Toxotes jaculatrix (Çizgili Okçu Balığı)
- Latince Adı: Toxotes jaculatrix
- Coğrafik Kökeni: Bu tür çok geniş bir coğrafik alanda bulunur. Hindistan, Myanmar, Tayland, Çin, Ryukyu Adaları, Malezya, Filipinler, Mikronezya, Palau, Endonezya, Solomon Adaları, Papua Yeni Gine, Vanuatu ve kuzey Avustralya.
- Yaşam Alanı: Tatlı su nehirleri, dereler, göller ve göletler gibi çeşitli biyotoplarda yaşar. Temel yaşam alanları acı suyun bulunduğu mangrov bataklıkları ve haliçlerdir. Genellikle suyun kenarında yetişen bitkilerin sarkması sonucu oluşan gölgelik alanlarda bulunma eğilimindedirler.
- Beslenme Biçimi: Etçil. Doğada zaman zaman küçük balıkları da yemelerine rağmen çoğunlukla çeşitli karasal ve sucul omurgasızlarla beslenirler. Okçu balığı beslenme davranışı ile ünlüdür. Bu balıklar sarkan bitki örtüsü üstündeki böceklere su püskürterek onları suya düşürüp yerler. Adını bu özelliğinden almıştır, yetişkin balıklar %99 başarıyla hedeflerini vururlar. Suyun kırılma payını hesaplayarak avlarına su püskürtürler ve böylelikle avlarını ıskalamazlar. Yaklaşık 2.5 - 3 cm iken avlanmayı öğrenirler. Paludaryum türünde bir tank kurarak, üst kısmında bitki bulundurularak ve paludaryumun içine cırcır böcekleri ve meyve sinekleri koyularak doğadaki bu davranışı tekrar edilebilir. Akvaryum ortamında batmayan pul ve granül yemleri de kabul ederler, canlı veya dondurulmuş artemia ve kan kurdunu da beğenerek yerler.
- Davranış Biçimi: Barışçıl olmalarına rağmen küçük balıkları yiyeceklerdir.
- Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
- Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey
- Cinsiyet Ayrımı: Bilinmiyor.
- Üreme: Akvaryum ortamında ürediğine dair bilgi yoktur. Yetişkinlerin üremek için tamamiyle tuzlu olan sulara göç ettikleri düşünülmektedir ve sadece gençlerin acı suda yaşadığı düşünülmektedir. Bu koşulları akvaryum ortamında taklit etmek zordur. 20.000 - 150.000 arasında yumurta bırakırlar. 1-2 yıl içinde cinsel olgunluğa ulaşırlar. Gençlerin vücutlarının üst kısmında siyah çizgilerinin arasında yanardöner sarı lekeleri vardır, muhtemelen bu sarı lekeler çamurlu suda sürü halinde kalmalarına yardımcı olur. Yaşlandıkça sarı lekeler kaybolur ve siyah çizgiler kısalır ve sonuç olarak bu siyah çizgiler gövdenin sadece en üst bölümünde görülür.
- Sıcaklık: 25°C - 30°C
- En Fazla Büyüdüğü Boy: 30 cm.
- En Az Akvaryum Hacmi: 500 litre
- Su Sertliği: 20 - 30 °dH (Sert - Çok Sert)
- pH: 7.0 - 8.0
- Zorluk Seviyesi: 3
- Tuzluluk: 1.005 - 1.026
- Genel Yorum: Acı su balığıdır. Litre başına 1-2 gram tuz atmak gerekir. Akvaryumunun yarısının veya 1/3'ünün boş olması, üsttarafta mangrove gibi acı suya dayanıklı bitkiler olması onu mutlu eder. Kendi türüne karşı agresif olabilir ama 4 veya 5 balıktan oluşan gruplar halinde beslenerek agresifliği azaltılabilir ve geniş yüzme alanı bırakılması gerekir. Mangrov köklerinin ve acı suya dayanıklı bitkilerin bulunduğu bir acı su akvaryumunda bakılabilir. Su akıntısı düşük olmalıdır. Bir diğer seçenek yüksekliği uzun paludaryum tarzında, doğasına uygun bir akvaryum kurulmasıdır, kuru kısmında bitkiler olmalıdır. Paludaryum doğal beslenme davranışını teşvik edeceği için yararlı olacaktır. Mono, scat, argus ve yeşil chromides gibi büyük boyutlu acı su türleriyle birlikte beslenebilir. Gençler tatlı suda beslenebilir ama her zaman acı suda beslenmeleri önerilir. Yaşadığı ülkelerin çoğunda yenilen bir balıktır.