Adi Salyangozlar ve Yeni Tür Tavsiyesi


RasimSoysalÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2010
İl: Usak
Mesaj: 666
RasimSoysalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 04:19
Merhaba arkadaşlar, herkese hayırlı ramazanlar.
Odamda 70 (Boy) x 25 (En) x 30 (Yükseklik) ölçülerinde brüt 52.5 tahminen net 45 litre bir akvaryumum var.
İçinde canlı olarak ise kurtulamadığım çok sayıda adi salyangoz ve farklı boylarda lepistes var.
Canlı fotoğraflarından önce bir elimizdeki malzemelere bakalım.

* Dış filtremiz: 

* Isıtıcımız: 
Maalesef ısıtıcımız kırıldı, akvaryumun ölçülerine uygun tavsiyelerinizide bekliyorum açıkcası. 

* Aydınlatmamız:
40cm 220v bir ampul.. 

Akvaryumumda köklü bir değişime gideceğim..
Sırasıyla yazmaya başlıyorum, umarım sonuna kadar okur ve yorum yazarsınız 

1) Adil Salyangoz Sorunu

* 



* Arkadaşlar ben bu adi salyangoz denen varlıktan kurtulamadım gitti.

* Kepçe ile her gün temizliyordum bi ara, fakat 1 hafta temizlemeyince tekrar yine çoğalıyorlardı. 

* Baktım bu iş böyle olmayacak forumda tanıştığımız bi abim şimdi adını hatırlayamıyorum kusura bakmasın 5 tane katil salyangoz hediye etti, fakat onlarda bir süre sonra kayboldular. 

* Bu meretler akvaryumda hem görüntü kirliliği yapıyorlar, hemde dış filtremizin borularını hunharca tıkıyorlar!  
* Ve şuan bakıyorum adi salyangozların en ufak yumurtaları kumun içerisindeler..

* Ben şuan akvaryumu kimyasal ilaçlarla temizliyeyim mi, yoksa kumu iyice defalarca yıkayayım mı bunlardan nasıl kesin yolla kurtulacağım? 

* Eğer çözüm yoksa tüm kumu çıkaracağım ve çöpe atacağım.  Gidip yeni kum alırım. Acayip beni soğuttu.

2) Yeni Tür Tavsiyesi

* 



* Şuan akvaryumda yaklaşık 30 tane bana göre hiç bir estetik değeri olmayan lepisteslerim var. Erkek-Dişi oranı belli değil, Anaç-Yavru sayılarıda belli değil. Her gün düzenli yemlerini atıyorum takılıyorlar akvaryumda. Ve ilk başlangıçlarda 2e 7d gibi bir oran vardı.
* Uşak'ta maalesef lepisteslerime hiç alıcı çıkmadı, ve kendilerinden sıkıldım. Napacağım bilmiyorum... 
* Eğer lepistesleri elimden çıkarabilirsem betta, karides veya canlı doğuran türü olmayan fakat bakabileceğim balık türlerine yöneleceğim.. Bu konudada yardımlarınızı bekliyorum..

3) Akvaryumun İç Boşluğu & Dekor Eksikliği

* 

* Akvaryum'un ilk zamanlarında 30 adet 20cm üzeri elodea bitkisi vardı ama şuan itibariyle elimde kalan 3-4 adet elodea bitkiside ölü durumda.
* Onun için internetten bitki, canlı, dekor malzemelerini güvenle alabileceğim adresleri belirtirseniz sevinirim..

Son olarak akvaryumda farklı canlılarımızda var,

* 10cm kara vatoz: 

* Gözlemlerime dayanarak söylüyorum eş tutan 2 çöpçümüz: 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 20/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 818
Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 04:27
Katil salyangozlar kaybolmazlar, kumun içine saklanıp pusuda salyangoz avlarlar. Onlar büyük ihtimal iş başındadır ama adilerin üreme hızına yetişemiyor olabilirler. Kumu değiştirmeniz anlamsız ve riskli. Katillerin sayısını artırarak deneyin. İple bir dilim çiğ patates sallayın, 1 saatte bütün salyangozlar üstüne toplanıyor, atın çöpe. Yine de çözüm olmazsa salyangoz giderici ilaçlar var. Dozajında ve doğru kullanılırsa balıklara en ufak zararı yok.
Allah kolaylık versin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RasimSoysalÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2010
İl: Usak
Mesaj: 666
RasimSoysalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 04:33
[QUOTE=bettaman]Katil salyangozlar kaybolmazlar, kumun içine saklanıp pusuda salyangoz avlarlar. Onlar büyük ihtimal iş başındadır ama adilerin üreme hızına yetişemiyor olabilirler. Kumu değiştirmeniz anlamsız ve riskli. Katillerin sayısını artırarak deneyin. İple bir dilim çiğ patates sallayın, 1 saatte bütün salyangozlar üstüne toplanıyor, atın çöpe. Yine de çözüm olmazsa salyangoz giderici ilaçlar var. Dozajında ve doğru kullanılırsa balıklara en ufak zararı yok.
Allah kolaylık versin...
[/QUOTE]

Katil salyangozların ava çıkarken kuma battıklarını biliyorum, fakat uzun zamandır kendilerini göremiyorum. 
Galiba kendim kepçe ile adi salyangoz avındayken onlarıda çıkardım akvaryumdan :/
Salyangoz giderici ilacı duymamıştım, kullanımı nasıl olur şimdi araştırmaya başlıyayım.
Tür tavsiyeniz var mı? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 20/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 818
Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 04:47
Ben bettacıyım betta öneririm.
Tankınız 45 litreyse 1 erkek betta sıkıcı olabilir, 1 den fazla erkek betta da aynı tankta olmaz. Ancak HMPK BETTA dişilerinden oluşan bir tank hoş olabilir. Bettaların renk seçeneği sınırsızdır. Ancak betta yanına karides kesinlikle olmaz, canlı yem muamelesi yapıyorlar. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

teodolit2Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2011
İl: Ankara
Mesaj: 166
teodolit2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 12:25
Adi salyangoz için en iyi çözüm katil salyangoz arkadaşlar, 30 litrelil akvaryumumda 1 tanesi yetmişti, şimdi 90 litrelik akvaryumumda 3 tane var adi salyangozdan eser yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RasimSoysalÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2010
İl: Usak
Mesaj: 666
RasimSoysalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 14:55
[QUOTE=bettaman]Ben bettacıyım betta öneririm.
Tankınız 45 litreyse 1 erkek betta sıkıcı olabilir, 1 den fazla erkek betta da aynı tankta olmaz. Ancak HMPK BETTA dişilerinden oluşan bir tank hoş olabilir. Bettaların renk seçeneği sınırsızdır. Ancak betta yanına karides kesinlikle olmaz, canlı yem muamelesi yapıyorlar. 
[/QUOTE]

Dün geceden beri onu düşünüyorum 45 litrede 1E betta'nın yanına farklı olarak karides olur mu diye..
Bettanın karakterine göre değişkenlik gösteriyormuş..
5 tane dişi betta yerine 1 tane erkek betta bakarım daha iyi bol bitkili tabi salyangozlardan bi kurtulsak 

[QUOTE=teodolit2]Adi salyangoz için en iyi çözüm katil salyangoz arkadaşlar, 30 litrelil akvaryumumda 1 tanesi yetmişti, şimdi 90 litrelik akvaryumumda 3 tane var adi salyangozdan eser yok.[/QUOTE]
45 litre akvaryuma önceden 5 tane attım fakat arkadaşlar maalesef adi salyangozların hızlarına yetişemedi ve ben kepçe ile salyangozları toplarken galiba yanlışlıkla onlarda gitti :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrlion83Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 495
mrlion83Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 15:39
(Bayağıda yazmışım haaa İnşallah üşenmez okursunuz.)
Merhabalar;
hemen konuya giriyorum müsadenizle.
Öncelikle katil salyangozlar, adi salyangozlar ve ölü balıklarla beslenirler. Otçul değildirler. Balıklar için attığınız yemlere bile ilgi göstermezler. 50 litre akvaryumunuz için 5 adet katil salyangoz gayet ideal bir sayıdır, sayıyı lütfen arttırmayın. 120 litre akvaryumuma 10 adet katil salyangoz atmıştım. Adi salyangozdan eser aklmadı. Şimdi filtremin içinden çıkan adi salyangozları bile tekrardan akvaryuma atıyorum, gidip akvaryumculardan adi salyangoz istiyorum.O dereceye geldim yani. Genel bir kanı var. Katil salyangozlar adi salyangoz yer. Aslında kısmen doğru. Katil salyangoz adi salyangozların içini tüketir, Kabukları akvaryumda kalır. Yani siz adi salyangozlar bitmiyor diyorsunuz ama belkide onlar boş kabuklardır, dikkatli inceleyiniz.

Akvaryumunuz için yorumda bulunmak istiyorum. Kusura bakmayın ama akvaryumunuz şu hali ile evlat olsa sevilmez. Ancak bunu değiştirmek tabiki sizin elinizde. Söylediklerimi uygularsanız daha güzel bir tanka sahip olabilirsiniz, en azından şimdikinden daha görsel olacağı kesin.
Öncelikle işe düz siyah bir arka fon alarak başlayın. Zevk meselesi olmakla birlikte genel olarak siyah arka plan bitkili akvaryumlarda daha güzel duruyor. İkinci olarak kumdan başlayabilirsiniz. Akvaryumdaki kumu komple çıkarıp yerine hagen siyah kum koyabilirsiniz. Siyah kum, siyah arka fon, içeride rengarenk balıklar. İnanın müthiş oluyor. Kumu akvaryuma koyarken minimum 5 cm taban yükseliğinde olmasına dikkat edin. Kumu ve arka fonu hallettik diyelim. Gelelim filtreye. Filtrenizin giriş ve çıkış boruları gereksiz yere orta tarafta duruyor. Filtrenizin giriş ve şıkış borularını aynı yere (ya sağ köşeye ya da sol köşeye) sabitleyin. Sizinkiler görüldüğü gibi orta yerde duruyorlar. Sabitlemek için vantuzları yoksa akvaryumculardan vantuz temin edebilirsiniz. Filtre borularını sabitlemek için vantuz istiyorum deyin, filtrenizin marka modelini söyleyin onlar ayarlar. Ayrıca gördüğüm kadarı ile filtrenizin su emiş borusu açık. Balıklarınız canlı doğuran. Yavrularını filtrenin çekme ihtimali var. Filtrenin ucundaki plastik ısgara yavrularınızı korumaz, filtrenin içine kaçarlar. Bu konuda forumda umut arkadaşımızın pratik bir uygulaması var. İnceleyin tavsiye ederim.
http://www.akvaryum.com/forum/dis_filtrelerin_yavru_cekmesine_sve111;n!_k697458.asp

Bitkilere gelelim. Beslediğiniz bitki bakımı en kolay, en arsız, en çabuk büyüyen bitkilerden biridir. Eğerki eledoalarınız bile ölüyorsa bir yerde mutlaka hata yapıyorsunuz demektir. Eledoalarınızın ölmesinin birden çok sebebi olabilir. Kumda sebep olabilir, ışıkta sebep olabilir. Floresanın üzerinde yazanları buraya yazarsanız ona göre size yardımcı olabilirim. Floresanın markası modeli kaç watt olduğu gibi değerler lazım bize.

Balık konusuna gelelim. Öncelikle balıklarınız gayet estetik değeri olan balıklar. Tabiki bakmasını bilene. Boş bir akvaryumda 30 adet lepistese bakarsanız tabiki gözünüze estetik görülmez. Şimdi arka planı ayarladık, kumu değiştirdik, filtreleri köşelere konumlandırdık, aydınlatmamızı düzeltip bitkilerimizi diktik. şimdi sıra geldi balıklara. Canlı doğuranlar çok çeşitlidir, ister tek renk, ister rengarenk, çeşit çeşit balık besleyebilirsiniz. Öncelikle balıklarınızın sayısını azaltın. Elinizde 8-10 adet lepistes bırakın. 2 erkek 6 dişi gibi bir oranı olsun. Balıklarınızdan renkli olanlar erkek, renksiz ve daha büyük olanlar dişidir. Şimdi bu balıkların yanına farklı canlı doğuranlar alıp akvaryumunuzu renklendirmeye geldi. İşe platylerden başlayabilirsiniz. Renk çeşitleri olmasına karşın akvaryumcularda genelde kırmızı rengini bulabilirsiniz. 2d1e oranı ile 3 adet platy alın. İçine Çöpçülerine sayısını en az 6 adet yapın. Akvaryumdaki çöpçülerin sayısı arttıkça onları izlemeside zevkli oluyor emin olun. Vatozunuzun daha yakından bir resmini de çekerseniz vatozunuz hakkında da yorumda bulunabilirim. Artık balık konusu tamamen sizi zevkiniz. Yalnızca dikkat etmeniz gereken o akvaryuma kılıçkuyruk sokmayın, velifera sokmayın. Akvaryumunuzun suyu otursun, bitkiler gelişsin dilerseniz karides bile besleyebilirsiniz. Alın işte size keyif, alın size estetik bir akvaryum.

Sorularınız varsa biz daima burdayız. her daim kafanıza takılan şeyleri sorabilirsiniz.
İsmail Aslan2014-07-14 15:40:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RasimSoysalÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2010
İl: Usak
Mesaj: 666
RasimSoysalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 16:14
[QUOTE=İsmail Aslan](Bayağıda yazmışım haaa İnşallah üşenmez okursunuz.)
Merhabalar;
hemen konuya giriyorum müsadenizle.
Öncelikle katil salyangozlar, adi salyangozlar ve ölü balıklarla beslenirler. Otçul değildirler. Balıklar için attığınız yemlere bile ilgi göstermezler. 50 litre akvaryumunuz için 5 adet katil salyangoz gayet ideal bir sayıdır, sayıyı lütfen arttırmayın. 120 litre akvaryumuma 10 adet katil salyangoz atmıştım. Adi salyangozdan eser aklmadı. Şimdi filtremin içinden çıkan adi salyangozları bile tekrardan akvaryuma atıyorum, gidip akvaryumculardan adi salyangoz istiyorum.O dereceye geldim yani. Genel bir kanı var. Katil salyangozlar adi salyangoz yer. Aslında kısmen doğru. Katil salyangoz adi salyangozların içini tüketir, Kabukları akvaryumda kalır. Yani siz adi salyangozlar bitmiyor diyorsunuz ama belkide onlar boş kabuklardır, dikkatli inceleyiniz.

Akvaryumunuz için yorumda bulunmak istiyorum. Kusura bakmayın ama akvaryumunuz şu hali ile evlat olsa sevilmez. Ancak bunu değiştirmek tabiki sizin elinizde. Söylediklerimi uygularsanız daha güzel bir tanka sahip olabilirsiniz, en azından şimdikinden daha görsel olacağı kesin.
Öncelikle işe düz siyah bir arka fon alarak başlayın. Zevk meselesi olmakla birlikte genel olarak siyah arka plan bitkili akvaryumlarda daha güzel duruyor. İkinci olarak kumdan başlayabilirsiniz. Akvaryumdaki kumu komple çıkarıp yerine hagen siyah kum koyabilirsiniz. Siyah kum, siyah arka fon, içeride rengarenk balıklar. İnanın müthiş oluyor. Kumu akvaryuma koyarken minimum 5 cm taban yükseliğinde olmasına dikkat edin. Kumu ve arka fonu hallettik diyelim. Gelelim filtreye. Filtrenizin giriş ve çıkış boruları gereksiz yere orta tarafta duruyor. Filtrenizin giriş ve şıkış borularını aynı yere (ya sağ köşeye ya da sol köşeye) sabitleyin. Sizinkiler görüldüğü gibi orta yerde duruyorlar. Sabitlemek için vantuzları yoksa akvaryumculardan vantuz temin edebilirsiniz. Filtre borularını sabitlemek için vantuz istiyorum deyin, filtrenizin marka modelini söyleyin onlar ayarlar. Ayrıca gördüğüm kadarı ile filtrenizin su emiş borusu açık. Balıklarınız canlı doğuran. Yavrularını filtrenin çekme ihtimali var. Filtrenin ucundaki plastik ısgara yavrularınızı korumaz, filtrenin içine kaçarlar. Bu konuda forumda umut arkadaşımızın pratik bir uygulaması var. İnceleyin tavsiye ederim.
http://www.akvaryum.com/forum/dis_filtrelerin_yavru_cekmesine_sve111;n!_k697458.asp

Bitkilere gelelim. Beslediğiniz bitki bakımı en kolay, en arsız, en çabuk büyüyen bitkilerden biridir. Eğerki eledoalarınız bile ölüyorsa bir yerde mutlaka hata yapıyorsunuz demektir. Eledoalarınızın ölmesinin birden çok sebebi olabilir. Kumda sebep olabilir, ışıkta sebep olabilir. Floresanın üzerinde yazanları buraya yazarsanız ona göre size yardımcı olabilirim. Floresanın markası modeli kaç watt olduğu gibi değerler lazım bize.

Balık konusuna gelelim. Öncelikle balıklarınız gayet estetik değeri olan balıklar. Tabiki bakmasını bilene. Boş bir akvaryumda 30 adet lepistese bakarsanız tabiki gözünüze estetik görülmez. Şimdi arka planı ayarladık, kumu değiştirdik, filtreleri köşelere konumlandırdık, aydınlatmamızı düzeltip bitkilerimizi diktik. şimdi sıra geldi balıklara. Canlı doğuranlar çok çeşitlidir, ister tek renk, ister rengarenk, çeşit çeşit balık besleyebilirsiniz. Öncelikle balıklarınızın sayısını azaltın. Elinizde 8-10 adet lepistes bırakın. 2 erkek 6 dişi gibi bir oranı olsun. Balıklarınızdan renkli olanlar erkek, renksiz ve daha büyük olanlar dişidir. Şimdi bu balıkların yanına farklı canlı doğuranlar alıp akvaryumunuzu renklendirmeye geldi. İşe platylerden başlayabilirsiniz. Renk çeşitleri olmasına karşın akvaryumcularda genelde kırmızı rengini bulabilirsiniz. 2d1e oranı ile 3 adet platy alın. İçine Çöpçülerine sayısını en az 6 adet yapın. Akvaryumdaki çöpçülerin sayısı arttıkça onları izlemeside zevkli oluyor emin olun. Vatozunuzun daha yakından bir resmini de çekerseniz vatozunuz hakkında da yorumda bulunabilirim. Artık balık konusu tamamen sizi zevkiniz. Yalnızca dikkat etmeniz gereken o akvaryuma kılıçkuyruk sokmayın, velifera sokmayın. Akvaryumunuzun suyu otursun, bitkiler gelişsin dilerseniz karides bile besleyebilirsiniz. Alın işte size keyif, alın size estetik bir akvaryum.

Sorularınız varsa biz daima burdayız. her daim kafanıza takılan şeyleri sorabilirsiniz.
[/QUOTE]

İsmail Bey, uzun mesajınız için çok teşekkürler, her satırı büyük bir zevkle okudum :)
*Aydınlatmayı yazdım, fakat kaçırmışsınız galiba tekrar ekliyeyim mesajıma..
Özellikleri: 50 cm tamamı ışık veren kısmı 40 cm kendim ölçtüm, 220V/50Hz/60Hz yazıyor, Submersible Lamp YILDIRIM marka.. Fotoğrafı: 

*Akvaryumun masraflarını babam karşıladığı için açıkcası gider konusunda biraz mağdurum 
Ama evimizin salonunda tabi 200 litrede sarı prenses kolonimiz var, o da meraklı yani :)

*Akvaryumdaki salyangozlardan katil salyangoz ile kurtulmak yerine açıkcası akvaryumdaki kumu çıkarıp yerine sizinde dediğiniz gibi siyah hagen kum almayı düşünüyorum, fakat kaç kg yeter bilemiyorum.. Bu bahane ile ölçüleri tekrar vermiş olayım.. 70 (Boy) x 25 (En) x 30 (Yükseklik)..

*Canlı seçimi olarak elbette elimdeki lepisteslerde güzel fakat maalesef onlardan sıkıldım çünkü gereken yavruyu aldım, hevesim geçti diyebiliriz. Onun yerine gösterişli bir erkek betta almayı düşünüyorum..

*Bitki seçimi olarak elimdeki elodea bitkisi salyangoz ve canlılarımdan dolayı baya hasar gördüler ve zaten akvaryumdaki köklü değişiklikten sonra onlarada elveda diyeceğim çünkü yapraklarında salyangoz yumurtaları var 

*Siyah dekor alacağım, dediğim gibi siyah hagen kumda kafa yapılarımız uyuşuyor.. 
*Dış filtre borularınıda elbette ayarlayacağım fakat suyu emiş kısmından yavru kaybedebilirsiniz demişsiniz, akvaryumun ilk zamanlarında sol tarafta büyük yapay moss topu vardı yavrular orda duruyorlardı ve hiç yavru kaybı yaşamamıştım anne-babanın yemesi dışında.. Ama nacizane fikrinizi mutlaka değerlendireceğim eğer bettadan yavru alacak olursam 

*Akvaryuma canlı doğuran türü besleme gibi bi niyetim yok.. Aklımdaki tek soru şuanlık 1 erkek bettanın yanına 6 veya 8 neon tetra koyulabilir mi veya 20-30 karides? Yanınada 6 tane çöpçü? ve 1 adet cüce vatoz? Çok mu oldu 

*Vatozumuz ve Çöpçülerimize gelecek olursak;
Vatozumuz benim bildiğim kadarıyla cüce vatoz, 2 adet almıştım birini maalesef kaybettim.
Çöpçülerimiz bildiğimiz çöpçü türünü bilmiyorum, 2 adet ve bence eş tutmuşlar birinin karnında yumurta var gibime geliyor 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrlion83Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 495
mrlion83Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 16:48
Öncelikle işe ışıklandırmadan başlayın. Elinizdeki floresan bitkiler için uygun değildir. Hangi bitkiyi koyarsanız koyun eninde sonunda çürüyecektir. Bitki beslemek istiyorsanız ışıklandırmayıda ona göre ayarlamanız gerekir. Piayasada farklı modellerde bitki floresanları mevcuttur. Netten araştırabilirsiniz. En çok kullanılanlar sylvania, giesmann, osram gibi markalardır. Mesela sylvania nın floresanlarını inceleyebilirsiniz. Örnek olarak sylvania t5 gro-lux 24 wattlık floresan akvaryumunuz için idealdir.

Akvaryumunuzdan kumu çıkarmanız adi salyangoz için çözüm olmayabilir. Zira farkına varamadığınız yumurtalar olabilir. Bunlar filtre içinde, camda her yerde olabilir. Bu yüzden ya komple suyun değdiği bütün malzemeleri atıp yeni malzeme alacaksınız ya da katil salyangoz kullanacaksınız. Tabana kum 10 litre yetecektir. Yaklaşık olarak 5 cm civarında kum kalınlığı elde etmiş olursunuz.
Eledoalarınıza ne lepistesleriniz ne de salyangozlar zarar verebilir. Ben ilk olarak dediğim gibi ışıklandırmadan süphelendim. Işıklandırmanızı halletmeden bitki eklemeyin derim.

Siz filtre ile ilgili dediğim konuya bir göz atın ve uygulayın. Filtreye yavru kaçmadığınızın garantisini verebilirmisiniz? Tabiki hayır. O zaman bu sistemi uygulayacağız.

Akvaryumunuzda betta besleyekseniz bu bana yabancı bir konu. Eminim betta konusunda yardımcı olacak arkadaşlar çıkacaktır.

Vatozunuz damızlıkaltı erkek bir cüce vatoz. Yanına bir dişi cüce alıp eş tutmasını sağlayabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RasimSoysalÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2010
İl: Usak
Mesaj: 666
RasimSoysalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 16:57
[QUOTE=İsmail Aslan]Öncelikle işe ışıklandırmadan başlayın. Elinizdeki floresan bitkiler için uygun değildir. Hangi bitkiyi koyarsanız koyun eninde sonunda çürüyecektir. Bitki beslemek istiyorsanız ışıklandırmayıda ona göre ayarlamanız gerekir. Piayasada farklı modellerde bitki floresanları mevcuttur. Netten araştırabilirsiniz. En çok kullanılanlar sylvania, giesmann, osram gibi markalardır. Mesela sylvania nın floresanlarını inceleyebilirsiniz. Örnek olarak sylvania t5 gro-lux 24 wattlık floresan akvaryumunuz için idealdir.

Akvaryumunuzdan kumu çıkarmanız adi salyangoz için çözüm olmayabilir. Zira farkına varamadığınız yumurtalar olabilir. Bunlar filtre içinde, camda her yerde olabilir. Bu yüzden ya komple suyun değdiği bütün malzemeleri atıp yeni malzeme alacaksınız ya da katil salyangoz kullanacaksınız. Tabana kum 10 litre yetecektir. Yaklaşık olarak 5 cm civarında kum kalınlığı elde etmiş olursunuz.
Eledoalarınıza ne lepistesleriniz ne de salyangozlar zarar verebilir. Ben ilk olarak dediğim gibi ışıklandırmadan süphelendim. Işıklandırmanızı halletmeden bitki eklemeyin derim.

Siz filtre ile ilgili dediğim konuya bir göz atın ve uygulayın. Filtreye yavru kaçmadığınızın garantisini verebilirmisiniz? Tabiki hayır. O zaman bu sistemi uygulayacağız.

Akvaryumunuzda betta besleyekseniz bu bana yabancı bir konu. Eminim betta konusunda yardımcı olacak arkadaşlar çıkacaktır.

Vatozunuz damızlıkaltı erkek bir cüce vatoz. Yanına bir dişi cüce alıp eş tutmasını sağlayabilirsiniz.
[/QUOTE]

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 20/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 818
Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 17:07
Betta - Neon Tetra ikilisi için şansınız ''fifty-fifty''
Neonları görmezden gelen bettalar da gördüm, sürüyü komple bir oraya bir buraya kovalayan, yakaladığında vurup yaralayan bettalar da gördüm. Risk almanız lazım ki hiç tavsiye etmem. 

Betta - Karides ikilisi için şansınız çok az. Başarı şansınız anca %25'tir. Betta büyük bir ihtimalle karidese canlı yem muamelesi yapar. Pek çok arkadaşımdan şunu da duydum: 
''-Kaç aydır karideslerim sapasağlamdı. Bu sabah baktım yarısı ölmüş, yarısı da yaralıydı. N'olmuş ki acaba?''
-Betta var mı tankta?
''-Evet var.''     


Bettalarla canlı doğuranların pek çoğu sorun yaşıyor. Bazen betta onlarla uğraşıyor, bazen de diğerleri bettayla. (Mesela moli ve kılıçkuyruk)

Canlı doğuran istemiyorum demişsiniz ama geçmişte Betta - Platy tankım vardı. Hiç sorun yaşamadım. 1E betta, 1E 1D platy, birde cüce vatozumu güzel bitkilendirilmiş 40 litrelik nano tankımda yaşattım. Yavruluk vs. de kullanmadım. Bitkiler sayesinde en güçlü ve akıllı yavrular ''Bettaya rağmen'' hayatta kalıyor ve biraz büyüdüklerinde onları diğer betta tanklarına ekliyor veya akvaryumcuyla yem takası yapıyordum.

Son olarak bettaların çoğu corydorasları (çöpçü) sevmez, uğraşır. Hızlı hareket eden balıklar bettayı sinirlendirir. Çöpçüleriniz varken bettanızı izlemenizi öneririm.

Kolay gelsin, sağlıklı balıklar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RasimSoysalÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2010
İl: Usak
Mesaj: 666
RasimSoysalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 17:16
[QUOTE=bettaman]Betta - Neon Tetra ikilisi için şansınız ''fifty-fifty''
Neonları görmezden gelen bettalar da gördüm, sürüyü komple bir oraya bir buraya kovalayan, yakaladığında vurup yaralayan bettalar da gördüm. Risk almanız lazım ki hiç tavsiye etmem. 

Betta - Karides ikilisi için şansınız çok az. Başarı şansınız anca %25'tir. Betta büyük bir ihtimalle karidese canlı yem muamelesi yapar. Pek çok arkadaşımdan şunu da duydum: 
''-Kaç aydır karideslerim sapasağlamdı. Bu sabah baktım yarısı ölmüş, yarısı da yaralıydı. N'olmuş ki acaba?''
-Betta var mı tankta?
''-Evet var.''     


Bettalarla canlı doğuranların pek çoğu sorun yaşıyor. Bazen betta onlarla uğraşıyor, bazen de diğerleri bettayla. (Mesela moli ve kılıçkuyruk)

Canlı doğuran istemiyorum demişsiniz ama geçmişte Betta - Platy tankım vardı. Hiç sorun yaşamadım. 1E betta, 1E 1D platy, birde cüce vatozumu güzel bitkilendirilmiş 40 litrelik nano tankımda yaşattım. Yavruluk vs. de kullanmadım. Bitkiler sayesinde en güçlü ve akıllı yavrular ''Bettaya rağmen'' hayatta kalıyor ve biraz büyüdüklerinde onları diğer betta tanklarına ekliyor veya akvaryumcuyla yem takası yapıyordum.

Son olarak bettaların çoğu corydorasları (çöpçü) sevmez, uğraşır. Hızlı hareket eden balıklar bettayı sinirlendirir. Çöpçüleriniz varken bettanızı izlemenizi öneririm.

Kolay gelsin, sağlıklı balıklar...
[/QUOTE]

Açıkcası platy'de istemiyorum :)
45 litrede 1e bettanın yanına ne konulabilir başka onun çabası içerisindeyim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 20/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 818
Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 17:57
Bettaların doğal ortamı Tayland, Kamboçya, Myanmar, Vietnam, Laos, Malezya, Endonezya, ve Çin'in Hainan bölgesinde ki pirinç tarlaları veya benzer sulak bölgelerdir. Burada su kirli, sığ ve oksijensizdir. Bu nedenle bettanın yaşadığı sularda BAŞKA BALIK YAŞAMAZ çünkü yaşayamaz. O kirliliği, çamuru, oksijen yoksunu olan ortamı tolore eden tek balık bettadır. Gurami gibi diğer labirentliler de bettanınkine benzer ortamda yaşar ama aynı ortamda bulunmazlar. Yırtıcı bir tür olan betta buna izin vermez. Birbirine yakın bölgelerde yaşayan betta ve guramiler, muson yağmurları nedeniyle tarlalar sular altında kalınca aynı suda buluşurlar ama bir müddet sonra o sularda bir tane bile guramiye rastlanmaz. 

Akvaryum ortamında da sizin gibi dünyanın her tarafından insanlar bettanın yanına başka türler eklemeye çalışmış, hatta bunun için bettanın genleriyle oynanmış ama geçen belki de onlarca yıla rağmen muvaffak olunamamıştır. Sadece Betta imbellis gibi barışçıl bir betta türü ortaya çıkarılmış ama o türün de zaman zaman canavarlaştığı görülmüştür. Yani genleriyle oynansa bile betta kavgacı özelliğinden kurtarılamamıştır.

Ancak her betta farklı bir karaktere sahiptir. Bazıları diğerlerine göre biraz daha uysaldır ama o yırtıcılık, kavgacılık gitmez. Kendi yavrularını bile yiyen bir yamyamdır betta. Yetişkinlere bir şey yapmayan bir betta denk gelse bile size yavru veya hasta balıkları iç güdüleri nedeniyle affetmez.

Bettayı tek beslemek istemiyorsanız benim kişisel olarak önerebileceğim 2 tür var;
-Cüce Vatoz (İri vatozlardan korkuyor betta ve korktuğu için saldırıyor)
-Platy (Platy sakin ve etliye sütlüye karışmıyor. Ancak bettanın köpükten yuvasını bozarsa betta öfkeleniyor. Bettanız aynaya aşırı tepki vermezse [Cama kafa atmak, kendini sağa sola savurmak vs.] platy denenebilir ama DİKKATLİ OLMAK ŞART :)


bettaman2014-07-14 22:57:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir