450 lt Tank için öneriler


botkurÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 374
botkurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2013 13:58
Arkadaşlar merhaba,
 
450 lt yeni bir bitki akvaryumu kuruyorum.
 
1.Tabaka lav kırıkları üstüne ince bir tabaka hindistan cevizi torfu
 
2.tabaka 4cm dere kumu
 
3.tabaka bitki tobrağı (SERA AQUACLAY) (sera florenette A KÖK GEİŞTİRME GÜBRESİ) ve üstüne  tablet gübre
 
4.Tabaka HAGEN siyah renk toprak
 
15w ile baslayıp 70 w a kadar cıkabılen ısıklandırma sistemi.
 
Pipo filtre ve ısıtıcı(balık olmayacagı ıcın dıs fıltre kullanmak ıstemedım karides düşünüyorum)
 
14 çeşit bitki toplamda 240 kök kadar var.
 
Ek olarak sıvı gübre
 
 
Şimdi arkadailar sorum şu olacak şu zamana kadar bir çok çeşit akvaryumum oldu ama bitkide yeniyim sıralamam doğrumu ?
 
Akvaryuma önereceğiniz karides ve benzeri canlılar nelerdir ?
 
Ek olarak sadece neon türü bir balık koyabilirim neon tarzı olabildiğince küçük ve renkli balık önerileriniz nelerdir ?
 
Akvaryum ısısı ve ışıklandırma için tavsiyeleriniz nelerdir ?
 
Akvaryumun arka camı için kabartmalı dekorlar hakkında düşünceleriniz ve önerileriniz nelerdir ?
 
Konuyla ilgili yorum yapan ve yardımcı olan tüm arkadaslara cok tesekkurler.
 
 


Ek olarak arkadaşlar budama fazlası bitkileriniz için uygun fiyatlı alım yapabilirim.

Ek olarak birde karides ve kerevit ilişkisi hakkında bilgi rica edebilir miyim ?
 
Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler arkadaşlar.


Bilgisi olan tecrübeli arkadaşlar kurulum yapmadan önce yorumlarınızı bekliyorum ?


Beğenenler: [T]185063,mertboeing737[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2013 19:48
Öncelikle bir şey sormak istiyorum, İmza hanenizdeki balıkların hepsi aynı tanka mı yaşıyorlar?!

Diğer konuya gelelim. 
Bitki akvaryumuna o kadar çok değişik türde kumu tabaka tabakka koymanıza gerek yok, ben sizi o konuda rahatlatacak bir öneride bulunayım, gidin sadece JBL Monado alın, altına da lav kırığı döşeyin. Başka hiç bir kuma ihtiyacınız olmaz. Sizin yazdığınız şekilde yaparsanız ilerde bitki dikimi veya sökümü esnasında dippten kalkacak olan bütün kumlar birbirine karışacak ve tankınız allak bullak olacak. Benim en basit tavsiyem monado artı lav kırığı ikilisidir.

Öte yandan 450 litrelik bir akvaryuma siz bence dış filitreyi alın, yok karides yavruları ona kaçar diye düşünüyorsanız filitrenin emiş ağazına 15 cm bir tül kesip taktınız mı hiç bir karides yavrusu oraya kaçamaz. Pipo filitre ile 450 litrelik bitkili bir akvaryumu ne kadar sağlıklı tutabilirsiniz bilmiyorum. Eğer internetten araştırırsanız size en uygun sistem Hamburg filtre sistemi olacaktır. Bu şekilde tankın bir kısmından feragat ediyorsaunuz ama akvaryum çok sağlıklı oluyor ve de karidesler için de hiç bir sakıncası yok. Bence araştırın.

Kerevit ve karides konusuna gelecek olursak Mexica cücelerin karides yakaladıklarını ben kendim gözlerimle görmedim ama yakalıyor diyenler de var. 450 litrelik bir tanka bence mümkün değil birbirlerini yakkalamaları, ben P. Clarkii Amerikan kereviti üretiyorum, onların da karides kadar çevik bir hayvanı yakaladıklarını görmedim ama geceleri sinsice yakalıyor olabilirler. Net bir şey diyemem o konuda.

Benim size tansiyem 450 litrelik bir akvaryumu bir kaç discus, bir kaç melek, bir kaç değişik tür tetra, bir iki cüce amerikan chiclidi ile bir Amazon tankı yapın. Tabi bu benim kendi şahsi fikrim, başka fikirler de çıkabilir. 

Sevgiler saygılar

Eray

Beğenenler: [T]185063,mertboeing737[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

botkurÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 374
botkurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2013 23:00
Eray Bey öncelikle değerli yorumunuz için teşekkürler,

Öncelikle imzadan başlayalım açıklamaya o çok eski 2009 olması lazım  3 adet tank vardı o zamanlar fakat yurt dışına çıkmam gerektiği için hepsini akvaristlere dağıttım.Sayıları daha da fazla idi o kadarını yazabilmişim :)

Kerevit konusunda bende pek mümkün görmüyorum hele bir de bitki dolu bir tankta,eğer siz üretim yapıyorsanız ve il dışına gönderiyorsanız bı 20 gun sonra sizden almak isterim.Sağlıklı mı değil mi şüphesi yaşamam böylelikle,


Toprak kısmına gelince bitkiler doğum günü hediyesi olarak yurt dışından geliyor çiçekli bikiler hepsi co2 kullanmayacağım için güçlü ışık ve üst düzey verimli toprak kullanımını tavsiye ediyorlar, bu yüzden özel bir karışım olsun istedim su değerlerini bozmadan en uygun karışımında bu olabileceğinin düşündüm söylediğiniz toprak türünü araştıracağım hemen,

Filtre konusunda dış filtre elimde 2 adet mevcut eheım2213 ve ekol ama karidesler için sirkülasyon pek sağlıklı olmadığını duydum biyolojik dengeyi güçlü birpipo filtre ve hava motoru ile sağlayabileceğim bilgisini bir kaç yerden aldım tabiki doğruluğu şüpheli bu konuda araştırmam sürüyor fakat bitkilerim yarın elime ulaşacak olması süreçi hızlandırma mecburiyeti doğuruyor,

Balık olarak sadece neon pembe renk zebralar yada tetra çeşitleri koyma düşüncesindeyim bitkilere en ufak bir zarar dahi gelmesini istemiyorum çünkü o yüzden temel düşüncem neon aslında hep sürü halinde seyir zevkleri yüksek hemde karidesler ve bitkiler için min derecede zararlılar,

Ama dediğim gibi bitkili akvaryum ilk defa denyeceğim bir iş ,dış filtresiz biyolojik dengede sıkıntı yaşar mıyım , bitkiler için co2 kurmalımıyım , balık hiç koymasam daha mı iyi olur , toprak çeşitliliği çok fazla  bitkilerde yada balıklarda herhangi bir zehirlenmeye sebeb olur mu ? 

Bu soruların 1 gün içerisinde cevabını almak biraz güç olacak sanırım.


Değerli yorumlarınız için tekrardan teşekkürler eray bey.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2013 01:51
Burak bey kardeşim tekrar merhaba,

1. Dış filitre ile 450 litrelik bir tankta karideslere hiç bir şey olmaz, karidesler için illa durgun bir tank olacak diye bir kaide yok, yok akıntılı olmaması yeterli olur. Belirttiğiniz Eheim marka filitre gayet uygun. Dediğim gibi ağazına bir parça tül tutturursanız yavruların filitreye kaçmasının önüne geçmiş olursunuz. 
2. JBL Monado kum karidesler için çok uygun bir kum. O kumun taneleri çok ufak ve hafif olduğundan karidesler onu evirip çevirirken üstlerindeki mikro organizmaları yerler ve görsel olarak micro ölçekte çok eğlenceli anlar olur. 
3. 12 farklı tür bitkinin neler olduğunu sıralarsanız, hangisinin yüksek ışık hangisinin düşük ışık ihtiyacı olduğunu, hangisinin CO2'ye ihtiyacı var hangisinin yok , hangisi gübre takviyesi ister hangisi istemez onu söyleyebilirim. Bir de neden o kadar çok çeşit bitki kullanmak istiyorsunuz? Bence az ama öz olsun ve peyzaj güzel olsun. Bu arada bitkiler arasında kırmızı , pembe rekli yapraklara sahip olanlar var ise, onlar hem yüksek ışık hem de co2 isterler yoksa ya çok yavaş gelişirler , renk vermezler veya çürüyedebilirler. Bir de aşırısı da azı da zararlı. Bitkili tank çok kolay bir alan değil. O yüzden bence bitkileri bir seferde ekmek yerine zaman içinde her bir bitki üzerinde tecrübe edindikten sonra yenilerini dikmekte fayda var. Bunu neden söylüyorum, bunda 4 sene önce ilk bitkili tank denememde ben de sizin gibi her bitkiden olsun istemiştim, bir çoğu telef oldu. Şimdi her bir tankımda maksimum 4 tür bitki bulunduruyorum ki bu bence en güzeli. 
bir de karışık bir tank yapacağınıza belirli bir bölgenin simulasyonu şekillinde BIOTOP tankı üzerinde durabilirsiniz. Bir Amazon biotopu, bir asya biotopu, bir kuzey amerika biotopu, bir avrupa biotopu da yapabilirsiniz. 
Bunun için önce hangi bitkiler, hangi balıklar hangi yörelerden gelir ufak bir arraştırma yapın derim. Mesela karides türleri istiyorsunuz ya, karideslerin bir çoğu asya kıtası menşeiilidir, mesela onların yanına, rasbra türlerinden micro rasbora, mosquito rasbora, galaxy rasbora,rasbora maculata, Boraras Brigittae , Harlequin rasbora türrlerini veya cherry barbus gibi ufak barbusları , veya zebra dario gibi , bir kaç değişik dario türünü kullanabilirsiniz. 
Mesela zeminde Kuhlii loach, veya Bottia tarzı bir kaç balık, alt seviyede, galaxy rasbora, onların biraz üst seviyesine , Boraras brigittae , onun üst seviyesine, harlequin rasbora ve en üst seviyeye de yani yüzeye yakın bölüme de Zebra türlerinden koyarsanız tankınız süper olur. Bitki olarak da asyaya has ve bakımı kolay low-tech bitkilerden bir peyzaj yaparsanız, hem balıklarınız çok keyifle yaşarlar, renklerini sergilerler siz de bu akvaryumun karşısında keyifle oturur ve misafirlerinize seyir zevki yğksek bir tank gösterirsiniz. 
Dediğim balıklar hep ufak boyutlarda oldukları için karideslere de zarar vermezler hem de her birinden sürüler halinde alırsanız hepsinin kendine has davranışları da size extra görsel zevk verir. 

Yukarıda da dediğim gibi, Bitkili tanklarda bitki ve canlı uyumu çok önemli, zemin kumu, ışıklandırma da çok önemli. Siz önce dediğim canlıları araştırın, asya yöresinin bitkilerini araştırın, 450 litrelik güzel bir asya biotopunuz olsun. Fotograflarını da paylaşın biz de nemalanalım :D

Sevgiler saygılar

Eray 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

botkurÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 374
botkurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2013 09:58
Eray abi tekrardan merhaba,
 
Bitkilerin isimleri hakkında hiç bir bilgim yok malesef, yurtdışından doğum günü hediyesi olarak geliyorlar geldiğinde fotografını cekip görsel koyabilirim.
 
Önerinizi dikkate alarak dış motoru kurulum için hazırlıklara başladım seramiklerini ve süngerini yenileyeceğim dış motorun.
 
Bitkilerin çok olması konusunda ise inanın bu konuda sıfır bilgiye sahibim bana balık türlerini sorun hepsini sıralayayım ama bitkiler ilk defa yapacağım bir iş hepside geliyor dikmediklerim zai olmasın gibi bir düşünce hakim şu aralar.
 
Tankım çok büyük beni tek korkutan o aslında ama bittiğinde sizinde desteğinizle şahana bir şey çıkacak ortaya.
 
Şimdi son durum dış motor kullanıyorum balık çeşitliliğimiz biraz artıcak gerçi daha balık seçimi için hemen hemen 1 ay var :) CO2 kullanmıyorum o konuda kararım kesın.
 
Şimdi bilmemiz gereken bir kaç not kaldı oda toprağın bu kadar katmanlı ve çeşitli olması sudaki canlılar için bir sorun teşkil edermi , suyun ısısı ortalama kaç derece olmalı , dikim işleminde dikkat etmem gereken noktalar neler ?
 
Değerli yorumlarınız için tekrardan teşekkürler.


Bittiği zaman kesinlikle buradan paylaşıyor olacağım :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2013 18:55
Size daha önce de dediğim gibi kumu o kadar çok katmanlı yapmanıza hiç gerek yok, sadece tabana lav kırığı üzerine de JBL manado kum alırsanız bir çok ihtiyacınızı karşılamış olursunuz. Piyasada satılan bir kaç misket gübre ile de tabanı mineralce zenginleştiririz. O kadar çok kumu kat kat yaparsanız ileride bitki ek, bitki çıkar, dipten bir şey almaya kalsanız dip karman çorman olacak.Yok eğer karışsın bir sakıncası yok derseniz o zaman katman katman yapmanıza ne gerek var :)

Bitkileri daha akvaryuma su koymadan dikmekte fayda var, dikim işleminden sonra da yavaş yavaş su doldurabilirsiniz. Bulabilirsem size bir video linki atacağım orada ne demek istediğimi göreceksin.

Bitkilerin ne olduğunu bilseydik çok iyi olacaktı, size hediye olarak gönderen kişiden türlerini öğrenemez miyiz acaba?

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

botkurÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 374
botkurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2013 08:45

Aslından durum şu topraklar bana geldi çeşit bol olduğu için sineklik ile katmanlandırıcam böylelikle karişmayacaklar  diye düşünüyorum tabi deneyip görücem,

Bitkilerin sağ salim geleceğinden şüpheliyim şuanda bugun elime ulaşıcaklar ama 1 haftadır yoldalar acaba son durumları ne bilmiyorum gelince ögreneceğim,
 
Akşam aşama aşama paylaşırım buradan fotografları değişik bir tasarım düşünüyorum ama bakalım oratay nasıl bişi çıkacak bilmiyorum :)
 
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2013 12:42
Burak selam, 

Sana sineklik kullanmamanı öneririm. Sineklik kullanman halinde bitkilerin kökü ona dolanacak ve yeni bir peyzaj düzenlemesi için bitkileri sökmek veya yer değiştirmek istediğinde bunu yapamayacaksın. Kusuruma bakma , ben sana en doğru seçeneği sunuyorum ama sen ısrarla bildiğini okumaya çalışıyorsun. Ben şu ana kadar yazdıklarımı yazmadım sen de okumadın tamam mı kardeşim? Ben neden dil döküyorum ki günlerdir. :)

"Bilgisi olan tecrübeli arkadaşlar kurulum yapmadan önce yorumlarınızı bekliyorum ?"

Bu cümle senin mesajının son cümlesiydi ben de seninle bilgimi ve tecrübemi paylaşayım istedim. Kardeşim sen bildiğini ve kafana koyduğunu yapmakta kararlısın anlaşılan. Ben artık karışmıyorum :) Akvaryum senin, kumlar senin, zevk senin :) Haydi sana kolay gele.

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

botkurÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 374
botkurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2013 14:36

Eray abi merhaba :)

Abi şimdi elimdeki kumları kullanmak istememden geliyor bu durum ama köklerin dolanması durumunu bilmiyordum birde elimdeki kumlar harici gidip kum almak istemiyorum bu yüzde kademe kademe yapma düşüncesindeyim,
 
yanlış anladıysam özür dilerim kusuruma bakma abi,
 
Ayrıca kesinlikle boşa dil dökmedin , dış filtre kullanmam gerektiğini ucuna tül takarsam sorun olmayacağını ,kerevit ile karidesin gayet uyumlu yaşabileceğini , bitkiyi dikmeden önce bir miktar su koyacağımı bitkileri diktikten sonra kalan suyun tamamını ekleyeceğimi ve bunun gibi bir çok önemli bilgiyi sizden öğrendim :)
 
Yanlıs anlaşıldıysam tekrar affola çalışmamın son halini görsel olarak buradan paylaşacağım.
 
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2013 18:27
Hadi bakalım hayırlısı,

Bazen başlar duvarlara vurulmak durumunda kalınıyor :)
Sonra umduğunu bulamazsan koca tankı sil baştan boşaltmak da hayli yorucu bir iş.
Son kez olarak aklını çelmeye çalışacağım :) sen gel beni dinle, biraz paraya kıy şu manado kumu al :) bak sonra bana "Eray abi dediydi de ben dinlemediydim" deme :)

Tanka ağazına kadar suyu doldurduktan sonra, artık U dönüşü çok zor ve uğraştırıcı.
Hadi gel sen beni dinle :))))) O kumları da biriyle takas makas et :))

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

botkurÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 374
botkurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2013 13:02

Hayırlısı ile akvaryumu kurdum abi :)

 
Şuanlık bir sikinti yok gibi, umarım haklı çıkmazsın abi :) Ama şuan bitkilerde çürüme var uzun yoldan geldikleri için olsa gerek bir an önce toparlansınlar fotografları yükleyeceğim.
 
Bütün desteğin için çok ama çok teşekkür ediyorum abi :)
 
Gelelim kerevitlere abi senden biraz kerevit almak isterim eğer satıyorsan  :) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2013 15:04
Kerevit vermek isterdim ama bitkili tankta olmazlar :D Hem bitkileri yiyorlar , yemeseler de köklerinden çıkartıyorlar. En azından bendeki P. Clarkii türü öyle yapıyor. Başkası olsa sırf satış yapmak için kereviti sana satar parasını da afiyetle yerdi, eşzamanlı olarak da kerevitler senin bitkileri yerdi :) Ben öyle yapamıyorum malesef. :)

Cüce Mexica Kereviti bulursan onlar bitkilere de canlılara da zarar vermiyorlar. Sadece uzun kuyruklu hantal ve geceleri zeminde uyuyan lepistesler tehlike altında olur o kadar :)

Sevgiler saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

botkurÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 374
botkurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2013 18:26

Çok teşekkür ediyorum abi tüm yardımın için bilginden bir kez daha faydalanmak isterim ama :)

 
Taban için Co2 istemeyen  taban bitkisi önerine ihtiyacım var :)
 
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2013 23:06
Sagitaria subulata öneririm. İyi ışıkda co2 çok istemez, balık yoğunluğunun sağlayacağı co2 yeterli olacaktır.

Diğer taban bitkileri co2 isterler.

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir