Çeviri: Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağaları


RasputinÇevrim Dışı

Kayıt: 13/09/2008
İl: Izmir
Mesaj: 88
RasputinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2008 15:20
Dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olarak görülen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü(MIT)'nün veterinerlik bölümünden Dr.Foster ve Dr.Smith'in ilgili makalesinden çeviri çalışmamı bu başlık altında paylaşacağım.Faydalı olması dileğiyle...

Not:Çeviri bitinceye kadar yorum yapmamanız uygun olur konunun dağılmaması adına.Bittiğinde buradan bildireceğim.

Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağaları

Bilimsel ismi ''Chrysemys scripta elegans'' olan kırmızı yanaklı su kaplumbağaları ''Emydidae'' ailesine aittirler.Bu kaplumbağalar suda yaşayan ve vahşi hayatta çoğunlukla kaya,kütük vb. kuru yüzeylerde güneşlenirken görülebilirler.Kaplumbağalar ve sürüngenler soğukkanlı hayvanlardır dolayısıyla vücut ısılarını dengede tutabilmek için dışarıdan ısı kaynaklarına ihtiyaç duyarlar.Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları güneş ışığı altında güneşlenirler ve kışın vahşi yaşam şartları yüzünden çeşitli oluklara saklanarak(çoğunlukla yeraltında) kış uykusuna yatarlar.Bu kaplumbağaların sağlığını etkileyen üç ana etken vardır.Bunlar; ısı,temiz su ve doğru beslenmedir.
Bakımları birçok kişinin düşündüğünün aksine daha kapsamlı ve zor bir olaydır.Öncelikle sorumluluk ister.Yaşadıkları yeri temiz tutmak,beslenmelerini sağlamak,hastalık belirtilerini gözlemleyip anlayabilmek vs.

Doğal Yaşama Alanları

Kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının normal yaşama sahaları Birleşik Amerika'dadır.Illinois'ten Meksika Körfezine kadar ve doğu sahillerinden,batı Teksas'a kadar yayılmıştır.Kırmızı yanaklı su kaplumbağalarına başka bölgelerde de rastlanmıştır,bunun sebebi olarak ta insanların bu hayvanları alıp başka yerlere götürmelerini söyleyebiliriz.
Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları zamanlarının çoğunu su etrafında geçirirler.Buna rağmen göl,nehir,bataklık,su akım hızı yavaş olan yerlerde de yaşayabilirler.Yeter ki yemek ve güneşlenme alanları olsun.Kuzey bölgelerde ise kış uykusuna yatarlar.

Fiziksel Özellikleri

Boyut: Yumurtadan yaklaşık olarak 2.5 cm. çapında çıkan kırmızı yanaklı su kaplumbağaları 30 cm. kabuk boyuna kadar büyüyebilirler.Amerika Birleşik Devletlerinde 10cm. çapından küçük olanların satışı yasaklanmıştır.Sebebi ise ''salmonella'' riskidir.

Cinsiyet Ayrımı

Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları genellikle 2-4 yaşlarında cinsel olgunluğa ulaşırlar.Vahşi hayatta dişiler genellikle 5-7 yaşlarına kadar cinsel olgunluğa erişmezler.Dişiler çoğunlukla erkeklerden daha büyüktürler.Buna karşın erkeklerin kuyrukları,dişilere nazaran daha uzundur ve ön tırnakları oldukça uzundur.Kloaka adı verilen anüs açıklığı erkeklerde kuyruğun uç kısmına daha yakındır.

Renk

Kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının kabukları yeşildir ve parlak sarı renkte şeritleri vardır.Her iki gözünün yanındaki kırmızı bölümler bu hayvanlara Kırmızı yanaklı su kaplumbağası denmesinin sebebidir.Buna rağmen bazıları bu renkleri kaybedebilir.Bazılarının ise kafalarının üstünde küçük bir kırmızı bölüm olabilir.Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları perdeli ayaklarının yanı sıra güçlü tırnaklara da sahiptirler.Yetişkin olanların kabuğu sarı veya zeytin yeşili olabilir.Kabuklarının bazı parçaları beyaz,sarı ve kırmızı bile olabilir.Yıllar geçtikçe gelişmelerine bağlı olarak kabuklarında yavaş yavaş koyu zeytin yeşili ve kahverengilikler görülür.Bazı erkeklerde grimsi siyah kabuk bölgeleri bile görülebilir.
Yetiştiriciler diğer iki renk çeşidine sahip olmuşlardır.Bunlardan biri pastel renklerdir.Daha çok kırmızı ve sarı ışık altında kalmış olanlar daha parlak renklerde olabilirler.Diğeri ise albinodur.Bilhassa genç olanlarda ki parlak sarı olma durumu.Yaşları ilerledikçe renkleri solar.



Devam edecek... murad2008-09-29 15:47:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RasputinÇevrim Dışı

Kayıt: 13/09/2008
İl: Izmir
Mesaj: 88
RasputinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2008 22:17
Tahmini yaşam süresi

Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları 50-70 sene yaşayabilirler.

Yaradılış-Huylar

Kaplumbağalar yeni çevrelerine ve yeni iklimlerine kısa zamanda adapte olabilmelerine karşın ilk birkaç gününü kabuklarına çekilerek geçirmeleri gayet doğaldır.Siz ona yem verdikçe aranızda bir güven oluşacak ve hayvanın alışma süresi kısalacaktır.Her hayvan gibi kaplumbağalarda tehdit edildiklerini hissettikleri an ısırabilirler.

Dokunma-Tutma

Kaplumbağalar kibarca tutulmalıdır.Her iki elimizle vücudunu ve ayaklarını sağlamca tutmalıyız.Hayvan eğer paniğe kapılırsa çırpınabilir ve elinizi tırmalayabilir.Birçok kaplumbağa bu gibi durumlarda düşerek yaralanabilir(hatta ölümcül şekilde).Bu nedenle her zaman iki elimizle güvenli bir şekilde tutmalıyız.Elimize almadan önce elimizi yıkamayı unutmamalıyız.Ayrıca 5 yaşından küçük çocukları kaplumbağaları tutmasına izin vermemeliyiz.5 yaşından büyük çocuklar tutacaksa da onlara nasıl tutmaları gerektiğini ve öğretmeliyiz.Tabiki tutma işlemi öncesi ve sonrasında ellerini yıkamaları gerektiğini...

Barınak-Yuva Sağlama

Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları doğal yaşamlarındaki ısı,yüzmek için gerekli sucul ortam ve kuruyup güneşlenebilecekleri kuru alana ihtiyaç duyarlar.Bize düşen tüm bunları olabildiğince taklit etmektir.

Cam akvaryumlar öncelikli tercih edilmesi gereken evlerdir kaplumbağalar için.Alternatifler de yok değildir tabi.Plastik kaplar,yapay havuzlar,stok tankları...( Bu konuda yazar her halde plastik kaplar derken bildiğimiz ölüm kaplarını kastetmemiş olmalı)

Bu canlıların büyüyeceğini ve yer ihtiyaçlarının artacağını unutmamalıyız.Ve yetişkin bir kaplumbağanın en az 200 litrelik bir akvaryuma ihtiyaç duyacağını bilmeliyiz.Büyük akvaryumdan başlamak her zaman daha iyidir.

Devam Edecek...Rasputin2008-09-29 22:18:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RasputinÇevrim Dışı

Kayıt: 13/09/2008
İl: Izmir
Mesaj: 88
RasputinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2008 02:17
Akvaryum Donanımı

Akvaryumu( veya kaplumbağanız her nerde yaşıyorsa) kaplumbağanın kolaylıkla sudan çıkabileceği şekilde tasarlamalı ve güneşlenme alanını sudan tamamen bağımsız olmasını sağlamalısınız.Hayvanın sudan güneşlenme alanına rahatça çıkabileceği eğimli bölgeyi çakıl taşlarıyla donatmanız mümkündür.Kuru alanı ise kum,çakıl taşları,uygun camlar,pürüzsüz kayalar ile oluşturabilirsiniz.Akvaryumun üzerini,hayvanların kaçamayacağı şekilde kapatınız.Zira iyi birer tırmanıcıdırlar.Aynı zamanda elleriyle devirebilecekleri malzemeler konusunda dikkatli olunuz.Yapay bitki kullanmaktan kaçınılmalıdır.Çünkü bu bitkileri dahi yemeye yeltenebilirler.

Sıcaklık

Akvaryumun bulunduğu odadaki sıcaklık yaklaşık olarak 23-24 santigrat derece olmalıdır.Eğer odanın sıcaklığı daha düşükse; çeşitli yollarla uygun değerlere getirebilirsiniz.75 wattlık normal akkor ampuller kuru alanı ısıtmak için kafidir.Kuru alan sıcaklığını 29-32 santigrat derece dolaylarında tutmanız iyi olacaktır.Burada dikkat edilmesi gereken nokta ısı kaynağının sudan uzak olmasıdır.Zira kaplumbağaların vücudunun bir kısmı suda iken bir kısmı ampule değerse sonuç kötü olacaktır.Buna dikkat etmek gerekir.

Işık

Mümkünse direk güneş ışığı almalarını sağlayınız.Eğer güneş ışığı ile kaplumbağalar arasında cam varsa(akvaryum) sıcaklık beklenen değerlerin üzerine çıkabilir ki bu tehlikeli bir durumdur.Yapmanız gereken ışık kaynağının suyu fazla ısıtmamasını sağlamak.Dışarıdaki sıcaklık uygunsa kaplumbağalarınızı güneş alması için dışarı çıkarabilirsiniz.Fakat burdada çocuklardan ve çeşitli yırtıcı hayvanlardan bir zarar gelmesini önlemeniz gerekir.
UVA ve UVB gibi ultraviyole floresanları,kaplumbağaların D-3 vitamini üretimini arttırır.Ki bu floresanların etkisi doğal koşullardakinden bile yüksektir.Ampuller 6 ay gibi bir süre sonra verimini azaltacağından dolayı değiştirilmelidir.Işık kaynağı direkt olarak kaplumbağaların üzerine gelmelidir.Araya cam,plastik gibi maddeler girmemelidir.Bu tip uygulamalarda otomatik bir zamanlayıcı kullanmakta fayda vardır.

Su

Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları 23 ila 30 santigrat derece sıcaklıklarında suda yaşarlar.Uygun olan budur.Hatırlayınız ki bu hayvanlar soğukkanlı hayvanlardır,vücut sıcaklıklarını kendileri dengeleyemezler ve dolayısıyla dışarıdan takviye gerekir.Eğer ki sıcaklık çok düşük olursa vücut fonksiyonları yavaşlar.Tabiki hastalıklarda kaçınılmazdır bu tip durumlarda.Bu yüzden termostatlı bir ısıtıcı şarttır.Bu ısıtıcıları uygun değerlere ayarlarsanız kaplumbağalar için uygun ısı değerleri sağlanmış olur.Bu ısıtıcıların kullanımını öğrenmeden kullanmayınız.Zira elektirkli bir alet olduğundan yanlış kullanımında kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.Günlük olarak termostattaki değerleri de kontrol etmekte fayda var.
Su kalitesi su kaplumbağalarının sağlığı açısından kritik bir husustur.Çünkü yenmeyen yemler,idrar,dışkı gibi maddeler suyu oldukça kirletir ve zararlı mikroorganizmalar için mükemmel bir gelişme ve çoğalma ortamı oluşturur.Bu kaplumbağalarınızın sağlığı açısından zararlı olduğu gibi,sizin açınızdan da hiç hoş değildir.Zira akvaryum bu gibi durumlarda pis kokacaktır.Hem koku hem de estetik yönden bunu siz de istemezsiniz.Suyun temiz kalması için filtre aletleri gereklidir.Bunların çeşitli versiyonları vardır(İç filtre-dış filtre-askılı filtre vs.) Akvaryumunuzun ebatlarına ve size en uygun olanını tercih etmeniz faydanızadır.Filtre aleti tek başına yeterli olmaz.Düzenli periyotlar ile %25-30 civarlarında su değişimi yapmanız gerekir.Bu;kaplumbağa miktarına ve yemleme dozunuza bağlıdır.(genelde haftada 1)Yine bu değişkenlere bağlı olarak dip çekimi yapmanız da uygun olur.Dip çekimi yaparken dikkat etmeniz gereken nokta,katiyen sifonlama işleminde ağzınızı kullanmamanızdır.
Sucul bitki kullanmak su kalitesini iyileştirmede size faydalı olabilir.Tabiki kaplumbağaların büyük ihtimalle bu bitkileri yiyeceğini unutmamak gerekir.Kalan bitki parçaları suyu kirlenmesine de yol açabilir.Bu durumda olay sizde biter.Kendi kaplumbağanız ile deneyebilirsiniz.Bitki koymak su kalitesini yükseltiyor mu,yoksa paramparça olmuş bitkiler suyu daha kötü hale mi getiriyor.


Beslenme

Genç su kaplumbağaları daha çok etçil beslenirler ama genel olarak her besinden yemeye meyillidirler.Yapmamız gereken dengeli bir beslenme şekli tutturmaktır.Protein kaynaklarından ve taze bitkisel materyallerden en dengeli biçimde vermeliyiz.
Sadece ticari yemlere itimat etmemeliyiz.Genç kaplumbağaların her gün beslenmeleri gerekir.Oysaki yetişkinler birer gün arayla beslenmelidirler.Kaplumbağalar dağınık ve yerken pisleyen yiyicilerdendirler.Dolayısıyla yem verme zamanlarında başka bir yere alınmaları,suyun kalitesi açısından uygun olur.Kırmızı yanaklı su kaplumabağanıza yemeğini yedikten sonra 15 dakika suda serbest yüzmesine izin veriniz.Bu esnada elinize almayınız.

Özet

Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları size iyi birer arkadaş olabilirler.Ama sahip olmadan önce onlara ayıracağınız vakti ve masrafı düşünmenizde fayda var.Bu hayvanlar kendileri ucuz olabilir,ama doğadaki yaşam standartlarını taklit etmemiz gerektiğini göz önünde bulundurursak,bakımları pahalı olabilir.(kaliteli yem,filtrasyon,ışık,ısı,veterinerlik hizmetleri... )



Çeviri burada sona ermiştir.Yeniden faydalı olması dileği ile...

Beğenenler: [T]212215,Dkaya[/T][T]196796,Necdet Buluk[/T]
Teşekkür Edenler: [T]212215,Dkaya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MissSevdaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1479
MissSevdaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2008 04:53
Güzel, çok faydalı bilgiler yeni başlayanlar bunu okuduktan sonra bilgilenirler inş. Fakat bilimsel ismi trachemys scripta elegans

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RasputinÇevrim Dışı

Kayıt: 13/09/2008
İl: Izmir
Mesaj: 88
RasputinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2008 10:41
Bu itirazınızı Dr.Foster ve Dr.Smith'e mail yoluyla iletebilirsiniz :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MissSevdaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1479
MissSevdaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2008 11:15
Bu doktorların bir mail adresi var mıdır? Çünkü crychemysler az değişik, sonradan keşke onu alsaydım dediğim türler. Gerçi her kaplumbağa özel ve güzel hayvanlardır, ama crychemyslerin ayrı bir güzelliği var. murad2008-10-05 13:22:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

till.doomsdayÇevrim Dışı

Kayıt: 29/02/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 164
till.doomsdayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2008 19:37
Bu faydalı bilgiler için teşekkür ederim Ömer Bey. Su kaplumbağası besleyen ya da beslemeyi düşünenlere çok yardımcı olacağını düşünüyorum.
Ellerinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muradÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Usak
Mesaj: 2323
muradÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2008 11:19
Kırmızı yanaklı su kaplumbağası beslemeye yeni başlayan arkadaşlar için faydalı bilgiler içermesi açısından iğneli konular arasında yer almasında yarar var, çeviri için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

psikopatangelÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 2
psikopatangelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2008 15:04
Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler...
Plastik kap derken neden ölüm kabını kastediyor olabilir yazar? Plastik kaplar kaplumbağa için zararlı mıdır?

Benim 2 küçük su kaplumbağam var, çok küçük oldukları için akvaryuma koymadım. Akvaryuma mı koymalıyım?

Yardımcı olursanız sevinirim. murad2008-10-07 15:14:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muradÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Usak
Mesaj: 2323
muradÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2008 15:17

Elif Hanım, forumda araştırma yaparak istediğiniz cevaplara ulaşabilirsiniz daha önceki konularda su kaplumbağalarının plastik kaplarda neden bakılmaması gerektiği ve ihtiyaçlarının asgari olarak akvaryumlarda karşılanabileceği çokça anlatılmıştır.

Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feyzalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1677
feyzalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2008 15:17
Paylaşım için teşekkürler, çok yararlı fakat kaç kişi kaplumbağa almadan önce bunu okur acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feyzalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1677
feyzalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2008 15:20
[QUOTE=psikopatangel]Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler...
Plastik kap derken neden ölüm kabını kastediyor olabilir yazar? Plastik kaplar kaplumbağa için zararlı mıdır?

Benim 2 küçük su kaplumbağam var, çok küçük oldukları için akvaryuma koymadım. Akvaryuma mı koymalıyım?

Yardımcı olursanız sevinirim. [/QUOTE]
 
 
Keşke iki küçük su kaplumbağanızı almadan önce biraz araştırma yapsaydınız..Kış kapıya dayandı bence biran önce kaplumbağa bakımı hakkında bilgi edinmelisiniz.
feyzal2008-10-13 00:58:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kml0077Çevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1
kml0077Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2008 15:47
Paylaşım için sağol benimde kaplumbağalarım var 3 tane :)  küçükken bakımı kolaydı ama şimdi 15 cm boyundalar ve bakımı ,çok zor oluyor. 3 günde bir akvaryum temizlemek istiyor. O yüzden göle salmayı düşünüyordum ama yaşayamazlar die salmıyordum şimdi gölde yaşadığını da öğrendim salıcam göle bilgiler için saol :) murad2008-10-11 21:29:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muradÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Usak
Mesaj: 2323
muradÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2008 21:35
Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları bizim coğrafyamızın canlıları değildir, habitatları ılıman iklim kuşağına sahip olan Orta Amerikadır.
Şayet doğaya salacak olursanız kısa zamanda ölecektir, her şey bir yana yapmak istediğiniz asla bir akvariste yakışmıyor.Kaçik

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir