A'dan Z'ye çöpçü bakımı ve temel bilgiler


RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2008 15:41
Çöpçülerin sınıflandırılması ve genel yapısı
 
Çöpçüler Callichthyidae ailesinin yaklaşık 300 üyesi bulunan corydoras cinsi balıklardır.Bilim adamları daha keşfedilmeyi ve sınıflandırılmayı bekleyen çöpçü türleri olduğunu söylemektedirler.Corydoras'ın latincedeki karşılığı zırhlı kedi balığıdır.
 
Vücutlarında kemik yerine onları darbelerden koruyan kıkırdak diskler bulunmaktadır.Ayrıca bu kıkırdak diskler enfeksiyon yapıcı prokaryot canlıların vücutlarına yerleşmesini büyük oranda engelleyici özelliktedir.
 
Bıyıklarındaki titreşim sensörleri bıyıkları hasar görmediği ve balık sağlıklı olduğu sürece her türlü titreşimi algılayacak düzeydedir.Deprem vb.doğal felaketleri rahatlıkla sezinleyebilir.
 
Çöpçüler aynı zamanda koku algıları da yüksek balıklardır.En ufak bir besinin suya girdiğini çok kısa bir sürede algılar.Hatta kumun içine gömülü yemleri bile bulabilir.
 
Çöpçüler oksijence fakir sularda yaşadıklarındna arada bir yüzeye çıkarak bir miktar hava yutarlar.Bu yolla vücutlarına aldıkları oksijen de barsaklarından emilerek kılcal damarları sayesinde kana karışır.Bunu sudaki oksijen kendilerine yetse dahi içgüdüsel olarak yaparlar.Bu davranış sadece üreme faaliyeti sırasında kaybolur.(Kendi fikrime göre)Yağmur mevsiminin başlaması ve sudaki oksijenin bollaşması nedeniyle sudaki oksijen onlara yettiği kanaatinde olduklarından yüzeye çıkıp hava almaya gerek duymazlar.Bu onlar için hayatsal bir işlem olmaktan çıkmıştır artık çünkü suda yeterince oksijen vardır.Yumurtlama işlemi bittikten sonra ayrı bir tanka aldığınız çöpçülerde bir durgunluk gözlersiniz.Bu süre zarfında da yukarı çıkıp hava alma ihtiyacı hissetmez.İlerleyen zamanda ise eski davranışını yeniden kazanır.
 
Not:Gözlemlerim sonucu corydorasların düşük pH da ve yeterli tannik asit miktarında yukarıya hava almaya çıkmadıkları sonucuna vardım
 
Sürü davranışı gösteren balıklar olduğundan az sayıda beslenmemelidir.Doğada yüzlerce bireye varan sürüler halinde dolaşırlar.
 
Sürü davranışlarında etkin olan şey kimyasala yönelme(kemotaksis) dir. Her türün kendine özgü kimyasal salgıları vardır.Salınan kimyasalın özelliğine ve yoğunluğuna göre en büyük dişilerin peşinden gitme davranışları görünür genellikle.Bu nedenlerdendir ki;tek türden en azından birkaç tane bulunması balığın doğal davranışlarını göstermesi açısından daha uygundur.Küçük alanlarda genel olarak her türle beraber sürü oluştursa da(ki buna zorunlu bir arada durmaktan başka bir şey denemez pek)alan büyüdükçe her tür kendine ait sürü oluşturma arayışına girer.
 
 
En son cümlede söylediğim tek türden sürü oluşturma davranışı videoda görülmektedir.Alan yeterince büyük olduğu için kocaman bir sürü oluşturmuşlar.Amazonda bir sürü corydoras türü olmasına rağmen,buradaki sürünün hepsi tek türden oluşmuş.Yani rastgele bir sürü bileşimi yok.
 
Ülkemizde yaygın olan çöpçü türleri
 
Corydoras Aeneus(Bronz çöpçü)
Corydoras paleatus(Komando çöpçü)
Corydoras Sterbai
Corydoras Panda
Corydoras trilineatus
 
Ülkemize yeni yayılmaya başlayan çöpçü türleri
 
Corydoras similis
Corydoras adolfoi
 
Ülkemize gelmiş ancak tutunamayıp akvaryumculardan silinmiş türler
 
Corydoras reticulatus
 
Hala bazı hobicilerde olduğu söylense de ülkemize gelen bu tür malesef eskiden çöpçünün dip temizlik malzemesi olarak anlaşılmasından ve maddi olarak daha yüksek bir değeri olduğundan ötürü akvaryumculara gelmez olmuş.
 
Nasıl sağlıklı çöpçü alınır?
 
Türkiye'nin hemen hemen her akvaryumcusunda komando ve bronz çöpçü bulunur.Diğer çöpçüleri bulamasanız da bu iki türü rahatlıklıkla edinebilirsiniz.Çöpçülerin sağlıklı olduğunu anlamanın bir kaç yolu vardır.Öncelikle çöpçünün akıntı karşısında nasıl yüzdüğünü ona karşı direnip direnemediğine bakın.Kısacası çöpçüyü motor çalışırken izleyin hasta ve dayanıksız olan çöpçüler hareket etmekte güçlük çekecek ve genellikle de istemeden de olsa sarhoşça akvaryumun içinde sürüklenecektir.İkinci olarak dikkat etmemiz gereken husus bıyıklarının eksiksiz olması ve yüzgeçlerinde yırtık bulunmamasıdır.
Çöpçüleri üretme isteğinde olan insanlar genelde sonuca çabuk ulaşmak adına damızlık çöpçü arayışına girmektedirler.Damızlık çöpçü bulmak hakikaten kolay değildir.Özellikle sağlıklı damızlık bulmak daha zordur.Genellikle yaşlanan dişiler verim düşüklüğünden ötürü elden çıkarılmak adına akvaryumculara verilir ve bu damızlıkları gören arkadaşımız da balığı direk olarak alır.Yaşlanan çöpçüleri gözlerinden anlamak mümkündür.Gözü göz yuvasının içine hafifçe gömülmüştür ve sanki etrafındaki canlı doku yok olmuş hissi uyandırır.
Çöpçüleri genç almak her yönde avantajlıdır,bunları yazımın ilerleyen bölümlerinde teker teker anlatacağım.
 
Akvaryumları nasıl düzenlenmelidir?
 
Çöpçülere genellikle karma akvaryumlarda bakıldığından bazen ihtiyaçlarının aksi tarzda akvaryumlar yapılmaktadır.
 
Çöpçüler için belki de en önemli şey akvaryum tabanıdır.Çünkü,zamanlarının nedereyse tamamını zeminde geçirirler.tabanda kullanılacak kumlar nasıl olursa olsun köşeleri sivri olmamalıdır.Çöpçüler kumda gezinirken bir yandan da vücutlarını yavaşça kuma sürttükleri için karın mukozalarını yenilerler.Bu nedenle en uygun taban ince taneli kumlardan oluşmuş bir tabandır.Bu tipte bir kum hem bıyıklarının zarar görmesini engeller hem de karın mukozalarını yenilemesini sağlar.Ayrıca yemleri bulmaları, tabandaki pisliklerin yüzeyini genişletmek ve parçalanmasını kolaylaştırmak için de tabanın ince olması iyidir.Böylece bitkilere fayda sağladığı gibi kendisi de büyük taneli kumları eşelemek için çok enerji harcamaz ve vücudu bundan zarar görmez.
 
Çöpçü akvaryumuna konulabilecek her türlü sivri uçlu dekordan kaçınılmalıdır.Çöpçüler titreşimlere duyarlı oldukları için odaya girdiğinizde ani hareketler yaparak bıyıklarını bu malzemelere çarpıp onlar için hayatsal önemi olan bıyıklarını zaman içinde kaybedebilirler.Bu da çöpçü için istenmeyen bir durumdur.
 
Çöpçüler doğalarında genel olarak akıntısı az olan nehirlerde yaşadıklarından onları fazla akıntıya maruz bırakmak balığı aşırı derecede yorar ve sağlığını kaybetmesine yol açabilir.
 
Akvaryumlarına gerek dekor açısından hoş gözükmesi gerekse doğal değerlerine yakınlaşmak adına mango kökleri konulabilir.
 
Çöpçü akvaryumlarında kullanılması kesinlikle sakıncalı olan katkılardan biri de tuzdur.Özellikle yavruları tuza karşı aşırı hassastır ve ani olarak ölümler görülür.Yetişkinlerde bu denli etkili olmasa da çok az bir miktardan sonra onları da büyük ölçüde etkiler ve öldürücüdür.
 
Örnek teşkil edecek akvaryumlar 
 
 
 
 
Beslenmeleri
 
Çöpçüler omnivor balıklardır.Doğasında küçük kabukluları,böcek larvalarını,sudaki küçük kurtları ve bitki artıklarını yiyerek beslenirler.Her türlü ihtiyacının karşılanması adına hayvansal olduğu kadar bitkisel de beslenmelidir.
 
Corydoraslara kabuklu canlı yemler yedirmek çok iyi bir seçim değildir.Bunun yerine kurt,solucan vb tipteki canlılar verilmelidir.Beyaz kurt,grindal ve mikrokurt balığın boylarına göre verilebilir.
 
Yeni çıkmış yavrulara 2 günden sonra mikrokurt verilebilir.İlla canlı yem de olmak zorunda değildir ancak olursa büyümeleri hızlanır.
 
Sadece canlı yem vermek de iyi değildir.Arada bir bitkisel içerikler de eklenmelidir ve vitamin eksikliği çekmemesi için kaliteli yemler kullanılmalıdır.Tetra tabimin,hikari carnivor tablet ve jbl novatabs gibi.
 
Su değişimi sıklığı ve dikkat edilmesi gereken noktalar
 
Akvaryumunuzdaki balık sayınıza bağlı olarak su değişimini 3-4 günde bir veya en geç 10-15 günde bir yapmalısınız.
 
Yavru tanklarında ise ilk hafta %10 luk bir defalık bir değişim daha sonraki haftalarda ise %10 luk haftada iki defa veya daha fazla değişim yapılmalıdır.Eğer mümkünse günde %5 su değişimleri yapılmalıdır.Ancak imkan ve zaman bulamıyorsanız da yukarıda belirttiğim şekilde %10 luk bir değişim yapmanızda sakınca yoktur.Su değişimiyle birlikte yavrular boy atar.Değişimleri aksattığınız takdirde yavrularınız istediğiniz boyutlara çok geç ulaşır.Yalnız her ne kadar su değişimi yapsak da suyun sıcaklığının akvaryumdaki suyla aynı olmasına ve birden boşaltılmamasına dikkat etmeliyiz.Suyu boşaltırken filtrenin üstüne dökerseniz direkt olarak kuma temas etmeyeceğindne yavruları zor durumda bırakmamış olursunuz ve kum havalanmaz.Aksi olursa sudaki pH değeri hızlı bir düşüşe geçebilir.Bu da yavruları zor durumda bırakır.
 
Su değişikliğinden sonra yeni ekleyeceğimiz suya belirtilen ölçülerde su düzenleyicisi katmakta fayda vardır.Su düzenleyicilerin yavru gelişimindeki en büyük katkısı ağır metalleri bağlaması ve buna bağlı olarak da enzimlerin veriminin artırmasıdır.
 
Güçlü filtrelerden kaçınılmalı,kayıpsız büyütmeyi garanti altına almak adına pipo filtre gibi daha az çekim gücü olan filtreler kullanılmalıdır.
 
Çöpçülerin bağışıklık sistemi güçlü olduğu kadar en kolay hastalık kaptıkları bölgeler ise yüzgeçleri ve özellikle karın bölgeleridir.Bu nedenle su değişimlerinin aksatılmaması gerekir.Aksi takdirde çöpçülerin mukozaları zarar görür ve hastalığa açık duruma gelirler.Hastalıklara genellikle sırt yüzgeçlerinin diplerinden ve yüzgeç uçlarından yakalanırlar.Su değişimleri gerektiği gibi yapıldığı takdirde böyle sorunlara rastlanmaz.
 
Çöpçülerde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da sıcaklıktır.Sıcaklık aralıkları türlere göre farklılıklar göstermesine rağmen,sıcaklığı türün dayanabildiği alt sınırdan 2-3 derece yukarıda tutmak özellikle dişilerin yumurta toplaması adına iyi olur.Bu bağlamda yazları artan sıcaklıkları bir şekilde azaltmak gerekir.Çünkü sıcakta metabolizma hızı artar ve verdiğiniz yemden sağlanan fayda azalır ve besinlerin daha büyük kısmı enerjiye dönüştürülür.Aynı zamanda su sıcaklığınızın çöpçünüzün sıcaklık aralığındaki alt sınıra düşmesine izin verin.Bu gelişmelerine artı yönde katkı yapacaktır.Eğer daha da fazla düşerse ısıtıcıyı çalıştırıp istenilen seviyeye yükseltebilirsiniz. 
 
Önemli Not:Eğer çöpçü yavrularınız dibe inmekte zorlanıyorsa,ve istemeseler dahi su yüzeyine doğru çıkıyorlarsa ve bir müddet yan şekilde asılı kalıyorlarsa,bu su değiştirmenizi geciktirdiğinize işarettir.Acilen %20-30 luk bir su değişimi yapmalısınız.
 
Su Düzenleyicisi Kullanımı ve Önemi
 
Bilindiği üzere çeşmelerimizden akan sular amazon havzasındaki sulardan oldukça farklıdır.Bu nedenle de çeşme sularımızı çöpçülerimizin yaşayacağı tipteki su değerlerine uygun hale getirmemizde büyük fayda vardır.
 
Su düzenleyicileri kullanarak;
  1. Sudaki aktif klorun uçmasını sağlarız.
  2. Başta arsenik,polonyum,kadmiyum olmak üzere canlılar üzerinde zararlı etkiye sahip ağır metalleri etkin tiyol(-SH) grupları sayesinde bağlamasını sağlarız ve bu etkileşimle oluşan yeni bileşik canlılarda nötr etkiye sahip olur,bir zararı dokunmaz.
  3. Stresi gidermede yardımcıdır ve bu da fazladan oluşan serbest radikallerin önüne geçer.

Akvaristler genelde su düzenleyicilerden uzak dururlar.Çünkü halk arasında her kimyasal zararlıdır diye bir kanı oluşmuştur.Halbuki doğaya hayat veren su da bir kimyasaldır ve önemli olan maddenin ne olduğu değil,girdiği reaksiyonlar sonucu oluşan maddelerin canlıları ne ölçüde etkilediğidir.

Su düzenleyicileri ise bu bağlamda zararsız etkiye sahip kimyasallardır. İçeriğindeki,ağır metal iyonlarını bağlayıcı özellikteki tiyoller çok etkin yapıdadır ve enzimlere bağlı olarak bulunan ağır metalleri bile kendisine çekerek notralize olurlar.Aralarında şiddetli çekim gücü bulunan bu iki iyonun ayrılması gibi bir şey söz konusu değildir.Bu nedenle nötralize olmuş bir bileşiğin,hatta idrarla çok kolaylıkla dışarı atılabilen bir bileşiğin canlılara zarar vermesi gibi bir şey söz konusu olamaz.
 
Her canlının ağır metalleri tolere edebilme gücü aynı değildir.Özellikle amazon havzası balıkları bu yönde oldukça hassasiyet gösterebilmektedirler.Bu nedenle eğer imkanımız varsa su düzenleyici kullanmanın bize çok büyük bir getirisi olacaktır.Ayrıca su değerlerini uygun düzeye getirdiği için de çöpçülerin üremesine ekstra bir katkısı olacaktır.
 
Bu alanda size önerebileceğim su düzenleyicisi Seachem prime ve seachemin diğer yan ürünleridir.Duruma göre kullanımı değişebilir.
 
Cinsiyet ayrımı
 
Çöpçü almaya gidenlerin sık sık karşılaştığı sorunlardan biri de cinsiyetini tayin edememeleridir.Büyük çöpçülerde cinsiyet ayrımı daha kolaydır ancak,küçük çöpçülerde anlamak neredeyse imkansızdır.Bunun nedeni ise dişi çöpçülerin yumurtalarının olgunlaşmamış olmasıdır.
 
Genel olarak bilinen cinsiyet ayrımı şu şekildedir:
Balıklara tepeden bakarız.Dişilerin karnı dışarıya doğru hafifçe kavis alır ve kuyruğa kadar yavaş yavaş incelerek son bulur.Erkekler ise daha incedir ve bu incelik vücutları boyunca devam eder.
 
 
Görüldüğü üzere burada dişi bariz bir şekilde erkekten farklı ve şişkin.Ayrıca burada dişi erkekle T pozisyonu oluşturduktan sonra anal yüzgeçleri arasında tuttuğu yumurtaları yapıştıracak yer aramakta.
 
Bazı türlerde ise renk olarak daha parlak olan çöpçüler erkektir.Ancak yine de bu çöpçülerde yukarıda belirttiğim özellikleri taşırlar.yani yukarıdaki özellik genel olarak her çöpçü için kullanılabilirdir.
 
Üretimi
 
Üretim için seçilen eşler sıcaklığı daha düşük bir akvaryuma koyulmak yerine aynı sıcaklıkta bir tanka alınıp (denge oturmuş olacak)daha sonra su değişimiyle sıcaklık düşürülmelidir.Sıcaklığın düşürülmesiden çok daha önemli bir şey varsa o da dişinin erkeği kabul edene kadar sıcaklığın sabit kalmasıdır.
 
Üretim tankımızın boyutları en azından boy:30-40 cm, genişlik:10-15 cm ve yüksekliği de en fazla 20-30 cm olmalıdır.Yüksekliğin az olmasının istenmesinin nedeni ise yavruların ilk etapta yüzeye çıkıp hava almalarının gerekmesi ve bunun daha kolay olması adına yüksekliğin fazla olmamasıdır.
 
Genelde insanlar makaleleri okuduktan sonra gerekli ola herşeyi yapar ve beklemeye koyulurlar.Balıklar damızlıktır ve suyun sıcaklığını istenilen oranda düşürmüşlerdir ancak hala üreme davranışlarını gözleyemezler.Bunun nedeni genelde sudaki sertlik derecesidir.Yumuşak su kullanmak çöpçü üretimi için büyük bir avantajdır.Suyu ters ozmoz sistemiyle yumuşatabilir veya karbon kullanarak üremelerini tetikleyici etki yapabilirsiniz.
 
Çöpçüler genelde akşamdan konulduğu tanklarda sabahleyin loş ışıkta üremeye başlarlar.Yine tam tersi akşamleyin güneş ışığının azaldığı vakitlerde de üredikleri görülür.
 
Yumurtaların yenmesinin önlenmesi için eğer vaktiniz varsa çöpçünüzü ara ara onu rahatsız etmeden biraz izleyin.Biraz baktıktan sonra,eğer yumurtlamıyorsa ve bir yandan yumurtaları yemeye başlamışsa artık ana tanka geri alma vakti gelmiştir.
 
Çöpçülerden en yüksek sayıda yavruyu almak için mutlaka ayrı bir tankta üretilmesi gerekir.Kendisi de dahil olmak üzere bir çok balık yumurtaları yer.Bulunduğu karma tanklarda da üretilebilir ancak böyle olunca yumurtaların tek tek toplanması gerekir ve bu toplama sunucu da yumurtaların çıkış oranında düşüşler ve hatta hiçbirinin açılmaması durumu gözlenebilir.
 
Yumurtalardan en yüksek açılımı elde etmek için üremenin bitiminden hemen sonra anaçlar çıkarılmalı ve akvaryuma metilen mavisi damlatılmalıdır.Hava taşı mümkün olduğunca dibe yerleştirilmelidir.Böylece mantar sporlarının yumurta kabuklarına tutunmaları önlenmiş olur.Bu bağladığımız hava taşını yumurtalar çıkmaya başladığından itibaren yukarıya çıkarmalı yüzeyle bitişik hale getirmeliyiz ve bundan sonra orda bırakmalıyız.Böylece yavruların güçten düşmesini önlemiş oluruz.
 
Yumurtaların çıktığı tankın tabanında çok ince kum olmalıdır.Bu yavruların hastalıklara yenik düşmesini önler.Cama cam tanklarda özellikle mantar gibi yavruların mukozasını delip içeri girmeye çalışan prokaryot canlılar zaten hareketsiz olan yavruları kolayca kuşatabilir ve ölümlerine yol açabilirler.Aynı şekilde yavru akvaryumlarında da dip çekimi ihmal edilmemelidir,ancak dip çekimini hortumla değil hava motoru borusu gibi ufak kesitli borularla yapmalısınız.Aksi takdirde hortumun çekiş gücüne mağruz kalan yavrular çok geçmeden ölür.
 
Yavruların beslenmesi ihmal edilmemelidir.Zayıf düşen yavrular büyüklüğüne bağlı olarak birkaç gün veya 2 hafta arasında ölürler.Çöpçülerin ağzı aşağıya dönük olduğundan artemiayı yiyemeyebilirler.Onun yerine sera micron kullanabilirsiniz.Çöpçü yavrularını yemlerken dikkat edeceğimiz diğer husus ise çok ince yem kullanmaktır.(sera micron vb.)Aksi takdirde yenmeyen yemler suyun kalitesini çabuk bozar ve hastalıklar ve ardından ölümler görülebilir.
 
pH-Sıcaklık-Hava basıncı üçlüsü
 
Corydorasların ne kadar duyarlı olduğuna daha önce de değinmiştik.Aynı zamanda corydorasların birçok amazon türü gibi yağmur mevsiminde ürediklerini biliyoruz.Bunda temel 3 etken var.pH-sıcaklık ve hava basıncı.Yağmur başlamaya yakın hava basıncında bir yükselme olur.Bu bazı üreme hormonlarının salşınımını artırır,ardından yağmur yağması hızlı bir şekilde sıcaklığı ve pH düşer.Bu aynı zamanda sertliğin de azalması demektir.Bütün bunlardan etkilenen balık üremeye geçebilir.Ayrıca su değişikliğin R/O suyuyla yapılması bu açıdan büyük bir avantaj sağlar.Çünkü şartların üçü de sağlanmış olur ancak bu değişim akşam hava kararmaya yakın yapılırsa diğer sabaha yumurtaları görme şansı daha yüksektir.
 
Örnek gelişim evresi(Corydoras Paleatus)
 
T pozisyonu
 
 
4 gün sonra
 
10 gün sonra
 
15 gün sonra
 
20 gün sonra
 
28 gün sonra
 
33 gün sonra
 
Yukarıda yavruların ince kumlu akvaryumlarda yetiştirilmesi gerektiğini söylemiştim.İsteyen bu şekilde kumsuz akvaryum da kullanabilir,ancak böyle yapacaksanız hakikaten çok dikkatli olmanız ve daha çok üstüne düşmeniz akvaryumdaki mantar sporlarının yavrularala yerleşmesini engellemek için su değişimlerini sıklaştırmanız gerekmekte ve aynı zamanda onları hastalığa karşı korumak için metilen mavisi kullanmak zorunda kalırsınız.Yine de en iyisi doğalarından da yola çıkarak ince kumlu tabanı olan bir akvaryumda bakmaktır.
 
Kendi deneyimlerimden yola çıkarak şimdilik aklıma gelenleri şöyle bir toparladım.Umarım faydalı olur.
 
Saygılar...
 
Onur ŞAHİN
(Şahsım veya akvaryum.comdan izin alınmaksızın başka bir yerde kullanılamaz.) 
 
 
unotim1232012-10-06 22:15:06

Beğenenler: [T]32918,sede[/T][T]56876,emreur[/T][T]137054,bora6173[/T][T]151258,vrltrkylmz[/T][T]172066,mai_41[/T][T]153481,leovo[/T][T]57649,heraklia[/T][T]176357,HarunP[/T][T]173283,06volkan34[/T][T]183738,Mehmet03Emin[/T][T]176810,Kromatit[/T][T]185801,PatriarchPaladin[/T][T]182666,xhaxhi[/T][T]175508,ResulEmre[/T][T]161210,ENGİN06[/T][T]189202,Qnur89[/T][T]78942,muratdeg[/T][T]82926,centerboys[/T][T]191426,lojistisyen[/T][T]186349,PurpleBetta[/T][T]193233,Ahmet55[/T][T]193722,serkorti[/T][T]193595,bdonder[/T][T]196704,Emreyoldaş[/T][T]187568,SerhatZ[/T][T]188160,Oguztastan[/T][T]199202,Cambaz16[/T][T]81903,FurkanSehit[/T][T]203791,GOPA[/T][T]161940,Mehmetcan[/T][T]203164,ers1905[/T][T]213974,tunasoylemis[/T][T]196575,Redkit[/T][T]225851,Nahola[/T][T]213236,Aplot[/T][T]187204,Bisnev99[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T][T]208917,Eti[/T][T]234618,FarukGorgun[/T]
Teşekkür Edenler: [T]180121,Frantte[/T][T]181036,Berk48[/T][T]121139,braweheart[/T][T]183738,Mehmet03Emin[/T][T]176810,Kromatit[/T][T]189569,Abdull4h[/T][T]193722,serkorti[/T][T]132504,jotkar[/T][T]187568,SerhatZ[/T][T]161940,Mehmetcan[/T][T]199511,Kaangzkr[/T][T]213974,tunasoylemis[/T][T]196575,Redkit[/T][T]225851,Nahola[/T][T]187204,Bisnev99[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T][T]229265,ahmetfiratozkaya[/T]
+1: [T]181036,Berk48[/T][T]181649,CEIT[/T][T]213974,tunasoylemis[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigit kocbayÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3157,1[/B] [B]3947,2[/B]
Kayıt: 15/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1066
yigit kocbayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2008 15:43

Bu güzel makale için teşekkürler Onur.ClapClap


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yunus EmreÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2007
İl: Trabzon
Mesaj: 1180
Yunus EmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2008 16:15
Çöpçüler Kralı, bu güzel ve değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.Ellerine,yüreğine sağlık.ClapClapYunus Emre2008-06-13 12:08:22

Beğenenler: [T]183877,sprntrl41[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sudamlasıÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 831
sudamlasıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2008 16:18
Başlığı görünce kesin Onur yazmıştır dedim.Ellerine sağlık Onur...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UzumakiNarutoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Hatay
Mesaj: 1905
UzumakiNarutoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2008 16:41
Onur Bey, ellerinize sağlık. Çok güzel bir makale olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kriptoatlantisÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 267
kriptoatlantisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2008 16:54
Ellerinize ve emeğinize sağlık. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2008 17:01
    Ellerine sağlık Onur. Çok açıklayıcı ve güzel bir başlık olmuş. Şahsen ben de çöpçüleri çok seven bir akvaristim. Bugüne kadar her akvaryumumda çöpçü olmuştur.(cichlid akvaryumları hariç) Ençok Starbai yi sevdim ve halen de onlarla ilgileniyorum.
 
   Son zamanlarda corydoras aenaeus Black de ilgimi çekiyor. Akvaryumcuma getirttirebilirsem bir sürü oluşturmayı düşünüyorum.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2008 11:35

İnşallah bi gün o varyete de ülkemize girer Batuhan abi.Makaledeki eksiklikleri giderdim.Yazacaklarımın hepsini tamamladım sanırım.Smile

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafasahinÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 9
mustafasahinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2008 12:07
Emeğinize sağlık Onur bey.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RamireziÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1313
RamireziÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2008 18:03
Bu makale sayesinde artık corydoraslar hakkında cevapsız soru kalmayacak,gerçekten çok güzel hazırlamışsın Onur...
 
Emeğin için teşekkürler....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2008 18:17
Çok güzel olmuş eline sağlık Onur,bu bilgiler biraz eksikti tamamlamış oldun.
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2008 18:30
Elinize sağlık. Gerçekten ÇÖPÇÜLER KRALI'na yakışır bir çalışma olmuş.Tongue fişherman2008-06-13 18:30:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

axu2Çevrim Dışı

Kayıt: 22/03/2008
Mesaj: 90
axu2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2008 15:30
Elinize emeğinize sağlık çöpçüler hakkında arayıpta bulamadığım şey hemen bir kopyasını kaydediyorum. Clap axu22008-06-14 15:30:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BJKORAYÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 95
BJKORAYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2008 16:26
Elllerinize sağlık yine güzel bir çalışma yapmışsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir