35 Litre Karides Akvaryumu


ocubabaÇevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2015
İl: Ankara
Mesaj: 221
ocubabaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2016 20:16
Bir ay kadar önce sitedeki bir arkadaştan aldığım 35 litrelik oval bir akvaryum var. İlk başta nano reef yapayım dedim fakat biraz maliyetli olduğu için vazgeçtim öğrenciyiz mağlum. Sonra karides akvaryumu kurmaya karar verdim fakat daha önce hiç karides beslemedim ve nasıl birşey yapmalıyım karar veremedim.biraz araştırdım fakat karidea bealeyen ve tecrübeli kişilerden bilgi almadın daha faydalı olacağını düşündüm. Bakımı kolay bitkiler ve maliyeti düşük ama güzel birşey yapmak istiyorum önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MansLaughterÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 218
MansLaughterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2016 21:49
Merhabalar Eray Bey, esasında bende karides konusunda yeniyim ama biraz araştırma birazda işin ehli kişilerden bilgi topladım. Aşağıdaki link benim yeni açmış olduğum konu isterseniz bir göz atarsınız. Normalde ben canlı doğuran yapıcaktım kurulumda ona göre yaptım ama son anda karar değiştirdim. ilk başta karides için yapsaydım şu şekilde yapardım.

1) Ayırdığınız bütçenin büyük kısmını karidesler için özel üretilmiş aktif kumlardan yana kullanın. Sürekli olarak besin döngüsü içerisinde ve suyu karidesler için optimum kaliteye getiriyor.Emin olun karşılığını alırsınız.

2) Benim linki incelediğinizde görüceksiniz bitkiyi çok yoğum yaptım bu yüzdende karidesleri izleme şansım çok olmuyor.Ön planda yüzdüklerinde anca. Yani size tavsiyem farklı java çeşitlerinden kumun belli kısımlarına öbekler oluşturun kimisini köklere bağlayın, kimisini bambulara sarabilirsiniz. Mesela java dışında direk kendim gözlemlediğim gül bitkisinin yaprakları üstünde zaman geçirmeyi çok seviyorlar. Bakım ve ihtiyaçlarınıda göz önünde bulundurduğumuzda kolay yetişiyor. Fiyatı ve bulunabilirliğinde cabası.
Yani taban ağırlıklı sade bir dizayn oluşturun. Karidesleri her açıdan izleyebilmenizi sağlasın.

3) Karides dışında başka canlı olmayacağını varsayarak söylüyorum mekanik kirlilik yükünüz hafif olacağından o hacimde süngeri geniş pipo filtre iyi iş görür. Düzenli su değişimi yaparsınız. Yada akıntı yapmayacak,karidesleri yormayacak mini bir iç filtrede olabilir. Dikkat edilmesi gereken husus sünger kısmında boşluk olmasın karidesleri çekmesin içine. Süngerde biriken tortularında üstene gidip didikliyorlar videoları var youtube da araştırsınız boş zamanlarınızda.

4)Uygun fiyatta ve watt değerlerinde bir ısıtıcı edinin.

5) Aydınlatma için ben tekzenden aldığım masa lambasını kulanıyorum. İçinede bildiğimiz tasarruflu ampullerden taktım.

Tavsiye olarakta, sistemi kurun akvaryum 3 hafta sürekli çalışsın içerde ortam oluşsun sonra karidesleri ekleyin. (Bana söylenen 3 haftaydı ama dayanamadım 2.hafta dolduğunda ekledim : ) Su değişimlerinde çeşme suyunu 3 gün bekletin iyice dinlensin su öyle koyun. Ben kiraz karidesle başladım. Hem fiyatı uygun. Hemde farklı su parametrelerine karşı diğer türlere nazaran daha dirençliymiş. İyice tecrübe edindikten sonra tür değişikliğine gideriz istersek.

Şimdilik aklıma gelenler bu kadar Eray Bey ilave sorularınız olursa yardım etmeye çalışırım bilgim varsa eğer.

https://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=882903&PID=5200533#scrl5200533

Beğenenler: [T]177877,ocubaba[/T]
Teşekkür Edenler: [T]177877,ocubaba[/T]
+1: [T]177877,ocubaba[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ocubabaÇevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2015
İl: Ankara
Mesaj: 221
ocubabaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2016 08:59
Linkdeki sayfaya baktım akvaryumunuz çok güzel olmuş. Birkaç sorum var ilk defa bitkili bir akvaryum kurcam çok fazla bilgim yok.  jbl aquabasis plus kum kullanmışsınız fiyat olarak uygun olduğunu gördüm fakat sizin ölçülerinizdeki bir akvaryuma ne karar bu kumdan kullanmalıyım. Üste hagen kum demişsiniz bu kumdan ne kadar kullanmalıyım kalın bir katman mı olmalı ince bir katman mı. Birde elimde siyah beyaz karışık ince deniz kumu var işe yarar mı.

Birde okudugum karides akvaryumu kurulumlarında lav taşı veya lav kırığı kum ekliyorlar sizce gerekli mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MansLaughterÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 218
MansLaughterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2016 11:39
Aquabasis plus 2,5 litre almıştım. Kullanırken akvaryumun kenar köşelerini boş bıraktım çünkü dışarıdan baktığında 2 farklı renkteki kum gözükünce hoş olmuyor. Bu şekilde yaptığımda yarım kilo fazladan kaldı ortalama. Yani 2 litresini kullanmış oldum. Sonra hagen kum eklerken toplam kalınlığın 4,5cm-5cm olacak şekilde ekledim. Bitki için çok ince katman tavsiye edilmiyor. Deniz kumu hakkında bilgim yok ama tuzlu su kumu oldukları için karideslere zarar verebilir. Birde çok ince taneli olduğu için karideslere uygun değil. Çünkü karidesler tabanda gezinip küçük organizmaları da tüketiyorlar.

Akvaryuma dekor olarak lav taşı ekleyebilirsiniz. Yüzey alanı çok odacıklı ve geniş olduğu için hem bakteriler için iyi bir ortam oluşturuyor dolayısıyla biyolojik filtrasyona katkı sağlıyor,hem de karidesler için besin sağlar.

Aquabasis+hagen kullanma durumunuz varsa lavtaşı kırığına göre daha iyi olur bence ama daha bilgili arkadaşlarda yorum yapacaktır bu konu ile ilgili.

Beğenenler: [T]177877,ocubaba[/T]
Teşekkür Edenler: [T]177877,ocubaba[/T]
+1: [T]177877,ocubaba[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GLC42Çevrim Dışı

[B]12970,2[/B]
Kayıt: 27/06/2016
İl: Konya
Mesaj: 152
GLC42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2016 12:12
Yaklaşık 25 lt lik tankım sayısını bilmediğim kadar(50+) red rili karidese ev sahipliği yapıyor. İlk karides deneyimim bu arada. Araştırmadan öğrenmeden ekledim karidesleri. Tabanda kuvars kum var. Bitki olarak sadece bol miktarda java moss var. Küçük bir iç filtreyi şelale aparatı ile kullanıyorum. Isitici şimdilik yok.
Benim gözlemlediğim su değişimini fazla sevmiyorlar zannedersem. Su değişimlerinden sonra hep ölenler oldu. Belkide yanlış birşeyler yaptım. Artık su değişimi yapmıyorum sadece buharlaşan suyu ekliyorum. Akvaryumun, biyolojik dengenin oturması çok onemli. Tavsiyem acele etmemeniz. Varsın birkaç ayı bulsun gerekirse. Emin olun üremeyle bunu kendileri telafi edeceklerdir. Bol moss türleri ve birkaç kolay bitki türü fazlasıyla yeter. Akvaryuma balik koymamanizida tavsiye ederim. Her nekadar uysal, uyumlu türler bile koysaniz özellikle yavrular olmak üzere tüm karidesler tehdid altında olurlar ve sürekli saklanmak isterler.

Kum, dekor ve su dengesi hakkında bende bilgiye acım. İşi benim gibi şansa bırakmamak gerek. Umarım kayıpsız güzel bir kurulum yaparsınız. Daha özel türlere geçebilmemiz dileğiyle.

Beğenenler: [T]177877,ocubaba[/T]
Teşekkür Edenler: [T]177877,ocubaba[/T]
+1: [T]177877,ocubaba[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir