160 Litre Bitkili Akvaryum - Düşük Destekli


yeniçeri 34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 408
yeniçeri 34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2010 00:17
Öncelikle test sonuçlarını yazalım:
Azoo bitkili akvaryum test kiti kullanıyorum. Aldık zamanında bir kere :)
pH:   7.0
KH:   4
Fe:    0,2mg/l
NO3: 0mg/l
NH3: 0,005mg/l den az
NO2: 0mg/l
Küçük sorunumuzun kaynağı gün gibi ortada. Fe (demir) fazlalığı var. Mikro element gübresini bir süredir askıya almıştık. Doğru bir karar vermişiz. S.Florish Excel in muhteviyatında Fe+2 şelatı var. Sanırım günlük kullanımı konusunu gözden geçirmek gerekecek. Fakat ürünün etkisi konusunda ikna olmayada başlamıştım :) Çok gerekli olmasada faydalı olduğu ortada. Bu konuyu Ertuğrul(sayer) abiye havale ediyorum. Ürünü uzun zamandır kullanıyor ve etkisini benden daha iyi gözlemlediğide kesin...
_________________________________________________________________________________________________________________________________
[QUOTE=mantra26]Aydın güzel olmuş.... su testleri ne oldu..? [/QUOTE]
Gökhancığım teşekkür ederim. Evet, testleri yapmış olduk böylelikle. İyide sen lisede kimyadan kalmamışmıydın arkadaş Kafasi%20Karismis :) Yoksa hıfzısıhha enstitüsünde memuriyete mi başladın Kahkaha Ben suyuma iskiden daha çok güveniyorum kanka kesinlikle bir dahaki misafirliğe gelişinde çayı akvaryumdan alacağım suyla demliyeceğim :)

[QUOTE=hedayse]Aydın abi, yosun için bence su değişimini uzun tut. Bende co2'yi kesip gübrelemeyi azalttığımda yani düşük destekliye geçiş yaptığımda tankta bolca yosun vardı. İlk başta %50 su değişimi yaptıktan sonra Seachem mikroelementi yaklaşık 160lt. net olan tankıma haftada 0,5ml hatta unutup 10 günü bulduğu oldu, potasyumu da 15 ppm seviyelerinde tutarak yendim. Işıklandırmam zaten 60w. idi. Arkadaşıma sattığım eski tankım 100x35x40y. yani senin tankına yakın abi, 1 grolüks ve 1 gün ışığı yakıyor 4-3-4 usulü 8 saat. Benim gibi gübrelem yapıyor ve maşallah onda da yosun sorunu yok, mikroelementi ise Tunç Beyin m.e. gübresi. Abi bence 60w. ile 4-3-4 yapıp uzun su değişimini uzatıp, biraz zamana bırakırsan emin ol sabun gibi eriyip gidiyorlar.
 Saygılar..
[/QUOTE]
Hakan tam düşük destekli tankların mantığına uygun bir uygulama yapmışsın ve başarılıda olmuşsun. Ben daha öncede söylediğim gibi alternenthera için biraz microyu fazla kaçırdım. Bitkilerde hafif yosunlu gelince... Ama neyseki yavaş yavaş oturacak. Sorunun kaynağıda düşündüğümüz gibi ortada. Bitki yoğunluğu arttıkça; aynen dediğin gibi sabun gibi eriyip bitecektir :)


[QUOTE=Torik] Aydın Bey,
Okurken ben yoruldum. Bu ne uğraştırıcı bir biyotop olmuş böyle. Gerçekten profesyonel bir setup olmuş. Bu flora hakikaten yüksek ilgi bekliyor, Maşallah koyduğunuz tek görselle bile imrendim resmen tankınıza.
Elma salyangozu ekleme konusuna net davranmamışsınız. Bence eklemelisiniz, çürüyen onca bitkiyi temizlemekle uğraşmazsınız saç yosunlarına filan da bayılıyorlar ki kiraz karidesler de bu siyah kum üzerinde çok güzel görünecekleri bir gerçek.
Zor ve zahmetli iştir bitkili tank Sürekli su değerlerini kontrol et, sıvı gübresi, potasyumu, fosforu, demiri, yosunu ama sistemi çözdükten sonra bir o kadar da keyifli su içinde yeşilin tonlarını görmek...
Bu arada bir uygulamanız aklıma takıldı. Bitkili bir sistem kurmuş olmanıza  rağmen hava takviyesi verdiğinizi gördüm. Bu floraya sahip tankta bitkilerin sağlamış olduğu eriyik oksijen fazlasıyla yeterli olacak gibi duruyor akvaryumunuzda. Her ihtimale karşı önlem olarak mı eklediniz yoksa görsel bir tercih mi?
Bir diğer konu ise yine bu kadar yoğun floraya sahip bir tankta yetersiz CO2 nedeniyle düşük fotosentez nedeniyle bitkilerinizin bir kısmında çürümelerle ve daha kötüsü CO2'yi daha hızlı tüketen yosunlar nedeniyle tankta yosun baskınları ile karşılaşabileceğiniz geliyor aklıma.
Çünkü hepsi birden yandığında 90W edecek ve saat 9.00'da aydınlatma devreye girdiğinde bitkiler gece boyu biriktirmiş olduğu inorganik maddelerle yosunlarla hemen hemen aynı hızla fotosenteze başlayacaklardır. İlk 4 saatlik aydınlatma diliminde bitkilerle yosunlar başabaş fotosentez yapacaktır ama ilk aydınlatma peryodunda bile bitkilerin fotosentez hızı yosunların hızının gerisinde kalmaya başlayacaktır.
İlk aydınlatma peryodu ile ikinci aydınlatma periyodu arasında 2 saat var. Bu süreç içerisinde bitkiler yeterli dinlenme süreçi tanınmadığı için 6 saatlik aydınlatma  peryodunun büyük bölümü yosunlara faydalı olacaktır.
Bu noktada avantajın yosunlar tarafına geçmesinin nedeni:
Yosunlar, daha basit canlılar olduğu için dış ortamdan fotosentez için gerekli olan maddeleri daha kolay almaları ve ışık miktarı düşük olsa bile bu ışıktan bitkilerden daha kolay faydalanabilmeleridir.
Diğer bitkilerde bu mineral alışı yosunlara göre daha yavaş olacağından ve yaprakların katmanlı yapısından dolayı ışıktan yosunlar kadar fazla yararlanamayacağından ötürü zaten düşük olan ışık bir dezavantaj oluştururken üzerine bir de düşük CO2 seviyesi ile mücadele etmek zorunda kalacak olan bitkilerinizde gelişim gerilemeleri ve çürümlerle birlikte yukarıda belirttiğim gibi yosun basmaları ile karşılaşabilirsiniz.
Böyle şahane bir setup için ışığı biraz daha artırıp (yoğun flora nedeniyle en az 150 W tavsiye ederim, Litreye 0,8-1 W) (2x30 W Aqueralla olabilir) aydınlatma sürelerini evde olduğunuz ve akvaryumu izleyeceğiniz saatlere denk gelecek şekilde (06.00- 10.00 arası 4 saat açık) (18.00-23.00 arası 5 saat açık) olacak şekilde düzenlediğiniz sabah siz işe giderken balıkları yemleme şansınız olacak ve bitkiler gece 7 saat boyunca biriktirdiği minerali tüketecek. Akşamda siz eve geldiğinizde 8 saat süreyle biriktirdiği minerali tüketerek fotosentez yapacaktır.
Karanlık süreçler biraz daha uzun olduğu için ve yosunlar bitkiler gibi besin maddesini depolayamadığı için bu karanlık uzun süreçte bitkiler yosunlardan öne geçecektir.
Işık mevzusu böyle, işin bir de karbondioksit kısmı var. Bu kadar yüksek floraya CO2 vermemek yine gelişimlerini yavaşlatacaktır diye düşünüyorum. Bitkilerin gelişimleri hoşunuza gitmezse eğer ışık ve CO2'de bu şekilde bir düzenlemeye gidebilirsiniz.
Elma salyangozu ile katil salyangozu bir arada tutmak sakıncalı olabilir. Tırnak kadar bir tane katil salyangozum 3 tane ceviz kadar elma salyangozumu felç etti.
Gelişmeleri merakla takip ediyor olacağım. Tekrar tebrik ederim.
[/QUOTE]
Sinan bey; vaktinizi ayırıp detaylı bir analiz yapmışsınız. Teşekkür ederim. Fakat aldığın parametrelerin tamamı yüksek destekli kurulumlar için. Bu kurulumlar seninde belirtiğin gibi yüksek aydınlatma,co2,ve yoğun gübreleme gerektirir. Sanırım gözünden kaçtı; bu kurulum düşük destekli bir kurulum ve burda sistem daha yavaş.CO2 kullanılmıyor. Buna bağlı olarakda aydınlatma,düşük düzeyde. Hatta 0,5w/l geçmemesi önemli. Bundan dolayı sadece potasyum veriyoruz ve nitrat,fosfat kullanmıyoruz ki tankda oluşan yeterli oluyor. Az miktarda micro element gübresi çok dikkatlice kullanıyoruz;o da iz elementler bakımından. Co2 konusunda tankdaki canlıların verdiğine bağımlıyız. Ek olarak Sachaem Florish Excel in sıvı karbon ürününüde tercihen kullanıyorum. Hakan beyin (hedayse ) tankını incelersen eğer mükemmel bir gelişim için bu düşük değerlerinde yeterli olduğunu görebilirsin. Ama Yüksek destekli kurulumla, düşük destekli kurulum şu masaldaki gibi kaplumbağayla, tavşanın yarışı gibi doğrusu.Ayrıca katil salyangozlarla birlikte gerek elma gerekse nerite salyangozlarını aynı anda tankda bulundurmayı düşünmüyorum. Gerçekten çok zalimce olur :) Siz deneyerek görmüşsünüz sonucu. Ben aklımdan dahi geçirmemeyi tercih ederim doğrusu. Hava taşını 15-20 günde bir yüzeydeki yağlanmadan dolayı 1-2 saat kadar kullanıyorum. Eğer alırsam muhtemelen artemia çıkarma kabına falan bağlarım. Almak yerine ''dıy'' da yapmak mümkün ama estetik durmuyor bence. Sevgiler saygılar kardeşim. Değerli zamanından ayırıp gösterdiğin ilgiye teşekkür ederim. Takip etmenden de ayrıca mutluluk duyarım.
aoktem2010-12-08 03:08:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

H.peksüÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/01/2010
İl: Antalya
Mesaj: 504
H.peksüÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2010 16:10
Aydın bey o kırmızı bitkiler co2 siz ortamda nasıl gelişme gösterecekler doğrusu merak içindeyim,ben co2 kullandığım halde cesaret edemedim kırmızı görünümlü bitkilere,gerçi benim bitkili deneyimim yeni sayılır tabi siz tecrübeli arkadaşlara nazaran, ama yinede kırmızı görünümlü bitkilerin yüksek ışık ve demir içerikli gübre ihtiyaçlarının diğer bitkilerden biraz daha fazla olacağı, bununda co2  siz tankta dengenebilmesinin zor olacağı kanısındayım, lafı uzattımUykuluhadi kolay gelsin,saygılar sağlıklı bitki ve balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yeniçeri 34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 408
yeniçeri 34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2010 01:31
Hüsnü abi, cevap biraz gecikti; özür dileyerek yanıtlıyorum. Kırmızı bitkiler de düşük desteklide olabiliyor fakat gelişim hızı yavaş. Ayrıca biraz microelement katkısının da gelişimlerine katkısı önemli. Karşılaştığım tek sorun kırmızı bitki olacak diye demir seviyesini patlatmak. Sonuç olarak faturada bize saç ve fırça alg olarak yansıdı. Yosunları alternentheralarımdan temizlenmekte oldukça zorlandım. Bende çirkin bir görüntü olmasın diye çıkardım. Adapte olabilirse emers gelişecek. Sonra tekrar akvaryuma alacağım. Eğer olmaz ise; en son olarak tekrardan eklemeyi düşünüyorum. Yani inatla devam :)

Yosun sorunu, bir süredir gerek potasyum haricinde gübrelemeyi kesmemden; gerekse yosunlu bitkilerin budanmasından dolayı şimdilik oldukça makul sınırlarda. Sae henüz bulamadım. Daha doğrusu buldumda teslim almak için zamanım olmadı; bakalım haftaya kısmetse. ''Sae,kiraz karides,zebra ve altın elma salyangozu'' ekleyeceğim. Ayrıca bulabilirsem limon ve tütün bitkileride sipariş etmeyi düşünüyorum. Aydınlatmayı (4+6) 10 saatten, (4+4) 8 saate çektim. 10ml. potasyum ve 0,5ml. microelement gübrelemesine önümüzdeki haftadan itibaren tekrar başlayacağım. Tek düşüncem Sacheam Florish Excell. Zira muhteviyatında Fe+2 var. Günlük kullanımda tavsiye edildiği miktarı; microelementle birlikte demir fazlasına sebep eldu. Çok gerekli olmasada gerek bitkilerin karbon gereksinimi, gerek fotosenteze yardımcı olan içeriği ve de alge karşı muhteviyatındaki kimi ajanlardan dolayı; öneri üzerine ürünü kullanmaya başladık.  Dozaj için bilirkişi olarak Ertuğrul abiden :)  tavsiye bekliyorum.
Bu arada tatsız bir olaydan ötürü fotoğraf makinem zayi olduğundan yeni fotoğraflar ekleyemedim. Arkadaşlardan özür dilerim. Biryerlerden temin edebirsem ekleyeceğim.

Yeni senenin tüm arkadaşlara huzur,sağlık,mutluluk ve başarı dolu nice günler getirmesini dilerim. Saygılar...
aoktem2010-12-30 01:38:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

H.peksüÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/01/2010
İl: Antalya
Mesaj: 504
H.peksüÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2010 18:12
[QUOTE=aoktem] Hüsnü abi, cevap biraz gecikti; özür dileyerek yanıtlıyorum. Kırmızı bitkiler de düşük desteklide olabiliyor fakat gelişim hızı yavaş. Ayrıca biraz microelement katkısının da gelişimlerine katkısı önemli. Karşılaştığım tek sorun kırmızı bitki olacak diye demir seviyesini patlatmak. Sonuç olarak faturada bize saç ve fırça alg olarak yansıdı. Yosunları alternentheralarımdan temizlenmekte oldukça zorlandım. Bende çirkin bir görüntü olmasın diye çıkardım. Adapte olabilirse emers gelişecek. Sonra tekrar akvaryuma alacağım. Eğer olmaz ise; en son olarak tekrardan eklemeyi düşünüyorum. Yani inatla devam :)

Yosun sorunu, bir süredir gerek potasyum haricinde gübrelemeyi kesmemden; gerekse yosunlu bitkilerin budanmasından dolayı şimdilik oldukça makul sınırlarda. Sae henüz bulamadım. Daha doğrusu buldumda teslim almak için zamanım olmadı; bakalım haftaya kısmetse. ''Sae,kiraz karides,zebra ve altın elma salyangozu'' ekleyeceğim. Ayrıca bulabilirsem limon ve tütün bitkileride sipariş etmeyi düşünüyorum. Aydınlatmayı (4+6) 10 saatten, (4+4) 8 saate çektim. 10ml. potasyum ve 0,5ml. microelement gübrelemesine önümüzdeki haftadan itibaren tekrar başlayacağım. Tek düşüncem Sacheam Florish Excell. Zira muhteviyatında Fe+2 var. Günlük kullanımda tavsiye edildiği miktarı; microelementle birlikte demir fazlasına sebep eldu. Çok gerekli olmasada gerek bitkilerin karbon gereksinimi, gerek fotosenteze yardımcı olan içeriği ve de alge karşı muhteviyatındaki kimi ajanlardan dolayı; öneri üzerine ürünü kullanmaya başladık.  Dozaj için bilirkişi olarak Ertuğrul abiden :)  tavsiye bekliyorum.
Bu arada tatsız bir olaydan ötürü fotoğraf makinem zayi olduğundan yeni fotoğraflar ekleyemedim. Arkadaşlardan özür dilerim. Biryerlerden temin edebirsem ekleyeceğim.

Yeni senenin tüm arkadaşlara huzur,sağlık,mutluluk ve başarı dolu nice günler getirmesini dilerim. Saygılar...
[/QUOTE]
Yosun sorunun maalesef bitkili akvaryumların kaderi bir şekilde illa oluyor,olmayan tanklar vardır mutlaka,bir gün o güzel duyguyu inşallah bizde yaşarızKazanannngerçi şu an pekte yosun sorunum kalmadı,seninde bu bilgi ve deneyimlerinle bu işin kısa sürede üstesinden geleceğine inanıyorum,limon ve tütün bitkileride yakışır,gerçi ben limonları yaşatamadım umarım aynı sorunu sen yaşamazsın,fotoğraf makinenin başına gelene üzüldüm, en kısa sürede halletmen dileğiyle,saygılarımla bilmukabele iyi seneler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2010 18:57
[QUOTE=H.peksü]
Yosun sorunun maalesef bitkili akvaryumların kaderi bir şekilde illa oluyor,olmayan tanklar vardır mutlaka,bir gün o güzel duyguyu inşallah bizde yaşarızKazanannn[/QUOTE]
 
Hüsnü abicim eğer camlardaki yeşil noktaları saymazsak, hakem heyeti insiyatifini kullanırsa o kupayı ben alabilirmiyimKazanannn...
Aydın abi düşük destekli tanklarımızda tezcanlı olmamız bizi sıkıntıya sokuyor. Değilse biraz sabır ve biraz da rahat durur isek emin ol sorunumuz kalmayacak. Kendim aman bitkiler iyi büyüsün vs. diye mikro elementi çok kaçırdığımda yosun sorunları yaşamıştım. Oysa 1 ay boyunca toplamda 1ml seachem ve top topu 10ml. bile potasyum eklemeden yani gübrelemeyi iyice kısıp 1 grolüks ile tabi hiç su değiştirmede bu süreçte, yosunlar kendiliğinden kaybolmuştu.
Son tecrübelerimde ise hep dediğim gibi az gübreleme az ışık ve az müdahale ile yine sorun yaşamadığımı görüyorum. Bir gün gelecek sadece yem at seyret pozisyonuna geleceğiz inşallah ama bu bitki yoğunluğu ve farklı türler besleyerek sanırım bu iş zor.
 
Aslında camlardaki yeşil noktalarımın suçlusu yine benim, zorunlu olarak %80 su değişimi yaptım 2.güne camlarda yosunlar belirdi 20 gündür gelişme olmadı ama camlarda bekliyorlar...
 
Saygılarımla.
 
hedayse2010-12-30 18:57:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sayerÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,65899[/C]
Kayıt: 14/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1267
sayerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2010 23:29
 
Aydıncım,biraz geç yazdım kusurabakma sene sonu telaşı,ayrıca yaşadığın sıkıntılı olaydan ötürü geçmiş olsun diyorum.
Excel kulanımına gelince,günlük 3 cc sanırım yeterli olacaktır. Aslında low-tech işte adı üstünde düşük sistem, aydınlatma düşük, gübreleme yok, gelişim hızı yavaş. Yani mümkün olduğu kadar dışarıdan fazla müdahale etmemek lazım diye düşünüyorum. Bir süre sonra taşlar yerli yerine oturuyor zaten.
Sadece haftalık potasyum ilavesi yap. Bir süre, gözlemle bakalım gidişat nasıl olacak. Excel de verme şimdilik Fe oranı düşük ama olsun. Daha sonra duruma göre başlarsın.
Sana ve ailene iyi seneler diliyorum. Görüşmek üzere....
 
Adem TANIŞ2010-12-31 09:35:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yeniçeri 34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 408
yeniçeri 34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2011 21:04
Yılmaz'ın (kartal77) ''Kunduz Dağı'' bir süredir Balta girmemiş ormana (yada daha mütevazi bir söylemle :) makas girmemiş akvaryuma) benzemişti.Bitkiler ön cama kadar tüm akvaryumu kaplamış vaziyetteydi. Her ne kadar Ertuğrul abi (sayer) ve Fatih (vuslat) son durumdan menmun :) olsada bir budama kaçınılmazdı. Ve budanan dallar bu sabah elime geçti. Sağ olsun Yılmaz bana göndermiş. Bu durumda bende Limon ve tütün siparişlerini ''geç kalmalarını'' bahane ederek iptal ettim. Sonrada gelen bitkileri dikmekle geçti bütün günüm. Bu durumda bitki çeşitliliğinide güncellemenin zamanıda gelmiş oldu.

FLORA
:
Gövdeli bitkiler
Hygrophila polysperma ceylon (zeytin)
Ludwiga repens (gül)
Ludwiga arcuata
Bacoba monnieri

Lilaeopsis brasiliensis
Rizomlu Bitkiler
Anubias barteri var. nana
Anubias afzelii
Çiçekli Bitkiler
Echindorus ozelot. red
Echindorus cordifolius (bu isimle satın aldım; fakat elimdeki bitki E.Palaefolius var. latiflius olabilir)
Cryptocoryne vendtii brown


Fotoğrafları bir sonraki güncellemede ekliyeceğim. Arka panel cama paralel olarak; akvaryumun ortasına kadar olan tüm arkaplanı zeytin,gül,arcuata ve bacoba kaplıyor. Hatta bu bitkiler yan panel camlarada taşmış şekilde ortada elips biçimli bir çanak oluşturdu. Bu alanıda kütüklere tutturulmuş anubiaslar, echindoruslar ve cryptocoryne var. Ön cama parelel olarakta lilaeopsisler. Saç yosunu sorunumuz yok; yalnızca bir miktar lilaeopsislerin yaşlı yapraklarında inatlaşan fırça yosunu var.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sayerÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,65899[/C]
Kayıt: 14/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1267
sayerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2011 23:36
 
Aydın,bitki yoğunluğunu arttırman çok iyi olmuş,bu yoğunlukla suda besin fazlası falan söz konusu olmayacaktır diye düşünüyorum.Fotoğrafları merakla bekliyorum...
Görüşmek üzere...
sayer2011-01-11 23:37:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ali ilkerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/04/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 217
ali ilkerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2011 09:35
Aydın Bey, yosun sorunu yaşamak istemiyorsanız, nitrat değerinizi 10-15 ppm'in üzerine çıkarmanızı öneririm. O kadar potasyum ve excel verdiğiniz tankta, o bitki yoğunluğu ile nitrat takfiyesi de gerekebilir diye düşünüyorum. Tabi bunu ölçüm yapmadan bilmek çok zor.
 
Saygılarımla...     

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2011 10:02
[QUOTE=sayer]
 
Aydın,bitki yoğunluğunu arttırman çok iyi olmuş,bu yoğunlukla suda besin fazlası falan söz konusu olmayacaktır diye düşünüyorum.Fotoğrafları merakla bekliyorum...
Görüşmek üzere...
[/QUOTE]
 
Ertuğrul abi, bitki yoğunluğunda besin fazlalığı olmama sözünüze katılıyorum. Son gözlemlerimden kendi tankımdaki bitki yoğunluğumun artmasından sonra eskiden gübre vermeye korkarken şimdilerde 5 - 6 katı daha fazla gübre vermeme rağmen sorun olmuyor. Üstelik eskiden potasyum (15 ppm seviyelerinde) ve seachem flourish (Haftalık 0,5) veriyordum şimdi ise potasyumu 20 ppm seviyelerinde tutuyorum ve seachem den haftalık 3ml + Tunç Sönmezoğlu NPK lı mikro element gübresinden de 15 ml haftalık veriyorum.
 
Aydın abi kuru liste ile olmuyor ama, tankın son halini bende çok merak ediyorum lütfen Fotoğraf istiyoruzIslik
 
İlker abi, çok haklısın bende kendi tankımda dıy olarak 20ppm seviyelerinde nitratı toz ekledim lakin sonrasında fosfat verilmez ise oda alarm verebiliyor.
 
Saygılarımla.
hedayse2011-01-12 10:04:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2011 10:48
Aydın bende Nitrat ve amonyağın suda az olduğu kanaatindeyim.Balık sayısını bir miktar artırmak yada yemlemeyi biraz artırmak yada nitrat takviyesi kontrollü olarak iyi gelecektir.
Ayrıca yeni tasarımda sana vereceğim Echinodorus Uruguayensis için yer ayırmanı tavsiye ederim,zira büyüdüğünde muhteşem bir görüntüsü oluyor.Yeniden 200 lt ve üzeri bir tank kuracak olsam bu bitkiyi odak noktası olarak belirlerim şahsen :) Bende büyümüş halini hatırlarsın 50cm üzerinde 15-16 tane yaprağı ile salon bitkisi gibi duruyordu.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2011 11:31
Yılmaz Bey Echinodorus Uruguayensis diye söylediğiniz bitki benimde tankımda bulundurduğum ama ismini amazon hançeri diye bildiğim bitki midir? Bahsettiğiniz kadar güzel ve cüsseli bir bitki gerçekten. Bende 1,5 yıl sonra sürgünler verdi ve hâlâ sürgün vermeye devam ediyor.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yeniçeri 34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 408
yeniçeri 34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2011 16:34
Ertuğrul abi, bitki yoğunluğunun sudaki fazla besinin tüketilmesi hususunda fazlasıyla haklısın. Kurulum aşamasında az miktarda bitkiyle başlayan arkadaşlar; daha başlangıç aşamasında yosunla haşır neşir oluyorlar. :) Birde benim gibi eli bola alışmış yüksek destekli tanktan düşük destekliye geçenler...

Ali bey, sizinde belirtmiş olduğunuz gibi; son gelen bitkilerle birlikte nitrat ve fosfat gibi besinlerin  gereksinimi aratacaktır. Bu konuda sizinle hemfikirim.

Hakan, fotoğraf ekleyememekten bende fazlasıyla şikayetçiyim. Çünkü fotoğraf makinam tatsız bir olayla zayi oldu. Alana kadar bir yerden ödünç alıp; önümüzdeki haftaya kadar eklemeyi düşünüyorum.

Yılmaz, E.Uruguyansis in boyundan bahsedince; şimdi benim gözümü korkuttu :) Sığarmı benim tankın 40cm. lik mütavazi yüksekliğine :) Bu akvaryumlarada gecekondu gibi ikinci kat çıkılmıyorki bir gecede


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sayerÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,65899[/C]
Kayıt: 14/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1267
sayerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2011 00:34
 
 
Aydın, bizi çok bekletmedinmi artık sevgili kardeşim,sabırlıyız dediysek bu kadar da değil :)
Bari beni örnek al 15 günde bir güncelleme yaptım,forumun gelenekleri böyle :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir