250litrelik Tank'ımı Sump Yapsam Mı?


ByWhiteÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2015
İl: Antalya
Mesaj: 64
ByWhiteÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2015 23:48
[QUOTE=Mümtaz Suat]Sampta karar kılan arkadaşlara saygı duyuyorum,belliki bir bildikleri var ben su değerlerinin muhafazası (PH+KH) açısından ayrıca iletkenlik hususlarında başarılı bir filtreleme olduğunu düşünmüyorum.
Tercih ve yönteme saygı duyuyorum ancak evde sump için tekrar tekrar aman diyorum ,o elyaf değişimi bile boşanmaya kadar gider :)
[/QUOTE]

[B]Öyle iddialı birşey söylediniz ki boşanma sebebi olabilecek kadar sorun olan şey nedir doğrusu algılayamadım. Siz nasıl bir sump sisteminden bahsediyorsunuz onu da bilmiyorum ama yaklaşık 20 yıldır akvaryum canlılarıyla uğraşan ve biri olarak, benim yazdığım makalade bahsettiğim, yıllarca kullandığım ve projesini de açıkca çizdiğim sump sistemimde, elyafı değiştirmek küçük bir kova ile birlikte yalnızca 10 dakikamı alıyordu!.. Ve bunu yalnızca ayda 1 kez yapıyordum!.. İletkenlikten kastınızı da algılayamadım; Algım biraz zayıf olsa gerek!.. Sumpın iletkenliğe nasıl bir etkisi olduğunu düşünüyorsunuz?
Su değerlerine gelince;
İyi projelendirilmiş ciddi bir sump sistemi kuruyorsanız buhar kapağı gibi önemli detayları da atlamazsınız sanırım.
Bu arada isterseniz 5 tonluk veya 10 tonluk bir akvaryuma sump sistemi kuralım bir de dış filtre takalım. Hangisi iş görecek hep birlikte görelim!..
Özellikle hobiye yeni başlayanları korkutacak şekilde, aman demek falan çok talihsiz bir kelime olmuş!..
Bildiğiniz teknik detaylar varsa tartışalım ama bu şekilde "o olmaz, bu olmaz, aman diyim" gibi boş laflarla insanları yanıltmayın.[/B][EDIT]ByWhite,2015-09-05 04:01:08[/EDIT]

Beğenenler: [T]27027,maviyeşil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mümtaz SuatÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2014
İl: Bursa
Mesaj: 117
Mümtaz SuatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2015 22:16
Sanırım çok fazla abartılı cümleler kullanmışım ,ÜSTADLAR muhakkak daha iyisini bilir bu sebeple özür dilemeyi bir erdem olarak size iletmeyi borç biliyorum.
Bana da yardımcı olması vesilesiyle ;faydalı bakterilerin kapalı çanaktamı yok sa açık ortamdamı müsbet verim sağlayacağı hususunda bilginize danışmalıyım.
Ve şunuda belirtmeliyimki SUMP aslında benim gibi amatörler için zor belkide .Sizin gibi tecrübe ve profesyonel hobyciler için kolay olabilir,O odalar arasındaki 1 -2 cm farkın dahi kalteli filtrasyon açısından önemli olduğunu okumuştum ...Sizce doğrumudur?
Ortam ısıtması SUMP içinde mi olmalı yoksa tankın içindemi?
Hastalık durumunda ,sump nasıl kullanılmalı? ilaç vs.verildikten sonra periyodik olarak sırayla hangi filtre malzemeleri sırayla değiştirilmeli yada kullanılmamalı?
Sump sisteminin tanka verdiği su aksiyonu PH değerlerini yükseltirmi?
Selamlar ,SAYGILAR


Beğenenler: [T]27027,maviyeşil[/T][T]153313,umitmuslu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2015 22:28
[QUOTE=Mümtaz Suat]Bana da yardımcı olması vesilesiyle ;faydalı bakterilerin kapalı çanaktamı yok sa açık ortamdamı müsbet verim sağlayacağı hususunda bilginize danışmalıyım.[/QUOTE]

Nitrifikasyon bakterileri için en uygun ortam bol oksijenli olan ortamdır. (Sıcaklık, PH gibi etkenleri göz ardı ediyorum) Bu bol oksijenli ortam da kapalı çanaktan ziyade açık ortamda daha yoğun bir şekilde bulunmaktadır. (bkz: en etkili biyolojik filtrelerden biri olan ıslak/kuru tambur.)

[QUOTE=Mümtaz Suat]Ve şunuda belirtmeliyimki SUMP aslında benim gibi amatörler için zor belkide .Sizin gibi tecrübe ve profesyonel hobyciler için kolay olabilir,O odalar arasındaki 1 -2 cm farkın dahi kalteli filtrasyon açısından önemli olduğunu okumuştum ...Sizce doğrumudur? [/QUOTE]

Sump sistemini çok fazla gözde büyütmeye gerek yok aslında. Çalışma prensibi olarak dış filtreye çok benzer. Tanktan su alınır, medyadan geçirilir, tekrar tanka basılır... Odalar arasındaki mesafeler tamemen kullancağınız medyalar ve ekipmanlara bağlıdır. İsteyen dilediği gibi yapabilir. Kurulumu ve kullanımı zor değildir, Ancak bu hususta dış filtre kadar da kolay değildir. (tak - çalıştır)


[QUOTE=Mümtaz Suat]Ortam ısıtması SUMP içinde mi olmalı yoksa tankın içindemi?[/QUOTE]

Görüntü açısından sump içinde olması daha uygun olur, enerji verimliliği açısından her iki durum arasında çok büyük bir fark yoktur.

[QUOTE=Mümtaz Suat]Hastalık durumunda ,sump nasıl kullanılmalı? ilaç vs.verildikten sonra periyodik olarak sırayla hangi filtre malzemeleri sırayla değiştirilmeli yada kullanılmamalı?[/QUOTE]

Hastalık durumunda ne ana tankta ne sump'ta ilaç kullanılmamalıdır.


[QUOTE=Mümtaz Suat]Sump sisteminin tanka verdiği su aksiyonu PH değerlerini yükseltirmi?[/QUOTE]

PH yükselmesi sudaki co2 kaybı ile mümkün olabilir. Ancak bu sürekli olarak PH yükselmesi anlamına gelmez.
[EDIT]maviyeşil,2015-09-14 22:30:37[/EDIT]

Beğenenler: [T]173168,Tunc Berk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir