Zebra Daniolar


PacuÇevrim Dışı

Kayıt: 04/06/2007
İl: Samsun
Mesaj: 263
PacuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2007 20:04
ALINTIDIR YAZAN KUSRA BAKMASIN.    
    Genel Tanım:
    Doğu Hindistan ve Burmanya’dan geçen Ganj Nehrinin az akıntılı sularında bulunan bu tür, çok hareketli, bir okadar da barışçıl yapılarıyla yıllardır akvaryum severlerin ilgisini çekmiştir. Karma akvaryumların vazgeçilmezlerinden, coğu tür ile uyum sağlayabilen bir türdür.
    
    Genelde akvaryum severler arasında Zebra Balığı olarak bilinen bu tür, ismini göz hizasından başlayıp kuyruk bitimine kadar devam eden parlak, lacivert çizgilerinden almıştır. Yüzey balıklarıdır, ancak yem aramak ve üremek amacı ile diplerde gezindikleri de görülür. Boyları doğal ortamlarında 5 - 6cm, akvaryumda ise 4 – 5 cm’ye kadar ulaşmaktadır ve ortalama ömürleri 3 - 3,5 yıldır. Cinsel olgunluğa 8-10 haftada ulaşırlar.

    1970’lerde bu türün genetik araştırmalarda kullanıma çok uygun olduğu keşfedilmiş ve günümüze kadar gerek Avrupa’da, gerekse Amerika’da birçok üniversitede Zebra Balığı araştırma bölümleri kurulmuştur. Bilimsel incelemelerde tercih edilmesinin ana sebepleri arasında, yumurtaların şeffaf ve anne karnı dışında incelemeye uygun olması, üretiminin kolay ve hızlı olması ve bu tür balıkların omurgalı olması gibi birçok etmen vardır.  Bu araştırmalar genetik konulara ışık tutmasının yanı sıra, yumurtaların döllenmesi ve embriyo gelişimi konularında da birçok gelişime olanak sağlamıştır.

    Cinsiyet Ayrımı:

    
    Zebra Balıklarında cinsiyet ayrımı diğer türlere göre çok kolay yapılır ancak sağlıklı bir ayrım yapabilmek için balığın cinsel olgunluğa erişmiş olması gerekir. Dişilerde mavi çizgiler arasında kalan kısımlar gümüş renkli, erkeklerde ise bu kısımlar altın renklidir. Bu faktör balıklara uzaktan bakıldığında erkeklerin kahverengi, dişilerin ise beyaz renkte görünmesine neden olur. Diğer bir cinsiyet ayrım yöntemi ise balığın şekline bakmaktır. Dişiler daha iri ve karınları şiştir. Erkekler ise daha ince ve daha küçüktür.  Diğer yöntemlere göre daha sağlıklı olmamakla beraber balığın akvaryum içindeki davranışları gözlemlenerek te cinsiyet ayrımı yapılabilir. Erkekler biraz daha agresif yapılı, aktif ve sürekli birbirlerini kovalayan davranışlar, dişiler ise daha sakin ancak rahatsız edildiğinde karşılık verebilen davranışlar sergilerler.

    Beslenme:
    Zebra Balıkları hem etçil hemde otçuldur. Sağlıklı bir Zebra Balığı nadiren yem seçer. Yüzey balığı oldukları için suyun üstünden yem yemeyi severler ancak dip yemlerine de uygundurlar. Her nekadar büyük yemleri parçalayıp yiyebilselerde, ağızları küçük olduğundan verilecek yemin ufalanarak verilmesi uygun olur. Vitamin ve protein bakımından zengin yemlerin kullanılması sağlıklı balıklar yetiştirmek adına önemlidir. Canlı yem verilecekse yutabilecekli küçüklükte olmalarına dikkat edilmelidir. Kurutulmuş canlı yemlerle gelişim dönelmlerinde destek sağlanabilir.

    Ortam:

    
    Bazı olumsuz koşullara dayanabilmelerine rağmen, doğal ortamları akıntılı sular olduğundan Zebra Balıkları temiz suları sever. Suyun sürekli temiz tutulması olası bir hastalığın önüne geçecektir.  Yenmemiş yemler, yumurta kalıntıları ve dışkılar düzenli olarak akvaryumdan alınmalıdır.  18 – 27 dereceler arası sıcaklıklarda yaşayabilirler ancak sağlıklı bir ortam sabit 24 – 26 derece arası olmalıdır. Çok hareketli canlılar oldukları için geniş yüzme alanları sağlanmalıdır. Ortamda sivri ve keskin köşeli malzemeler kesinlikle kullanılmamalıdır.

    Zemin malzemesi olarak orta incelikte kum kullanılmalıdır. Dibe düşen yemleri kumu karıştırıp yemeyi severler. Karma akvaryumlarda tutulacaksa akvaryumun bir bölümü sıkça bitkilendirilmelidir. Herhangi bir tehdit altında bu bitkiler arasında kolayca gizlenebilirler. Tek tür olarak besleneceği durumlarda da bitki kullanılabilir. Bitkilere hiçbir zarar vermedikleri gibi, yavrulama dönemlerinde bu bitkiler yavrulara mükemmel bir saklanma ortamı sağlayacaktır. Akvaryumun bir bölümüne kayalık ortam hazırlamak çiftleşme dönemlerinde daha rahat olmalarını sağlayacaktır.

    Üretim:

    
    Zebra Balığı üretimi çok kolay ve hızlıdır. Bir seferde 200 civarı yumurta dökebilirler. Cinsel olgunluğa 8 – 10 hafta arasında ulaşırlar ancak en verimli üretim dönemleri 7 – 13 haftalar arasıdır. Çok hızlı üreyebilmelerine rağmen üremelerini kontrol altına almak çok kolaydır. Başka bir deyişle Zebra Balıkları siz istemediğiniz sürece üremezler. Akvaryumda kendi hallerine bırakıldığında nadiren üredikleri görülmüştür.

    Öncelikle üremeleri hakkında bilmeniz gereken birkaç şey var. Zebra balıkları olgunluğa erişmeleri ile birlikte 4 - 5 günde bir sabahları güneş doğmasından yaklaşık bir saat sonra yumurta dökerler. Gece süresi 8 - 10 saat, gündüz süresi ise 14 – 16 saat olmalıdır. Böylece balık üreme mevsiminin geldiğini düşünüp yumurtlamaya başlasın. Üremesini istediğiniz balıklarınızın sağlığına çok dikkat etmelisiniz. Sağlığı yerinde olmayan bir balık üremez.

    Verimli bir üretim yapabilmek için basitçe şu yöntem izlenebilir:

    Cinsel olgunluğa erişmiş balıklarınızı cinsiyetlerine göre ayrı ortamlarda birkaç hafta boyunca iyi bir şekilde besleyin. Cinsiyetleri ayırmamızdaki amaç, dişi Zebra Balığı ortamda erkek balık yokken yumurta dökmez. Yumurtları karnında biriktirir ve bir erkekle karşılaştığında uygun ortama bütün yumurtlarını döker. Cinslerine göre ayırmadığınız balıklarınız her 4 – 5 günde bir yumurtlayacak ve yumurtalarını yiyeceklerdir.
    
    Dişilerin karnı günden güne şişer. Yumurta dökmek için hazır olduklarını gözlemlediğinizde ufak bir akvaryum temin edin. Akvaryum boyutları içerisine koyacağınız balık sayısına uygun olmalıdır. Örneğin bir dişi iki erkek konulacaksa, akvaryum büyüklüğü 30 cm x  20 cm olabilir. Akvaryumun bir noktasından az miktarda hava verin. Bu akvaryum içine basit bir kapan yapacağız. Bu sayede yumurtalar anne ve baba tarafından yenmekten korunacaklar.  Bunu yapmanın en basit yolu akvaryum dibine tek sıra cam misket döşemektir. Yumurtalar misketler arasına düşerek yenmekten korunurlar. Bir diğer yoluda, akvaryum dibine ağ germektir. Ağın gözenekleri balıkların geçemeyeceği, fakat yumurtaların rahatlıkla geçebileceği genişlikte olmalıdır. Kapanınız hazır olduğunda akvaryum içine 15 - 20 cm dinlenmiş su doldurun ve iki erkek bir dişi balığı akşam saatlerinde akvaryum içine bırakın. Seçtiğiniz balıklar tam olarak üremeye hazır olmalı.

    Ertesi gün öğlen saatlerinde ütetim tankınızı kontrol edin. Yumurtlama gerçekleşmiş ise  dişinin karnındaki şilik inmiş ve dipteki misketler arasında yumurtları görebiliyor olmanız gerekmektedir. Eğer bu durumları gözlemleyemediyseniz henüz yumurtlama gerçekleşmemiştir. Ertesi gün öğle saatlerine kadar bekleyin ve tekrar gözlemleyin. Eğer halen yumurtlama gerçekleşmemiş ise balıklarınızı üretim tankından cinsiyetlerine göre ayırarak ana tanka alın ve besleyin. Bu arada üretim tankınızı temizleyin. Birkaç gün balıklarınızı besledikten sonra tekrar üretim tankına alın. Yumurta alana kadar aynı yöntemi takip edin.

    Yumurtama gerçekleştiğinde anaç balıkları üretim tankından alıp ana akvaryuma koyun ve besleyin. Üretim tankında bir miktar akıntı oluşturun ve hava miktarını artırın. Yumurtalara zarar vermeden misketleri dikkatli bir şekilde çıkarın. Yaklaşık bir hafta içinde tamamen dolacak şekilde, akvaryumunuza azar azar dinlenmiş su ekleyin. Yumurtalar sıcaklığa bağlı olarak 2 - 4 gün arasında kırılacak ve bebek daniolar çıkacaktır. Yaklaşık bir gün boyunca yavrular dipte yatarak bağlı oldukları yumurtalardan beslenecekler. Bebekler 4 günlükken yem aramak için akvaryum içerisinde dolaşmaya başlayacaklardır. Akvaryum dibindeki yumurta kalıntılarını sifonlama yöntemi ile temizleyin ve eksilen su yerine dinlenmiş su ekleyin. İyi haşlanmış yumurtayı su içerisinde iyice ezerek bebeklerinizi besleyebilirsiniz. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta yumurtayı yiyebilecekleri düzeyde iyice ezmek ve yemlemeden birkaç saat sonra yenmemiş yumurta artıklarını sudan çıkarmaktır. Aksi taktirde bu kalıntılar suda bakteri oluşumuna yol açacak ve bebeklerinizin ölümüne neden olacaktır. 6 haftalık bebekleri diğer balıklarla aynı ortama koyabilirsiniz.

    Sağlık:

    

    Zebra balıkları oldukça dayanıklıdır, ancak kirli sulara çok fazla tahammüleri yoktur. Kolayca hastalanabilirler. Balıklarınızın sağlıklı olarak yaşamasını sağlamak için akvaryumun ve suyun temizliğine çok özen göstermeniz gereklidir. Düzenli olarak sifonlama yöntemi ile dipteki yem artıklarını ve dışkıları toplamak suyun her daim temiz kalmasını sağlar.

    Balıklarınız hastalandığında yapılacak ilk şey derhal suyu mümkün olduğunca temizlemektir. Temiz bir ortamda, düzenli beslenme ile balıklarınız herhangi bir ilaç kullanımına gerek kalmadan kolayca iyileşirler.

    Hastalığı ne olursa olsun bilmediğiniz hiçbir ilacı (vitamin dahi olsa) balıklarınıza vermeyin. Zebra balıkları hastalıkları doğal yolla çok kolay atlatabilen balıklardır. Ortamını temizleyip onu düzenli beslemeniz iyileşmesi aşamasında yapabileceğiniz en doğru şeydir.

    Sağlıklı Balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4984
burakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2007 22:19
Paylaşım için teşekkürler Sarp bey bilgier oldukça güzel,resimler de görünse daha güzel olucak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tees_MURATÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1237
tees_MURATÇevrim Dışı
Özel Üye

halit2Çevrim Dışı

[B]2140,1[/B] [B]2165,2[/B]
Kayıt: 17/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 417
halit2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2007 10:58
İyi de, kimden alıntı olduğunu söylemezseniz kusura bakar.
Lütfen emeğe saygı duyalım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PacuÇevrim Dışı

Kayıt: 04/06/2007
İl: Samsun
Mesaj: 263
PacuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2007 17:01
Yabancı bir kaynaktan alınmış sanırım hatırlıyamıyorum ismini.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sıtkıÇevrimiçi

Kayıt: 05/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 49
sıtkıÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2007 10:56


Paylaşım için teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir