Yosun Ve Yaprak Solması Için Tecrübeler


BuLuTÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2010
İl: Trabzon
Mesaj: 72
BuLuTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2015 19:23
Akvaryum 150 lt ışıklandırma 80 wt ışık var 2 adet 840 ve 2 adet 860 kodlu t5 9 10 saat açık duruyor ışıklandırma. gübre kullanmıyorum. ne tavsıye edersınız ne yapmam gerekır acaba . Birde su sertlığım galıba fazla ve yeni kurulum.bır dığer yardım ıstegım bu curuyen yaprakları ve yosunları yıyecek ayrıca yavrulara dokunbmıcak bır yosun yıyıcı ne onerirsiniz karıdeste var akvaryumda. Cümlelerim biraz karışık oldu ama maruz görün. Şimdide teşekkürler[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/96354/1_1.jpg[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/96354/1_2.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CemilALÇevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2015
İl: Izmir
Mesaj: 66
CemilALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2015 19:45
[QUOTE=Süleyman.]SAE , Oto cat , Cüce vatoz , Amano karidesi , Kiraz karides , Garra rufa , Siyah moli , Elma salyangozu , Zebra nerite salyangozu vs vs  benim tavsiye edebileceklerim bunlar . Sağlıklı balıklar[/QUOTE]
[QUOTE=M.Emin Uzunoğlu]Nerite, hemen her türlü yosunda çok iyi.
Garra Rufa, hakeza. Ama akvaryumdan çok atlıyorlar. Aldıklarımın hepsini bu yolla kaybettim. Ve kendisi de omnivor. Sadece yosun yemiyor yani. Su piresini vs.de iştahla yiyorlar.
Elma salyangozunun neredeyse hiç bir etkisi yok. Eğer kahverengi yosun çok kabaysa üzerinden biraz yiyor diğer yosunlara yardımcı olmuyor.
CAE ilk sıralar etkili ama Mustafa abimin dediği gibi hızlı büyüyor, yosun yemiyor, büyüdükçe akvaryumu dağıtmaya başlıyor. Problem balık kısaca.
Cüce vatoz yosun temizliği noktasında yine çok yararlı değil.
Adi salyangoz hakeza.

Ama her türlü taban türü en azından dipteki fazladan yemi tüketip yosuna zenin hazırlanmasına engel olur. Yosun için benim şahsen tecrübe ettiğim türler arasında nerite ve Garra Rufa en idealleri. Yukarıda saydıklarım dışında da bir tecrübem olmadı açıkçası.[/QUOTE]
[QUOTE=darkaura]En kolay bulabilceğiniz ve dayanıklıları sae, cüce vatoz ve elma salyangozu. En etkili olanlarıda otocinclus afinis, zebra nerite salyangozu, kiraz karidesi ve amono karides. Aşa yukarı her türün kendine göre avantajı dezavantajı var. Hepside farklı yosunları yer. Bu yüzden bir kaç türü bir arada kullanması en sağlıklısıdır.
Yosun yiyiciline göre sıralarsam: 
En iyi yosun yiyici otocinclus dur. Gece gündür aralıksız çalışır. Her zaman olmasada akvaryumcularda bulunur ama biraz nazikdir. Bide aç kalmaması için geceleri dip yemi atmak gerekir. 
Nerite salyangoz özellikle camda çok etkilidir. Oto kadar iyi yosun yer ayrıca sakal yosununu yiyen nadir türlerdendir. Ama her yere beyaz yumurtalarını bırakır. Yumurtları açılıp yavru vermez. 
Kiraz karides özellikle bitkiler üzerinde çok etkili bir yiyicidir, artık yemleride iyi yok eder, hızlı ürer, dayanıklıdır ama ufak boyutundan çoğu balığın favori yemeğidir. Balıklarla beraber bakması zordur. 
Elma salyangozuda çok iyi bir yosun yiyicidir. Kolay ve ucuz bulunur, akvaryum ortamında üreyebilir ama bazı türlerinin bazı bitkileri yeme riski vardır. Bitkili tankda dikkat edilmelidir.
Amano karidesde çok iyi bir yosun artık yiyicidir. Kirazın aksine iri olduğundan balıklarla daha az sorun çıkarır. Ama tatlı suda üremez ve camlarda etkisizdir. 
Sae ucuzdur. Her yerde bulunur. Sakal yosununu yiyen nadir türlerdendir ama büyüdükce tembelleşir. Yosun yemeyi keser sadece yem yer. İyice irileştiğinde diğer balıklarıda rahatsız eder. Kurtulmak istendiğinde yakalaması çok zordur.
Cüce vatozda yukardaki türler kadar etkili olmasada yosun temizliğinde faydalıdır. 
Bunlar dışında plati gibi bazı balıklarda bir dereceye kadar yosun yerler. 
Benim tercihim otocinclus ve nerite. Duruma göre amono yada kirazda ekliyebiliryorum.[/QUOTE]

Yosun yiyen balıklar ile alakalı başka bir konuda bu öneriler var. http://www.akvaryum.com/forum/yosun_yiyen_balik__k714372.asp

Diğer konuda ne yazık ki bilgi sahibi değilim.[EDIT]CemilAL,2015-08-05 19:49:09[/EDIT]

Beğenenler: [T]96354,BuLuT[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fakcay06Çevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 23
fakcay06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2015 17:30
Kendi tecrübem şu yöndedir umarım faydalı olur.
Bitkili tankı kuralı 2 hafta oldu su oturduktan sonra bir anda yosun ve alg ler bastı. Aşağıdaki balıkları kolayı 4 gün oldu sorunun %80 giderildi sadece uçuşan partüküller kaldı. Şimdi onlarla mücadele ediyorum.

Otocinlus Affinis (cüce vatoz) 4 adet Yosun üzerine tanımam.
Panda Çöpçü 6 Altı adet zemini sürekli havalandırarak filtreye yardımcı olmakta. (fazla utangaçlar)
Elma Salyangoz 4 Adet cam temizliği yosuna pek faydasını göremedim.

Beğenenler: [T]96354,BuLuT[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cnbrk10Çevrim Dışı

Kayıt: 29/07/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 305
Cnbrk10Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2015 01:25
Fotoğraftan yanlış görmediysem tabanda kum üzerinde koyu yeşil yosunlanma olmuş. Aynı sorun bende de vardı bir ara. Akvaryumda bitki olmayan bölümlerde yani kumda oluşuyordu. Tek sebebinin yüksek ışık olduğunu söyleyebilirim. Ben ışıklandırmayı azaltarak bir hafta içinde çözmüştüm olayı.

Aslında tank hacmini göz önünde bulundurarak wat hesabı yapıyoruz. Buna göre ışık miktarı ve gücünde belki bir sakınca görmüyoruz ama bitkinin olmadığı yüzeylerde bu tarz yosunlanmalar oluyor.

Beğenenler: [T]96354,BuLuT[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir