yeni lepistes meraklıları buraya
Yavru tankı kurulumu;
Öncelikle ayrı bir akvaryum sahibi olmalıyız. Bu akvaryumumuz yavru tankımız olacak.İdeal bir canlı doğuran yavru tankı 50*30*30 yada türevleri olabilir.Bu akvaryumu ne kadar büyük tutarsak o kadar rahat ederiz.Nitekim belirtmek gerekirse büyük akvaryum bakımı, küçük akvaryum bakımından daha kolaydır.
Akvaryumumuzda mümkünse kum v.b. dekoratif malzeme kullanmamalıyız. İlla kullanma isteğindeysek ince bir tabaka kum ve bir kaç taş ile dekoru mümkün olduğunca az yapmalıyız.Nitekim dekorlu yavru tanklarında dip çekimi büyük sorun yaratabilir. Pozitif olarakta dekor olan akvaryumlarda yavru balıklar saklanacak yer bulacaklar, strese girme olasılıklarıda doğal olarak düşecektir.
Kullanacağımız filtre ya pipo yada şelale tipi olmalıdır. Bu filtrelerin emiş borusunun başına küçük bir sünger koyularak olası yavru çekme ihtimallerini ortadan kaldırmış oluruz. Bu tarz filtrelerde debi sorunu yaşanmayacağı için tercih sebebi öncelikli olmalıdır. Ama elimizde iç filtre varsa ve kullanmak istiyorsakta filtremizin alt tarafına tül,kadın çorabı v.b. bir malzeme sarılarak yavru çekmesi önlenebilir. İç filtrede asıl sorun debi olabilir. Debiyide vana takarak minimal seviye indirmek gerekmektedir.
Akvaryumumuz ısıtıcısız olmaz. Tropikal tür olan canlı doğuranlar sıcaklık olarak 26-27 dereceleri severler.Temin edeceğimiz mümkünse termostatlı bir ısıtıcı işimiz görecektir. Isıtıcı alırken dikkat etmemiz gereken husus termostatlı olması ve akvaryum ebatımıza uygun watta olup olmamasıdır.Sıcaklık değişimi balıkları olumsuz yönde etkilemektedir.
Kullanacağımız suya gelince; 2/4 ü ana tanktan alınmak kaydıyla dinlendirilmiş su ile akvaryum doldurulmalıdır. Ana tanktan aldığımız 2/4 oranlı su bize akvaryumdaki suyun oturuşmasını kolaylaştıracak,yavrulara kısa sürede sağlıklı ve güzel bir ortam sağlayacaktır.Suda kimyasal kullanmamaya özen gösterilmeli,kullanılacaksada prospektüse uygun minimal seviyede kullanılmalıdır. Su değişimleri dinlendirilmiş su ile yapılmalıdır.
Yavrularımızı yukarıda bahsettiğim gibi hazırladığınız akvaryuma koyduk. Balıkların en hızlı geliştikleri dönem yavru dönemidir. İşte bu zamanda kullanacağınız ilaçlar,yemler onların gelecekte olgunlaştıklarında çok daha güzel, çok daha sağlıklı olmalarına yarayacaktır.Bu hususta kalitesiz,besin değeri düşük yemler kullanmamalıyız. Kaliteden ödün vermemeliyiz. Canlı doğuran yavrularının beslenmeleri çok basittir. Yavrular hemen hemen her yemi
Yavru yemlemesini ele alıcak olursak; yeni doğmuş yavrular ilk bir hafta artemia ile beslenilebilir.Ancak günümüzde üretilen kaliteli kuru yemler canlı doğuran yavrularının hemen hemen bütün besin değerlerini içerirler. Yani artemia vermek zorunda değiliz.
Şimdi bu konuda ben sadece kuru yemleri (pul,granür,stick v.b.) ele alacağım. Akvaryumcumuzdan yada artık büyük alışveriş mağazalarından da kolaylıkla bulabildiğimiz kaliteli kuru yemlerden temin edeceğiz.Burada herhangi bir marka ismi zikretmek istemiyorum. Nitekim kalite olarak sayılabilecek üç beş adet firma mevcut.Bu firmaların arasından kişisel olarak seçimler yapılabilir.Bu seçimlerde dikkat edilmesi gereken husus, bu firmaların canlı doğuranlar için özel ürettikleri yemlerden, yavrular için özel ürettikleri yemlerden almaktır.Bu yemler harmanlanıp yavru balıkların kolayca alabileceği ufaklığa (bir havanda karıştırıp,ezebilirsiniz v.b.) getirmeliyiz.
Yavrular günde en az 4-5 kere az az yemlenmelidir.Bu sayı daha da arttırılabilir.Oluşturduğumuz yem karışımını balıklarımız 2-3 aylık olana kadar kullanabiliriz.
Dip çekimlerimize gelecek olursak; haftada bir dipten bir hortum yada dip çekme aparatı ile, normal akvaryumumuza bu işlemi yaparken ki dikkatimizden daha fazla dikkat ederek suyun ¼ ünü alacak şekilde yapacağız.
Yapılan araştırmalar sonucu; düzenli yapılan yemleme ve su değişimleri balıkların büyümelerinde önemli bir yeri olduğu kanısına varılmıştır.
Yavrularımız iki aylık olana kadar aynı tankta birlikte (dişi-erkek) beslenilebilir.Ancak gelecekte sağlıklı damızlıklar elde etmek amacı ile iki aylık olmuş canlı doğuran yavruları dişiler-erkekler olarak ayrılmalıdırlar.İki aylık olmuş canlı doğuranlar yavrularında fiziksel olarak dişi-erkek ayrımı basitçe yapılabilmektedir. Daha önce yapmış olduğum derlemelere göz atacak olursanız bu ayrımı kolaylıkla yapabilirsiniz.
Bir hatırlatma yapacak olursam; anal yüzgeçlere bakmamız yeterli olacaktır.Dişilerde anal yüzgeç yelpaze, erkeklerde tüpçük,boru şekilindedir.
Bu ayrımı gerçekleştirdikten sonra dişiler-erkeklerin ayrılıp farklı akvaryumlara alımı söz konusu olabilir. Yavru tankımız büyük ise bir aparatla ikiye bölünerek bu ayrım gerçekleştirilebilir. Ya da iki aylık olmuş erkek yavrular ana tanka salınıp, dişiler yavru tankında bakıma devam edilinebilinir.
Yukarıda da belirttiğim gibi bu yöntem ilerde kaliteli,sağlıklı damızlık balıklar yetiştirmemiz için %70 başarılı profesyonel yöntemdir.
1-Ayrı yavru tankımız olmalı.
2- Düzenli dip çekimi ve yemleme yapılmalı.
3-Dekor,kum v.b. mümkünse kullanılmamalı,kullanılırsada en az şekilde kullanılmalı.
4-Isıtıcı mutlaka olmalı, sıcaklık 26-27 derecede sabitlenmeli.
5-Yemleme sık sık, az az olmalı.
6-Kullanılan yemler kaliteli ve yavruların kolaylıkla yutabileceği büyüklükte olmalı.
7-Dip çekimi haftada bir düzenli yapılmalı.
A.Beslemek İsteyenler
Lepistes beslemek isteyenler ilk önce iyi bir ısıtıcı edinmelidirler ve tabi bir termometre.Çünkü canlı doğuranlar ısı konusunda biraz hassastırlar.Lepistesler 26 C dereceden çok hoşlanırlar.Erkekler çok kolay tespit edilirler.3-4 cm boyuta ulaşabilip dişilere oranla çok renkli ve gösterişlidirler.Dişiler ise 6-7 cm olabilmekte ve erkeklere oranla renksiz olmaktadırlar.Lepistesler balık sayısına göre en az 25 lt lik akvaryumlarda bakılmalıdırlar.Dişi erkek oranı, erkek dişiyi sürekli kovalayacağından 1 erkeğe 2 veya daha fazla dişi şeklinde ayarlanmalıdır.Küçük akvaryumda 2 veya daha fazla erkek sürekli kavga edebilir.Lepistesler çiftleşmek için bir bölge istemezler her yerede çiftleşebilirler.Erkek gonoğpod adı verilen üreme organıyal dişye döl verir.dişi kullanacağı dölü alır ve gerisini saklayarak 1 çiftleşmeden sonra 2-3 kez yavrulayabilir.Dişi yumurtaları bir yetre dökmez ve karnında taşır.Yaklaşık 1 ay sonra yumurtalr çatlar ve balığın karnından canlı olarak yavrular çıkar.
Erkek lepistes
Dişi lepistes
B.Şu An Besleyenler
Şu anda lepistes besleyen arkadaşların en büyük sorunu dişinin orta yere ve görmediğimiz bir zamanda yavrualrı salmasıdır.Bunun en büyük ilacı bitki ya da rafyadır.Yeni yavrular diğer balıklara ve hatta anne-babaya bile yem olabilirler.Bu yüzden doğar doğmaz bitkilere ya da rafyaya gizlenebilirler.Ama iyi bir yemleme şekli ve akvaryumda az nüfüs varsa sorun çıkmayabilir.
Yavruluk kullanan arkadaşların sorunu iise doğumun ne zaman olacağıdır.Dişi balık hamile olduğunda anüsüne ve karnına doğru siyahlaşmalar oluişur.Son günlerde bu hat safaya varır.Anne doğum yapacağı son saatlerde karnını oraya buraya sürter ve anormal hareketler sergiler.O zman yavrulağa alınabilir.Ama stresten ölü balık doğumu oluşabilieceği gib anne de ölebileceğinden rafya ya da bitki şiddetle önerilir.
Merak edilen başka bir konu da bir lepistesin verebileceği max. yavru sayısıdır.Bu lepistesin boyutuyla doğrudan ilgilidir.Büyük lepistes çok balık demektir.5 cm'lik bir lepistes 40-45 yavru verebilir.Ama bu sayı azalıp yavru boyutu da büyüyebilir.
Balıklarınıza salatalık, haşlanmış ıspanak veya kıvırcık verebilirsiniz.
C.Yavru Almış Olanlar
Yavru alan arkadaşlara bir önerim olacak:Mesela bir dişiden yavrular aldık.O yavrular bakım sürenize göre değişip genelde 3 ay sonra erginliğine ulaşacaktır.O yavruları sakın ola kendi aralarında çiftleştirmeyin.Ya koloninize yeni balıklar katıp onla ya da onun yavrularıyla çiftleştirin ya da erkeği veya dişiyi değitirin.Eğer aile içi çiftleşmeler olursa; nasıl bizde akraba evliliği olunca sakt bireyler olıuşuyor, onlarda da sakat yavrular (yapışık yavrular, kuyruğu olmayanlar vs.) oluşacaktır.
Rafya nedir ve nasıl kullanılır?
Rafya hediyelerin üstüne yapıştırılan plâstik kâğtlardır.Yavrular için rafya kullanmak istiyorsanız kırtsiyeciden vs. bulabileceğiniz bir rafyayı alıp akvaryumunuzun yüksekliğinden 7-8 cm fazla kesip, bıçak yardımıyla incelterekten kıvırcık biçimler oluşturmalısınız.Sonra akvaryumdaki bir deniz kabuğunun içine sabitleyerekden ya da direk kuma gömerekten akvaryuma koymalısınız.(Özellikle 7-8 cm fazla kesinki yüzeye yem attığınızda yavrular kamufle biçimde yem yiyebilsinler.
(Alıntı konusunda adı geçen arkadaş Mustafa Özbal adlı mussttyy_1907 nickli arkadaştır.Makaleler konusunda yazdığı yazıdan alıntılar yaptım, ona teşekkür ederim.)
Yavrular nasıl beslenmelidir?
Yavrular ilk çıktıkları gün ve/veya ertesi gün karınlarındaki proteinden beslenebilirler.Bu protein beslenmesinin devamı için yeni balıklara haşlanmış yumurtanın sarısı toz haline getirilip verilebilir.Ya da yavru yemlerini verebiliriz.O da yoksa büyüklere verdiğimiz yemleri toz haline getirip yavrulara da verebiliriz.
Hangi balıklarla beslenebilirler?
Lepistesler diğer canlı doğuranlarla (moli, plati, kılıçkuyruk, velifera...) rahat biçimde bakılabilirler.Ama küçük bir akvaryumuz ve çok türde balığınız varsa, diğer canlı doğuranlar (özellikle kılıçkuyruk) tarafından lepisteslerin kuyrukları zedelenebilir.Bu yüzden tek tür bakarsanız çok daha iyi sonuç alırsınız.
Vatoz ve çöpçülerle yaşayabilirler.Biribrlerine zararları dokunmaz.Ancak vatoz lepistewslerden kat kat büyükse -ki balığın doyması zordur- ve aç kalırsa lepistesleriniz saldırıp onları iştahla yiyebilir.Bo yalnızca arada boy farkı olunca olşur ve küçük sayılabilecek vatozlar lepisteslere zarar vermez.
Lepistesler asla ve asla JAPONlarla beraber bakılmamalıdırlar.En sonunda lepistesleriniz japonların kuyruklarını kemirecektir.Ya da japonlar lepistesleri kovalayacaktır.Bu yüzden bir tür ölecektir ve akvaryumda lepistes ve japon asla beraber bakılmamalıdır.
Parçalanmış Kuyruklar
Lepisteslerde iki erkeğin kavgası sonucunda balıklar biribirinin kuyruklarını koparabilirler.Akvaryumda agresif başka bir tür varsa da bu olay meydana gelebilir.Kuyruğu kopan balık mümkünse balığın kuyruğunu koparan diğer balıktan ayrılarak, kaliteli yemlerle beslenirse 3-4 hafatada yeniden kuyruğunu tamir eder.
Not:Kuyruk kopması ile kıyruk erimesi hastalığı karıştırılmamalıdır.Yukarıdaki çözüm kavga sonucu kopan kuyruğun nasıl tedavi edileceği konusudur.
Kuyruk erimesi
Kuyruk kopması
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir