Yunus cikletleri


Samet-1144Çevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 3
Samet-1144Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2014 02:20
Selam arkadaslar,

Yaklasik 2 hafta once kadar 200 lt kapasiteli bir akvaryum kurdum.
İcinde 6d 2e olmak üzere 8 tane yunus ciklet mevcut. Foruma yeni
üye oldum, fakat ilk akvaryumu kurduğum andan itibaren takip ediyorum.
Cinsiyetlerini çözebilmek adına çok ugrastim, en son anus vent uzmanı oldum sayenizde :)
Simdi sizden yunuslarla ilgili detayları öğrenmek istiyorum. İlk sorum, buyuk erkek tupcugu cikan disiyle çiftleşmeye başladı. Dun sonlandirdilar. 3 gun ayni disiyle ciftlesmesi beni tedirgin etti. Sizce bu doğal mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Achilleus52Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Bolu
Mesaj: 445
Achilleus52Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2014 02:33
Öncelikle iyi hobiler. Bende sizin gibi 2 yıl önce yunus bakmaya düşük hacimde (220 litrede) bakmaya başladım. Hevesinizi kırmak gibi olmasın ama imkanınız varsa daha başlamadan hacmi en az 350 litre yapın derim.

1- 200 litrede 2 erkek yunus kesinlikle bakılmaz. İyice büyüdüklerinde akvaryumda balyoz sesleri duymaya başlarsınız, gün gelir birtanesini ters dönmüş ölü vaziyette bulursunuz. ! 1 tane Erkeği kesinlikle geri verin. Yunuslar aşırı sakin cikletlerdir fakat baskınlık kavgaları söz konusu olunca izlerken bile rahatsız olursunuz akvaryumda huzur olmaz !

2- 200 litrede 8 tane yunus hiç beslenmez. Azami 1e 3d olabilir. Hatta yunus dişileri fazla kovalayan bir ciklet olmadığı için ve hacim göz önüne alındığında 1e 2 dişi daha makul.
Dişi eğer çiftleşmez ve yumurta dökmez ise tüpçüğü 2-3 gün durabilir. Fakat dişi olgun ise ve çiftleşip ağzına yumurta alırsa 8-10 saat içinde o tüpçük gider. Eğer dişi çok küçükse, 1-2 gün o tüpçük kalır fakat bu normal birşey değildir, tabi bu durumda doğal olarak tüpçüğü duran dişiyide erkek dölleme isteği ile rahat bırakmayabilir. Bu olay birkez benim de başıma geldi

Fakat sizi tekrar ikaz ediyorum 1 tane erkeği kesinlikle verin. Yoksa huzursuzluk yüzünden dişileriniz çok strese girer.
Achilleus522014-02-19 01:25:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Samet-1144Çevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 3
Samet-1144Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2014 02:58
Oncelikle cok tesekkur ediyorum,

Akvaryum hacminin kucuk oldugunu ben de daha sonra forumu takip ederek ogrendim. Akvaryuma masa yaptırmamış olsaydım sayet -ki bayağı maddiyatli oldu, kesinlikle 300 litreden asagi yapmazdim. Ama su anda oyle bir imkâmın yok, fakat daha sonra mutlaka dusunuyorum. Dediğinizi ben de dusunuyorum, erkegi çıkaracağım. Fakat erkegin birinin digerinden kucuk olmasından dolayı su anda kavga ortamı yaratmıyor. Balıklarımı da azaltmayı dusundum, 4d 1e olarak, fakat kiyamadim, gayet mutlular. Hatta icine attığım biri copcu komando, ikisi cuce vatoz olmak uzere(cuce vatoardan birini kaybettim) kabullenmiş gibiler, birlikte yüzüyorlar ve cok huzurlular. Yem saatlerini dahi ezberlediler ve neredeyse camdan kendilerini sevdiriyorlar. Doğal olarak Kıyamiyorum dedigim gibi :) yumurta dönmemesi ihtimali hic aklıma gelmemişti, disi genc ve tecrübesiz. Balıklarım da cok iri degil zaten bir disi bir erkek haricinde.. Simdi o disının tupcugu kayboldu.. Akvaryumda 3 tane Kaya ve bir de küp var, alanları rahat anlayacağınız. Disi o kayaların arkasına gidip saklanıyor, gevis getiriyor gibi ama yem de yiyor. Belki yemiyor tükürüyor ama ben anlayamıyorum. Zannedersem agzina yumurta almadı ve yumurtalarda ya ziyan oldu ya erkek yedi. Sizin düşünceniz nedir bununla ilgili? Bir de birkaç ufak ayrıntı söylerseniz tecrübelerinizden sevinirim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Achilleus52Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Bolu
Mesaj: 445
Achilleus52Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2014 23:57
O balıkların kendilerini sevdirdikleri falan yok. Yunuslar aşırı obur cikiletlerdir devamlı yem isterler. Azar azar günde 4-5 yem verilmeli. İşkence etmeyin okadar hayvana, o küçük dediğiniz erkek bir süre daha büyüyüp diğer büyük erkek baskınlık yapmaya başladığında yanık (küçük) kalacak işkence çekecek.
Yada kendi bildiğinizi yapın ve burada hayvanlara bukadar hassas davranan ve bakan insanların içinde 200 litrede 8 tane yunus besliyorum diye birton olumsuz eleştiri alacağınız konular açmayın.

Yunus kayaların arkasına saklanmayı sevmez. Eğer saklanıyorsa onu buna mecbur eden birşey vardır. Yeni başlayanlar için ağzında yavru varmı yokmu en net anlama şekli, ağzının altı aşağıya doğru şiş ve nefes alıp verirken ağzını milimlik açmasıdır. Çok tecrübeli dişiler ağızlarında yavru varken ufak ufak yem yerler.
Yinede emin değilseniz fotoğraf koyarsanız daha belirleyici olur.

Tekrar ikaz ediyorum 200 litrede 2 erkek bakılmaz !
Achilleus522014-02-19 01:23:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir