Yılanbalığının değişik bağışıklık sistemi varmış..!


YargıcıÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 271
YargıcıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 23:35

İlkel çenesiz bir balık olan lamprey (yılan balığı şeklinde bir su hayvanı) doğada başka hiçbir yerde olmayan bir bağışıklık sistemine sahip. 

Sürekli değişen düşmanlara karşı koymak için omurgalı hayvanların hücrelerinden bazıları, büyük bir protein çeşitliliği üretmek üzere DNA'larını tekrar düzenler ve daha sonra bir tanesini seçip belirli bir bakteriyi hedef alır. Bu süreç, uyarlanabilir bağışıklık olarak bilinir. Antikor gibi savunma proteinleri, bütün omurgalılardaki büyük immunoglobin (bir çeşit antikor) yapı taşları serisinden oluşur. Fakat immunoglobin genleri lamprey'lerde ve en yakın akrabası olan hagfish'lerde (yılanbalığına benzeyen bir balık) hiçbir zaman bulunmadı. Birmingham'daki Alabama Üniversitesi'nden Zeev Pancer ve ekibi, lampreyin uygulanabilir bağışıklık sisteminin çok değişik tipteki genetik yapı taşlarına dayandığını gösterdi. (Nature, vol 430, p 174) 

'Bu, insanların zihnini bağışıklık evrimi konusunda açmalıdır' diyen Pancer, diğer hayvanlarda da keşfedilmeyi bekleyen daha çok gerçek olmalı diye ekliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir