Acı gerçekler


kutupsuzÇevrim Dışı

Kayıt: 13/09/2010
İl: Bursa
Mesaj: 44
kutupsuzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 12:04
Trt de izlediğim bir belgesel son bir kaç ayımı ayırdığım bu hobiden soğuttu beni.
Pasifikten parça parça sökülen kayalar ve bunun etkilerini anlatıyordu. Akvaryumlarda bakamadığımız canlılar bir yana yerlerinden olan bir çok türün nasıl hayata tutunmaya çalıştığını anlatıyordu.
 
Acemiyim olsun deyip adeta bir deneyde kobay olarak yorduğumuz canlıları düşündükçe biraz daha araştırma gereği duydum ve...
 
Büyüüüüüüük üretimhanelerin piyasaya giren balıkların %60 ından fazlası yaşarsa geçinemeyeceğini okudum. Belki yanlış bir bilgidir.
 
Ama uzun süredir beni vicdanen rahatsız eden konular bir bir yüzüme çarptı...
 
Dikkatsizce ve önemsemeden yaptığımız 1tl olsun yatırımın dünyanın bir ucunda bizim akvaryumumuza girmeyecek balıkların hayatına mal olduğunu üzülerek anladım ve kendi zevklerim için böyle bir yükün altına giremeyeceğimi düşünüyorum.
 
Herkes kendi düşüncesinde özgür tabi ki, ustalara saygımı sunarım ama acemiler bir kez daha düşünsün derim.
Stresi ülkecek yoğun olarak yaşadığımız bu günlerde bir balığın strese sokmak ne demek belki anlarız. Acemice deneylerimizin kurbanı olmasınlar...
 
Bu ve buna benzer nedenlerle ben akvaryum hobimden vazgeçiyorum.
 
Vazgeçerkende, akvaryum.com'un her üyesine ayrı ayrı teşekkür ediyorum, eğer bu hobi yapılacaksa gerçekten doğru bilgiye ulaşılacak güzel bir yer ve benim de akvaryum kurma yolundaki en büyük rehberim oldu!
 
Tanrı'dan gönüllerimize daha fazla merhamet ve sevgi vermesini diliyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

devilmentÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2010
İl: Bursa
Mesaj: 167
devilmentÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 13:42
Öncelikle elinize sağlık çok güzel bir yazı ve sonuna kadar katılıyorum bir canlıyı alıp ona acı cektirmek hobi değildir gardıyanlıktır. Ancak bu işi gercekten bilerek yapan ustalara saygımız sonsuz. Eğer bir canlı besliyorsak amacımız herzaman onun rahat olabileceği maximum düzeyde onun dogasına uygun koşulları yaratmak olmalı.Hobiyi bıraktığınıza üzüldüm ama böyle bi karı alabilecek cesaretiniz olduğu için sizi tebrik ediyorum başka bir canlının hayatı icin kendi zevklerinden vazgecmek herkesin yapabilecegi birşey değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZuckarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 3259
ZuckarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 15:59
Deniz Akvaryumuna sonuna kadar karşı olan biri olarak sizi bu açık yürekliliğiniz için kutluyorum.
Tatlı su çanlıları üretimi bir sektör oluşturmuş olsada.
Doğadan başka yerde bulunmayan deniz canlıları ne yazık ki büyük tahripler sonucu toplanmakta ve bir çoğu üretimhane ortamında üretilmeye çaşılmaktadır ve başarı oranları oldukça düşüktür.
Uzun yıllar dalıcılık yaptığım için denizin kolay kolay taklıt edilemeyecegine inanmış durumdayım.
Denizin tatlı sudan çok farklı ve çok çok daha teferruatlı olduğundan ev ortamında yapılmasına karşıyım.
Bunun devletlerce ele alınıp belirli uzman kişilerin tüm tankın bakımını üstelnip tankın sahibine sadece seyretmek kalmalı ve tankın kurulumunda kullanılan her canlının sertifikalı ve kimlikli olması sağlanmalı.
Bu maddi yüküde ancak ve ancak oteller vb yerler karşılayacağından tahrip azalır ve ileri yıllardada bu canlıları bulabilme şansı tanır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimfevziÇevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 193
ibrahimfevziÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 18:06
Önemli bir konuya parmak basılmış., Ancak Dünyamızda meydana gelen tahribat sadece denizlerle sınırlı olmamakla birlikte nerdeyse tüm canlıların doğal yaşam alanlarını kapsamaktadır. Tahribatı yapan insan olduğuna göre, buna son verecek olanda yine insan olmalıdır. İşte tam bu noktada benim şahsi düşüncem  Akvaryum hobiciliği veya doğal hayatla ilintili ( Avcılık, balıkçılık vb...) olan diğer hobi dallarının gelişmesi , İnsanların bu konuda daha çok bilinçlenmesine ve doğaya karşı daha duyarlı olmasına katkı sağlayacaktır.
Şöyle bir düşünelim mesela; eğer biz hobiye gönül vermemiş,  denize ve balıklara karşı bu şekilde ilgi göstermemiş olsaydık , denizlerdeki tahribat  nekadar ilgimizi çekerdi ve bu durumun düzeltilmesi için bir şeyler yaparmıydık.? 
 
  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir