60lt High Tech İlk deneyim (bütün ayrıntılarıyla)


senopitaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 124
senopitaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2015 00:41

Merhaba,

Daha once yeni katılanlar başlığında bitkili akvaryum denemem ile ilgili başlık açtım ama burdan devam etmek istiyorum, bir hayli ilerledim ve özellikle akvaryum.com’dan  çok şey öğrendim, bu yüzden de boynumun borcu olarak hem öğrendiklerimi paylaşmak hemde yaptığım yanlışlar var ise, sizinlerin yorumuyla düzeltmek isterim.

Herşeyi yazamadım, zaman oldukça güncelleme yapacağım.


Düzeni kısaca özetler isem:

60lt ithal Xilong marka akrilik akvaryum

2,5lt JBL Aquabasis + 4kg Lav Kırığı + 9kg Hagen Kum’dan oluşan zemin

Sunsun Dış filter (200lt/saat)

Kendi yaptığım (Akvaryum ile birlikte Led lamba gelmişti) 4x15W T8 Işık düzeni (şu an 2 Grolux + 2 JBL Solar Tropic ve 2 tanede yine JBL reflektör)

Ista 0.5L CO2 set

Isıtıcı: Eheim Jager 50w, Tetratec 50w, Hydor 200W Dış Isıtıcı

Eheim 200 Hava pompası

Balıklar: 10 kardinal tetra (hepsini ne yazıkki beyaz benekten kaybettim), 6 Neon tetra, 10 Ember tetra, 6 Kırmızı burun, 2 Sae, 2 L144 Vatoz, 10-15 Kiraz karides, Helena, Nerite, Poso Yellow Rabit Salyangoz

Bitkiler:

Başlangıçta ekip sonra söktüklerim: Cabomba Caroliniana, Lindernia Rotundifolia, Hemianthus micranthemoides, Limnophila Aromatica

Şu an olanlar: Hemianthus Callitrichoides (Cuba), Glossostigma Elatinoides, Heteranthera Zosterifolia, Rotola Rotundifolia, Ludwiga Brevipes, Nesaea Crassicaulis, Pogostemon Stellata (Tropica), Alternanthera Reineckii, Bucephalandra

Son bir haftadır deneme olarak tek dal diktiklerim: Alternanthera reineckii 'Rosanervig', Ludwigia repens 'Rubin', Staurogyne repens ve adını unuttuğum Bacopa caroliniana’ya benzeyen ama kırmızı bir tür.

Gübre: Almanya’dan aldığım Aqua Rebel NPK ve Micro gübreler

Testler: Tetra PH, KH, GH, NH2, JBL SO2 (Silkat) ve FE

Yemler: Tropica Vitality&Colour Granulat, Sera Vipagran, Sera 0-Nip, Sera Granulat Menü

İlaçlar ve Katkılar: Sera Nitrivec, Azoo Aquagard (Aqutan), Tetra AlgoStop Depot, JBL Algol

 Resimler:

 İlk Kurulum – 9 Ocak 2015

  

23 Ocak 2015

  

6 Şubat 2015

 

13 Şubat 2015

 

21 Şubat 2015

 

8 Mart 2015

 

21 Mart 2015

 

 

AKVARYUM:

60lt Xilong İthal Akrilik:

60lt ithal akrilik akvaryumu üstü kapalı olduğu için seçtim, üzerinde gelen şelale filtre ile başlamaya karar vermiştim fakat iç filtreler bence Nano’larda kesinlikle düşünülmemeli. Hele bitkili sistemde göresellikte çok önemli olduğu için her santimetreküpü hesapladığınızdan direk çıkarmanızı öneririm. Zaten içerideki sirkülasyonda çok fazla oluyor ve hem balıkları yoruyor hem bitkiler için iyi değil. Işık sistemleri kesinlikle yetersiz ve yine camlar akrilik olduğu için temizlik, çizilme riski yüzüne daha zor. Bu yüzden benim tavsiyem bitkili bir system kurmayı planlıyorsanız ve high-tech ilerleyecek iseniz cam akvaryumlar çok daha iyi bir seçenek. Dennerle, Juwel ve tabi ki ADA’nın akvaryumlarından bulabiliyorsanız ne ala ama onlarda size zorla aldırttıkları aksesuarlar yüzüne (led sistemleri vb.) inanılmaz pahalı fiyatlara çıkıyorlar (burda ADAyı zaten konu dışı bırakıyorum, hava borularını bile adamların 60lt, cam akvaryum fiyatına satılıyorlar) yani diğer türlü çin malı ithal akvaryumlar çok da uygun değil, yeni başlangıç bile olsa sizi çok kısıtlıyorlar. Benim bu seçimdeki tek kriterim üzerinin tamamen kapatılmasıydı ki bunun bile çözümleri varmış cam akvaryumlarda sonradan öğrendim.

Birde bombeli yapısını size çok hoş geliyor akrilik akvaryumların ama ben hayal kırıklığına uğradım. Özellikle panaromik bakış ve kesintisiz seyir keyfi diye birşey yok. Köşeler mercek etkisi yaptığı için daha da rahatsız oluyorsunuz, yani ilk bakışta bütünlük hoş ama içini doldurana kadar bu sürüyor. Sonrasında karşısına oturuduğunuzda köşelere denk gelen yerlerde sürekli kafayı ileri geri yapıp ordaki mercek etkisinden kaçmaya çalışıyorsunuz. Ve yine temizlik köşelerde sıkıntı.

 

ZEMİN:

En altta daha önce aldığım yaklaşık 4kglık beyaz silisyum kum serdim, üstüne 2,5lt Aquabasis + üstüne 4kg lav kırığı + üstüne 10kg hagen kum kullandım. Hagen’e 7 adet JBL misket gübreleri de gömdüm ama çok derine gömemediğim için dikimlerde ne yazıkki patlattım çoğunu ve sakal yosunun ana nedenlerinden birisi ne yazıkki bu misket gübreler, tavsiyem mümkün olduğunca dibe saklayın başınıza iş açıyorlar.

Lav kırığını biraz kalın almışım, dikimde zor oluyor. Özellikle kalın gövdelileri dikerken hageni geçip lav kırığına ulaştığınızda çok zorlanız gerekiyor, buda bitikiyede zarar veriyor.

Hagen gerçekten zemin bitkileri için birebir, ama siyah olması bence doğallığı bozuyor, bird dahaki sefere daha doğal renklerdeki (Amazonia, Monado) malzemeyi seçeceğim.

 

BİTKİLER:

Düzeni defalarca değiştirdim, başta daha hızlı büyüyenlerden yana tercihimi kullandım ama zemin için en zorları seçtim: Cuba ve Glassostigma. Aslında bütün düzenide bu ikisinin ihtiyaçlarına gore yapmaya çalıştım.

 

Kurulumda kullanıp sonra söktüklerim:

Cabomba Caroliniana: Heryere dağılan iğne yapraklarıyla beni kendilerinden nefret ettirdiler. Evet çok hızlı büyüyorlar, baştaki çin malı Led sisteme bile hayır demediler ama yaprakları heryerde uçuştukca sinirimi bozdu. Zamanla yapraklarında kararmalar meydana geldi (yeni kurulum nedeniyle sanırım). Kökleri çok güçlü değil, o yüzden hemen zeminden ayrılabiliyorlar.

 

Lindernia Rotundifolia: Hızlı büyüyen bir cins, güzel bir peyzaj ile hoş durabilirler. Ama sanırım daha geniş bir alana çok fazla dikilince güzel duracaklar. Benim gibi 4-5 gövde ile çok hoş durmadılar. Fazla dallanmadığı içinde hacimli olmuyorlar kısacası.

 

Hemianthus micranthemoides: Bana Cuba diye satıldı, satan arkadaşlarında iyi niyetini bildiğim için karıştıklarına eminim. Başta emers olarak gerçekten küçük yapraklılar ama hele benim başlangıçtaki led sistemde yetersiz ışık altında bir anda kocaman yaprakları oldu. Ilk birkaç haftayı atlatıp adaptasyonu sağlayınca inanılmaz hızlı yayılmaya başladılar. Zor bir cins deniyor ama bence cuba’nın yanında melekler. Fakat benimle tanışmaları yanlış anlaşılma ile olduğu için pek ısınamadık ve yerlerini cuba’lar aldı.

Hala birkaç kökü var, aralardan sürekli çıkıyorlar.

Özellikle çalı görünümü gibi bir peyzaj ile kayaların önünde kullanılabilirler.Fakat bazı yerlerde zemin bitkisi diye geçmiş nasıl yayıyorlar merak ettim, yada cuba’dan sonra zemin bitkisi tanımı çok daraldığı için ben pek anlayamadım.

 

Limnophila Aromatica: Ne yazıkki yanlışlıkla Pogostemon Stellata ile karıştırıp son kökünüde budamada çıkarmışım.

Kalın gövdeli olduğu için dikimi kolay ama tutunması sıkıntılı. Adaptasyonu uzun sürüyor ve bu arada bütün yapraklarını döküyor.

Ama estetik olarak güzel bir bitki, tabi yine grup halinde dikilmeli ve budamasıda yine kademeli olmalı, alt kısımlar özellikle kalın gövdesinde dolayı güzel durmuyor.

 

Şu an akvaryumda olanlar:

Hemianthus Callitrichoides (Cuba):

Herkesin bildiğin gibi adamı bu hobyden soğutacak huyları var, nazlı, kaprisli.

Açık söyliyeyim daha cuba cuba dedikleri nedir anlamış değilim. Zorluk kısmında tamam harbi kök söktürdü, hertürlü zorluğu çıkardı. Zor adapte oldu, büyümedi, yosun mıktanısı gibi herşeyi üstüne çekti; beni uğraştırdı.

Ama en zoru dikimi. Yani diktiğinizi sanıyorsunuz ama bir elma salyonguz yetiyor havalandırmaya. Yada yosun kaplanmış yüzeyini temizleyeyim diyorsunuz bir anda elinizde kalıyor.

Bence bütün tropica ve diğer videolarda yanlış bir dikim öneriliyor. Öbek öbek dikildiğinde yerinden çıkması gerçekten kolay. Ben en iyi verimi tek tek köklerin ayırıp diktiğimde aldım, ama tabi oda ayrı bir işkence.

Yosun nedeniyle de bir kör döngüye giriyorsunuz, saç ve geyik boynuzu denilen staghorn üzerinden eksik olmuyor ama temizlerkende zemini darmadağan ediyorsunuz bu yine yosunu tetikliyor.

Fakat yinede benim için cuba bir test aracı. Yani akvaryumda işler tam kitabına göre yapılmıyorsa bunu cuba’dan rahatlıkla anlıyorsunuz. Işık az mı, CO2 yetersiz mi, gübreleme yetersiz mi? Test almanıza gerek yok, cuba hepsini söyler.

Glossostigma Elatinoides:

Cuba ile zemini yarıyarıya paylaşıyorlar. Cuba’nın yarı zorluğunda bile değil bence; yayılması da çok çok daha hızlı. Yine adaptasyonu da çok uzun sürmedi. Zemini kaplaması ise daha seyrek olduğu için cuba gibi değil, ve kayalara denk geldiğinde de hiç çekinmeden sarmaşık gibi yukarılara tırmanıyor.

Sakal yosununa biraz meyilli gibi, yine aralarda staghorn denilen geyikboynuzu yada saç yosununa da çok rastlıyorum. Temizlerken bazen kökünden geliyorlar, cubaya (tabi tutunmuş) göre kökleri daha zayıf bence.

Heteranthera Zosterifolia:

Hacimli bir bitki, çok çok hızlı büyüyor. Hatta durmadan budamak gerekiyor.

Sakal yosunu çok denk geliyorum, direk yapraklarını budayarak kurtulmam gerekiyor.

Üstten budayıp tekrar ektiğinizde aynı yerden çok fazla gövde oluyor ve bu da zemine yakın bölgeyi balıklar için bile girilemez hale getiriyor. Özellikle gövdeden köklenme olduğunda tam bir saç yumağına dönüyor alt kısımlar.

Hacimli görüntüsü güzel olmasa açıkcası uğraşmayıp direk sökerim. Farklı büyüme hızları olan bitkiler bence çok seçilmemeli, özellikle bunun gibi hızlı büyüyenler nedeniyle haftalık budama bile az kalıyor düzeni korumak için.

Rotola Rotundifolia:

Yine kararsız kaldığım bir tür. Bazen sökmek istiyorum, yine en önemli sorun benim için hızlı büyümesi. Haftalık budama bile yetersiz, 3 gün içinde 10cmden fazla boy atabiliyorlar.

Renkleri güzel, ve bir arada 20-30 gövde ile güzel bir görüntü oluşturuyorlar.

Tutunmaları da çok iyi değil kolay havalanabiliyorlar budarken.

Ludwiga Brevipe:

Favorilerimden birisi, orta hızlı büyüyor diyebilirim. Renkleri yeşil kırmızı arası değişiyor. Tek sorunları direk yukarı değilde akvaryumun ön camına doğru büyümeleri, budayıp tekrar dikme ile çözmeye çalışıyorum, ama yine bildiklerini okuyorlar.

Kökleri çok güçlü, kolay kolay yerlerinden çıkmıyorlar.

Nesaea Crassicaulis:

Yine nazlılardan birisi, büyümesi diğerlerine gore çok daha yavaş. Adaptasyonu da çok uzun sürdü ve yapraklarının hepsi döküldü.

İnternetteki resimlerine bakıp bakıp nezaman bu hacmi alacağım diye merak ediyorum. Fakat nano akvaryumda çok umudum yok, yaprakları çok uzun olduğu için geniş bir alan istiyor güzel bir peyzaj için.

Sakal yosununa meyilli, zaten yavaş büyüyenlerden direk yosun oluyor.

Gövdeleri kalın, bu yüzden budayıp tekrar dikmek kolay ama sonra tutunması için dikkat etmek lazım.

Pogostemon Stellata (Tropica):

Tek tropica bitkim. Advance kategorisinde, yani ömür törpüsü. Adaptasyonu nerdeyse bir ay sürdü. O sürede tık yoktu, üstüne üstlük yosunlanma çok yaptı.

Şimdi kendine geldi ve büyümeside hızlı ama alt kısımlarda yine yosun çok oluyor.

Gövdesi kalın olduğu için ve kökleri de çok güçlü değil, kolayca yerinden çıkıyor.

Alternanthera Reineckii:

Adaptasyonu çok uzun sürdü, hala hatta kendine gelmiş değil, neredeyse bir ay olacak dikeli. Dikmesi de sıkıntı, göveyi çokmu gömdüm yoksa yukarıda mı kaldı diye tereddüt ediyorsunuz, bir tanesi gövdeden çok kök verdi.Ama “mini”leri herzaman seviyorum, akvaryumumda herzaman yeri olur.

Sakal yosununa meyilli bi hayli, büyümesi de yavaş benimkilerin.

Bucephalandra:

Pek bilinen bir tür değil Türkiye’de. Hiç bir yerde rastlayamadım, birkaç başlıkta bahsedilmiş. Bana emers olarak geldi, yine mini yapraklarıyla çok güzel duruyorlar, fakat adaptasyonları 1 ay olacak hala geçmedi ve bu sürede de çok sakal yosunu yaptılar. Yapraklarını hep budadım.

Şu an koyu yeşil renklerini de kaybettiler hafif sarıya çalıyor, umarım kendine gelir.

Kayalara tutturdum, toprağa gömmeye gerek yok.

Zor bir tür bence hem yetiştirmesi (pek fazla bilgi yok) hemde peyzajı zor; ama çok özel bir tür, cuba gibi kaprisine katlanırım kendine gelecek ise.

 

Son bir haftadır deneme olarak tek dal diktiklerim:

Bu hafta bitkicimden aldığım deneme türlerim, genelde kırmızı türleri seçtim.

Alternanthera reineckii 'Rosanervig', Ludwigia repens 'Rubin', Staurogyne repens ve adını unuttuğum Bacopa caroliniana’ya benzeyen ama kırmızı bir tür.

Şu an 2 gün geçtiği için kendileri hakkında bir bilgim yok.

 

BALIKLAR:

Kardinal Neon Tetra:

Cuba gibi akvaryumun testleri. Yanlış birşey yapıyorsanız direk bunlardan izleyebilirsiniz. 10 adet ekledim (kurulumdan 3 haftasonra) 2. Gün iki tanesi adapte olamadı ve öldü.

Sonraki bir ay içinde de ne yazıkki beyaz benek yüzüne hepsini birer birer kaybettim.

Renkleri çok güzel ve bitkili akvaryumda gerçekten olmalı ama bu hassasiyetleri nedeniyle, kurulum zamanlarında kesinlikle uzak durun.

Ben su değişimlerinde (50%) ısı değişimi nedeniyle hasta ettim ve diğer ember tetralara da bulaşmasına rağmen kardinaller bu hastalığı üzerlerinden atamadılar.

Ember Tetra:

Kardinal alırken hadi bunlardan da alayıp diyip tanıştığım bir tür. Boyları ufak ve ben daha narin olurlar diye düşündüm ama hepsinden daha açık gözler.

Beyaz benek hastalığını kendi başlarına yendiler, çok dayanıklılar ve ürkeklikleri de çok fazla yok.

Genelde büyük hacimli akvaryumlarda görüyorum, sürü halinde dolaşıyorlar, bende biraz daha dağınıklar; hatta bir iki tanesi tek takılıyor ama onlarda bir bölgeyi kendilerine yer ediniyor ve kimseyi yaklaştırmıyorlar.

Neon Tetra:

Başta kardinallerin yanında bir tane küçük vardı, kardinallerle birlikte beyaz beneği kaptı ama sonrasında hepsin ölürken o hayatta kaldı. Çok daha dayanıklılar ve hızlıca da boy attı. Şimdi 6 adetler, sürü davranışı kardinallere göre daha az.

Kırmızı Burun Tetra:

En yeni misafirler. Hepsinden daha iyi sürü davranışı var, ama 3. Günde birini kaybettim, bir anda öldü. Karinaller gibi hassas olduklarını bir çok yerde okumuştum, şu an için diğerleri mutlu gözüküyor ama umarım kaybım olmaz.

FİLTRE

Sunsun HW-603B:

Küçük hacimlerde iç filtrenin hata olduğunu hemen anlayıp Sunsun HW-603B dış filter aldım. Fiyatına göre bence mükemmel bir ürün, dış filtre tecrübem yok, ama ana kriterlerden birisi sessizlik olduğu için bu konuda çok iyi olduğunu söyleyebilir. Akvaryum salonda tv’nin yanında duruyor ve en ufak bir ses yok (digiturk receiver’ın sesinden belki duymuyoruzdur ama gerçekten sesi çok az) Normalde bu filtre de akış yukarıdan aşağı şeklinde ilerliyor ama ben yine internette gördüğüm kurulumlardan motoru üst vanaya takarak akışı diğer bir çok filtrede olduğu gibi aşağıdan vermiş oldum. Bununda aslında sessizliğe katkısı oldu, normalde motor aşağıdaki vanaya monte durduğundan biryere temas edebiliyor, ozamanda titreşim sesinden dolayı bir uğultu oluyor, fakat üst kısımda ise tamamen havada durduğu için ses soluk yok. Temizlik konusunda da çok tecrübelerim yok ama çok kısa sürede darmadağan (söküm, ekim işleri nedeniyle) olan akvaryumu hemen berrak hale getiriyor. En önemli olumsuzluğu sadece giriş bölümde vanası olması, bu temizlikte özellikle sıkıntı oluşturuyor. Diğer bir konuda sınırlı filter haznesi (brut 2lt), 50-80lt sistem için aslında yeterli gelebilir ama aldığınız seramik halka, zeloid, karbon, matrix gibi materyallerden fazla fazla koymak istiyorsunuz fakat birer avuç zor sığıyor. O yüzden mekanik temizlikten feragat etmek zorunda kalabiliyorsunuz.

400lt/saat lik bir performans söylenmekte ama 200-250lt/saat olarak ölçtüm. Sanırım içerisinde malzeme koymazsanız anca 400lt/saatlere ulaşır. Zaten internette de birçok kullanıcı 200lt civarı olduğunu söylüyor. Fakat bu iyi bir durum, 60lt için 400lt/saat çevirim çok fazla gelirdi, şu an bence sirkülasyonu tam benim akvaryum için. Ama 80-100ltniz var ise tavsiye etmiyorum. Dediğim gibi 30-60lt arasına anca yeter.

Filtre malzemesi olarak alttan üste sırasıyla seramik halka,Seachem Matrix, Aktif karbon (kısa süreliğine), Biyolojik sünger ve elyaf kullanıyorum. İlk başlarda Zeloid kullanmıştım ama bitkili sistem için uygun olmaz cümlelerini duydukca çıkardım. Fakat zeloid var iken su çok daha berraktı.

Giriş ve çıkış apartları yeterli gözükmete fakat benim akvaryumun üstünde plastik çerçeve olduğu için u borular dar kaldı o yüzden istediğim gibi monte edemedim. Bu yüzden 50TL’ye aldığım filtreye 14 TL daha masraf yapıp “u” borular almak zorunda kaldım.

 

ISITICI

 

Hydor 200W Dış Isıtıcı:

Isıtıcı kullanmıyorum, ev merkezi system olduğu için sıcaklık 23-26 C arası değiştiğinden ve aydınlatma da extra 2 C sıcaklık sağladığından ısıcı kullanmamaya karar vermiştim, fakat bunun yanlış bir karar olduğunu yavaş yavaş daha iyi anlıyorum. Çünkü ısıyı sabit tutamıyorum, değerleriniz hep uygun aralıkta olsa da (24-28 C) gün içinde +1 , 2 derece oynadığı için bence sağlıklı değil. Özellikle balıklar beyaz benek olduktan sonra değerini daha iyi anlıyorum. Isıtıcı su değişimlerinde örneğin farklılık varsa bile bunu hızlıca eski değere getirebiliyor, ama ısıtıcısız su değişimleri daha tehlikeli oluyor. Ama burda da yine yer ve görsellik sorunu karşıma çıktı. Bu yüzden dış filtreye takılan ısıtıcalara bakıyorum, Hydor’un 200W modelini yurtdışından sipariş ettim (ebay’den az kullanılmış buldum, burda 150TL’yi buluyor fiyatı), bence kağıt üzerinde çok daha iyi bir seçenek ama elektrik tüketimi konusunda çekincelerim var. İlerleyen aşamalarda sizlerle sonuçlarını paylaşırım.

Yine elimde Eheim Jager ve Tetra’nın 50w’lık ısıtıcıları var yedek olarak, şu an sadece su değişimlerinde ısıyı aynı seviyeye getirmek için kullanıyorum.

IŞIK SİSTEMİ

4x15W – 2 Grolux + 1 Aquastar + 1 Daylightstar:

10 gün boyunca akvaryum ile gelen LED sistemi kullanmak zorunda kaldım. Ama yine söylüyorum özellikle çin malı akvaryumlarda ışık sistemine dair en ufak bir bilgi olmuyor, sadece watt’ı biliyorsunuz, ama neye karşılık geliyor, ne kullanılmış, Kelvin ne, Lumen ne bilmediğiniz için tamamen gözü kapalı ilerliyorsunuz. Bu yüzden kendim oturup kapağa 4 tane T8 floresanın montajını yaptım, Tridonic marka elektronik balast alıp kapağa zaten sığmadıkları için dışarıda bıraktım ve  2 Grolux + Aquastar + Daylightstar ile devam ettim.

Fakat özellikle bitkilerin büyümelerinden pek hoşnut kalmadığım için 3 hafta once Aquastarı ve Daylightstar’I çıkarıp iki tane JBL Solar Tropic aldım, yine işi garantiye almak için 2 tane de en öne ve en arkaya reflektör taktım. Reflektörlerin önemli bir katkısı bir tarafı uzun olduğu için ön ve arka cama direk vurak ışığı kesebiliyorum, buda camdaki yosunlaşmayı bi hayli engelledi.

Fakat JBL’lerin etkisini birebir ölçemedim çünkü bu arada CO2 düzeyiminde az olduğunu testlerden öğrendiğim için miktarı artırdım. Bu yüzden şu an gelişmeler çok iyi; fakat saç yosunu sorununa onlarda engel olamadı (ki büyük ihtimalle tabanı kurcalamam ve yem neden oluyor)

1 haftaya kadar ışıklandırma süresi 8 saatti: 3 sabah 3 öğleden sonra 2 gece olarak; bunu 10 saate çıkardım 4-3-3 olarak; yosunda bir artış görmedim ama bu arada CO2 tüpüm bittiği için tam gözlemleme fırsatım da olmadı.

CO2 Sistemi:

İsta'nın 0.5lt'lik advance setini aldım. İçinde 3 in 1 difüzör, sürekli C02 test'de var. Başlarda teste güvenip yeşil olduğu ayarda yani 3 saniyede 1 damla olarak CO2 veriyordum ama yosun sorunu iyice artınca ve sonradan PH ve KH testleri edinince aslında İsta'nın testinin dediği gibi suda 30ppm değil ancak 10-12 ppm CO2 olduğunu anladım. Bu yüzden oranı saniye de 1 damla olarak değiştirdim. Şu an Ph 6.5 seviyelerinde ve 30-35ppm civarı bir oran elde ediyorum. Tüpü alalı 2,5 ay oldu ve ben 2,5 ayın nerdeyse 2 ayını 3 yada 2 saniyede 1 damla olarak verdim. Sadece son 2 haftadır saniyede bir damlaya döndüm. Zaten geçen günde tüp bitti.

Bu arada 24 saat veriyorum, ilk ay akşamları kapatıyordum. Kısacası saniyede 1 damla ile bu tüp ancak bir ay gider gibime geliyor. Zaten yedek tüp bakmaya da başladım. Ama salonda kurulu olduğu için, yine 0.5 yada 1lt lik bir tüp daha alıp yedekleme yapacağım.

Ben yine de bir 3 ay gider diye düşünüyordum, ayda bir bitmesi adamı bir hayli yorar bence.


Şimdilik bu kadar, fırsat buldukca başlğı güncelleyeceğim.

senopita2015-03-23 01:02:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

greatberfuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 712
greatberfuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2015 00:55
Turgut bey merhabalar,öncelikle yeni kurulumunuz ve düzeniniz hayırlı olsun.Allah nazarlardan saklasın.Bende bitkili akvaryumda ileri seviyelere gitme peşinde yürürken sizin konunuzu gördüğüm içinde birazda yorumda bulunmak istedim.Bende önceden grolüx ile 1 sene boyunca akvaryumumu ormana çevirmiştim co2 olmadan,gübre olmadan,testler vs hiçbirşey olmadan.Ama forumda insan araştırma yaptıkça yada başka hobici arkadaşların akvaryumlarını görerek inanın iç geçiriyor ve azimli,öğrenmeye açık bir insan denemek istiyor diğer hobiciden gördüğü akvaryum modellerini.Bende yeni kuruluma gittim bu son zamanlarda co2 li ve armatürlü gübreli vs tam tesisatlı bir sisteme geçiş yaptım.Bu arada hemianthusları benim eski akvaryumumda full hagendi kumu çok rahat tutturabilmiştim.Sanırım sizin kum karışık olduğu için hafif bir dalgalanmada çıkma olasılığı ile karşı karşıya kalmıştır.Benim akvaryumda olan türler dışında bitki baktığınız için gelişmelerinizi fotoğraflarsanız severek takipte kalıcam bilgi edinme adına..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

senopitaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 124
senopitaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2015 01:07
Teşekkür ederim ilgin için;

Dediğin gibi zeminde hagen bazı yerlerde az olduğundan ne yazıkki cubalardan sıkıntı oldu. Birde 8-10cm'den fazla bir zeminde bunu yaşamak daha komik. Sanırım hageni arka kısmı daha yüksek tutmaya harcamışım, ön taraflarda hemen lav kırığına ulaşıyorum.

Gelişmeleri tabi paylaşırım, yaklaşık bir aydır tembellik yapıp açamadım başlığı, ama bundan sonraki aşamaları paylaşırım. Özellikle ipad ile değilde daha iyi bir kamera ile çekilen kareler koyarsam daha iyi olacak. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

matasoyÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2014
İl: Antalya
Mesaj: 147
matasoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2015 12:32
Emeğinize ve bu kadar detaylı yazarken anlattıklarınıza sağlık. Bence biz, hepimiz değerli forum arkadaşlarımız, bu kadar uğraşıp detaylı anlatılan her konuyu takip etmeli, etmeli ki, bu tür paylaşımlar yapanların hevesi kaçmasın. Elbette bizim için değil kendiniz için bu hobiyi yapıyorsunuz ama olsun, insan arada yaptıklarınında begenildiğini gördüğünde o güne kadar çektiği tüm yorgunluklar, zorluklar bir anda unutulu veriyor.

Tekrar tebrikler, başarılar dilerim. Ben de 1 haftaya kalmaz akvaryumun kurulumunu paylaşmayı düşünüyorum. bakalım, sabrım sizin gibi detaylı yazmaya yetecek mi:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Blueman4560Çevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 300
Blueman4560Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2015 14:12
Öncelikle detaylı olarak anlatımınız ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Birçok arkadaşa rehber olabilecek şekilde bilgi paylaşımında bulunmuşsunuz.

Ben de sizin ile aynı marka ve ölçülerde akvaryuma sahibim. Bu kavaryumlar için belirttiğiniz konuların çoğuna katılıyorum sadece benim sizden farklı olarak tabi zevk meselesi ama bu akvaryumların plazmatik görüntüsü hoiuma gidiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DeligadiroÇevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2015
İl: Denizli
Mesaj: 16
DeligadiroÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2015 14:18
Turgut bey merhaba,
Çok detaylı bir şekilde kurulumunuzu paylaştığınız için teşekkür, 1.5 aydır bu hobi ile uğraşan birisi olarak verdiğiniz ipuçlarının bizlere çok faydalı olacağı kanaatindeyim.Konunuzun sürekli olarak güncellemeniz dileğimle 

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

senopitaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 124
senopitaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2015 15:04
İlginiz için ben teşekkür ediyorum, takip edilmek dediğiniz gibi insanı motive ediyor ve daha fazla paylaşım için elinizden geleni yapıyorsunuz.

Dün çektiğim bir video da eklemek istiyorum, Roso salyangoz bütün azmiyle yukarı tırmanıyordu. (biraz kalitesiz ama ipad ile anca bu kadar oluyor)
[VID]vimeo.com/122930473[/VID]
senopita2015-03-23 15:17:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasreddinÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 254
nasreddinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2015 15:46
Turgut hocam; balıklar ve bitkiler hakkında yazdığınız bilgileri Anasayfada bulunan ilgili bölümlerde copy&paste olarak yapıştırabilirsiniz. Forumda sizin başlık gerilere düştükçe okunma oranı da düşecektir. En azından yazdıklarınızın daha kalıcı olması için genel bilgilendirme bölümünü kullanmanız daha faydalı olacaktır. Emekleriniz zayi olmasın.

http://www.akvaryum.com/Bitkiler
http://www.akvaryum.com/Tatlisu

Ps. Videoyu farklı açılardan çekmeniz daha güzel olurdu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ParadoXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2006
İl: Bursa
Mesaj: 417
ParadoXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2015 21:08
Çok şık bir tankınız var, hayırlı olsun. Çok da kapsamlı bir tanıtım olmuş, sizi tebrik ediyorum. Darısı başıma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

senopitaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 124
senopitaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2015 23:21
[QUOTE=nasreddin] Turgut hocam; balıklar ve bitkiler hakkında yazdığınız bilgileri Anasayfada bulunan ilgili bölümlerde copy&paste olarak yapıştırabilirsiniz. Forumda sizin başlık gerilere düştükçe okunma oranı da düşecektir. En azından yazdıklarınızın daha kalıcı olması için genel bilgilendirme bölümünü kullanmanız daha faydalı olacaktır. Emekleriniz zayi olmasın.

http://www.akvaryum.com/Bitkiler
http://www.akvaryum.com/Tatlisu

Ps. Videoyu farklı açılardan çekmeniz daha güzel olurdu.
[/QUOTE]

Teşekkür ederim ilginiz için. Hala kendimi çok amatör gördüğüm için sanki biraz daha var gibime geliyor genel yorumlara eklemek için düşüncelerimi.

Farklı videolarda eklemeye çalışacağım.
Teşekküler

[QUOTE=ParadoX] Çok şık bir tankınız var, hayırlı olsun. Çok da kapsamlı bir tanıtım olmuş, sizi tebrik ediyorum. Darısı başıma [/QUOTE]

Teşekkür ediyorum umarım bir faydam dokunmuştur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kilic33Çevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2014
İl: Izmir
Mesaj: 24
kilic33Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2015 00:22
Emeğinize sağlık, tebrikler. Detaylı anlatımınız için de teşekkürler.
Takipteyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alierenÇevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2014
İl: Gaziantep
Mesaj: 51
alierenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2015 00:46
Detayli anlatiminiz ve tankiniz guzel olmus. Emeginize saglik.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir