Evcil Olarak Ateş Karınlı Semender


BethÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Agri
Mesaj: 143
BethÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 13:06

Bu siteden  çevrilmiştir.. Hatalar için özür dilerim.. Google translate ve Tarzanca kıvamındaki ingilizce ile çevrildi.. (JayJay)



Genel

Ateş karın semenderler pet shoplarda en yaygın bulunan anfibik canlılardır. Dayanıklı olması ve bakımının nispeten kolay olması onları yeni başlayanlar için iyi bir seçim yapıyor.

Ateş Karınlı Japon
Ateş Karını Çin
 
Bu makale, ateş karın semenderleri daha iyi tanımak için referans alınabilir. Dünyanın benim yaşadığım bölgesinde, pet shoplarda ateş karınlı Çin semenderi (Cynops orientalis)  yaygın olarak bulunur. Zaman Zaman oryantal ateş karın semender yada cüce ateş karın semender olarak adlandırılır. Semender ailesinin bir diğer üyesi de, hayvan ticaretinde yaygın olarak kullanılan ateş karı Japon semenderidir (Cynops pyrrhogaster). Bu iki türün de sırtı kahverengiden siyaha değişen renktedir ve buna zıt olarak parlak turuncu karnı vardır. Vahşi yaşamda bu yırtıcıları, başının arkasındaki zehir bezlerinde ürettiği cilt toksinlerine karşı uyarmak için bir işarettir.

İki tür arasında bazı farklılıklar vardır. Ateş karınlı Japon semenderi (C. Pyrrhogaster) 15 cm olanları bildirilmiş olmasına rağmen ortalama 9-12 cm olur. Bu türün biraz pütürlü bir cildi vardır ve karnındaki turuncu/kırmızı desen benekli olur. Ateş karınlı Çin semenderi (C. orientalis) 6-10 cm kadar olur ve daha pürüzsüz bir cildi vardır. Karnındaki renk daha belirgin ve lekelidir. Bu farkların tek gerçek etkisi Ateş karınlı Japon semenderinin daha çok yere ihtiyaç duyması ve daha büyük yemleri yiyebiliyor olmasıdır.


Barınak

Ateş karınlı semenderlere barınak sağlamak zor değil ama bir kaç şey göz önünde bulundurulmalıdır. Doğada bu tür büyük sulak alanlara sahiptir. Ama dinlenmek ve ısınmak için (bu tür karada adil miktarda zaman geçirir) tırmanabilecekleri yerlere ihtiyaç duyarlar. Onlara büyük bir tank gerekmez ancak yaşadıkları su yüksek hacimli olursa zehirli atıklardan etkilenme ihtimallerini düşürür.

Birkaç semender için (3-4) 20 galon (75-90 litre arası) bir tank yeterli olur. Karasal alan tankın bir ucuna kum, taş yada çakıl gibi maddelerle eğimli olarak yapılabileceği gibi, silikon yardımıyla pileksiglas yapıştırılarak da yapılabilir. İsterseniz kaya, yosun ağaç kabuğu parçaları saklanacak yerler yapmak için uygundur. Bununla birlikte ağaç ve kayalardan bir yüzen ada yapmak da mümkündür. Semenderlerin hassas karınlarına zarar vermemek için kullanılan nesneler oldukça düz olmalıdır.

Taban filtresi
Takın tabanı semenderinizin yutamayacağı büyüklükteki düz çakıllarla kaplanabilir. Ayrıca çokça bitki olmalı. Canlı bitkiler plastiklerden daha hoş ve bakımı daha kolay olmasına rağmen, bitkileriniz için özel ışıklandırma gereklidir.

Akıntı yapmasını önleyerek filtrasyon mutlaka sağlanmalıdır. Köşe filtreleri (hava ile çalışan çeşidi) az akıntı yaparak iyi iş çıkarırlar. İç filtreler de çok güçlü olmadıkça yada gücünü en aza indirgemiş şekilde yerleştirildiklerinde iyi seçimdir. Taban filtre de iyi bir seçenek.

Ateş karınlı semenderler içi en iyisi soğuk ortamlardır. Oda ısısını (21 C) tolere edebilirler ancak biraz daha düşük sıcaklıklar, 20 C yada daha düşük sıcaklıklar idealdir. 24 C yada daha yüksek sıcaklıklarda strese girecek, enfeksiyonlara (özellikle mantar enfeksiyonlarına) yatkın olacaklardır. Tankınızı bodrumda tutmak düşük sıcaklığı korumak için iyi bir yoldur. Eğer klimanız yoksa tankınızı yeterince seri tutmak endişe verici olabilir. Sıcak havalarda, eğer eviniz semender için çok sıcaksa tankın üzerine bir fan yerleştirmek, yada tankın içine buz koymak (klorsuz su ile yapılmış) iyi bir seçenek olabilir.

Tankın su hacminin yaklaşık 1/3 ü bir yada iki haftada bir taze klorsuz su ile değiştirilmelidir (tankın boyu ve semenderlerin sayısına göre değişir, küçük tank ve çok semender içi daha sık yapılmalıdır). Dip süpürgesi çakılları karıştırıp temizleyen ucuz ve etkili bir araçtır, ayrıca her pet shopda rahatlıkla bulunabilir.

Semenderleri düzenli bir karanlık-aydınlık döngüsünde tutmalısınız. Işık kaynağınız yeterli ise 12 saat aydınlık 12 saat karanlık yeterli olacaktır yada iyi aydınlatılmış bir odada durmasında yeterlidir, direk güneş ışığına maruz kalmadıkça. Semenderler için uv lambalara gerek yok ancak bitkileriniz varsa düşük watt floresan kullanabilirsiniz. Sadece semenderin saklanacak gölge ve korunaklı bir alan olduğundan emin olur.


Beslenme

Sahip olduğunuz semendere göre bir çok yiyecek çeşidini denemek zorunda kalabilirsiniz. Kankurdu (canlı yada dondurulmuş) semender sahipleri arasında favori gibi görünüyor. Kankurdu (özellikle dondurulmuş) hazır olarak pet shoplarda oldukça rahat bulunmaktadır. Ayrıca solucan (doğranmış), tuzlu su karidesi, cam karides, su piresi ve dondurularak kurutulmuş tubifex küplerini yiyebilirler. Birçok sürüngen amfibik Repto-Min gibi stick yemlerle beslenmesine rağmen çoğu semender bu yemi büyük ihtimalle reddedecek. Büyük semenderler özellikle büyük ateş karınlı Japon semenderi verdiğiniz taktirde lepistes yiyebilir.

Ateş karınlı semenderi her gün beslemek zorunda değilsiniz. İki yada üç günde bir beslemeniz çoğu zaman yeterlidir. Onların ne kadar sık ve ne miktarda beslenmesi gerektiğini anlamanız zaman alabilir. Vücut kondisyonlarına göre (sıska yada şişman) hüküm verebilirsiniz. Ayrıca fazla besinleri bırakmamalısınız (tank içerisinde toksin oluşumuna neden olur).

Bu semenderler amfibik beslemeye yeni başlayanlar için iyidir çünkü kolayca bulunabilirler ve çok fazla özel bakıma ihtiyaçları yoktur..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

macasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 875
macasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 20:55
Elinize emeğinize sağlık Aslı Hanım. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AzeriÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2012
İl: Izmir
Mesaj: 701
AzeriÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 21:16
Elinize saglik  Asli hanim 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

_Emre___Çevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 304
_Emre___Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2012 04:26
Ayrıca sudaki amonyak ve nitratı emmesi için bol canlı bitki tutmalıyız. anubias,pistia,su mercimeği falan paylaşım için teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir