Zeolit ve tuz çelişkisi


Cem TetikÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 37
Cem TetikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2007 09:33
      Merhabalar;
      Bir süredir gözlemlediğim bir olayı sizlerle paylaşmak istedim.
      15 günde bir dip çekimi ve su değişimi yapıyorum, 130 lt su yeniliyorum, Su değişiminden bir gün sonra akvaryuma bir çay bardağı tuz ekliyorum(Salina rafine paket iyotsuz tuz), Tuz ekledikten sonra akvaryumda yavaş yavaş partüküller uçuşmaya başlıyor ve bir gün sonra partüküller çok fazlalaşıyor, 2-3 gün içersinde ise tekrar tamamen kayboluyor ve akvaryum eski berrak haline geri dönüyor.
       Konu başlığından da anlaşıldığı gibi, Dış filitrenin son su çekmecesinde silme dolu zeolit var, Zeolit in tuzlu su ile rejenerasyon yapıldığını hepimiz biliyoruz.
       Akvaryumda partüküller oluşma nedenini, Akvaryuma eklenen tuzun Zeolit te  rejenerasyon sürecini başlattığını ve zeolitin zaman içersinde gözenekli yapısına hapsettiği partükülleri sınırlıda olsa serbest bıraktığını düşünüyorum.
       Uzman arkadaşlardan ricam, Bu yaptığım tespit doğrumudur, Eğer doğru ise nasıl bir sonuç çıkarmamız gerekir, Filitresinde zeolit olan arkadaşların tuz kullanma sürecini nasıl değerlendirmeliğiz.
       Cevaplayacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
       Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shadowsÇevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 124
shadowsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Şubat 2008 21:46
Evet tuz ile zeolit reaksiyona girer. Tuz atmassanız sorun çözülür. reis2008-02-29 21:48:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2008 12:58

İçme ve kullanma sularının yumuşatılmasında, kireç - soda metodundan başka, tabii veya sentetik zeolitte kullanılır. Tabii zeolite "yeşil kum" "glokonit" adı da verilmektedir. Bu madde sodyum ve alüminyum silikatın kompleks bir bileşiğidir. Kimyasal formülü Na2O.Al2O3.XSiO2.YH2O olarak yazılabilir. İçme suyu kimyasında kısaca Na2Z şeklinde gösterilir.

 

Doğal zeolitin yeşil renkli olmasına rağmen sentetik olanı beyaz renklidir. Her ikisi de granüller halindedir. Yumuşatılacak su zeolit tabakasından geçirilirse, sertlik meydana getiren iyonlar, sodyum iyonu ile yer değiştirir ve suyun sertliği giderilmiş olur. Burada esas, katyonların yer değiştirmesidir.

 

Suyun zeolitten geçerken oluşaneaksiyonları,

 

Na2Z + Ca(HCO3) «  CaZ + 2 NaHCO3

Na2Z + CaSO4         «     CaZ + Na2SO4

Na2Z + MgSO4         «   MgZ + Na2SO4

Na2Z + MgCO3        «     MgZ + Na2CO3      dır.

 

Oluşan Ca ve Mg zeolitler suda erimediklerinden zeolit kabı içinde kalırlar.

 

Tabii zeolitin 1 dm3 ü, pratik olarak, 7-11 gram sertlik olabilir. Sentetik olanları ise 20 - 50 grama kadar yükseltilmiştir.

 

Normal şartlar altında zeolitten geçirilen suyun sertliği tamamen giderilmiştir. Eğer zeolitte, sodyum iyonları çok azalmış veya kalmamışsa vazifesini yapamaz. Bu taktirde zeolite tekrar sodyum iyonu vermek lazımdır. Bu maksatla zeolit yatağı içinden sofra tuzu eriyiği geçirilir ve zeolit bu eriyikle yıkandıktan sonra tekrar işletmeye alınır. Bu taktirde ,

 

CaZ + 2 NaCl «  Na2Z + CaCl2   oluşur ve CaCl2 suda eridiğinden dışarı atılır.

 

Zeolitte, sertlik yapan iyonların dışarı atılmasına rejenerasyon denir. Son senelerde çeşitli zeolit tipleri piyasaya sürülmüştür. Bunlar küçük, küresel granüller halindedirler. Hepsinin yumuşatma prensibi, iyonların yer değiştirmesine dayanmaktadır. Meselâ, hidrojen zeolitte, Ca ve Mg iyonları hidrojenle yer değiştirmekte ve suda sodyum tuzları yerine asitler meydana gelmektedir. Meydana gelen karbonik asit, suyu havalandırmakla giderilebilir.

 

Bu tip işlemlerde rejenerasyonları tuz yerine sulandırılmış asitlerle yapılır.

 

Ca(HCO3)2 + H2O « CaZ + H2CO3

2 NaHCO3 + H2Zv Na2Z + 2 H2CO3

Rejenerasyon

Na2Z + H2SO4 « Na2SO4 + H2Z

www.kimyaevi.org sitesinden alıntıdır.Burda belirttiği gibi zeolit rejenarasyona uğrarken bazı bileşikler de salar.Bunu önlemek için zeoliti ayrı bir yerde yıkamalıyız.
Ayrıca yer değiştirme tepkimesi vererk suyu da yumuşattığı için yumuşak su isteyen arkadaşlar da bu doğal bileşikten yararlanabilir.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ihsanoneÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2008
İl: Afyon
Mesaj: 33
ihsanoneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2008 20:42

Şelale filtreme zeolit koydum.Bunun sonucunda suda acayip koku oluştu.Bu kokudan çok rahatsız oldum.Bunu sebebi ne olabilir?

ihsanone2008-10-06 20:47:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir