Yosun: Gözlem ve Denge


darkruseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 513
darkruseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2010 13:49
Eğer;

-Ben kimyager miyim? Testlerle uğraşayım,
-Vatoz’larım, karides’lerim, otocinclus’larım, molly’lerim, yosun yemiyor!,
-SAE lerim kocaman oldular,
-XXX markasının yosun ilacını kullanabilir miyim?

 diyorsanız ve yosunlardan sıkılmış artık, komple plastik bitkilere geçmek istiyorsanız, son olarak bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.

Denge hassas, şans büyük faktör

Denge hassas, şans büyük faktör fakat en önemli parametre bence iyi bir gözlem.


  • Yeni bir bitki eklediğimizdeki yosun durumu,
  • Yosunların oluşma yerleri,
  • Budama sonrası durumlar,
  • Su değişiminin kaçırıldığı zaman oluşan durumlar.......

Bitkili akvaryum için başlıca gözlem faktörleri. Sadece bunlar yok tabii ki, fakat iyi bir bitki tankı için olmazsa olmazların başında geliyor. Tabii ki herkes testlere sahip olmayabilir, ama gözlemi unutmamak gerekir.

Temel problemleri bilirsek (örn: yosun cinsi ve beklentileri) bunun önüne geçmek için alternatif yöntemler uygulayabiliriz. Yosun tanktaki besin fazlalığı ile yaşamaya çalışıyorsa, besini tüketecek olan (ki ben bunlara tampon bitkileri diyorum) tampon bitkileri eklemesiyle, bir nebze olsun fazla besini tanktan uzaklaştırabiliriz. İlla dekora katmak zorunda değiliz bu tampon bitkileri. Zaten bunların çoğu yapraklarından besin aldığı için ekmenize de gerek kalmayacaktır. Bana göre her zaman tankta bulunması gerekir bu tampon bitkilerin.

Tampon bitkileri "kolay büyütülebilen, fazla parametreye ihtiyacı olmayan" bitkiler olarak da tanımlayabiliriz. (Eldoa, Rotala vs vs).

Doğadaki canlıları ufak dünyamıza sıkıştırmaya çalışıyorsak öncelikle onların doğal ortalarını en güzel şekilde taklit etmemiz gerekir, Doğadaki ışık miktarı ve değişimlerini iyi belirlemek biz doğa severlerin başlıca görevi olmalı, tabii bu gözlemi ufak dünyamıza n kadar iyi aksettirsek o kadar verimli olacaktır. Bu yüzden aydınlatma parametrelerine dikkat etmemiz gerekir. Fazla aydınlatmanın, yetersiz aydınlatmanın, yanlış aydınlatmanın nelere sebep olduğunu fark etmemiz ve buna göre davranış değişikliği yapmamız gerekir. Yosunlar (Örn Yeşil Spot Alg) ışığın yüksek olduğu yerlerde artar. (ışık tek başına bir parametre değildir.)

Özellikle forumumuzda, yosunla mücadele ilgili deneyimli dostlarımız ve yardımlaşma, bilgi deneyimlerini aktardıkları çok önemli yazıları bulunmakta. Bunların çıktılarını alıp başucumuza koyarsak ve elimizden geldiğince anlamaya çalışırsak önemli ölçüde yosunla mücadele konusunda mesafeler kat edebiliriz.

Yosun Yiyen Canlılar

Bu canlıları beslemek istiyorsak besleyelim fakat yosunlarımıza çözüm olmasını düşünüyorsak, ikinci kez düşünmeliyiz. Düşünsenize sırf döner seviyoruz diye bizden bir ev dolusu tavuk yememizi bekleyen bir kişi hakkındaki düşüncelerimiz ne olur? Tankımızdaki yosunlara çözüm değil, sadece belirli bir seviyede tutmalarını sağlayabiliriz yosun yiyen canlılarla ki bunlar sadece yumuşak olan yeni yosuncukları ancak yiyebiliyorlar, sakal yosunu gibi yosunların yanından geçmiyorlar.
SAE ilk akla gelen alternatifler arasındadır her zaman, fakat SAE büyüdükte sonra “hamsi” kıvamına geldiğinden ve beklentileri verdiğimiz yemlerden dolayı değiştiğinden ilk koyduğunuz zaman ki gibi performanslı olmayacaktır.

Otocinclus: (Tankımızın nazlı kızı) sadece körpe yosunları yemeye çalışırlar, öle saç sakal gibi kıldan tüyden yosunlara gelemezler, tanka alıştırmak zor komple yosun temizliği beklemek yanlış olur.

Yosunla Kimyasal Çözüm

Canı tez bitkili tank sahibinin başvuru kaynağıdır, kimyasal çözüm. Düzeni alt üst ettiği gibi doğal ortamında bu kimyasalları tanımayan çoğu hassas balığın ölmesine sebep olacaktır. Ben “Oksijenli Su” tedavisini de bu kategoriye sokuyorum, eğer bilinçsiz ellerde oksijenli su balık toplu balık katliamının bir numaralı silahı olacaktır. Yine de geçici çözüm olarak raflarımızda yerini alıyor.


Nacizane aklıma gelen konuları bir araya toplamaya çalıştım, yosunsuz günler.




darkruse2010-03-05 13:51:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir