Kum çeşitleri.


KaanÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2009
İl: Antalya
Mesaj: 2557
KaanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2009 16:42
Akvaryum kumu
Akvaryum kumu olarak genellikle taneleri 2-4mm kalınlığında kireçsiz dere kumu veya quarz kum kullanılır. Koyu renk tonlu kum tipleri akvaryumlarda daha dekoratif bir görünüm verirler. Akvaryum tabanında oluşturulacak kum örtüsünün yaklaşık 5cm kalınlığında olması tavsiye edilir. Birçok biyolojik dönüşüm akvaryum tabanında yer alır. Bu dönüşümler sonucu ortaya çıkan organik maddelerin bir kısmı, bitki kökleri tarafından besin maddesi olarak kullanmak üzere emilirler. Bazı balık türleri kumu kazarak kendilerine vaya yavrularına yuva yaparlar. Akvaryum kumundaki su dolaşımı biyolojik denge için son derece önemlidir. Kumda çok hızlı su dolaşımı besin maddelerinin birçoğunun oksitlenerek çökmesine ve bitkiler tarafından kullanılamayacak bir hale gelmelesine neden olur. Taban filtreleri bu yüzden bitkili akvaryumlarda tavsiye edilmezler.

Çok yavaş su dolaşımı ise kumda oksijenin çok azalmasına ve kokuşmaya neden olur. Ayrıca dolaşım olmazsa besin maddeleri bitki köklerine taşınamazlar. Çok ince kum kullanmak bu yüzden bitkiler için ideal değildir.

Son yıllarda kumda optimal su dolaşımını sağlamak için düşük güçte taban ısıtıcıları kullanılıyor ve bitkiler, dolayısıyla balıklar üstünde de olumlu sonuçları da görülüyor.

Laterit, tropik bölgelerde çok görülen, mineraller- özellikle de demirce zengin kırmızı bir kum tipidir. Akvaryum kurulurken kum konulmadan tabana bir miktar laterit dökülmesi bitkilerin uzun süreler demir eksikliği çekmeden büyüyebilmesine yardım edecektir.










Beyaz akvaryum kumu.:: genelikle göz zevki için kullanılır öle bi kullanım amacı yoktur.her tür balık için kullanılabilir.









Kırmızı akvaryum kum: Kırmızı taş kırıklarından oluşan bir kum kullanmak dekoratif olarak oldukça uygun.ilk kulanmanızda iyice yıkanması lazım .bitkili akvaryumlar için idealdir.
 



















Kalsiyumlu Hagen Kum:hagen marka kum olarak satılır. Ciclid akvaryumları için  önerilir.
 


















Aquapro Bitki Toprağı:bu toprak bitkili tanklar için çok önemli olup su sirkilasyonu ve bitkilerin sağlığı için çok önemlidir.bitkilerin canlı ve sağlıklı olmasını sağlar.
 















Hagen Siyah Akvaryum Kumu:bu kum bitkilerin gelişimi beslenmesi için çok idealdir.doğaldır. Suyun ph ve gh ına etki etmediğinden discus larda dahil olmak üzere her türlü tropikal ve tatlı su akvaryumlarında kullanılabilir.




 




















Seachem Onyx Sand:bitkili akvaryumlar için ve diyer kurucağınız balıklar için ideal bi zemindir.kumda hiç bi kimyasal madde olmayıp Ürünün ph ı 0,1-0,5 arasındadır

 












TetraPlant CompleteSubstrate:suyun kirlenmesini azaltır ve bitki gelişimi için çok iyi bi kumdur.çiçekli bitkilerin çiçek açmasına yardımcı olur. Alglerin oluşumunu engelleyerek onların enzimlerini inhibe eder.
 




















GRANİT KUM: Amerikan chikletleri için güzel bi kumdur zevk meselesi olup bazı akvaryum balık türlerindede kullanılır.


 
















MİDYE KIRIĞI: bu kum akvaristler arasında en çok bilinen ve ençok kullanılan bi kumdur.kumun temizliği çok kolay olup bütün pisliği tabana çeken bi kumdur.bazı akvaristler bitkili tankta kullanıyorlar ama kullanımı olumsuz olabiliyor.
 


















Aquaclay Bitki Toprağı: Filtreleme işlemi dışında bir diğer çok önemli unsur ise zemin (kumu) toprağıdır. Yapılan araştırmalar zemin (kumu) toprağındaki su sirkulasyonu ve geçirgenliği bitkilerin sağlığı ve büyümeleri için çok önemlidir.
Aynı zamanda bu kökler ile yapraklar arasındaki ısının eşit miktarda dağıtılması içinde gereklidir.kök çürümesini engeller ve başka kumlarla karıştırabilirsiniz.
 





















Dazs Özel Bitki Toprağı:tatlı su akvaryumlarında bitki gelişimi için öenemli bi topraktır uzun süre kullanılabir. Bitkiler için kökten beslenme son derece önemlidir. Doğadaki tüm bitkiler toprakta yetişir .Su bitkileri de, kökleri ile toprak içinden besin alır. Akvaryumunuzda bu toprağın kullanımı, bitkilerin kökden beslemesinde ihtiyaç duydukları bir çok elementi almasına yardımcı olacaktır.
 
































Dere Kumları:bu çeşit kumlar tatlı dere göl kıyılarından toplanır ve çok iyi yıkanması lazımdır yıkandıktan sonra 2 gün kaya tuzuna yatırmak gerekir.dere kumları bitkili Cichlid  türlerindede kullanılabilir.karıştırılabilir.


Deniz kumları:Bi çok akvaristin en çok sorduğu sorulardan biri olarak deniz kumu ya dalganın vurduğu kısımdan yada su görmemiş kumlardan toplanması lazımdır.ve
Bakterilerin vs ölmesi için ilkönce üstüne kaynar su döküp suyu boşaltıp buzlu soğuk suya attığımız zaman sıcak soğuk ilişkisi olacak ve bazı zararlı bakteriler öledektir.sıcağa çok dayanaklı olnalra kalacaktır.kullanılması 3 gün süre suyun içinde bekletilip metilan mavisi dökülebilir.ve sonra kullanılabili.



İşallah size yardımcı olur.resimler www.akvaryum.com dan alıntıdır diyer yazılar başka kaynaklardan okunup özetlenmiştir.bu konun açılma sebebi forumda bi çok kere bu kumu nerde kullanmalıyım napmalıyım diye bi çok yazı geldiği görüdüm.ve kendi kullandığım bazı kulmlarıda açıklamak istedim.
kaan072009-11-12 16:46:45

Beğenenler: [T]56457,fatihaf[/T][T]62023,suat_001[/T][T]115653,furkansuna[/T][T]133742,ss14[/T][T]126634,selsor[/T][T]137312,kemal atik[/T][T]151760,Hasan Çobanoğlu[/T][T]122935,İBOW@R[/T][T]159639,CagriTURK[/T][T]180809,bettq[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir