Yeşil Su Hakkında


CenkPÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2016
İl: Edirne
Mesaj: 11
CenkPÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2018 03:51
Yeşil Su Macerası

Yaklaşık 2 yıl önce su piresi kültürü edindim. En verimli üretme yöntemi yazılanlara göre yeşil su idi.Araştırdım nasıl yapabilirim diye.
Uğraşlarım sonucu istedigim kıvamda elde edemedim. Ama yeşil su beni hiç istemediğim yerden vurdu. Ana bitkili tankımda 7.ayında kendiliğinden ortaya çıktı. Başlarda biraz su bulanıklaştı.Önemsemedim bir süre sonra akvaryumda görüş mesafesi diye birşey kalmadı . Ne bitkiler ne balıklar görülüyordu. Bu sefer nasıl elde ederim diye değil nasıl kurtulurum diye araştırmaya başladım.

Bizim ülkemiz ne yazık ki interneti kullanmayı beceremedi. Önüne gelen konu ne olursa olsun, fikri olsun olmasın,başına gelsin gelmesin sürekli birşeyler yazdığı için saf bilgiye ulaşamıyorsunuz maalesef. Başımdan geçenleri hatırladıgım kadarıyla (yaklaşık 2 aylık bir süreç) anlatmaya çalışacağım.

Yukarıda yazdığım gibi ilk başlarda önemsemedim ama su yemyeşil olunca araştırmaya başladım. Su değişimini sıklaştırın yazılmış.
**Yeşil su probleminiz olduğunda su değişimi ile kurtulabileceğinizi söyleyen birisi varsa direk konuşmayı kesin.**

Taze su yeşil su kültürünü maalesef bitirmiyor. Çünkü siz bu bakteriye sürekli yeni elementler vererek çoğalmasını sağlıyorsunuz.Başlangıçta azalmış gibi gözükse de 1 gün sonra daha kötü oluyor. ilk denediğim yöntem buydu.

Sonra birisi bakteri kültürü ekleyin onlarla beslenen bakteriler azalmıştır yazmış. Başka birisi bakteri kültürünüz çökmüş yazmış. Onuda denedik değişen birşey olmadı.

Günlük excell dozajını arttırın diyenler olmuş.Bu yöntemide denemek istedim. Sonuç hüsran. 3 otocincilus 4 vatozum sayısız karidesim mefta oldu. ve suda değişen birşey maalesef olmadı.

Bir arkadaşım karartma yöntemini önerdi.1 hafta boyunca hiç ışık almayacak şekilde akvaryumu battaniyelerle kapat dedi.Dediği gibi yaptım. Ve kurtulmaya en çok böyle yaklaştım. İşlem işe yaramıştı yemyeşil su gitmiş tabanda sadece hafif bir toz bulutu kalmıştı.Su değişimi ile kalan toz bulutunu sifonladım.Yeni dinlenmiş su ekledim .
1-2 hafta böyle geçti ve yavaştan tekrardan oluşmaya basladıgını gördüm. Bu çözüm müydü belki ben birşeyi yanlış yaptım.Emin değilim ama şundan eminim ama az kalsa bile kalsa sisteminizdeki problemi çözmediginiz takdirde eski halini almaları çok uzun sürmüyor.

Yeni birşey denemeliydim. Evet İlaç ! deep fix alg yosun salyangoz giderici Fiyatı 8 tl ne kaybederim dedim ve aldım. Bu ilacın yeşil su için etkisiz oldugunu soyleyebilirim. Belki alg derken camda olusan algler ya da yosun derken sakal yosunu gibi şeyler üzerine etkilidir. Ama bu problemi çözmedi.

Forumlarda okumadıgım konu kalmadı . Ekmek mayası dökün .Maya bakterileri onlarla besleniyor, etkili oldu yazan birisi vardı.Bu derde düşmeden kimse bunu yapabilecegine inanmaz.
Ekmek mayasını hazırladık suya ekledik bi eksi yönü yok cünkü yararlı bakteri barındırıyor zaten döktügünüz cok az birşey ama problemi çözmüyor.Çözmedi.

Evet su piresi koca yaz bunlar için üretmeye çalişmiyor muydum ?
Elimdeki kültürün yarısını ekledim. ve 2 günde binlerce oldular.Ama suya bi faydası olmadı.Belki uzun sürede fayda edebilirdi Ama artık bitkiler ölmeye basladı hiçbir şekilde gübre atamıyordum.Acil çözüm bulmalıydım.

En sonunda o kadar abarttım ki baktım su değişimlerinin ilaçların etki etmediğini görünce akvaryumu komple sıfırlama kararı aldım. akvaryumdaki bitkileri cikarttım bir çoğu çöpe gitti maalesef.
kumu güzelce yıkadım tabandaki misket gübrelerim çöpe gitti.
Akvaryumu yıkadık filtreleri değiştirdik. Zaten balık kalmadı .
Sıfırdan kalan bitkiler ile kurulumu yaptım. Tekrardan sera bio nitrivec (bakteri kültürü) ekledim.
ilk 1 hafta herşey yolundayken yine bulanıklık başladı. Bunun sonucunda su değişimi ve ilaçlar ile bu olayın çözülemeyecegini anladım.

Çogu kişinin başta dedigi ama ( aldıgımda )doların 4 lira olması yüzünden güzel ülkemde 300 liradan aşagı satışı olmayan uv filtre.
Sipariş vermeye hazırlanırken daha önceden forumda gözüme takılan bir şey aklıma geldi cogu kişi azoo green water remover kullanmış bir kısmında işe yaramış bir kısmında yaramamış. zaten başından beri almama sebebim buydu.Son kez ilaç kullanıcam dedim ve olmazsa uv filtreyi alıcam.

İlacı üzerindeki uygulama talimatlarına göre uyguladım. Başlamadan önce % 30 su değişimi. ardından 100 litreye 10 ml filtre cıkısına enjekte ettim. yemyeşil su dahada bulandı.Nasılsa olan oldu diyerek akvaryumun ısıgını hiç ellemedim . Ertesi gün kalktıgımda akvaryumda arka plandaki bitkiler net olarak gözükmesede su açılmıştı. Evet birazda olsa düzelmişti.
2.gün bir daha 10 ml ilave ettim. merakla beklemeye basladım ısıgı yine normal rütin zamanlarında yaktım(günlük7 saat).
3.gün akvaryumda artık herşey net gözüküyordu ama cok az bir bulanıklık vardı.tekrardan 10 ml ilave ettim.
4.gün akvaryumda hani derler ya balıklar havada yüzüyor.Aynen öyle
ilaç kullanımını bitirdikten sonra %30 tekrardan su değişikligi yapmanız gerekiyor. Tortuları sifonla çekmeniz gerekiyor.
Su değişiminde cok az bir bulanıklık oldu ama yeşil su dan kaynaklı oldugunu dusunmuyorum.
5. gün akvaryumda hersey yolunda .
En başta 22 lira dan kaçmayıp alsaydım yada forumlarda sacma sapan yorumlar yazılmasaydı hiçbir balıgım ve bitkim ölmeyecekti.
Eğer problemin yeşil su oldugundan eminseniz kesinlikle kullanabilirsiniz.
Büyük ihtimal olumsuz yorum yapan arkadaşlar ya dozajını ayarlayamadılar ya kullanma talimatına uymadılar. yada farklı bir problemi yeşil su sanıp bu ilaç ile çözmeye çalıştılar.

Genel Olarak yeşil su akvaryum direk güneş ışıgı alırsa yada bir kaç element fazlalıgında(azot,fosfor,potasyum vb) oluşabiliyor.
aslında oluşmuyor Akvaryumunuzda sürekli var olan bir alg. Sadece üremesi tetikleniyor ve bütün besinleri kendi kullanarak hızla yayılıyor.


Şimdilik herşey yolunda problemin üzerinden yaklaşık 7 ay geçti . Problemin benim akvaryumumda hala neyden kaynaklandıgını cozemedim. Ama en azından problemi çözebildim.
Başına gelen arkadaşlar zaman kaybetmeden başka şeylere yönelmeden direk azoo yu denesinler. Eğer bu ilaç çözmüyorsa Uv filtreden başka çözümü yok bu illetin. Bütün yöntemleri tek tek denedim...
Karartma uygulayacagım diyen arkadaşlar varsa ilk safhalarda farkedilirse çözebilcegini düşünüyorum. İlerleyen süreçlerde kesin çözüm olmuyor maalesef.Ve karartma uygulayacak arkadaşlara tavsiyem kesinlikle co2 yi acık bırakmasınlar. ani ph dalgalanmaları sonucu balıklarınız ölebilir.
Ayrıyetten Dış filtreyi hiç kapatmadım. Herşey bittikten sonra süngerlerinizi güzelce akvaryum suyunda yıkayın . Elyafınızı değiştirin.Hatta elyafı mücadelenin başında cıkartın(Ben öyle yapmıştım)

Sıkılmadan okuyan arkadaşlara teşekkürler.Umarım başınıza gelmez :)

Beğenenler: [T]206680,PETDÜNYAM[/T][T]4644,griii[/T][T]210283,TolgaSimsek[/T][T]210316,Bielefeld[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206680,PETDÜNYAM[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PETDÜNYAMÇevrim Dışı

Kayıt: 01/06/2018
İl: Ankara
Mesaj: 365
PETDÜNYAMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2018 11:02
Cenk bey merhabalar ..
Çok değerli bir paylaşım olmuş...
Baştan sona titizlikle okudum...
Zor bir sürecin ardından başarmanın haklı gururu yazınızda hissediliyor...
Teşekkür ederiz...
Sağlıklı hobiler dilerim...

Beğenenler: [T]189708,CenkP[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

griiiÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 53
griiiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2018 00:02
Tam ihtiyacım plduğu anda yazdıklarınızı okumak o kadar iyi geldi ki anlatamam, yarın ilk iş denemeye koyulacağım. Akvaryumumda kum bile yok, yazın en güneşli günlerinde bile başıma gelmeyen yosunla şu sonbahar günlerinde savaşıyorum. Anlamadım gitti niye olduğunu? Göz gözü görmüyor. Önümüz hafta bu gün rahat bi nefes almış olmayı umuyorum, gelişimi paylaşacağım. Mutlu hobiler.

Beğenenler: [T]189708,CenkP[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir