18 Aydan Sonra Yeni Çiftler


Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2006 21:16
[QUOTE=bjkalley]

Bora Bey sizinle bir konu hakkında fikir alış verişi yapmak istiyorum. Pek çok üretici özellikle yavrular hızlı büyüsüler diye yavruları mineralce zengin suya koyuyor. Aksi taktirde çok sayıda iskelet eğikliği görülüyor. Peki bu hayvanlar doğada bu yumuşak sularda nasıl yaşıyorlar. Bence yedikleri kabukluların dış iskeletinden gerekli mineralleri karşılıyorlar. Yemler genelde hayvan ve bitkilerin protein olarak zengin et, yaprak gibi kısımlarından yapılıyor, yemlerin arkasında protein, yağ, vitamini görsem de mineral kısmını göremiyorum. Evet bir karidesin eti oldukça yararlı ancak kabuğunu vermiyorsak bence yemleri bir şekilde kalsiyumla destekleyip, hem suyunu doğal şartlara benzer tutmalı hem de balığı iyi beslemeliyiz. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Saygılar,

[/QUOTE]

 

Refet Bey,

Birçok üretici yavrularını 600 Ms hatta 700 Ms gibi sert sularda yetiştiriyor.Ancak bunu yapmayanlarda var.

Diskus yumuşak ve asidik su balığıdır.Genetik olarak tank üretimi olarak yıllardır değişik tekniklerde ve su değerlerinde üretilselerde bu anlamda genetik bir değişim asırlar alır.

Diskus (ve bütün balıklar) sudaki vitamin, mineral ve diğer elementleri gastema ve deri yolu ile oldukça sınırlı birşekilde alırlar.Asıl vücudun ihtiyacı sindirim sistemi sayesinde alınır.

Bu durumda yumuşak ve asidik su balığı olan diskuslarda su sertleştirilmesi artırılsa da emilim belli bir düzeyde kalmaktadır.

Üretimde bir çok değerde yavruların alındığı bir çok yabancı forum, kitap ve sitelerde rapor edilmekte.

Ancak üretim için genel parametre;

50-180 Ms, 5-6,5 Ph, 1-3 Kh olarak verilebilinir.

Bu değerlerde larvalar alındıktan sonra su değerlerini yavaş yavaş yükseltilmesi gerekli.Ben üretimlerimde bu değeri öncelikle musluk suyum olan 256 Ms,7,7 Ph ve 4-5 Kh a ordan da zamanla 300-350 Ms, 7,8-7,9 Ph ve 6-7 Kh değerlerine çıkartıyorum.Çünkü nekadar olsa da gastema ve cildden emilim olmaktadır.GH terimsel kavramı içindeki Kalsium iskelet gelişimine, Magnezyum ise vücut gelişimine etki eder.

Gördüğünüz gibi çok sert sularda büyütmeyi ben yapmıyorum.

Ama ben artemia ya başlarken mutlaka artemia yı zenginleştiririm.Artemia yapı olarak kültür suyunda ne varsa emme özelliğindedir.Onun için kültür 20. saatte vitamin ve kültür zenginleştiricilerden invenin(selco) veya Larviva'nın Multigain isimli artemia kültürü zenginleştiricilerini kullanıyorum.

Diskus üretiminde larval dönemde mutlaka mineral, esensial yağlar ve ümmin stumilanlar, vitaminler larvaya verilmelidir.İlerki ölümler ki en önemlisi solungaç parazitleridir.İlk 15 gülük dönemde ölümlerin büyük bir oranı bu yüzden yaşanır.Bu yemleme sayesinde ümmin sistemin kuvettli olması ile az kayıp ile veya kayıpsız atlatılabilinir. 

Ayrıca ilerki dönemlerdeki sebebsiz ölmelerin başında larval dönemde larvaların iyi ve dengeli beslenememesinden kaynaklıda olabilir.onun için beslenme önemli.

Ayrıca ev yapımı yemlerimde mutlaka bir spirulina(yüksek protein, gram negatif bakteriyel rahatsızlıkları önlediği için), soya unu (ki kalsiyum oranı çok yüksektir), multivitamin ve amino asitler (örneğin solgarın folic acidi) yemlerimde kullanırım.Benim ev yapımı yemlerimde kırmızı et ya yoktur yada balık+karides oranından azdır.Ayrıca bezelye(karbonhidrat içi), havuç(karoten için), sarımsak(ki çok uzun uzadıya tartıştık), dondurulmuş cyclops(yüksek karoten, buda muhteşem kabuklu bir yemdir) vb. kullanırım.

Gördüğünüz gibi asıl sudan değil varyeteli ve dengeli besleme ile gelişim sağlanmalı.

İnşallah yardımcı olabilmişimdir.

Sağlıklı akvaryumlar dilerim;

Bora Ünver2006-8-28 21:19:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2006 21:22

Bu güzel bilgiler için teşekkürler. Discuslarınızı kıskandım, umarım kendinizi ve sevdiklerinizi de böyle besliyorsunuzdur

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2006 21:25

Kendime inanın bu kadar bakmıyorum.Ancak 7 yaşında bir kızım varki o ve diskuslarım iyi besleniyor.

Kıskanacak birşey yok aslında.Daha iyileri inşallah sizin olur

Bora Ünver2006-8-28 21:25:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

discusmaniaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 620
discusmaniaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2006 22:00
[QUOTE=Bora Ünver]

Kendime inanın bu kadar bakmıyorum.

[/QUOTE]

 Vallahi discuscuların ortak özelliği olsa gerek, hay bin yaşayın Bora bey


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir