35 Santigrat derece akvaryum su sıcaklığı


emiirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1531
emiirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2006 08:21
[QUOTE=Hakan Özler]

   Kışın ısıtıcının yanına baktığınızda ısınıp yükselen sıcak suyun yoğunluk farkından dolayı yapığı izi fark edersiniz nasıl ki bu durumda ısıtıcının yanından geçen balık strese girip ölmüyorsa buz dolu bir pet şişe koyduğunuzda da onun yanından geçen balık bir balık strese girip ölmez ........[/QUOTE]

Hakan bey, çok güzel özetlemişsiniz.

Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2006 09:30
[QUOTE=Hakan Özler]

su ısıyı yayar, kara gibi değildir. Coğrafyayla ilgilenen arkadaşlar bilirler. Örnekle kıbrıs kışın türkiye' deki bir yerden 1-2 derece daha sıcak yazın ise 1-2 derece daha serindir. sebebi suyun ısıyı yutmasıdır. Bu sebeple akvaryumdaki şişenin yanı 5-10 derece olup diğer tarafı 32-33 olmaz bu durum söz konusu olsa bile şişenin 0,5 cm bir kalınlıktaki yanını kapsar ki bu durum kışının ısıtıcıda da yaşanıyor. eğer ki şişeyi filtrenin karşısına koyarsanız . Bu sorun önemli ölçüde ortadan kalkacaktır.

   Fan ısıyı düşürmez sadece yayar. odadaki ısı daha homojenize olur hepsi o kadar .  Fanla uğraşmak istemeyen arkadaşlarımız varsa akvaryumun kapağını kaldırarak hava sirkülasyonu yapabilirsiniz.bu da bir nebze yardımcı oabilir.

[/QUOTE]

Hakan Bey; bu konuda birkaç itirazım olacak.

1) Her madde madde olmanın özelliğinden dolayı ısıyı kendi içinde iletir. Her maddenin ısıyı iletme hızı vardır. Örneğin 15 dakika boyunca, kaynar suyu ilk olarak tahta, ardından çelik kepçe ile karıştırınız. Eliniz yandığında farkı anlamış olursunuz. Sıvılarda yoğunluk farkından dolayı soğuk su dibe çökme, sıcak su yüzeye çıkma eğilimindedir. Isı iletimi de suda hareketli gazlara ve metallere göre azdır. Evet filtrenin önüne buz koymak işe yarayabilir. Fakat hareketi az olan suda suğuk su dibe çökerken balığı etkileyecektir. Akvaryumun her kısmı aynı anda soğumayacaktır. Filtre önüne konan buzda ise konvansiyonel ısı transferi olacağı için akvaryum birden soğuyacak ve bu da balıkları öldürmese bile, devamlı buz ile soğutulan suda mesela balıkların bağışıklık sistemine zarar verecektir. Çünkü su ısındıkça buz koymak birkaç saatte bir su sıcaklığını 4-5 derece değiştirmiş olmak demektir. Konvansiyonel ısı transferinin ne olduğunu anlamak için musluktan akan suyun altına buz tutmayı deneyebilirsiniz. Buz birden eriyecektir ve o hızla akan suyu soğutacaktır.

2) Siz bilgili birine benziyorsunuz o yüzden bu kadar yazıyorum. Lütfen ukalalık yaptığımı düşünmeyin. Fakat bu konuyu akdeniz-akvaryum benzetmesi ile açıklamanız doğru olmaz. Size ölçeklendirme ile ilgili bir örnek vereyim:

Gerçek bir helikopterin 1cm boyutunda bir kopyasını yaptığınızda, hiçbir değişiklik yapmadığınız takdirde büyük olasılıkla o helikopter uçmayacaktır. Çünkü helikopter küçülürken hava moleküllerinin boyutları ve hava yoğunluğu aynı kalacaktır. Bu da yeterli kaldırma kuvvetinin oluşmasını engelleyecektir.

Verdiğiniz örnekte denizin tamamı yavaş yavaş ısınır ve bunun sebebi suyun ısıyı iletme kabiliyetinden çok daha yavaş bir ısınma olmasıdır. Tabii ki bahsedilen suyun kütlesinin 100-200 litre değil, milyarlarca litre olduğunu da unutmayınız.

3) Son olarak şunu söyleyeyim. Fan ile ilgili yorumunuz da yanlıştır. Su yüzeyinde hava akımı oldukça suyun buharlaşma hızı artar. Sebebi yine konvansiyonel ısı transferidir. Su daha hızlı buharlaştıkça akvaryumdan daha fazla ısı buhar yoluyla havaya karışır ve bu da akvaryumun soğumasını sağlar.

Hakan Bey son mesajınızda belirttiğiniz ise devamlı su buharlaşmasından dolayı akvaryum suyunun her zaman oda sıcaklığından 1-2 derece düşük olma olayıdır. Biz fan ile bu buharlaşmanın hızını arttırıyoruz ve sıcaklığı sabit tutuyoruz.

encort2006-8-14 9:35:7

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hakan ÖzlerÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2006
Mesaj: 45
Hakan ÖzlerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2006 21:05
  Cevabınız için teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaRCoPhiLiuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/10/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 4644
SaRCoPhiLiuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2006 23:10

      Bilgileriniz için teşekkür ederim..Amatörlere çok yardımcı olduğunuz kanısındayım..

Saygılar..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emiirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1531
emiirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2006 09:13

Onur bey , gerçekten güzel bir yazı yazmışsınız. Ancak teorik ile pratik arasında bazen farklılıklar gözlenebiliyor.

Karşı fikirlere, eleştirilere ve yapıcı tartışmalara açık bir insan olarak yazınızdan çok şey öğrendim. Ancak ne var ki 6 yıldır pratikte uygulamış olduğum ve hiç bir zararını görmediğim pet şişede buz uygulamasına devam edeceğim.

Zaten Süleyman bey de bahsetmiş, ben ve benim gibi bir çok amatöre yardımcı olan bu yazınız için teşekkür ederim. Gerçi hobi olarak akvaryumla ilgilenen birinin profesyonel olmayacağını düşünüyorum. İyi bilen bir amatör ile profesyonel arasında çok fark var bana göre. Mesela size bir amatör olarak, bir profesyonel yazıdan alıntı yapayım.

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi üyelerinden Erdoğan Güven, Sibel Çolak ve Adem Çolak'ın yapmış olduğu "Avrupa Yılan Balığı Elverlerin Yapay Beslenmeye Alıştırılması ve Sekiz Aylık Büyüme Oranları" isimli araştırması. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi'nden alıntı.

Yazının linki aşağıda ancak ben bir özet yapayım.

Araştırmayı yapan profesyonel kişiler, Fethiye-Karadere Özlen çayından yılan balıklarını yakalıyorlar ve İstanbul'a bidonlar içerisinde, 14 saat boyunca şehirlerarası otobüsle getiriyorlar. Bidonlara Özlen çayının suyu, yine aynı yerden alınmış bitki ve suyu soğutmak üzere NAYLON TORBALAR İÇİNDE BUZ KALIPLARI yerleştiriyorlar. İlginizi çekerse tamamını okumanızı tavsiye ederim. http://jfas.ege.edu.tr/pdf/08_Guven_19_3-4_2002.pdf

14 saat boyunca suyu soğutacak buz kalıpları kullanılabiliyor ve balığa birşey olmuyorsa, arada bir koyduğum ( 500 litre tanka 2 litre ) buzun da birşey yapmayacağı kanaatindeyim.

Son olarak ; amatörüm ve bu işi amatörce yapmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Ve en önemlisi " Ben Oldum " dendiği anda, aslında pek de bir şey olunmadığı gerçeğini kavramış olmam.

Saygılar, Sevgiler...

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

merzifonÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 353
merzifonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2006 10:37

Emrah bey,

Bir akvaristin böyle akademik çalışmaları takip etmesi, takdire değer


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaRCoPhiLiuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/10/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 4644
SaRCoPhiLiuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2006 19:08

       Okumak,Araştırmak,Bilgi edinmek,Tecrubelenmek..

       Herhalde FAN takamazlardı Emrah bey..Gereksiz ama belirtmeliyim ki,bu tip taşıma işlemlerinde FAN kullanılamaz.Elektrik,kullanım zorluğu v.b. nedenlerden.FAN,sabitleyicidir ve işin en başından tedarik edilerek kullanılır.Lütfen FAN hakkında bilgi sahibi olunuz.

       Evet,son demiştim ve bundan sonra kesinlikle bu konuda tartışmalara girmiyeceğim.

       Profesyonellik ve amatörlüğe gelince..Amatör olmak  (-ki bende Amatörüm) çok güzel bir şeydir.Aşağılamak için söylenmiş bir olgu değildir.

       Bak ne güzel araştırma yapıyorsun,tebrik ederim,her zaman,bıkmadan..

       Bu arada kimseye birşeyler ıspatlamak zorunda değilsin..

Saygılar..

NOT:Sanırım daha fazla uzatmaya gerek yok.Konu hakkında yeterli görüş bildirilmiştir.Artık seçim Amatörlerin..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2006 21:40

Emrah Bey yazı için teşekkürler. Gerçekten de çok güzel bir yazı. İçinden bana faydası olacak bilgiler de edindim. Yalnız dikkat etmeniz gereken bahsedilen canlının soğuk suları rahatça tolere edebilen bir canlı olmasıdır. Bizim beslediğimiz canlılar ise tropik sularda yaşayan, su değişimlerine hassas balıklardır. Yine de haklı olduğunuz bir konu var. Evet, deneyimleriniz doğrudur. Buna itiraz edemem. Fakat sıcaklık şoklarının balıkların bağışıklık sistemine ciddi etkileri olduğunu da söylemeliyim. Eğer akvaryumunuzdaki hayat şartlarında bir değişiklik olursa, bir şekilde parazit veya bakteri sayısında artış bulunursa  bu balıklarınızın çabuk hastalanmasına sebep olabilir. Bunun sebebi karantinada sorun çıkartmayan, ana tanka alınan bir balık olabilir. Bu durumda, balığın bağışıklık sisteminin kuvveti sayesinde ciddi sorun oluşturmayan bir bakteri, balığınızın kısa süreli bir bağışıklık probleminde başınıza dert açabilir. Bence buz ile uğraşıp balığı riske atmaktansa fan kullanıp sıcaklığı sabit tutmak daha kolay ve risksizdir. 

Bir ikincisi ise balıkların türüdür. Eğer yılanbalığı veya yayın balığı gibi dayanıklı balıkları besliyorsanız, canlı doğuranlar gibi su sıcaklığındaki değişikliği nispeten kolay tolere edebilen balılar ile uğraşıyorsanız bu size fazla sorun çıkartmaz. Fakat hayalet gibi sudaki değişiklerden kolay etkilenen bir balıkta buz kullanılması ciddi sorun çıkartabilir. Tabii bu sadece örnektir.

Son olarak da fan ile daimi bir çözüm bulmak varken buzun kullanılmasının çok zahmetli olmasıdır. Eğer yüksek sıcaklık balığınıza zarar verecekse, balığınız da ani su değişimine dayanıklı bir tür ise fan kurulana kadar buz kullanmak iyi bir çözüm olabilir fakat balığı devamlı su değişikliği ile riske atmak ve boşuna zahmete girmek yerine, fan ile daimi bir çözüm üretmek hem sizi hem de balığınızı rahata kavuşturaktır. Tabii ki bu benim düşüncem. Katılıp katılmamak pek tabii ki size kalmıştır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emiirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1531
emiirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2006 08:17

Süleyman bey, Onur bey;

Keşke forumdaki tartışmalar da hep böyle olsa  Bir şeyler öğrenmek , bildiğini başkasına aksettirmek ve tabii bilmediğin bir konu varsa da öğrenmek ancak bu kadar düzeyli tartışmalar neticesinde gerçekleşir. Seviyenin korunduğu, bu tarz bilgi alışverişi yapacak bir ortama katkı sağladığınız için teşekkür ederim.

Nice seviyeli ve düzeyli tartışmalarda buluşmak üzere

Sevgiler, saygılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2006 15:54
Emrah Bey; biz bir işi olması gerektiği gibi yaptığımızdan dolayı teşekkür alıyorsak bu dünyanın çivisi çıkmış demektir. Bu o anlama gelmektedir ki; artık işlerin yordam dışı işlemesi standartlar dahilinde kabul edilmektedir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emiirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1531
emiirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2006 16:13
Onur bey size de yaranılmıyor ki  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

u.uçarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]5,1,12215[/C] [C]5,2,12215[/C] [C]7,3,12215[/C]
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 620
u.uçarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2006 23:38

 

Merhabalar...

Akvaryumseverlere ankete katıldıkları ve konuya aydınlatıcı cevaplar verdikleri için  teşekkür ediyorum.Böylelikle alkvaryum suyu sıcaklığını düşürmedeki genel kanı anlaşılmış oldu.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2006 17:43

Arkadaşlar bende buz atanlardanım. Ama buz kesin çözüm değil. Benim akvaryumdaki sıcaklık 30 derece. Balıklar çok iyi şuan. Isıtıcıyı çalışturmıyorum. Işık ise sadece yemlerken açıyorum. Böylece akvaryum fazla ısınmıyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir