yeni kaplumbağam


cucis_Çevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2007
İl: Samsun
Mesaj: 17
cucis_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2008 16:48

Merhaba, arkadaşım bana bir kaplumbağa verdi. Kaplumbağa 4 yaşında ama gelişmemiş. Benim daha 1 yaşına gelmemiş olan kaplumbağam ondan 1 cm felan daha büyük, onun boyu taş çatlasa 5 cm dir,kabuğu çok yumuşak ve şeklini alamamış ayrıca rengide çok koyu sanki lekeli gibi. Arkadaşım bana onla beraber karideste verdi ama karidesi vermeyi düşünmüorum. Benim kapluşumun vitaminli yemi vardı ondan veriyorum. Çok korkak ayrıca,akvaryumda suya bıraktığım zaman kuru bölgesine çıkmıo,kuru bölgesine bıraktığım zamanda suya inmiyor,benim kapluşum çok meraklı ona yaklaşmaya çalışıyor ama o fazla yaklaşmıyor ona,bu konuda ne yapabilirim? Yardımcı olurmusunuz? Acil! Eğer hastaysa kapluşumunda hastalanmasını istemiyorum,akvaryumda kuru bölgesi, yüzecekleri geniş alanı filtresi su ısıtıcısı felan herşeyi var. Neler yapabilirm başka onun gelişebilmesi için? Kabuğu çok kötü.

Şimdiden çok teşekkürler,

ezgixxxxx2008-02-12 22:02:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

druzhokÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 303
druzhokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2008 17:34
Zor durumdaki bir kaplumbağayı almışsınız, şekilciliği kapılmamışsınız, bu çok takdir edilecek bir davranış, öncelikle sizi tebrik etmek isterim Smile.
 
Mümkünse kabuğunun net çekilmiş bir fotoğrafını koyun, sorunlar nedir, mantar var mı bir tespit etmeye çalışalım. Kabuk yumuşamasına karşı D3 vitamini ve kalsiyum takviyesi yapmalısınız. UVB florasanınız yoksa D3 vitaminini ağızdan vermek bir alternatif, dozaj konusunda hassas olarak tabi. Kaliteli bir kaplumbağa vitamini alabilirsiniz, ya da eczaneden alacağınız Devit3 isimli D3 vitaminini kullanabilirsiniz, haftada 1-2 kez birkaç damla yemine emdirerek verilmeli diye okuyorum. Aşırı bir deri dökme ile karşılaşırsanız vitamini hemen azaltın. Kalsiyum için de gagataşı kullanabilirsiniz, hani kuşlar için satılan elips şeklinde mürekkep balığı kemiği. Yerse direk suya atabilirsiniz, bu şekilde yemezse rendeleyip yemlerini bu toza bulayarak yedirebilirsiniz. Vermeden önce üst kısmındaki sert, jelatin gibi olan kısmı bir bıçak yardımıyla kazıyın. Karides anabesin olarak değil ama yan besin olarak verilebilir, güzel bir oranda kalsiyum da içerir, verdiğiniz stick yemlere ek olarak vermeniz uygundur. Yaz gelince bol bol güneşlensin (güneşlenirken mutlaka gölgelik alanları olsun, arada akvaryum ya da pencere camı olmasın).
 
Kabukta yosunlaşma ve lekeler için 3-4 günde bir ılık suyun altında ürkütmeden, nazikçe kabuğunu fırçalamak biraz fayda edecektir. Mantar varsa ayrı bir tedavi uygulamanız gerekecek. Tabi bu sorunları aşmak için en önemlisi en kısa zamanda akvaryumuna alışıp kuru bölgeyi kullanmaya başlaması, gerine gerine, kabuğunu tamamen kurutabilmesi. Akvaryumunuzda çok sert yüzeyi olmayan birkaç parça kaya istediğinde kabuğunu sürtebilmesine olanak verecektir.
 
Doğru bir bakım ile toparlanacağına inanıyorum, kabuk yumuşamasının önüne geçebilirseniz ve mantar yoksa, diğer renk bozuklukları zamanla kabuk değiştirdikçe yok olacaktır. Tek endişem eski kaplumbağanız tarafından hırpalanması, bu yüzden akvaryuma alışamaması vs., bu durumda işler biraz daha karışacak. Yabancı bir forumda sizin gibi, özellikle kabuğu çok kötü durumda olan bir kaplumbağayı alarak harikalar yaratan bir kaplumbağa sahibinin hikayesini okumuş ve çok etkilenmiştim, dilerim siz de kendi müthiş hikayenizi yaratırsınız Smile, biz de elimizden geldiğince her konuda size yardımcı olmak isteriz.
druzhok2008-02-11 17:36:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cucis_Çevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2007
İl: Samsun
Mesaj: 17
cucis_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2008 18:25

merhaba, cevabınız için gerçekten çok teşekkür ederim,malesef fotoğrafını çektim ama yüklemeyi başaramadım.Kapluşu alalı iki gün oldu  ama bayağı bi gelişme var dün rengi kapkarayken şimdi bayağı bi açılmış :)  bu beni çok mutlu etti tabii,sanırım bunda ısınında faydası var çünkü akvaryuma koydum koyalı ısıtıcının yanından ayrılmadı ve dün öbür kapluşumla halıda antreman yaptırdım biraz, banada bayağı bi alıştı( itiraf etmek gerekirse çok şaşırdım çünkü arkadaşım kesinlikle hareket etmio ve biri yaklaştığında kabuğuna çekilio hemen diodu,onu ilk gördüğümdede gerçekten beni görür görmez hemen kabuğuna saklanmıştı ve çıkmamıştı)  halıda öbür kapluşum gibi koşmaya yürümeye bana doğru gelmeye felan başladı,üstüme bile tırmandı korkmadan,şuanda o kadar korkak değil elime aldığım da artık o kadar korkmuo,ilk başını soksada içeri sonra hemen çıkartıyor,korkma sorununu hemen hemen hallettik sanırım, ama  dediğim gibi sürekli ısıtıcının yanında kumunda yatıyor,sürekli dipte, yüzeye fazla çıkmıyor, kuru bölgesine yaklaşmıyor bile, öbür kapluşum çok anlayışlı onu hiç rahatsız etmiyor ama ona attığım yemleride hep o yiyor,çok zor yem yediriyorum yemi kapluşuma,artık akvaryumdn su alıp bi kaba koyuyorum öyle yediriorum başka türlü yemio,açlıktan ölcek diye korkuyorum,bunun için ne yapabilirim acaba , aa ayrıca akvaryumun içinde kabuğunu sürtebileceği iki kaya da var , şimdilik bu gelişmeler çok mutlu etti beni ,acaba kabuğunun şeklide tam düzelirmi yem yiyebilrmi,gerçekten mantar gibi bi hastalığı varmıdır çok merak ediyorum,gerçekten çok teşekkür ederim size saolun çok yardımcı oldunuz,dediğiniz ilaçlarıda aldım bugün,teşekkürler :)

cucis_2008-02-12 18:29:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

druzhokÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 303
druzhokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2008 19:26

Ben de sevindim, gelişmeleri yakından takip edeceğim Smile. Bakın şöyle yapabilirsiniz, madem diğer kaplumbağanızı zaman zaman dışarı çıkarıyorsunuz, o dışarıdayken yeni fındık akvaryumda kalsın, sakince ortamı tanımaya imkan bulsun. Yemeğini de bu sırada verebilirsiniz, ayrı kapta vermek de bir çözüm, alıdığınız vitamini ve kalsiyumu besinle alacak, mutlaka yemesi lazım. Sıcak su ve doğru bir ortamda hareketlenecek, işthahı da artacaktır zamanla.

Mantar kötü kokar, kadifemsi bir dokuda olur, başlangıçta genelde beyaz ama eğer ilerlemişse kabuğu gittikçe kemireceği için yara gibi çok berbat bir yapıya dönüşür. Derisinde herhangi bir anormallik var mı, renk, yara gibi?
 
Kabuktaki şekil bozuklukarı çok çeşitli sebeplerden oluyor, şimdiye kadar sadece karidesle beslenmiş olması bile bir etken olabilir. Bazı şekil bozuklukları düzelebiliyor ama durum çok ilerlemişse artık ancak dururabilirsiniz.
 
Yavrucak demek sürekli ısıtıcının yanıda, uzun süre kötü koşullarda direnebilmeyi başarmış kapluşların ısıtıcıya kavuşunca dibinden ayrılmadıklarını okuyoruz sık sık, kıyamam, hızla toparlanmasını tüm içtenliğimle diliyorum Smile.  Bir kere kuru bölgeye çıkmaya başlayıp ayakları yaydı mı kurtardı demektir, haberleri bekliyoruz..
druzhok2008-02-12 20:57:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2008 16:24
Meraba,ben de okudum konuyu.Umarım en kısa zamanda iyileşir.Size alışması iyi olmuş.Tahminimce birkaç güne kadar da akvaryuma alışır.Kabuğunda yara olmaması gerçekten çok önemli Pınar ablanın da dediği gibi.Mantarın ilerlemiş resimlerine bakmak bile istemezsiniz...

Yanlız gözüme birşey çarptı : Sadece karidesle beslemekten şekil bozukluğu olabilir diye.Bu ne kadar doğrudur Pınar abla ? Çünkü elimde sadece sera raffy I var.O da ağırlıklı olarak karides,arada sardalya ve "gammarus" adında birşeyden oluşuyor.Ve ben de karides veriyorum ağırlıklı olarak.Sadece arada diğerlerinden.Bir sorun olmaz diye tahmin ediyorum ama yine de sorayım.

Teşekkürler.

Ayırca "cucis_" dediğim gibi kaplumbağan en kısa zamanda iyileşir umarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

druzhokÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 303
druzhokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2008 17:51
Onur'cuğum; karides, gammarus tipi yemler yüksek oranda yağ içerdiği için temel besin olarak uygun değil, hatta yabancı forumlarda nadiren verilmesi tavsiye edilen yiyecekler listesinde bunlar. Uzun zaman sadece karides gibi yemlerle beslenen kaplumbağaların iç organlarında olmaması gereken yağlanmalar meydana gelerek, kabuğa baskı yapar, oldukça tehlikeli bir durum olan piramitleşme ile kendini gösterir, yani kabuk baklalarında şekilsiz tümsekler oluşur. Mümkünse bebekler için stick yem (hatta mümkünse Tetra Reptomin; Sera Raffy P, Mineral gibi) ana besin olmalı, yanında az miktar Sera Raffy I, karides vb. yan yemlerden vermen daha sağlıklı olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cucis_Çevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2007
İl: Samsun
Mesaj: 17
cucis_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2008 21:52
tekrar merhaba :) yorumlarınız için çok teşekkürler, yeni kapluşum artık bayağı bi neşeli,rengi bayağı bi açıldı,hala yer yer karartılar var tabi ama sanırım gün geçtikçe düzelecekler,yaraları  felan yok ama derisi bayağı kalın bir şekilde dökülüyor,öbür kapluşumunda dökülmüştü ama öyle kalın kalın değildi??,kapluş akvaryumada alışmaya başladı sanırım,artık akvaryumda yüzmediği yer yok:) hala kuru bölgesine çıkmamış olsa bile en azından kuru bölgesine tutunmaya başladı, sanırım yakında çıkar :) ,öbür kapluşum onu fazla takmıyor,önünde o varmış yokmuş hiç umrunda değil üstünden geçip gidiyor:) Çok yaramaz,ama inşallah yeni kapluşumda onun gibi olurda sağlıklı olur... şeklinde pek değişme yok ,ama artık kabuğuda sertleşmeye başladı,iyileşiyor gittikçe,ama hala sorunumuz işte yem konusu,karidese alışmış başka yem yemiyor ama onu yemesinide istemiyorum...

 Cevaplarınız ve dilekleriniz için gerçekten çok teşekkürler :) İyi günler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2008 16:31
İyi gün geçtikçe iyileşmesi çok güzel. :) Merak etme kuru alana çıkar yakın zamanda, hepsi alışma süreci...

Umarım en yakın zamanda sağlıklı ve mutlu olur.

Saygılar.. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cucis_Çevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2007
İl: Samsun
Mesaj: 17
cucis_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2008 17:24
Evet :)  Gün geçtikçe iyileşiyor,sağlığınada kavuşuyor, ortamınada alışıyor,çok tatlılaşıyor gün geçtikçe:) iyiki almışım onu:) , GÜzel dilekleriniz için teşekkürler:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

druzhokÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 303
druzhokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2008 14:04
Ne kadar güzel, sizden mesaj geldikçe çok seviniyorum Smile. En kısa zamanda tamamen toparlanması dileklerimle...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cucis_Çevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2007
İl: Samsun
Mesaj: 17
cucis_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2008 22:53
Çok teşekkür ederim saolun :) bende sizden msj geldikçe çok seviniyorum,onu ilk aldığımda bayağı bi endişeliydim,çok yardımcı oldunuz bana :) yeni kapluşumun cinsiyetinide çözdüm bu arada,erkekmiş, öbür kapluşumda dişiydi zaten,artık kavgada etmiyorlar,birbirlerinden ayrılmaz oldular :) çok şekerler yaa, yaramazın hala üstünde lekeler var ama onlarda kayboluyor artık,kalın kalın soyulmasıda devam ediyor,ama neşesini tam  buldu:) kabuğu sertleşti, şeklide sanki düzeliyormuş gibi ama tamda emin olamıyorum:) yorumlarıma cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim tekrar,saolun:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feyzalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1677
feyzalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2008 19:40
Kaplumbağanızın iyileşme belirtileri göstermesine çok sevindim.4 yaşında bir kaplumbağanın 5 cm olması çok ilginç.En kötü koşullarda bakılan kaplumbağalar bile kocaman oluyorlar.Kaplumbağanızdan gelicek iyi haberleri beklemeye devam ediyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cucis_Çevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2007
İl: Samsun
Mesaj: 17
cucis_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2008 21:10
Evet ilk görünce bende çok şaşırmıştım,çok tuhaf gelmişti simsiyah yosun gibi,ayrıca hiç şekil almamış kabuğu, küçük oluşu,:) ama artk öyle dğil sanırım büyümeye başladı,kabuğu sertleşti,şeklide düzelmeye başladı,rengi normale döndü ve artık çok  neşeli korkak değil elimde çok rahat dolaşıyor, halıya koyduğum zaman koşuo,hatta benim öbür kapluşumla yarış bile ediolar:) çok tatlılar, ama tabi şimdi napcam bilmiorum malesef akvaryumumuz kırıldı,bi kaba koydum onları ısıtıcısıda yanında ama filtre için yer yok,sularını hrgün değiştrmem gerekio yoksa çok kirl oluo ama sularda çok kireçli bu ararlar,yakında akvaryum alıcam ama inş ozamana kadar bişeycikler olmaz canımlara

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feyzalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1677
feyzalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2008 22:17
Birşey olucağını zannetmem.Akvaryumu en kısa sürede alırsınız umarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir