Ev Yapımı Yem Çalışması


karideskisehirÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 933
karideskisehirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2011 00:42
Arkadaşlar, bir süredir evde balıklarımıza yapabileceğimiz yemleri araştırıyorum. Elimde de bir çok tarif birikti. Fakat bütün tarifler, dondurarak kullanılabilecek şekilde. Yaklaşık 1 haftadır bu yem yapımını daha da ileriye götürüp evde pul, toz ve tablet yem yapımına ilerletmek istedim. Bununla ilgili araştırmalar yapıyorum. İnternetten ve kütüphanelerden kaynaklar toplamaya çalışıyorum. Bir takım bilgilere ulaşabildim. Öğrenci arkadaşlarımdan bir ricam olacak. Okul kütüphanelerinde bu konu ile ilgili dergi makaleleri var ise bana ulaştırırlarsa çok memnun olurum. İnternette gördüğünüz, gözünüze çarpan çalışmaları da bu konu altında paylaşabilirseniz çok sevinirim. Bu konunun sonunda belki evde pul yem yapamayacağım fakat araştırmakta yarar var diye düşünmekteyim. Yardımlarınız için teşekkür ederim. karideskisehir2011-02-23 19:01:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sonm3zÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 478
sonm3zÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2011 12:55

Pul Yem Yapımı 

Malzemeler : 

500 gr Bezelye 
10 Yaprak Ispanak 
10 Dal Isırgan Otu 
2 Kırmızı Dolmalık Biber 
1 Havuç 
5 Diş Sarımsak 
200 gr Ton balığı konservesi (Karides veya çimçim de olabilir ancak kilosu 50 ytl) 
4 Yemek kaşığı Mısır Unu veya Buğday Unu 
4 Yemek kaşığı Soya Unu veya Buğday Unu 
4 Bemiks Vitamin Tablet 
5 Spiruluna Tablet 
4 Yemek kaşığı Mısır özü yağı (Balık veya karides yağı bulamadığımdan) 
2 Tatlı kaşığı iyotsuz tuz 
2 Tatlı kaşığı toz şeker 
Toz Jöle (az miktarda) (Aktarlardan bulunabilir) 
Aliminyum Gıda Folyosu 
Ufak boy Spatula 
---------------------------------------------------------------------------------------- 
Hazırlanışı : 

* Ispanak, Isırgan Otu, Bezelye, Kırmızı dolmalık biber, Havuç bir tencerede az miktarda su ile ağır ağır kaynatılarak haşlanır. Haşlama suyunu dökmeyin. 
* Elde edilen haşlanmış malzemeler mikserde parçalanarak inceltilir. 
* Mısır ve Soya unu, Mısır özü yağı, Tuz, Şeker eklenir. 
* Sarımsaklar dövülerek inceltilir. 
* Bemiks tabletler, Spriluna tabletler havanda dövüldükten sonra bütün malzemeler karıştırılır. 
* Ton Balığı mikserde inceltilir, karışıma eklenir. 
* Bütün malzemeler karıştırıldıktan sonra macun kıvamına gelmesini sağlayın; artan haşlama suyu ile inceltebilirsiniz. Macun çok koyu veya çok sulu olmamalı. 
* Yemi parçalara bölerek buzluğa kaldırın (o gün kullanacağınız kadarını bir çorba kasesine ayırın) 
* Yarım çay bardağı suya 2 çay kaşığı toz jöle ilave edin, iyice karıştırın. Ayırdığınız yemle jöleli suyu karıştırın. 1 tatlı kaşığı mısır özü yağını karışıma ekleyin. 
Elde edeceğiniz kıvam çok önemli, çok sulu olmamalı. Örneğin; bebek maması kıvamında olmalı. Çok koyu bir kıvamda da olmamalı, gerekirse biraz daha jöleli suyla ve yağla inceltin. Çok sulu ise çok az un ekleyerek kıvamı bulun. 
* A3 genişliğinde aliminyum folyo kesin, yemi ince bir tabaka olarak folyaya yayın. Ufak bir Spatula yardımıyla tüm yüzeye eşit dağılacak şekilde sıvayın. Sıvama işlemi sabırla folyonun yüzeyi görünmeyecek şekilde yapılmalıdır. Sert darbeler yemin bazı bölgelerde daha yoğun bazı bölgelerde daha seyrek olmasına sebep olur. Spatulayı folyo üzerinde yemi okşarcasına gezdirin. Yem bütün yüzeyi kaplamalı, alttaki folyo görünmemeli. 
* Kurumaya bırakın. Hava sıcaklığına göre 2-4 saat sürebilir. 
* Yem kuruduktan sonra parmağınızla üzerine bastırarak sıyırabilirsiniz. Eğer kolaylıkla sıyrılmıyorsa folyoyu rulo yaparak katlayın ve hafifçe üzerine kuvvet uygulayın. Yemler kendini bırakacaktır. Eğer sürdüğünüz yem tabakası çok inceyse folyonun yemi bırakması daha zor olur. Kalan yemleri bir çay kaşığı ile hafifçe kazıyabilirsiniz. Yem rahatlıkla sıyrılmıyorsa kıvamla ilgili bir hata yaptınız demektir. Yem kuruduğunda ilk sürdüğünüzden daha ince bir tabaka olur. Jöle çok gelmiş olabilir veya un/yağ oranı yanlış olabilir. Unu fazla kullandıysanız kurabiye gibi kolayca dağılan bir yeminiz olur. Jöleyi fazla koyarsanız yem kuruduğunda çok sertleşir, yenmez! Yemin içinde yeterli miktarda yağ varsa kolayca kabuk kabuk sıyrılacak hatta dökülecektir. Aşırı yağlı bir yem elde ettiyseniz kağıt peçete üzerine serin, bir süre bekleyin, yağ kağıda geçecektir. Yağlama işlemi yem kuruduktan sonra yapılmamalıdır. 

Not : Her ne kadar tarife bağlı kalmaya çalışsanız da %100 başarılı olmazsınız. Deneme yanılma yoluyla en ideal kıvamı ve oranları bulabilirsiniz. 
Kullanılan besin çeşitleri isteğe göre değiştirilebilir. Akvaryum balıkları için sıcak kanlı hayvanların etleri önerilmez, karides veya balık etleri kullanabilirsiniz. 
Balıklarınız yeme 1-2 gün içinde alışacaktır. İlk etapta azar azar yemleyin. Marka yemlerde kullanılan karides ve kabuklu hayvan etleri balıklara çok çekici geldiğinden balıklarınız yaptığınız yemi yadırgayabilir. Ancak besin değerleri olarak marka yemlerden hiçbir eksiği yoktur. Maliyet hesabı kullanacağınız malzemelere göre değişiklik gösterecektir. Benim hesabıma göre marka yemlerden 6-7 kat daha ucuza geliyor.

Alıntıdır.

inşallah yardımı olur.


İlgili Resimler : 

Yemin kaptaki miktarı (Yarım çorba kasesi)

Yemin folyoya serilmiş hali 

Yemler Folyada(Bu ayrı bir karışımdır, mercimekli. Ancak tadı beğenilmedi)

Yemin kazındıktan sonraki hali

2 çay kaşığı Toz Jölenin çeyrek çay bardağı suda erimiş hali.

Ispanağı bol yem
sonm3z2011-02-20 13:01:44

Teşekkür Edenler: [T]213158,sina00[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karideskisehirÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 933
karideskisehirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2011 13:05
Bu tarife çok benzer tarif elimde mevcut, fakat içerisinde her hangi bir koruyucu madde bulunmadığından erken bozulacaktır. Özellikle içerisindeki ton balığı çok hızlı bozulma yapacaktır. Bu tip yemleri saklamak oldukça zor. Buz dolabında bir hafta - 10 gün, buzlukta da bir kaç sene muhafaza edebiliriz. Tarif için çok teşekkürler. Buna çok benzer bir tarifi uygulayarak pul yem yaptım, fakat dışarıda beklettiğim yem 3-4 gün içerisinde çürümeye başladı. İlgin ve düşüncen için çok teşekkür ederim Mustafa kardeşim.

Beğenenler: [T]180729,zulfadli[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sonm3zÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 478
sonm3zÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2011 13:16
Ne demek abi bulursak baska tarif gene göndeririz. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muhteşem benÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1413
muhteşem benÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2011 13:45
Akvaryumcudun bulabildiğin en kaliteli yemlerden al hepsini ezip un gibi yap artemia yumurtası ekleyin maydonoz kestane kaynatılmış ıspanağı damar ve saplarından ayır ve olabilince küçük parçalara ayır kabağıda olabilince küçük parçalara ayırıp karışıma koy yanına göz kararı vitamin haplarını un gibi yap sonra fındığı olabilince ezip toz kıvamına geririp yemin içine ekle sonra bunlara hamur olacak kadar su ekle sonra   hamuru olabilince ince haline getirip güneşte veya değil (güneşte önerilir)kurut sonra kırarak balıklara verin.(bazı yerleri alıntı ama bazı şeyleri ben ekledim)
Bide dip yemi:

     1-brokoli, karnıbahar, havuç karışımını kullandım 2-Ispanak yaprakları, 5-6 yaprak 3-Bezelye taneleri, 15-20 adet bezelyeden çıkan tane kadar 4-Semiz otu yaprakları, b10-12 sapın sadece yaprakları 5-One day multi vitamin, toplam 2 adet, toz haline getirilmiş 6-Beyaz un, kıvama bağlı olarak eklenecek 7-Tuz, mümkün olduğunca az, bir tutam kadar 8-Haşlanmış yumurta sarısı, 2 adet 9-Çok az yoğurt suyu ve yoğurt, bir yemek kaşığı kadar 10-Limon suyu, 1/4 limonun suyu artemia yumurtası Yukarıdaki malzemeyi bıçaklı mikser ile karıştırın, macun halini alsın, benmari edin (Tencere dibine su, çay tabağında ince tabaka halinde). ben maride pişen karışımı buzlukta saklayabilirsiniz, ufak parçalara bölerek kullanın, özellikle havuçların iyice püre haline gelmesi lazım, emin olun çok seveceler.  (alıntıdır)
Etçil balık yemi yapılışı:
     etçil balık yemi yapılışı 50 gr ciğer 25 gram kurutulmuş hamsi 1 paket kurutulmuş karides yemi 2 vitamin tableti 2 diş sarımsak yarım pişmiş yumurta sarısı bir miktar balık yemi kıvama göre un kat sarımsak suyu kıvama göre somon eti 10 gr yemlerin va vitamin haplarının hepsini un gibi yap bütün malzemeleri blanderde çamur gibi yap(alıntıdır)
Ne yemi bilmiyorum ama galiba etçil otçullar için:
  bir diş sarınsağı ez toz gibi olsun kurtulmuş kardides yemlerinden al  göz kararı ıspanak yaprağı 1veya 2 tane vitamin tabletlerini ez un gibi olsun(alıntıdır)
 


Otçul balık yemi yapılışı:Ne kadar sebze ve kestane bulursan kaynat sonra kurut japonlar çok seviyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karideskisehirÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 933
karideskisehirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2011 16:21
Bir kaç bilimsel makeleye ve kontrollu deney sonuçlarına, grafiklerine ve laboratuar testlerine ulaşabildim bugün kütüphanemizden. Bir kaç vitamine, iz minerallerine ve koruyucu maddeye ihtiyacımız olduğunu okudum. Şimdi bu maddelerin araştırmalarına geçtim. Eğer bu maddeleri bulabilirsem yaz başlangıcında yem yapımına başlayacağım.

http://www.akvaryum.com/Forum/kimyagerlere_laborantlara_ve_eczacilara_bir_sorum_var_k449586.asp

Aradığım En Önemli Madde: BHT ANTİOKSİDANTI...
 
 
ANTİOKSİDANLAR
Antioksidanlar, gıdalarda oksidatif bozulmayı önleyen veya geciktiren bileşikler olarak tanımlanmaktadırlar. Bu bileşikler oksidatif ve otooksidatif işlemlerin başlangıcında etki göstererek oksidasyonu ve buna bağlı olarak oluşan istenmeyen reaksiyon ürünlerinin (kötü koku ve lezzet) oluşumunu engelleyebilmektedir. Geniş ifadeyle, antioksidanlar oksijen ile reaksiyona girerek, gıdalar içindeki olumsuz etkilerini engelleyen maddeler olarak tanımlanırlar. Uluslaraarası Gıda Kodeks Komisyonu (CAC)’nin tanımında ise antioksidanlar “gıdada yağın acılaşmasını ve renk değişmleri gibi oksidasyon reaksiyonları sonucunda oluşan bozulmaları önleyerek raf ömrünü uzatan maddeler” olarak ifade edilmektedirler. Pek çok gıda maddesinin bozulmasının önemli kaynağının oksijen olduğu bilinmektedir. İstenilmeyen lezzet ve koku oluşumlarına neden olan oksidatif acılaşma reaksiyonu nem, ısı, ışık, met aller, met al içeren bileşikler ve enzimler ile katalizlenebilmektedirler. Gıdalara uygulanan hazırlama, paketleme ve soğutma işlemleri acılaşmayı geciktirmekte ancak bunu engelleyememektedir. Antioksidanlar, gıdalara oksidasyonun başlangıcından önce ilave edildiklerinde reaksiyonu önleyebilmekte veya azaltabilmektedir.

Yağlarda ve yağ içeren gıdalarda kullanılan antioksidanlarda bulunması gereken özellikler aşağıdaki şekilde özetlenebilmektedir:
• Gıdalarda kullanıldıkları dozlarda toksik etkileri bulunmamalıdır
• Düşük konsantrasyonlarda etkili olabilmelidir
• Kolaylıkla temin edilebilmelidir
• Kızartma gibi ısıl işlemlerde etkisini kaybetmemelidir
• Gıdada istenilmeyen renk veya lezzet değişimlerine neden olmamalıdır
• Maliyeti düşük olmalıdır.
Bununla birlikte antioksidanların bozulmaya başlayan veya bozulmuş olan bir yağın lezzetini geliştirmeyecekleri ve hidroliz veya mikrobiyal yollarla oluşabilecek bozulmayı engelleyemedikleri ifade edilmektedir. Ancak BHA gibi bazı fenolik antioksidanların antimikrobiyal etkilerinin bulunduğu ve küflere karşı etkili oldukları belirlenmektedir. Spesifik bir uygulama için en uygun antioksidan seçiminde;
• Antioksidan katılacak gıdanın tipi (hayvansal yada bitkisel yağlar)
• Antioksidanın katıldığı yağın kullanıldığı gıdada etkisini göstermesi
• Antioksidanın çözünürlüğü veya dağılımı
• Renk bozma eğlimi
• Gıdanın pH’sı
• Gıdaya uygulanacak işlemin tipi (kızartma,fırında pişirme, püskürtmeli-kurutma, ektrüzyon gibi)
• Lezzetin nötral olması
gibi faktörlerin gözönüne alınması gerekmektedir.

Antioksidanların doğru ve etkili kullanımları için; gıdalardaki oksidasyon olaylarının mekanizmalarının ve antioksidanın bozulmayı engellemedeki fonksiyonunun, diğer bir ifadeyle “etki mekanizması” gibi temel konuların çok iyi anlaşılması gerekmektedir.
3.1.1. Antioksidanların Gıdalarda Kullanım Alanları
Şekerlemeler: Şekerlemelerde kullanılan bir çok ingrediyent kolaylıkla bozulabilmektedir. Örneğin süt tozu, süt, katı ve sıvı yağlar, fındık fıstık türü maddeler ve esansiyel yağlar tat ve kokunun kaybolmasına veya istenmeyen kötü koku oluşumuna neden olan değişik tipte bozulmalara maruz kalabilmektedir. Herhangi bir ingrediyentin stabilitesindeki zayıflık bitmiş üründe bozulmaya neden olabilmektedir. Antioksidanlar değişik tip şekerlerde acılaşmayı engelleyici olarak kullanılmaktadır. Antioksidan uygulması stabilize edilecek katı yağın tipine bağlı olarak değişmektedir. Örneğin değişik çeşit fıstıklar, şekere ilave edilmeden önce stabilize edilmelidir. Tereyağının BHA ve BHT kombinasyonları kullanılarak stabilize edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda şekerlerde lezzet arttırmak amacı ile kullanılacak olan esansiyel yağlarında stabilize edilmeleri gerekmektedir.
Et ürünleri: Et ve et ürünlerinde kalite bozulmalarının en belirgin şeklinin yapılarında bulunan lipidlerin veya yağ içeren kısımlarının oksidasyonu olduğu belirtilmektedir. Etin öğütülmesi, ezilmesi ve yapılarındaki lipidlerin oksidasyona maruz kalması oksidasyona karşı eğilimin sebepleri arasında yer almaktadır. Ayrıca ette bulunan hem pigmenti lipidler ile etkileşmekte ve oksidasyonu katalizlemektedir. Özellikle yüksek oranlardaki tuz, dondurarak depolamada oksidasyon reaksiyonunu katalizlemektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda gıdalarda kullanılan antioksidanların sığır eti, domuz eti, kümes hayvanları ve balıkta oksidatif bozulmayı engelledikleri ifade edilmektedir.
Et ürünlerindeki uygulamalar, antioksidanın parçalanmış etlere disperse olması ilkesine dayanmaktadır. Ticari uygulamalarda bu işlem BHA ve CA içeren tuz kullanılarak, bu maddelerin kristallerin yüzeyine disperse olmaları ile tamamlanmaktadır. Antioksidan ile muamele edilmiş tuz, et emülsiyonu içinde karışmakta ve böylece yağlı doku içinde çözünmektedir. Bu ürünlerde karşılaşılan problemlerden en önemlisinin antioksidan ile etin yağının temasının sağlanması olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle antioksidan kesilmiş, kıyma haline getirilmiş veya ezilmiş (öğütülmüş) ürünlerde daha etkin sonuç vermektedir.
Balık ve balık ürünleri: Ticari uygulamalar açısından gıdalarda kullanımı uygun olan antioksidanların deniz ürünlerinde kullanımlarının başarılı olmadığı bilinmektedir. Bu durumun, bir çok balık yağının trigliserid ve fosfolipidlerinin yüksek doymamışlığından, hem pigmentleri gibi doğal katalizörlerin varlığından ve uygun olmayan yöntemlerin kullanılmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Doğal balık yağlarının A ve D vitaminlerinin önemli bir kaynağı olması ve bu vitaminlerin bazı oksidatif yan ürünleri ile degrade olabilmeleri nedeni ile bu bozulmayı engellemek için antioksidanlar kullanılmaktadır. Vitamin A ve D’nin degradasyonunun engellenmesinde BHA, PG ve CA içeren karışımların etkili olduğu belirtilmektedir. Eski yıllarda vitamin içeren yağların enkapsülasyon tekniği ile bir jel içerisinde korundukları ve bu teknik sayesinde, oksijen ile temasın kesilerek buna bağlı oluşan degradasyonların engellendiği ifade edilmektedir.
Yüksek oranda doymamış yağ asitleri içeren balık yağlarında, PG ve diğer gallatların antioksidan olarak etkili olduğu bulunmuştur. Ancak söz konusu yağların şelatlanmayan yüksek oranda demir içermeleri nedeniyle demirin gallatlarla, mavimsi siyah gallat kompleksini oluşturması sonucunda renk bozulmaları oluşturmaktadır. Bunlara bağlı olarak sadece bazı antioksidanlar ticari amaçla balık yağlarının stabilizasyonunda kullanılmaktadır.
Balık ürünlerinde meydana gelen en önemli bozulmaların mikrobiyolojik kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Oksidasyonun büyük önemi olmamasına rağmen, bozulmanın ilk algılanışı oksidasyona bağlı acılaşma ve bunun sonucunda oluşan kötü lezzettir. Donmuş balıklarda acılaşma ve paslanma iki temel oksidatif bozulma olarak gerçekleşmektedir. Paslanma açık yüzeylerde meydana gelen sarımsı kahverengimsi renk bozulması olarak oluşmaktadır. Bu renk bozulmasının Maillard veya aldehit-amin tipi bir reaksiyona bağlı oluştuğu bilinmektedir.
İşlenmiş hayvansal dokularda, hem yağda çözünebilen (BHA, BHT), hem de suda çözünebilen (askorbik asit, sitrik asit) antioksidanlar oksidatif acılaşmayı engelleyebilmektedirler. Ancak bu antioksidanlar özellikle bozulmaya ve raf ömrünün kısalmasına neden olan bakteriler üzerine çok fazla etkili olamamaktadır. Bunun yanısıra bakterilerin gelişmesini engellemek için kullanılan ajanlar, bakteri gelişimi ile oluşan indirgen maddelerin üremesini engellediklerinden, oksidatif acılaşmayı kolaylaştırmaktadırlar. Bu nedenle az miktarda sorbik asit ve/veya onun suda çözünen tuzları, bir antioksidan ile beraber taze balık dokuları üzerine uygulandığında, buzdolabı sıcaklıklarında bozulmaya neden olan bakterilerin gelişimi engellenirken, antioksidan kullanımı ile oksidatif acılaşmayı önlemek de mümkün olabilmektedir.
Esansiyel yağlar: Portakal yağı, limon yağı ve terpen benzeri lezzet verici yağlar, fosfolipidler ve trigliseridler gibi serbest radikal oksidasyonuna uğramaktadırlar. Gıdalara katılan antioksidanlar, bu yağlarda kullanıldıklarında lezzet ve koku maddelerindeki bozulmaları azaltmakta etkili olmaktadırlar. Bu amaçla BHA’nın diğer antioksidanlar içerisinde en fazla etkiye sahip olduğu ve genellikle yağın cinsine bağlı olarak yaklaşık % 0.3 oranında kullanıldığı ifade edilmektedir. Antioksidanların oksidasyonu engellemek amacı ile esansiyel yağlara işlemden hemen sonra ve mümkün olduğu kadar düşük sıcaklıklarda ilave edilmeleri gerekmektedir.
Çiklet hamuru: Çiklet hamurları doymamış bileşenlere sahip polimerler ve petrol mumları içermekte ve bu maddeler sürekli oksidasyona maruz kaldıklarında, polimerlerin çapraz bağlanması ile ilişkili olarak oldukça kırılgan bir yapı oluşmaktadır. Bu şekilde istenilmeyen lezzet ve koku maddeleri oluşabilmekte ve ancak antioksidan kullanımı ile bu tip bozulmalar engellenebilmektedir. BHA ve BHT bu uygulamalarda kullanılan en önemli antioksidanlar olup, çiklet hamurunun üretimi sırasında ilave edilmeleri gerekmektedir.
Fırında pişirme işleminin uygulandığı gıdalar: BHA, BHT ve tokoferoller gibi antioksidanlar fırında pişirilen gıdalar üzerinde sürdürdükleri etkilerinden dolayı fırında pişirme işlemlerinde kullanılacak yağlara ilave edilmektedir. Ancak fırınlama işlemindeki kullanımdan önce, depolama sırasında da stabilite sağladıklarından THBQ ve PG’ın sıvı ve katı yağlarda kullanımları uygun olmaktadır. Bu nedenle, fırında pişirme uygulamalarında kullanılacak katı ve sıvı yağlara BHA, BHT, PG ve TBHQ’nun karışımları katılarak sinerjistik etki oluşturulmaktadır.
Fındık, fıstık türü ürünler: Bu tip ürünler snek gıdalara, şekerlemelere veya hububattan elde edilen ürünlere bileşen olarak katılmaktadırlar. Antioksidanların fıstık çekirdeği ve parçaları üzerine de antioksidatif etkileri mevcut olup, TBHQ’nun özellikle fıstıktan elde edilen katı yağların üzerinde daha fazla etkili olduğu belirtilmektedir.
Hububatlar: Hububatlar, kahvaltılık kuru gıdalar, şekerler, şekerlemeler ve snek gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Hububatların lipid oranlarının oldukça düşük olmasına karşın içerdikleri lipidlerin doymamışlıkları yüksek, dayanıklılığı ise oldukça azdır. Ekstrüzyon, kızartma gibi ısıl işlemler de bu tip gıdaların stabilitelerini azaltmaktadır. Kahvaltılık kuru gıdalarda kullanılan hububatlar genellikle ambalaj materyellerine katılan BHA ve BHT gibi antioksidanlarla stabilize edilmektedir. Uygun buhar basıncına sahip BHT buharlaşarak paketleme materyalinden hububata geçmekte ve bu şekilde bir koruma sağlamaktadır.
Gıda ambalajları: Ambalaj materyallerinin gıdalara antioksidan ilavesinde etkili bir yol oldukları ifade edilmektedir. Antioksidanlar, mum, parafin ve polimerler içinde veya emülsiyon halinde gıda ambalajlarına ilave edilmekte ve buharlaşma yolu ile gıdaların içine geçiş sağlamaktadır. Bu yöntemin etkin bir yol olmamasına rağmen oldukça yaygın olduğu belirtilmektedir. BHA ve BHT’nin paketleme uygulamalarında oldukça etkili oldukları ifade edilmektedir. Kullanılacak antioksidan miktarı ise paketleme materyalinin büyüklüğüne, tipine ve gerekli olan stabiliteye göre değişmektedir.
 
 
Yem yapımında BHT ANTİOKSİDANTINI kullanacağımız alanı koyu renk ile gösterdim...
GENEL ÖZELLİKLER
BHT Butil Hidroksi Toluen

Sinonim : BHT
Kimyasal İsmi : 2,6-Ditertiary-butyl-p-cresol, 4-methyl-2,6-ditertiary-butyl-phenol 2,6-Di-tert-Butyl-1-Hydroxy-4-Methylbenzene; 3,5-Di-tert-Butyl-4-Hydroxytoluene; 4-Hydroxy-3,5-Di-tert-Butyltoluene; Dibutylated Hydroxytoluene
Kimyasal Formülü : C15H24O
Formül ağırlığı : 220.36
C.A.S. Numarası : 128-37-0
H.S. Kodu : 2907.19
Ambalaj : 25 KG ÇOK KATLI KRAFT TORBA

Kimyasal olarak 2,6-di-tert-bütil-p-cresol (DBPC) olarakta adlandırılan bütillendirilmiş hidroksi toluen (BHT); bütillendirilmiş hidroksi anisol (BHA) gibi gıda antioksidanı olarak kullanılmakta, bu fenol türevler serbest radikallerle reaksiyona girerek, gıdanın renk ve lezzetinde değişimlere yol açan otooksidasyonun hızını yavaşlatmaktadır.

BHT; yağlarda iyi çözünebilen, ancak suda çözünemeyen beyaz renkli ve kristal yapıda bir madde olup, 760 mmHg basınçta kaynama noktası 265 oC?dir. Bu madde, BHA gibi bitkisel yağlarda düşük aktiviteye sahip olmasına karşın, diğer antioksidanlarla beraber kullanıldığında yağın ilave edildiği gıdayı koruma özelliğinden yararlanılmaktadır. BHA; BHT ile sinerjist etki gösterirken, galatlarla sinerjist etki gösterememektedir.

Sentetik antioksidanlar sınıfına giren BHA ve BHT; yaygın olarak kullanılan gıda katkı maddeleri olup, yağda aşırı derece çözünmekte, suda ise çözünmemektedir. BHA ve BHT; katı, sıvı yağlar ve sıvı yağ içeren gıdalarda ransiditeyi yavaşlatmakta; çeşitli tahıl ürünleri, sakız, patates cipsi gibi bitkisel kaynaklı yağların kullanıldığı ürünlerde, bu ürünlerin havaya maruz kalmalarından kaynalanabilecek renk, aroma veya tekstür değişimlerini önlemektedir. Bu ürünlerin dışında, BHT ayrıca vitamin ve mineral katkı preparatlarında dolgu maddesi olarakta kullanılmaktadır.

Son yıllarda daha sağlıklı beslenmek isteyen insanlar, doymuş hayvansal yağlar yerine doymamış ve çoklu doymamış yağlar içeren ürünleri tercih etmektedir. Ne yazık ki, doymamış yağ içeren ürünler, oksidasyona daha açık olup, daha kolay bozulmaktadır. İstenmeyen bu oksidasyon sürecinin önlenmesi için çeşitli teknolojilerin (vakumlama, ambalajlama vb.) faydası görülmekle beraber, ürünlere antioksidanları ilavesi; ürünlerin raf ömrünün artırılması için en etkili seçeneklerden birini oluşturmaktadır. Beraber kullanıldığında sinerjik etki gösteren BHT ve BHA; özellikle fındık ve fındık içeren ürünlerde çok güzel sonuçlar vermektedir.

BHT?nın plastik, lastik ve petrol endüstrisinde kullanımı, gıda alanındaki kullanım oranlarından çok daha büyüktür. Sahip olduğu buhar uçuculuğu nedeniyle ambalaj materyallerinde kullanılan BHT; BHA gibi ambalajlardan gıda içine penetre olmaktadır. Bu uygulamada antioksidanlar ya doğrudan ambalajın mumsu iç tabakasının yapımında kullanılan mumların içine katılmakta, ya da ambalaj üstüne emülsiyon olarak uygulanmaktadır.
karideskisehir2011-02-20 16:43:00

Beğenenler: [T]152067,bayezidibistami[/T]
Teşekkür Edenler: [T]152067,bayezidibistami[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliselim66Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2009
İl: Konya
Mesaj: 448
aliselim66Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2011 09:25
BHT Antioksidanı E 321 kodu ile araştırıp temin edebilirsin.



http://www.yilmazkimya.com.tr/index.php/urunler/detay/id/15/bht-butil-hidroksi-toluen

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karideskisehirÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 933
karideskisehirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2011 18:06
Çok teşekkür ederim Ali Bey. Araştırmalarımda Yılmaz Kimya firmasına ulaşmıştım fakat en az 25 kilogramlık paketleri paletler halinde sattığını gördüm. Kendilerinin telefonlarını ve adreslerini not aldım ve o şirket ile ilgili tanıdıkların araştırmasını yapmaktayım. Sadece BHT Antioksidantını teemin etmem bile bu projeyi yapmama olanak sağlayacak. Onun dışında iz elementlerini ve vitaminleri de bulabilirsem muhteşem bir deneyim olacak benim adıma.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliselim66Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2009
İl: Konya
Mesaj: 448
aliselim66Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2011 08:23
E321 /BHT olarak antioksidan satan firmarlardan müşterileri için küçük numune paketleri hazırlamışlarsa bunlardan  yada BHT' yi kullanan sektörleri internetten bulup isteyebilirsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karideskisehirÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 933
karideskisehirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2011 22:13
Teşekkür ederim Ali bey. Yılmaz Kimya ile daha görüşmem mümkün olmadı fakat zorda olsa bulabileceğime inanıyorum. :) Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Eğer BHT yi bulabilirsem kesinlikle bu projemi deneyeceğim. Hiç bir şey kaybetmeyeceğimi aksine bir çok şey kazanacağımı biliyorum.


Pul Yem Yapım Çalışması  Taslağım:

Kullanılacak Malzemeler:
 
1.) Balık Unu.
2.) Sakatat Unu ( Ciğer Unu, Sığır Yüreği Unu )
3.) Kabuklu Unu ( Daphnia ( su piresi ) Unu, Gammarus Unu, Midye Unu * Gammarus ve daphnia yerine karidesde kullanabilirim. )
4.) Soya Unu
5.) Alg Unu
6.) Buğday Gluteni
7.) Ispanak Unu
8.) Marul Unu
10.) Mısır Unu
11.) Havuç Unu
12.) Yulaf Unu
 
Ayrıca sarımsak, spurilina ve karışımı kıvamlandırmak için içme suyu koymayı planlıyorum.
 
Yemdeki Öngörülen İçerik Yüzdeleri:
 
Ham Protein: %35.00
Ham Yağ: %10.30
Nişasta: %32.23
Ham Selüloz ( Lif ): %6.80
Şeker: %2.80
Kül: %4.86
Nem: %8.01
( BU BİLGİLERİ BİR LABORATUAR ÇALIŞMASI SONUCU ELDE ETMEDİM, ELİMDE BULUNAN ÜNİVERSİTE MAKALELERİ VE LABORATUAR ÇALIŞMALARI İLE EDİNDİM. TABİKİ BU ORANLAR VERİLEN TARİFLERE UYULURSA SABİTLİK KAZANACAKLAR. HER TARİFTE DEĞİŞİKLİK GÖSTERMEKTE. BANA EN UYGUN GELEN VE BALIKLARI EN İYİ GELİŞTİREN YEMİN İÇERİĞİ OLDUĞU İÇİN PAYLAŞTIM. BU TARİFE %100 UYMA GİBİ BİR DURUM SÖZ KONUSU OLMAYACAK, İÇERİSİNE KENDİ KATMAK İSTEDİĞİM BİR KAÇ MALZEME VAR ÇÜNKİ. BU SEBEPTEN ÖNGÖRÜLEN ŞEKLİNDE EKLEDİM. )
 
 
Kontrollü Deney Çalışması:
 
Deney için 3 farklı anaç kılıç balığından doğan yavrular 10 arlı gruplar halinde arada bölme bulunan ( su ısısı, değerleri aynı olması için aynı akvaryumda bölme ile ayrılacaklar. ) farklı yemler ile beslenip; sindirim, renklenme, yeme duyarlılık başlıkları gözlemlenecek. 2 ayın sonunda balıkların vücut ağarlıkları, boyları ölçülecek. Akvaryumların her bir bölmesi 30 litre olmak üzere bölünecek. Bir bölüm ev yapımı yem ile diğer bölme ise marka yemlerden birisi ile yemlenecek.
 
 
Evet arkadaşlar. Yorumlarınız, bilgileriniz, deneyimleriniz çok önemli. Daha oldukça başındayım. Daha araştırmalarım sonuç vermiş değil. Yukarıda belirttiklerimin hepsi, şimdilik planlar. Daha araştırmam gereken çok konu var. Eğer BHT yi bulabilirsem bu projeyi yaz aylarına girerken kesinlikle gerçekleştirmek istiyorum. Yapıcı, aydınlatıcı yorumlara ve güzel tartışmalara ihtiyacım var. Herkeze teşekkür ederim.

Beğenenler: [T]152067,bayezidibistami[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliselim66Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2009
İl: Konya
Mesaj: 448
aliselim66Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 08:36
Sıcak kanlı hayvanlardan elde edilecek sakatat unu yerine  bence Antarktic krill kullan. Hemde bir miktar asktasantinde yeme girmiş olur.
 Protein oranınıda deniz canlıları unlarını artırarak elde edebilirmisin bilmiyorum ama oran yüzde 50 yi bulsun bence.
Bulabilirsen Kelp de ilave et. Ayrı başlıkda sorduğun elementlerin ve vitaminlerin bir çoğunu ihtiva eder.
Üreme ve sağlığı , bağışıklığı artırmada spirulinanın yanında hemde renklendirici olarak Haametococcus algi kullan (astaksantin , naturose,astarose) .



+1: [T]152067,bayezidibistami[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karideskisehirÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 933
karideskisehirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 18:59
Antarktic krill i öncelikle araştırmam ve temin konusunu çözmem gerekecek tabiki. Fakat bulamazsam sakatat kullanmak zorundayım. Bu oranları arttırmam tabiki mümkün. Fakat ölçebilmek bir laboratuar ortamı olmadan imkansız. Bu gün okulumuzun kimya bölümü ile iletişime geçtim. Belki yardımcı olabileceklerini, eğer kimya bölümünde okuyan öğrencilerin ekstra çalışma isteği halinde bunu yapabilme imkanının daha yüksek olduğunu söylediler. Eğer bir laboratuara götürme gibi bir imkanım olmaz ise tabiki de içerik oranlarını sadece tariflere birebir uyarak bilebileceğim. BHT konusunda da kayda değer gelişmeler yaşıyorum. 10 gram dahi yem yapsam kendimi başarmış sayacağım bu işte. :) Proteini %50 lere çıkartmayı aslında düşünmüyorum. Çünkü sadece ara yem yapmak istiyorum. Şunu da deneyebilirim. Hazır elimde bütün malzemeleri toplamışken. Deniz kaynaklı ürünleri karides, midye, salmon yumurtası, vb. kullanımını arttırarak, bir yandan da ekstra artemia katkısı ile protein oranını yükselterek. Protein oranı düşük ve yüksek yemi de bir kontrollü deney ile gözlemleyebilirim diye düşünmekteyim. Bütün çalışmaların teoriden pratiğe dönüşmesi için yaz aylarını beklemek zorundayım. Dondurarak kurutma da kullanılacak alet ve edevatım olmadığı için en uygun güneş açılarını beklemek zorundayım. Söylemiş olduğunuz ürünleri de araştıracağım. Onlarıda araştırma listesine not ettim. Bir klasör dökümanım oldu. Bunları toplamak bile bir çok bilgi sahibi etti beni. Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2011 23:43
Miktarı sizi ne kadar tatmin eder bilmiyorum ama, krill temin edebilmek için fazla aramanıza gerek yok. Sera'nın FD Krill'i var. Ben duboisilerime yaptığım ev yapımı yemin içerisine eklemiştim. Tabi önce öğütüp un haline getirdikten sonra.

Bir de aşağıdaki bu malzemeleri nasıl temin edeceksiniz? Kurutup öğüterek mi?

5.) Alg Unu
7.) Ispanak Unu
8.) Marul Unu
11.) Havuç Unu

reverse2011-02-23 23:44:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karideskisehirÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 933
karideskisehirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2011 19:06
[QUOTE=reverse] Miktarı sizi ne kadar tatmin eder bilmiyorum ama, krill temin edebilmek için fazla aramanıza gerek yok. Sera'nın FD Krill'i var. Ben duboisilerime yaptığım ev yapımı yemin içerisine eklemiştim. Tabi önce öğütüp un haline getirdikten sonra.

Bir de aşağıdaki bu malzemeleri nasıl temin edeceksiniz? Kurutup öğüterek mi?

5.) Alg Unu
7.) Ispanak Unu
8.) Marul Unu
11.) Havuç Unu

[/QUOTE]
Bütün unların tarifleri elimde mevcut. Soğutarak kurutma işleminde kullanmam gereken soğutarak kurutan fırınlardan yararlanmam %90 mümkün olmayacak. Hepsi üniversiteden alacağım cevaba bağlı. Eğer bu yöntem ile kurutamazsam, tabiki en uygun aylarda, kimi ürünleri gölgede, kimi ürünleri de direk güneşte kurutma işlemi yapacağım. Kurutma sırasında bakteri oluşumunu önlemek amacı ilde bir kaç katkı kullanacağım. Elimdeki üniversite makalelerinde kurutma yöntemlerini çok detaylı anlatmışlar. Büyük yardımı oldu bana.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir