1376 Litre Afrika İlangi Koyu Sakinleri


GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2010 13:16
[QUOTE=bugrakorkmaz] Öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkürler.Projenin yapımında sizin tanıtımınız ve PektasMurat ( Murat) abinin çok katkıları oldu.Keza projeyi beraber hazırladık.Ancak projeye uymayan noktalar malesef akvaryumumu imal eden ustamdan dolayı oldu.Nazar olsun oda dedik ve geçtik.Bulunduğum yer itibari ile malesef çok geniş alternatiflere sahip değilim.O yüzden yapılabilecek en iyiyi büyük uğraşlarla denedim.Şimdi yorumlara tektek cevap vereyim:)
[QUOTE=GÜVEN]Tebrikler Buğra bey, güzel hacimli bir tank yaptırmışsınız. Konuyu daha önce gördüm ama yazılacak epey şey olduğu8 için müsait bir zamana bırakmıştım. Tebessüm
Şimdi tesbitlerime geçiyorum.

1-Yanlış görmediysem su kuleden aşağıya sadece bir yüzeyden iniyor. Yan taraftan niye inmiyor anlamadım.Kafasi%20Karismis Bu nedenle yüzeye pek temas etmeden direkt aşağıya dökülüyor. Gerçi sump bölmeleri dolu olunca durum değişebilir.
Şuan için malesef öyle çünkü su terazisi ile yaptığımız ölçümden sonra 4 mm lik bir kayma sezdik.Mobilyacı arkadaşım tank'ın profilini dengeliyecek.Böylelikle kulenin yan tarafındanda su akışı olucak diye düşünüyorum.
2- Yükseklik keşke 60 olsaydı. İleride bunu sık sık söyleyeceksiniz.Dil%20Çikarma
Keşke keşke Güven Bey:) Ancak su seviyesi otomatikman 65cm 'e düştü zaten.30mm Atkı 10mm kuşaklar var yani 4cm kafadan aşağıda kalıcak su seviyesi.Çalışma açısından çok zor olucak ancak onuda seyyar mobilya merdiveni ile çözmeye karar verdik.
3-Keşke 2 kule olsaydı. Çok daha iyi olurdu. Ama sağlam sirkülasyonla bu da idare eder.
En başında bilsem mutlaka 2 kule yaptırırdım.Ama inşallah buda yeter.
4-2 dalga motoru demişsiniz. 1 tana yüksek kapasiteli alın. 2 taneye hiç gerek yok. Görüntü kirliliği ve ekstra priz yeri demek.
Evet 2 dalga motorunu kesin almayı düşünüyorum.Çünkü kulenin zıt tarafına konuşlandıracağım 2 dalga motoru üçgen bakıcak birbirine yani ( çapraz) ve içeride hortum tarzı bir sirkülasyon yatatıcak.Dipteki nitratı kule ızgarasına doğru sürüklicektir görüşündeyim.
5-Dış filtreye gerek yok hiç kullnamayın bence.
Sump'un son bölmesinde kullanmayı planlıyorum.Böylelikle sumpa yaptıramadığım 5.bölmenin malzemelerini dış filtre çözücektir görüşündeyim.
6- 4 bölümlü bir sump olmuş. Her bölüme ara camı ile alttan sirkülasyon sağlamanız iyi olmuş. Ama Neden İlk bölümün hemen önüne ara camı koydunuz. Zaten suyu alttan alacaktı. Yerden kaybetmişsiniz. Gene ilk bölüm çok geniş olmuş. Tahminim benimki gibi substratları oraya koyacaksınız. Hele 3. bölüm o kadar dar olmuş ki pek kullanılabilirliği kalmamış.
ilk bölüm 25cm.(25cm hazır kalıp bio süngerleri direk koyabilmek için yaptık.3.bölüm ustanın hatası malesef.Burada bambu ve tatlı su midyesi olucak.Sumbstratlar 2.bölmede olucak (20cm ) lik alanda.İlk bölme sünger+ehfi mec(seramik) olarak düşünüyorum.
7-Yağmurlama bölmesini görmedim. keşke yaptırsaydınız.
Tam olarak nasıl bir sistem?
8-Tankta ve sumpta paslanmaz çelik çerçeve kullanmanız iyi olurdu. Camın üstüne koyacağınız buğu camları öyle bir yapışıyor ki rahatça kaydırmanız mümkün olmuyor. Sumpta aç kapa yaparken sıkıntı çekeceksiniz.
Sump üzerinde buğu camı yok :) Plexi glass tan yapılacak.Böylelikle oldukça hafif olucak.Üzerine tutmak için kulp yapılacak.İlk bölmede bulunan pvc borunun etrafıda pleksi glass ile kapatıldı.(Resimleri koyacağım ilerde).
9-Arkadaşın dediği gibi durso sistemini yapabilirsiniz. Ama en alt seviyede yapın. 15 cm. yüks. geçmesin. Kulede basınç tehlikesi yoktur. Daha öncede dedim . Kule ağzına kadar su dolarsa yegane amacı ortadan kalkar. Su şelale şeklinde aşağıya inmeli.
Şart olduğunu düşünmüyorum.Kuleyi bioball ile doldurucağım için ses minumum seviyeye inicek.Keza şuan öyle :)
10-Kulede şelalenin bir artısı daha olacak. O da bir fanı kulenin üstüne koyarak tankta soğutma yapabilmenizi sağlayacak. (Koca tankta bir fan yetermi diyenlere cevabım kulede yeter.Göz%20Kirpma)
Bu konuda kısa süre sonra bir paylaşım olacak. Orada ayrıntıları bulabilirsiniz.
Odada klima mevcut :) Ama güzel fikir.
11-Işıklandırmayı 4 adet 115 cm 28 watlık t5 ile yapın benden söylemesi. 2 tane çiftli elektronik balast yeter. Kapağınız da epey hafifler.
3 Adet T8 150 lik düşünüyorum. 2 tane elektronik balast olucak. 1 tanesi 2 lambayı dıgerı bır lambayı yonetıcek.Kapaga monte 2 dijital timer ve fanlar yerlestirilicek.
çiftli balastta grolüx+daylight
teklide CoralStar ( akrilik mavi) olucak.Sebebine gelince,
tüm ışıklandırmayı kapamadan son 1 saat sadece akrilik açık kalıp gün batımı havasını taklit edicek.(Hali hazırdaki tropheus tankımda kullanmaktayım).Tavsiye ederim.
12- Profilde kaç mm et kalınlığı var bilmiyorum. Ama umarım 2 mm ve üstüdür.Himmm
4 e 6 :) Profil oldukça sağlam:)
13-Aslında keşke mdf giydirmeli profil yaptırsaydınız. İnanın öyle çok daha kullanımı kolay,Şık ve rahat olurdu. Ben sizinki gibi profilimi bedava verip yenisini yaptırmak zorunda kaldım.
Profile giydirme şimdi olucak.Öncesinden malesef olamadı.Aksilikler yaşadık.Özel preslenmiş ve kaplanmış mobiya giydirmesi yapılacak.Kapak Su Kontrplak olucak.
14-Mobilya giydirmeye gelince bir kaç püf noktası söyliyim de başınız ağrımasın.
-Zeminden akvaryuma profil umarım 80 cm geçmiyordur. En ideali çünkü.
65cm dıye hatırlıyorum.
-Yan taraflara da kapak açtırın. Kapaklar ön ve yan tek basma ile çıkarılabilenlerden olsun.
Aynen yan tarafa kapak yaptıracağım ama sizin dediğiniz direk sökülebilen nasıl?
-İç tarafı mutlaka yat verniği ile kaplatın.
Preslenmiş ve kaplanmış olarak gelicek tüm mobilya.Bunu tekrar teyit edeceğim fabrika ile.
-Mobilyanın arka tarafını uzunlamasına 15 cm genişliğinde kestirin. Rutubeti önler. Havalandırmayı sağlar. Hortum vs. şeylerin geçişini kolaylaştırır.
Yapılacak.
-Sumpun altını iyice staforla kapatın. Boşkluk kalmasın. İllaki su değişimi yaparken bazen unutkanlık yapacaksınız su straforun üstünden kayıp gitsin.Utangaç
Sump altına strafor koyamadık.Çünkü sump'un ilk bölmesine el girmesi zorlaşıyor.Altına havlu gibi birşeyler koymak zorunda kaldık.Fazla yükseltmemesi için.
-Mobilyayı yere sıfır yaptırmayın. 5-6 cm boşluk olsun. Su taşmasında başınız ağrımasın sonra.Göz%20Kirpma
Bunu konuşacağım mobilyacımla. teşekkürler.
-Profilde anti pas boya kullandınız mı diye sormuyorum.Göz%20Kirpma
:)) tabiki
Bu arada kaç mm cam kullanıldı belirtmemişsiniz sanırım 12 mm kullandınız.
15 mm kullanıldı.

Aklıma gelen tesbitler bunlar. Mobilyalı halini merakla bekliyor olacağım
Çok teşekkürler,
elinize dilinize sağlık.Keşke herkes bu şekilde eleştirse çok şey öğrenmiş olacağız.
[/QUOTE]

Son mesaja cevap vermeyi unuttum. Fikir alışverişinde bulunduğumuz bazı maddelerin üzerinden tekrar geçelim.

4- Dalga motorunu 1 tane alıp deneyebilirsiniz. Sonra diğerini de alırsınız. Hala 1 tane almanızın yeterli olacağını düşünüyorum.Göz%20Kirpma
5- Eheim kaliteli substratları zaten alıyorsunuz. 5. bölmenin eksikliğini bence hissetmeyeceksiniz. Dış filtreye gerek yok. Gerçi bir süre kullanıp daha sonra gerek yok deyip çıkartabilirsiniz tabiki. Ama 6'lı priz yetmeyecek göze batan bir kalabalıkla da karşılaşmanız olası. Ne kadar temiz ve ferah bir mobilya bölmesi o kadar huzur demek bana göre.Utangaç
6-Bence ilk bölmeye tüm malzemeleri konumlandırabilirsiniz. Diğer bölmeleri balık ve yavru koymak için düşünün. Ayrıca midyeye çok dikkat etmenizi tavsiye ediyorum. Nehirden çıkan midyeler bakteri ve mikrop yuvası. Eğer alacaksanız bir süre akvaryumda durmuş midye alın. Elma salyangozu ve cüce vatoz da alın ki ölen midyeleri anında temizlesinler. Bambuyu da luky bambu almayın sakın. Düz bambu alın. Ayrıca sağlam ışıklandırma yaparsanız Pistiayı da mutlaka öneririm. Bambulardan 4 kat daha etkili.
7-Yağmurlama bölmesini benim tankımı incelediyseniz mutlaka görmüşsünüzdür. Şöyle bir şey
Tankımın ilk kurulum günü çektiğim resim. Tabi bioballer yetmemişti.

8-Sürmeli bir buğu camı yada pleksi kullanımı çok daha pratik olurdu. Uygulandığında göreceksiniz.Göz%20Kirpma
9-Bence de şart değil. Keza benimki de öyle değil. Ama kuleyi bioballer ile doldurma düşüncenizi tekrar gözden geçirin bence ileride çıkarmak sizi yoracak. Ki artık çok geçTebessüm
11- OOo siz ışıklandırma olayını aşmışsınız. Ayrıca düşünce güzel aklıma yattı. Ben de yapabilirim.
12-Hımm sump ile mobilya arasındaki boşluk çok dar. Bu yüzden strafor koymamışsınız. Umarım ileride başınızı ağrıtmaz. Benim mobilya içi boşluğumda istediğimden 8 cm fazla oldu ama sonra iyiki de olmuş dedim. Devamlı içine giriyorum çünküDil%20Çikarma

[QUOTE=bugrakorkmaz]Mobilya siparişi verildi.Kapak için SuKontrplak malzemesi kullanılacak.Tank içerisine 100KG AquaDeco Mercan kırığı alınacak,
Filtre seti olarak Eheim 2080 Mediya Set alınacak.
Koralia Sirkülasyon motoru eklenicek.
Kapak aydınlatması yapılacak.
Özellikle Kapak Dizaynı konusunda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Kapak içerisinde 400Newtonluk Amortisör yerleştirilicek(gazlı).Kapak tek parça olucak.
Aydınlatmayı nasıl yapıcağıma henüz karar vermedim ama büyük ihtimalle;
120cm Slyviana Grolüx
120cm Daylight
120cm CoralStar düşünüyorum.Tropheuslar aşırı ışığı sevmiyolar pek.
[/QUOTE]

Eheim uzun vadede güzel bir seçim.
Sirkülasyon motoru markası de güzel.
Kapağınız hakkında söyleyebileceğim tek şey hafif olması için elinizden geleni yapmanız. O kapağı bir daha kaldırmak istemeyeceksiniz. O yüzden akvaryuma kaya eklerken ve düzenleme yaparken çalışabilmeniz için geniş açılı yaptırın. Arka taraf ta ayrıca açılabilir olsun. Kapak çok yüksek olmasın. Florasanları t5 tavsiye etmemin bir nedeni de buydu. Ne kadar alçak o kadar hafif ve müdahaleye müsait.Göz%20Kirpma
Aydınlatma tercihiniz mükemmel.
GÜVEN2010-07-26 14:25:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esenerenÇevrim Dışı

Kayıt: 20/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 248
esenerenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2010 13:50
Selamlar
Arkadasım tebrikler güzel akvaryumun için,
akvaryum cam kalınlığı nedir?
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BugraKorkmazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1038
BugraKorkmazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2010 14:07
[QUOTE=eseneren]Selamlar
Arkadasım tebrikler güzel akvaryumun için,
akvaryum cam kalınlığı nedir?
Saygılar
[/QUOTE]
Akvaryum 15mm camdan imal edildi.


[QUOTE=GÜVEN] [QUOTE=bugrakorkmaz] Öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkürler.Projenin yapımında sizin tanıtımınız ve PektasMurat ( Murat) abinin çok katkıları oldu.Keza projeyi beraber hazırladık.Ancak projeye uymayan noktalar malesef akvaryumumu imal eden ustamdan dolayı oldu.Nazar olsun oda dedik ve geçtik.Bulunduğum yer itibari ile malesef çok geniş alternatiflere sahip değilim.O yüzden yapılabilecek en iyiyi büyük uğraşlarla denedim.Şimdi yorumlara tektek cevap vereyim:)
[QUOTE=GÜVEN]Tebrikler Buğra bey, güzel hacimli bir tank yaptırmışsınız. Konuyu daha önce gördüm ama yazılacak epey şey olduğu8 için müsait bir zamana bırakmıştım. Tebessüm
Şimdi tesbitlerime geçiyorum.

1-Yanlış görmediysem su kuleden aşağıya sadece bir yüzeyden iniyor. Yan taraftan niye inmiyor anlamadım.Kafasi%20Karismis Bu nedenle yüzeye pek temas etmeden direkt aşağıya dökülüyor. Gerçi sump bölmeleri dolu olunca durum değişebilir.
Şuan için malesef öyle çünkü su terazisi ile yaptığımız ölçümden sonra 4 mm lik bir kayma sezdik.Mobilyacı arkadaşım tank'ın profilini dengeliyecek.Böylelikle kulenin yan tarafındanda su akışı olucak diye düşünüyorum.
2- Yükseklik keşke 60 olsaydı. İleride bunu sık sık söyleyeceksiniz.Dil%20Çikarma
Keşke keşke Güven Bey:) Ancak su seviyesi otomatikman 65cm 'e düştü zaten.30mm Atkı 10mm kuşaklar var yani 4cm kafadan aşağıda kalıcak su seviyesi.Çalışma açısından çok zor olucak ancak onuda seyyar mobilya merdiveni ile çözmeye karar verdik.
3-Keşke 2 kule olsaydı. Çok daha iyi olurdu. Ama sağlam sirkülasyonla bu da idare eder.
En başında bilsem mutlaka 2 kule yaptırırdım.Ama inşallah buda yeter.
4-2 dalga motoru demişsiniz. 1 tana yüksek kapasiteli alın. 2 taneye hiç gerek yok. Görüntü kirliliği ve ekstra priz yeri demek.
Evet 2 dalga motorunu kesin almayı düşünüyorum.Çünkü kulenin zıt tarafına konuşlandıracağım 2 dalga motoru üçgen bakıcak birbirine yani ( çapraz) ve içeride hortum tarzı bir sirkülasyon yatatıcak.Dipteki nitratı kule ızgarasına doğru sürüklicektir görüşündeyim.
5-Dış filtreye gerek yok hiç kullnamayın bence.
Sump'un son bölmesinde kullanmayı planlıyorum.Böylelikle sumpa yaptıramadığım 5.bölmenin malzemelerini dış filtre çözücektir görüşündeyim.
6- 4 bölümlü bir sump olmuş. Her bölüme ara camı ile alttan sirkülasyon sağlamanız iyi olmuş. Ama Neden İlk bölümün hemen önüne ara camı koydunuz. Zaten suyu alttan alacaktı. Yerden kaybetmişsiniz. Gene ilk bölüm çok geniş olmuş. Tahminim benimki gibi substratları oraya koyacaksınız. Hele 3. bölüm o kadar dar olmuş ki pek kullanılabilirliği kalmamış.
ilk bölüm 25cm.(25cm hazır kalıp bio süngerleri direk koyabilmek için yaptık.3.bölüm ustanın hatası malesef.Burada bambu ve tatlı su midyesi olucak.Sumbstratlar 2.bölmede olucak (20cm ) lik alanda.İlk bölme sünger+ehfi mec(seramik) olarak düşünüyorum.
7-Yağmurlama bölmesini görmedim. keşke yaptırsaydınız.
Tam olarak nasıl bir sistem?
8-Tankta ve sumpta paslanmaz çelik çerçeve kullanmanız iyi olurdu. Camın üstüne koyacağınız buğu camları öyle bir yapışıyor ki rahatça kaydırmanız mümkün olmuyor. Sumpta aç kapa yaparken sıkıntı çekeceksiniz.
Sump üzerinde buğu camı yok :) Plexi glass tan yapılacak.Böylelikle oldukça hafif olucak.Üzerine tutmak için kulp yapılacak.İlk bölmede bulunan pvc borunun etrafıda pleksi glass ile kapatıldı.(Resimleri koyacağım ilerde).
9-Arkadaşın dediği gibi durso sistemini yapabilirsiniz. Ama en alt seviyede yapın. 15 cm. yüks. geçmesin. Kulede basınç tehlikesi yoktur. Daha öncede dedim . Kule ağzına kadar su dolarsa yegane amacı ortadan kalkar. Su şelale şeklinde aşağıya inmeli.
Şart olduğunu düşünmüyorum.Kuleyi bioball ile doldurucağım için ses minumum seviyeye inicek.Keza şuan öyle :)
10-Kulede şelalenin bir artısı daha olacak. O da bir fanı kulenin üstüne koyarak tankta soğutma yapabilmenizi sağlayacak. (Koca tankta bir fan yetermi diyenlere cevabım kulede yeter.Göz%20Kirpma)
Bu konuda kısa süre sonra bir paylaşım olacak. Orada ayrıntıları bulabilirsiniz.
Odada klima mevcut :) Ama güzel fikir.
11-Işıklandırmayı 4 adet 115 cm 28 watlık t5 ile yapın benden söylemesi. 2 tane çiftli elektronik balast yeter. Kapağınız da epey hafifler.
3 Adet T8 150 lik düşünüyorum. 2 tane elektronik balast olucak. 1 tanesi 2 lambayı dıgerı bır lambayı yonetıcek.Kapaga monte 2 dijital timer ve fanlar yerlestirilicek.
çiftli balastta grolüx+daylight
teklide CoralStar ( akrilik mavi) olucak.Sebebine gelince,
tüm ışıklandırmayı kapamadan son 1 saat sadece akrilik açık kalıp gün batımı havasını taklit edicek.(Hali hazırdaki tropheus tankımda kullanmaktayım).Tavsiye ederim.
12- Profilde kaç mm et kalınlığı var bilmiyorum. Ama umarım 2 mm ve üstüdür.Himmm
4 e 6 :) Profil oldukça sağlam:)
13-Aslında keşke mdf giydirmeli profil yaptırsaydınız. İnanın öyle çok daha kullanımı kolay,Şık ve rahat olurdu. Ben sizinki gibi profilimi bedava verip yenisini yaptırmak zorunda kaldım.
Profile giydirme şimdi olucak.Öncesinden malesef olamadı.Aksilikler yaşadık.Özel preslenmiş ve kaplanmış mobiya giydirmesi yapılacak.Kapak Su Kontrplak olucak.
14-Mobilya giydirmeye gelince bir kaç püf noktası söyliyim de başınız ağrımasın.
-Zeminden akvaryuma profil umarım 80 cm geçmiyordur. En ideali çünkü.
65cm dıye hatırlıyorum.
-Yan taraflara da kapak açtırın. Kapaklar ön ve yan tek basma ile çıkarılabilenlerden olsun.
Aynen yan tarafa kapak yaptıracağım ama sizin dediğiniz direk sökülebilen nasıl?
-İç tarafı mutlaka yat verniği ile kaplatın.
Preslenmiş ve kaplanmış olarak gelicek tüm mobilya.Bunu tekrar teyit edeceğim fabrika ile.
-Mobilyanın arka tarafını uzunlamasına 15 cm genişliğinde kestirin. Rutubeti önler. Havalandırmayı sağlar. Hortum vs. şeylerin geçişini kolaylaştırır.
Yapılacak.
-Sumpun altını iyice staforla kapatın. Boşkluk kalmasın. İllaki su değişimi yaparken bazen unutkanlık yapacaksınız su straforun üstünden kayıp gitsin.Utangaç
Sump altına strafor koyamadık.Çünkü sump'un ilk bölmesine el girmesi zorlaşıyor.Altına havlu gibi birşeyler koymak zorunda kaldık.Fazla yükseltmemesi için.
-Mobilyayı yere sıfır yaptırmayın. 5-6 cm boşluk olsun. Su taşmasında başınız ağrımasın sonra.Göz%20Kirpma
Bunu konuşacağım mobilyacımla. teşekkürler.
-Profilde anti pas boya kullandınız mı diye sormuyorum.Göz%20Kirpma
:)) tabiki
Bu arada kaç mm cam kullanıldı belirtmemişsiniz sanırım 12 mm kullandınız.
15 mm kullanıldı.

Aklıma gelen tesbitler bunlar. Mobilyalı halini merakla bekliyor olacağım
Çok teşekkürler,
elinize dilinize sağlık.Keşke herkes bu şekilde eleştirse çok şey öğrenmiş olacağız.
[/QUOTE]

Merhaba Hocam,
Resimleme malesef yapamadım.Çünkü full time bende yardımcı oldum tank yapıştırılırken.Çekme fırsatım olmadı malesef.
Sump bende yeni öğreniyorum hocam.Sizin tavsiyeniz ile Murat abinin çok katkısı oldu bana.
İyi dilekleriniz için çok teşekkürler,
umarım en kısa zamanda yavru alırızda aramızda değiş tokuş yapar iki farklı türe sahip oluruz :)
[QUOTE=Erdal Hoca]BUğra merhabalar,
 
Mükemmel hacimli bir tank olmuş. Tebrik ederim.Tebessüm Mesajlar,  sump sistemi üzerinde yoğunlaşmış. O konuda hiçbir bilgiye sahip olmadığım için bir şey söylemem de mümkün değil.Big%20smile Ancak sağlıklı balıklar ve bol bol yavru almanı diliyorum.
 
Bir de herkes gibi  ben de kurulumun tüm aşamalarını bol bol fotoğrafla paylaşmanı bekliyorum.
 
Saygılar,
[/QUOTE][/QUOTE]

Son mesaja cevap vermeyi unuttum. Fikir alışverişinde bulunduğumuz bazı maddelerin üzerinden tekrar geçelim.

4- Dalga motorunu 1 tane alıp deneyebilirsiniz. Sonra diğerini de alırsınız. Hala 1 tane almanızın yeterli olacağını düşünüyorum.Göz%20Kirpma
Evet bende Koralia 3 alayım ilk planda bir deniyeyim dedim:)
5- Eheim kaliteli substratları zaten alıyorsunuz. 5. bölmenin eksiğini bence hissetmeyeceksiniz. Dış filtreye gerek yok. Gerçi bir süre kullanıp daha sonra gerek yok deyip çıkartabilirsiniz tabiki. Ama 6'lı priz yetmeyecek göze batan bir kalabalıkla da karşılaşm anız olası. Ne kadar temiz ve fgerah bir mobilya bölmesi o kadar huzur demek bana göre.Utangaç
Özel yapım priz yaptırdım.Akım korumalı 15 metre kablo uzunlugu ve 10 lu :)
6-Bence ilk bölmeye tüm malzemeleri konumlandırabilirsiniz. Diğer bölmeleri balık ve yavru koymak için düşünün. Ayrıca midyeye çok dikkat etmenizi tavsiye ediyorum. Nehirden çıkan midyeler bakteri ve mikrop yuvası. Eğer alacaksanız bir süre akvaryumda durmuş midye alın. Elma salyangızu ve cüce vatoz da alın ki ölen midyeleri anında temizlesinler. Bambuyu da luky bambu almayın sakın. Düz bambu alın. Ayrıca sağlam ışıklandırma yaparsanız Pistiayı da mutlaka öneririm. Bambulardan 4 kat daha etkili.
Bambu,midye vs konusunda sizinle tekrar görüşmek isterim.Henüz erken gibi geldi bana.Hali hazırda eksiklerimiz mevcut.Bir tamamlansın tekrar tecrübelerinize ihtiyaç duyacağım Güven Abi :)
7-Yağmurlama bölmesini benim tankımı incelediyseniz mutlaka görmüşsünüzdür. Şöyle bir şey
Tankımın ilk kurulum günü çektiğim resim. Tabi bioballer yetmemişti.
Aynısını hali hazırdaki tankıma uygulayabilirim :) Güzel görünüyo.Ancak benim kule içerisindeki bioball larda aynı işleve sahip.Bu arada kule 20cm genişliğinde.Çok rahat elim,kolum giriyor.Rahat çalışabiliyorum. ( tek sıkıntım tankın yukseklıgı ) heheh :)) Boyum 1.83 ama yetişemiyorum çok rahat

8-Sürmeli bir buğu camı yada pleksi kullanımı çok daha pratik olurdu. Uygulandığında göreceksiniz.Göz%20Kirpma
Suyun ilk boşaldığı bölmenin en üstüne PVC yi üstten saracak şekilde üzerinden kulplu pleksiglass ile kapadım.Tek parça daha kestiricem ve direk sump'un diğer kısmına onuda yerleştiricem.
9-Bence de şart değil. Keza benimki de öyle değil. Ama kuleyi bioballer ile doldurma düşüncenizi tekrar gözden geçirin bence ileride çıkarmak sizi yoracak. Ki artık çok geçTebessüm
Valla tekrardan müadhale etmem çok zor, tangitle yapıştırdık tüm pvcleri.
11- OOo siz ışıklandırma olayını aşmışsınız. Ayrıca düşünce güzel aklıma yattı. Ben de yapabilirim.
Tavsiye ederim.
12-Hımm sump ile mobilya arasındaki boşluk çok dar. Bu yüzden strafor koymamışsınız. Umarım ileride başınızı ağrıtmaz. Benim mobilya içi boşluğumda istediğimden 8 cm fazla oldu ama sonra iyiki de olmuş dedim. Devamlı içine giriyorum çünküDil%20Çikarma
Benim Sump tankının ilk bölmesi 55cm yükseklikte.15cm boşluk kalıyor mobilya ile arasında.Ama çalışabiliyorum.Diğer kısmı ferah zaten.40cm yüksekliğinde sump'un diğer kısmı.Arada 30cm kalıyor çalışma alanı olarak.


[QUOTE=bugrakorkmaz]Mobilya siparişi verildi.Kapak için SuKontrplak malzemesi kullanılacak.Tank içerisine 100KG AquaDeco Mercan kırığı alınacak,
Filtre seti olarak Eheim 2080 Mediya Set alınacak.
Koralia Sirkülasyon motoru eklenicek.
Kapak aydınlatması yapılacak.
Özellikle Kapak Dizaynı konusunda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Kapak içerisinde 400Newtonluk Amortisör yerleştirilicek(gazlı).Kapak tek parça olucak.
Aydınlatmayı nasıl yapıcağıma henüz karar vermedim ama büyük ihtimalle;
120cm Slyviana Grolüx
120cm Daylight
120cm CoralStar düşünüyorum.Tropheuslar aşırı ışığı sevmiyolar pek.
[/QUOTE]

Eheim uzun vadede güzel bir seçim.
Almanyadan aldım.3-5güne elimde
Sirkülasyon motoru markası de güzel.
Onu önerdiler :)
Kapağınız hakkında söyleyebileceğim tek şey hafil olması için elinizden geleni yapmanız. O kapağı bir daha kaldırmak istemeyeceksiniz. O yüzden akvaryuma kaya eklerken ve düzenleme yaparken çalışabilmeniz için geniş açılı yaptırın.
Ağır olacak malesef, sukontrplağı ağır bi malzeme(18mm lik).Ama dediğim gibi amortisör ayaklar olucak beni yormucak düşüncesindeyiz mobilyacı arkadaşımla birlikte.
 Arka taraf ta ayrıca açılabilir olsun.
Gerekçesi nedir?Fikir verirmisiniz?Zaten kapağı komple kaldırdığımda ışıklara müdahele edebileceğim.
 Kapak çok yüksek olmasın. Florasanları t5 tavsiye etmemin bir nedeni de buydu. Ne kadar alçak o kadar hafif ve müdaleye müsait.Göz%20Kirpma
Müdahele sıkıntı olmayacak gibi düşünüyorum ama görücez hepberaber.T5 ler derinlere çok daha etkili ışık sprektrumuna sahip.Oyüzden T8 almak istedim.Troplar aşırı ışı sevmiyolar.
Aydınlatma tercihiniz mükemmel.
(Teşekkürler, sizede öneririm gün batımı olayını).Ayrıca coral star yeşil yosun oluşturuyor.Kahverengi değil.)
[/QUOTE]

Tüm görüşleriniz için teşekkürler Güven abi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2010 12:11
Merhaba Güven Abi,
Akvaryumun mobilyasının siparişini verdim:) Kafama takılan bir kaç soru olucaktı.
Gerçi guzel yorumlarını paylasmıs oldugun ıcın tekrardan tesekkur ederım.
Sump'un ilk bölmesini köpükle kapamanın nedenı bakteri olumlerımı?Ona gore bende aynısını yapmak ıstıyorum.
Ote yandan, Bambular ve dıger bıtkıler ıcın 100wat ampul taktırmıssın.Bu ısık kuvvetlı degılmı?Sureklı acıkmı kalıyor?Bakterılere bı zararı yokmu?
Bılgı verırsen sevınırım.
Gorusmek uzere,
Bugra.

Konunun devamı için mesajını buraya kopyaladım Buğra,
Cevaplar.
Dış filtre mantığı sump için de geçerli buğra, bakteriler en azından büyük bir kısmı karanlık istiyor,ışığı görünce biyolojik döngü çökmeye başlıyor. O yüzden eğer sumpta ışık kullanılmayacaksa sorun değil ama aydınlatma kullanılacaksa mutlaka substrat malzemelerinin bulunduğu yeri karanlık odaya çevirmek gerekiyor.
Bitkilere gelince ben 160 wat 3 tane tasarufflu ampül kullanıyorum. Toplamında 30-40 watt ham elektriğe denk geliyor. Pistialar gerçekten fazla ışık istiyor. Ama aslında 2700 kelvin aralığında tek bir ampül hepsinin toplamından fazla etkiye sahip. Ben yapmış bulundum.
Kısaca watt gücünden ziyade bitkiler için uygun aralığa sahip kelvin ve lümen değerleri çok daha önemli.
 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BugraKorkmazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1038
BugraKorkmazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2010 12:50
[QUOTE=GÜVEN]Merhaba Güven Abi,
Akvaryumun mobilyasının siparişini verdim:) Kafama takılan bir kaç soru olucaktı.
Gerçi guzel yorumlarını paylasmıs oldugun ıcın tekrardan tesekkur ederım.
Sump'un ilk bölmesini köpükle kapamanın nedenı bakteri olumlerımı?Ona gore bende aynısını yapmak ıstıyorum.
Ote yandan, Bambular ve dıger bıtkıler ıcın 100wat ampul taktırmıssın.Bu ısık kuvvetlı degılmı?Sureklı acıkmı kalıyor?Bakterılere bı zararı yokmu?
Bılgı verırsen sevınırım.
Gorusmek uzere,
Bugra.

Konunun devamı için mesajını buraya kopyaladım Buğra,
Cevaplar.
Dış filtre mantığı sump için de geçerli buğra, bakteriler en azından büyük bir kısmı karanlık istiyor,ışığı görünce biyolojik döngü çökmeye başlıyor. O yüzden eğer sumpta ışık kullanılmayacaksa sorun değil ama aydınlatma kullanılacaksa mutlaka substrat malzemelerinin bulunduğu yeri karanlık odaya çevirmek gerekiyor.
Bitkilere gelince ben 160 wat 3 tane tasarufflu ampül kullanıyorum. Toplamında 30-40 watt ham elektriğe denk geliyor. Pistialar gerçekten fazla ışık istiyor. Ama aslında 2700 kelvin aralığında tek bir ampül hepsinin toplamından fazla etkiye sahip. Ben yapmış bulundum.
Kısaca watt gücünden ziyade bitkiler için uygun aralığa sahip kelvin ve lümen değerleri çok daha önemli.
 

[/QUOTE]

Anladım teşekkürler Güven abi.Peki Sump üzerinde ışık açık iken, Sumptaki ilk bölmenin sadece 3 yüzünü karanlık tutuyorsun.Ön,SağYan ve Arka.(Sol Yan) tarafından ışık almıyormu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2010 13:32
[QUOTE=bugrakorkmaz] [QUOTE=GÜVEN]Merhaba Güven Abi,
Akvaryumun mobilyasının siparişini verdim:) Kafama takılan bir kaç soru olucaktı.
Gerçi guzel yorumlarını paylasmıs oldugun ıcın tekrardan tesekkur ederım.
Sump'un ilk bölmesini köpükle kapamanın nedenı bakteri olumlerımı?Ona gore bende aynısını yapmak ıstıyorum.
Ote yandan, Bambular ve dıger bıtkıler ıcın 100wat ampul taktırmıssın.Bu ısık kuvvetlı degılmı?Sureklı acıkmı kalıyor?Bakterılere bı zararı yokmu?
Bılgı verırsen sevınırım.
Gorusmek uzere,
Bugra.

Konunun devamı için mesajını buraya kopyaladım Buğra,
Cevaplar.
Dış filtre mantığı sump için de geçerli buğra, bakteriler en azından büyük bir kısmı karanlık istiyor,ışığı görünce biyolojik döngü çökmeye başlıyor. O yüzden eğer sumpta ışık kullanılmayacaksa sorun değil ama aydınlatma kullanılacaksa mutlaka substrat malzemelerinin bulunduğu yeri karanlık odaya çevirmek gerekiyor.
Bitkilere gelince ben 160 wat 3 tane tasarufflu ampül kullanıyorum. Toplamında 30-40 watt ham elektriğe denk geliyor. Pistialar gerçekten fazla ışık istiyor. Ama aslında 2700 kelvin aralığında tek bir ampül hepsinin toplamından fazla etkiye sahip. Ben yapmış bulundum.
Kısaca watt gücünden ziyade bitkiler için uygun aralığa sahip kelvin ve lümen değerleri çok daha önemli.
 

[/QUOTE]

Anladım teşekkürler Güven abi.Peki Sump üzerinde ışık açık iken, Sumptaki ilk bölmenin sadece 3 yüzünü karanlık tutuyorsun.Ön,SağYan ve Arka.(Sol Yan) tarafından ışık almıyormu?
[/QUOTE]

Hayır iç yüzeyini de süngerle kapladım. İçlerine de badeDil%20Çikarma (substrat) koydum. Bu arada dış kaplaması da strafor ama sadece ön değil arka ve yanıda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PEKTASMURATÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 971
PEKTASMURATÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 11:07
Buğra;
 
Tebrikler ve hayırlı olsun kardeşim. Herşey çok iyi duruyor, bu güzelliğin balıklarını ayrıca merakla bekliyorum tabi ;)
 
Güven kardeşim'in söylediği sump'ın bazı bölümlerinin karanlık olması fikrine ben katılmıyorum. Elbette çıkış noktası kabul edilebilir, yapılabilir de. Ancak bunun çok da gerekli, olmadığını düşünüyorum. Bugüne kadar gördüğüm birçok sump sisteminde (deniz sistemleri dahil) karartmaya gerek duyulmayan, harika işleyen, su kalitesinin üst düzeyde olduğu bir çok tank gördüm. Bunlardan birisi de benim tankım. Sump bölmesinde ayrıca bir aydınlatmam yok, ancak kapaklarım tam açıldığından, ikisini de açtığımda bölme açık hale geliyor ve aydınlık oluyor. Çoğu zaman da buharlaşma ve ısı için açık kalıyor. Bu konuyla ilgili Güven kardeşimin fikrine saygı duyuyorum ancak sadece katılmadığımı ifade etmek istiyorum. Senin bu tankı ne denli özenle yaptığını ve titizliğini de bildiğim için kafanı karıştırmanı istemem.
 
Mobilya konusuna gelince, tankının sağ taraf yanından da bir kapak yaptır, bu işe yarayacaktır. Bazen elini kolunu sokamadığın zamanlarda yan kapaklardan faydalabilirsin.
 
Herşey gönlümce olsun, sağlıklı balıklar dilerim.
(Bu arada mesajımı bu kadar geç yazdığım için kusuruma bakma lütfen, malum izin dönemi, sen bilmezsin tabi bizim deniz/kum özlemimizi ;) )
 
Sevgiyle kal.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 22:11
[QUOTE=PEKTASMURAT]Buğra;
 
Tebrikler ve hayırlı olsun kardeşim. Herşey çok iyi duruyor, bu güzelliğin balıklarını ayrıca merakla bekliyorum tabi ;)
 
Güven kardeşim'in söylediği sump'ın bazı bölümlerinin karanlık olması fikrine ben katılmıyorum. Elbette çıkış noktası kabul edilebilir, yapılabilir de. Ancak bunun çok da gerekli, olmadığını düşünüyorum. Bugüne kadar gördüğüm birçok sump sisteminde (deniz sistemleri dahil) karartmaya gerek duyulmayan, harika işleyen, su kalitesinin üst düzeyde olduğu bir çok tank gördüm. Bunlardan birisi de benim tankım. Sump bölmesinde ayrıca bir aydınlatmam yok, ancak kapaklarım tam açıldığından, ikisini de açtığımda bölme açık hale geliyor ve aydınlık oluyor. Çoğu zaman da buharlaşma ve ısı için açık kalıyor. Bu konuyla ilgili Güven kardeşimin fikrine saygı duyuyorum ancak sadece katılmadığımı ifade etmek istiyorum. Senin bu tankı ne denli özenle yaptığını ve titizliğini de bildiğim için kafanı karıştırmanı istemem.
 
Mobilya konusuna gelince, tankının sağ taraf yanından da bir kapak yaptır, bu işe yarayacaktır. Bazen elini kolunu sokamadığın zamanlarda yan kapaklardan faydalabilirsin.
 
Herşey gönlümce olsun, sağlıklı balıklar dilerim.
(Bu arada mesajımı bu kadar geç yazdığım için kusuruma bakma lütfen, malum izin dönemi, sen bilmezsin tabi bizim deniz/kum özlemimizi ;) )
 
Sevgiyle kal.
[/QUOTE]

Umarım tatilin güzel geçmiştir Murat ben bu sene çıkamadım.  Deniz/kum özlemimizi başka bahara sakladık.Aglama
Senin sistemin de benim en beğendiğim sistemlerin başında geliyor biliyorsun. Tamburu hiç denemediğim halde çok başarılı bir sump bileşeni olduğunu biliyorum. Bu konuda sevgili Refet Ali Yalçın Tamburun en başarılı biyolojik döngü sistemi olduğunu söylemişti.

Ama ben normal sump ta kullandım. Tek bölmesi karanlık odaya dönüştürülmüş sumpta her iki sistemi de kullanmayan aradaki farkı anlayamaz. Senin dediğin gibi pek çok aydınlık ferah güzel işleyen sump var ve hala kullanılmakta. Sana kendi sistemim hakkında şu kadarını söyliyim aşırı canlı yüküne rağmen, (150 adetin üstünde canlı ki 15 cm den büyük vatozlar var) Nitratım her geçen gün düşüyor, evet gerçekten düşüyor. Şu anda 20 ppm de. Suyum inanılmaz berrak kum kelebeklerim yumurta alıp duruyor. Bu canlı yükünü normal sump düzeninde tankım kaldıramazdı. Su kalitesi de keza,
Kısaca denemek gerek, tecrübe etmek gerek, yenilik gerek, ki ancak bu şekilde daha iyiye gidebiliriz.
Ben de yakın zamanda tamburu denemek istiyorum. Bu sayede sistemler arasındaki farkları daha net görebileceğimi düşünüyorum.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BugraKorkmazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1038
BugraKorkmazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2010 00:23
Valla tankımın kurulumunda incelediğim iki tank sahibi değerli abilermin tanklarını inceleyerek bu aşamaya geldim.
Her ikinizinde karışımı bir tank yapayım ben.Buna ilk bölmeyi karanlık tutarak ve son bölmeye tamburu ekleyerek devam edeceğim:)
Bugun Aqua Deco 80 KG Kumum geldi.Nasıl yıkayacağım diye düşünüp duruyorum.
Murat abi, özlettin kendini.Birçok kez aradım ulaşamadım.
Deniz kum bilirim tabi ama, izin alamıyorum:))
Güzel yorumlarınız için tekrardan teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zıpkıncı07Çevrim Dışı

Kayıt: 10/06/2009
İl: Antalya
Mesaj: 872
zıpkıncı07Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2010 08:48

Buğra izin almana gerek yok 80 kg kumla kendine bir plaj yapabilirsin :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BugraKorkmazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1038
BugraKorkmazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2010 09:40
[QUOTE=umut07]

Buğra izin almana gerek yok 80 kg kumla kendine bir plaj yapabilirsin :)

[/QUOTE]
heheh :))
tankın içine rahatlıkla girebiliyorum.
Boy 1.83 kilo 107 :)) Düşün artık abi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emceziÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/07/2010
İl: Izmir
Mesaj: 514
emceziÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2010 09:53
Allah nazarlardan korusun . Sağlıklı balıklar dilerim 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.canbazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 484
serkan.canbazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2010 11:19
[QUOTE=serkan.canbaz][QUOTE=GÜVEN]Tebrikler Buğra bey, güzel hacimli bir tank yaptırmışsınız. Konuyu daha önce gördüm ama yazılacak epey şey olduğu8 için müsait bir zamana bırakmıştım. Tebessüm
Şimdi tesbitlerime geçiyorum.

......................
10-Kulede şelalenin bir artısı daha olacak. O da bir fanı kulenin üstüne koyarak tankta soğutma yapabilmenizi sağlayacak. (Koca tankta bir fan yetermi diyenlere cevabım kulede yeter.Göz%20Kirpma
...................... 

Aklıma gelen tesbitler bunlar. Mobilyalı halini merakla bekliyor olacağım
[/QUOTE]
 
Hocam bir de benim akvaryuma baksanız hatamız var ise düzeltelim... Bravo... 10.madde çok işime yarayacak. Ben 2 fanla ortadan havalandırma yapıyordum. Kule üzerinden tek fanla deneyeceğim. Ses ve elektrik tasarrufu sağlar söylediğinize göre...
[/QUOTE]
 
Güven Bey yukarıda beni aydınlattığınız üzere; akvaryumumda kapağın, kulenin üstüne gelen kısmına bir adet 50mm. fan koymayı düşünüyorum. Isı kontrol cihazım da var. Sorum şu ki, ısı kontrol cihazının probunu kulenin içine mi koymalıyım yoksa akvaryumun herhangi bir yerinde olur mu? Yada deneyip göreyim mi? Yada fark etmez mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2010 11:50
[QUOTE=serkan.canbaz][QUOTE=serkan.canbaz][QUOTE=GÜVEN]Tebrikler Buğra bey, güzel hacimli bir tank yaptırmışsınız. Konuyu daha önce gördüm ama yazılacak epey şey olduğu8 için müsait bir zamana bırakmıştım. Tebessüm
Şimdi tesbitlerime geçiyorum.

......................
10-Kulede şelalenin bir artısı daha olacak. O da bir fanı kulenin üstüne koyarak tankta soğutma yapabilmenizi sağlayacak. (Koca tankta bir fan yetermi diyenlere cevabım kulede yeter.Göz%20Kirpma
...................... 

Aklıma gelen tesbitler bunlar. Mobilyalı halini merakla bekliyor olacağım
[/QUOTE]
 
Hocam bir de benim akvaryuma baksanız hatamız var ise düzeltelim... Bravo... 10.madde çok işime yarayacak. Ben 2 fanla ortadan havalandırma yapıyordum. Kule üzerinden tek fanla deneyeceğim. Ses ve elektrik tasarrufu sağlar söylediğinize göre...
[/QUOTE]
 
Güven Bey yukarıda beni aydınlattığınız üzere; akvaryumumda kapağın, kulenin üstüne gelen kısmına bir adet 50mm. fan koymayı düşünüyorum. Isı kontrol cihazım da var. Sorum şu ki, ısı kontrol cihazının probunu kulenin içine mi koymalıyım yoksa akvaryumun herhangi bir yerinde olur mu? Yada deneyip göreyim mi? Yada fark etmez mi?
[/QUOTE]

İşlemci fanı tavsiye ederim. Hem çok sessiz hem çok verimli. Probu sumpa koyabilirsiniz hem görünmemiş olur hemde daha sağlıklı olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir