Yosun Yiyenler Konusunda Görüşlerim. Endler !


fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2016 10:33
E artık bu konuda birşeyler yazabilecek kadar tecrübeli addediyorum kendimi, herkes her görüşüme katılmayabilir ancak kendi tanklarımda gördüklerimdir. Evde 4 tankım var bunların 2'si high tech biri low, birisi ise ikisinin arası, yani aktif co2 vermiyorum ama aydınlatma orta-yüksek ve gübreleme yapıyorum.

Hightech tanklarda önceden alışık olmadığınız büyüklük, aydınlatma yahut yeni gübre veya taban malzemesi kullanıyorsanız yahut bir dengesizlik oluşursa yosunlanma kesin oluşuyor. Zamanla denge oturunca minimum seviyeye iniyor. Ama tamamen yok olmuyor tabii. Zaten sağlıklı bir tankta bir miktar yeşil nokta yosunu olsun, tabiatta da var, toleranslı olmak lazım.

Peki bizim satın aldığımız bize yosun yer diye satılan canlılar yosunu tüketiyor mu? Hangi yosunu tüketiyor? Ne zaman tüketiyor? Kendi görüşlerim, alınır mı alınmaz mı?

SAE:Küçükken çok daha aktif olmak üzere staghorn dahil kopara kopara hemen tüm yosun türlerini yediğini gördüm. Ama yem de yiyorlar. Bu balıklar kesinlikle çok zeki, yakalamaya çalıştığınızda bunu anlıyorsunuz. Yani yeme erişimde de bu zekalarını kullanıyorlar ve çok atikler. Dibe düşmesini bile beklemeden yüzeyden, orta kesimlerden her tür kuru ve canlı yemi yiyorlar. Bu arkadaşları tankınıza saldığınızda sürekli bir temizlik ekibi olarak çalışmalarını istiyorsanız yemlemeyin tankı, tabi diğer balıklar ne yapacak onu bilemem ama en küçük yemlemede bile diğerlerinden önce yediklerine emin olabilirsiniz. Camda oluşan yeşil nokta yosunu dışında her yosunu açken yiyor. Büyüyünce çok daha tembel ve bölgeci oluyorlar. Küçükken sürü balığı şeklinde hareket eden bu arkadaşlar büyüyünce tam bir baş belası haline geliyor, apistoları falan kovaladıklarını gördüm. Benim görüşüm "ALMAYIN". 3 ayda büyüyüp, elinizde tembel iri baya hamsi boyunda diğer canlıları rahatsız eden bir balık kalır. Çöpe atmaya kıyamayan bir adamım bana dert oldu. Size de dert olur.

CAE:Bu elemandan bir tane almıştım, vakumlu bir arkadaş vatozlar gibi sürekli bir hareket vs...Tüy şeklinde yosunların hiçbirini yediğini görmedim, kavgacı, diğer balıkları rahatsız ediyor. Özellikle büyüyünce bölgeci bir hal alıyor. Bir de diğer balıkların üst yüzeyindeki değerli koruyucu katmana saldırıyor, özellikle geceleri. Kaç defa yakaladım. Bence "ALMAYIN".Yararından çok zararı var.

ELMA Salyangozu: Bu arkadaş çürükçül, yani ölü canlı, ölü yaprak tüketimi öncelikli. Kahverengi yosunu yiyor, ama yeşil nokta yediğini görmedim ama bu çürükçülleri tüketerek su dengesini korumaya yardımcı oluyor. Bence "ALINABİLİR".

NERİTE Salyangozu: Çeşit çeşit, maalesef üretemediğimiz o sebeple akvaryumcuların aşırı kazık fiyatlara sattığı arkadaşımız. Bu arkadaşın tek kötü yanı çift olunca asla çıkmayacak beyaz yumurtalarla ağaçları kaplaması. Yeşil nokta yosunu dahil tüm yosunları yediğini gördüm, siyah sakal yosununu da yiyor. Bence "ALINMALI".

Vatoz: Buradan kastım cüce vatoz. Cüce vatozları yemlerseniz yemini yer, güzel karanlık bir yer bulur ve yatar. Yani zeki arkadaş. O sebeple yemleme işini azaltın yahut dibe inen yem atmayın, herşeyi yer çünkü. Bu arkadaşlar ışıkta yatar, gece hareket eder o sebeple yattığını düşünmeyin. Bir adet cüce vatozun tüm camları kahverengi alg, ince tüy alg kaplanmış 40lt tankı sabaha kadar ayna gibi yaptığına şahidim, ama 2 gündür yemlenmemişti. Benim kanaatim bu canlıları tanklarımızda çok yemliyoruz ve sonra verim alamıyoruz. Bitkili tankta riski yeni dikilmiş kökü zayıf bitkileri sökmeleri. Büyüdükçe tembelleşirler ama yine de yem azsa faydası büyük. Bence "ALINABİLİR"...

Bunlar klasik yosun yiyiciler ama hepsinden iyisi bence sırada;

ENDLER: 2 ay kadar önce Mavi Japon endler aldım 8 adet. 3 erkek 5 dişi, bu arkadaşları tankta özellikle çok yemlemiyorum, günde bir. Zaten yemlenince su üzerinde akıntıya ters tembel tembel yüzmeleri hoşuma gitmiyor. Ama az yemlenince sürekli bitkilerin yapraklarında, camlarda, kayalardalar. Tanktaki staghorn, sakal, kahverengi ve hatta yeşil nokta yosunu hepsini ama hepsini yiyorlar. Demir fazlalığından oluşan bulut gibi Moss'u saran yosunu bile kopara kopara yediklerini gördüm. Bir başka tanka 3 tane ekledim, difüzörün üzerindeki yosunları birkaç saatte temizlediler, çok yeme alıştırmayın. Alışmışlarsa 2 gün aç bırakın, bitkili tankınıza ilaç gibi gelirler. Ayrıca görsellik de ayrı cazibe. Her bitkili tankta endler olmalı. Bence "ALINMALI"....

Burada Moli ve Platiden bahsedeyim bitirmeden, bu balıklar da tüy şeklindeki yosunları yiyor ancak irileşebilen ve diğer canlıların yavrularına meyleden canlılar. Başka canlı yoksa ALINABİLİR.

EKLEME : Bir ekleme olarak ben gözlemlerimde Amano yahut çok daha fazla sayıda kiraz karideslerimin görsel olarak etkin seviyede bir alg temizliği yaptığını göremedim. Tank olarak 30 litrede 6 AMANO onlarca kiraz karides bulundurdum ama tankta dengesizlik oluşursa yosun basıyor ve küçük arkadaşlarımız gözle görülebilir seviyede bir etki edemiyorlar. Belki 30 litrede 30 amano olsa tamam da tanesini 6TL'den satın almak akıllıca değil. Bir de çok stabil, canlı kaybetmediğim tankta ölüveriyorlar, yumuşak su bunlara yaramıyor, güney Amerikan ve ppm olarak 100 altı su tutuyorsanız bence ölüm oranı yüksek, kabuk değiştirmede ölüyorlar. Sadece merak duygusunu giderip, çalışkanlıklarını görünce moraliniz düzelir. Morale etkisi var [:lol:] Bence ALINABİLİR ama daha iyi seçenekler var.
[EDIT]fahrisinan,2016-11-28 14:34:12[/EDIT]

Beğenenler: [T]180916,AEfe[/T][T]169409,Tuğrul Coşkun[/T][T]234466,Glgg[/T]
Teşekkür Edenler: [T]234466,Glgg[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BKAYAÇevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 183
BKAYAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2016 11:20
Tecrübelerini paylaştığın için teşekkürler.
Cam temizliği ve anubias gibi büyük yapraklı bitkileri yosundan arındırmak isteyenlere Cüce Vatozu tek geçerim

Teşekkür Edenler: [T]152084,fahrisinan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir