cyripto balansea
Arka plan için ise Limnophila, V.Americana saz, Milifilyum, Rotala rotundifolia ve Rotala macrandra green düşünüyorum. 

Çok farklı bitki türlerinin zararı ve yararları nelerdir daha tam olarak araştırmadım, sanırım biraz fazla ama hepsi birbirinden güzel.

Tüm sistemi güzel bir şekilde oturtduktan sonra CO2 difuzor'ü alıp kendi co2 sistemimi hazırlayacağım, tabi ki ph dalgalanmalarını da uzun süreli takip edeceğim ama en büyük problemim tankı tekrar düzenlemeden önce yapacağım balık aktarımında balıklarımın sağlıklarının bozulmasından korkuyorum mantar vs gibi hastalıklar ve toparlama süreci gibi kafama takılan tek sorun bu 

Balıkları koyabileceğim geniş ve temiz suya sahip aynı ısılarda ve aynı ebatlarda  diğer bir tankım var umarım balıklarım sorun yaşamaz eğer yaşarlarsa dekorasyon işini geri plana atmayı düşünüyorum.  

Dış filtremin içinde karbon,seramik halkalar, bioball, biyolojik sünger ve elyaf var zeolit ve diğer ürünleri bizzat alıp ekleyeceğim 

İlginiz ve yardımlarınız için tekrar şükranlarımı sunuyorum Ahmet bey 
Saygılarımla...



Bitki Resimleri

V.Americana Saz

Balansae

Christmas moss

Java fern

Limonophila

Milifilyum

Kaşık kafa

Rotala rotundifolia

Rotala macrandra green

Hemianthus




vargatron2011-08-11 01:34:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kebodiscusÇevrim Dışı

[B]5756,3[/B]
Kayıt: 19/04/2010
İl: Izmir
Mesaj: 630
kebodiscusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2011 01:50
Mustafa bey merhaba...
 
 Nazik düşünceleriniz için teşekkür ederim. Hedefimiz hepimizin hobimizde huzurlu ve mutlu olması ve paylaşımla huzurun idamesi...
 Maşallah aman yesinler Mustafa bey yiyen balık her daim iyidir :-) ...
 Bu arada dış filtrede karbon kullanımında hedeflediğiniz kısa kullanım süresine dikkat etmenizi nacizane tavsiye edeceğim. Bitkili akvaryumlarda girdiğiniz sıvı gübre vb. ,eklediğiniz ürünlerin bitkilere yarar sağlayabilecek kısımlarında karbon tarafından emilme olayı olduğundan kullanımı tavsiye edilmemekte...
 
 Tankınızın paylaşımınıda sabırsızlıkla bekliyorum.
 Sevgi ve saygılarımla.
 Muhabbetle kalınız...
kebodiscus2011-08-11 01:54:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vargatronÇevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 15
vargatronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2011 02:27
:-) Bana karşı olan olan ilginiz inanın beni dahada debreştiriyor Ahmet bey ve hayalimdeki tanka adım adım ilerlemek beni iyice heyecanlandırıyor.
Karbon konusuna gelecek olursak  bitkiler gelene kadar kaldırıp onun yerine zeolit ve sunbrast ekleyeceğim  ve tankımın her adımını an an sizle paylaşacağım

İlginiz için tekrar çok teşekkür ediyorum.
Saygılarımla... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir