Akıl Hocası Arıyorum


VitiligÇevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2015
İl: Ankara
Mesaj: 21
VitiligÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2017 13:14
Öncelikle son sorudan başlayayım o döktüğü tozlar çeşitli mineral ve karbon katkılarıdır.

akvaryum konusunda önerilerime gelirsek:
Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla bitkili akvaryumlarda daha yenisiniz (yanlışım varsa beni düzeltebilirsiniz), bu yüzden size doğrudan low tech olarak başlamanızı öneririm. Basitten başlayıp ilerleyen zamanlarda daha karmaşık ve zor akvaryumlar doğru devam edebilirsiniz. işleri ne kadar sade tutarsanız bence o kadar az problem yaşarsınız. Bence canlı olarak discus gibi pahalı ve bakımı zahmetli bir balığı daha yeni olduğunuz bitkili akvaryumlar içerisinde şimdilik beslemeyiniz çünkü bu akvaryum oturana kadar bir çok yanlış yapacak bir çok müdahalede bulunmak zorunda kalacaksınız, böyle durumda akvaryum içerisinde narin bir balık olması işleri kat kat zorlaştıracaktır. Bunun yerine hoşunuza gidecek ama daha güçlü bir canlı besleyebilirsiniz. Bitki olarak da olabildiğince hızlı büyüyen bitkiler başlangıçta hata yapma ihtimalinizi ciddi derecede azaltacaktır. Yavaş büyüyen bitkilerin bir çoğu yosunlanmaya elverişli olacağı için başınızı ağrıtabilirler.

Bu genel girişimin ardından kendi denemelerim sonucu benim için en iyi çalışan sistemi açıklayayım hem ekstra örnek kurulum fikri olur. Bu denemeler içerisinde bir çok risk alıp bir çok farklı şeyler denedim bazılarında başarılı bazılarında başarısız oldum bu sizin için de geçerli olacak başarısızlık hiçbir zaman kötü değildir her birinde yapmamanız gereken şeyler öğreneceksiniz.
Aklınızdaki en büyük sorun taban sanırım buradan başlayayım:
Üniversite öğrencisi olduğum için bilindik markaların kaliteli taban malzemelerinin hiçbirini deneme fırsatım olmadı hep hagen kum kullandım. En iyi çalışan taban ise en alta 2-3 santim organik saksı-bitki toprağı (içerisinde kimyasal katkılar olmadığına emin olun - Torf değil toprak) ve kömür tozu karışımı üzerine 5-7 cm civarı hagen kum oldu. Lav kırıkları ne kadar öyle sanılsa da bitkilere besin sağlamaz bölgeden bölgeye çıkarılan lav taşları yapısal farklılık gösterse de bir çoğu suya hiçbir salınım yapmaz (besin dahil). Lav taşını sadece köklenmeyi rahatlatmak, oksijensiz solunum yapan bakterilerin tutunmasını sağlamak amacıyla kullanabilirsiniz. Bu tarz bir taban bir çok bitkinin gelişimi için gerekli tüm besinleri sağlayacaktır (Eğer kırmızı renkte çok fazla bitki düşünüyorsanız o zaman bir miktar turuncu toprak da bulup karıştırabilirsiniz demir içeren bu toprak kırmızı renge doğrudan fayda sağlar). Yalnız böyle bir tabanda kurulum tamamlandıktan sonra bitki sökmek isterseniz toprağın akvaryuma dağılacağını ve suyun dengesini değiştirebileceğini unutmayın o yüzden mümküm mertebe bitki seçimini tamamlamış olun ya da bitki sökerken dağılan toprağı çekmek için filtre ve kafa motorlarını varsa durdurup akıntısız bir ortamda bitki söktüğünüz bölgeden su çekin.

Bitki olarak sizi üzmeyecek ve ciddi hızlı gelişim gösterecek rotala ve subulata öneririm böyle bir tabanda ne derece hızlı büyüyüp çoğaldıklarına şaşıracaksınız. Java moss ise suda çözünük besinleri azaltmak için kullanılabilecek en dekoratif çözümlerden birisi.

Filtrasyon olarak sünger, elyaf, seramik ve bioball kullandım bence filtrasyon malzemenizde yüzey alanı geniş olan (seramik veya lav kırığı gibi) seçenekleri ihmal etmeden üzerine sünger ve akvaryuma basılmadan önce elyaf kullanmanız en optimal seçenek olacaktır. Bitkili akvaryumlarda aktif karbon tercih edilmez.

Işık ise akvaryumun hangi yollardan geçeceğini belirleyen en büyük etken. Işık için bence önce düşük bir güçte başlayıp sonra kademeli olarak artırabilirsiniz. Yeni kurulmuş dengeye oturmamış bir tankta kuvvetli ışık = yosun patlaması. Işık için bir çok seçenek var. Ben 6500K samsung 5630 led bar, osram ve philips tasarruflu ampülleri farklı akvaryumlarda denedim ve dikkatli davranıldığında hepsi bitki gelişimini sağlıyor. En iyi gelişmeyi 5630 led bar ile sağladım ama led için gücü iyi ayarlamak gerek fazlası yosunlara bayram.

Ben gübre katkısı kullanmıyorum sıvı gübrelerde ayarı tutturmanın çok zahmetli olduğunu düşünüyorum zaten besin açısından zengin tabanım buna ihtiyaç bırakmıyor ve akvaryumlarımda sadece excel kullanıyorum. Excel sıvı karbon olup karbondiosidin yerini tutabilecek bir katkıdır. Yeni kurulmuş akvaryumlarımda önerilen miktarlarda kullanıp akvaryum dengeye oturduktan sonra yavaş yavaş azaltıyor ve en son kullanmayı bırakıyorum sadece su değişimlerinde yeni eklediğim suya bir miktar atıyorum ki su değişimde yeni giren besin maddelerini bitkiler kapışsın.

Son ve bence en önemli önerim ise pothos bitkisi. Sumpınızın içine 3-5 dal belki daha fazla pothos bitkisi atın bu sayede suyunuzdaki nitratı sömüren ve co2 sıkıntısı çektirmeyen mükemmel bir filtre bitkiniz olacak. Ayrıca akvaryumun yanından kısa sürede sarkıp güzel bir görüntü oluşturması da cabası. Bu bitkileri bir çok AVMde bulabilirsinin ben hiç satın almadım AVMlerde her yere dikiyorlar bu bitkiden 3-5 yapraklı dalları koparıp akvaryumunuzda köklendirin.

Uzattım biliyorum ama son öneri de yosunlar ne kadar istenmese de doğanın suyu düzene sokma şeklidir yosun. Akvaryumunuzda elbet yosun olacak ve miktarı aşırıya kaçmadığı sürece akvaryumunuzun döngüsüne yardım edecek.

Bunlar kendi deneyimlerim. Benim için işe yaradılar ancak bunlar bu işin tek veya kesin doğrusu değildir bakıma şartlara göre farklılık gösterebilirler.

Teşekkür Edenler: [T]189761,acemiihtiyar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gulecÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2017
Mesaj: 4
gulecÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2017 14:01
Merhabalar;
Bir kaç gündür lepistes balıklarım arka arkaya ölüyor. Neden olduğu konusunda bir fikrim yok. Öncelerde mantar ile karşı karşıya kaldım. Baya ölüm vermiş olsam da şükür sonlandı. Bu sefer neden olduğunu bilmiyorum. Ölmek üzere olanlar suyun yüzeyin de kafa aşağı bakar bir vaziyette duruyorlar. Ölenlerin ise kuyruklarından deri gibi ince ve beyaz birşey sallanıyor oluyor. Bilgisi olan varmı acaba? [:(]
Kalanları kurtarmak istiyorum.

Teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemiihtiyarÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2016
İl: Tekirdag
Mesaj: 77
acemiihtiyarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2018 12:39
[QUOTE=alonesmaug]Adım adım gitmek lazım.Ben high tech bitkili tankımı kurana kadar aylarca araştırma yaptım hatta özelden bazı tecrübeli ustalara sorular sordum.Öncelikle sabırlı olmak en önemli şey,bitkili tank aceleye gelmez,kimi zaman yosun sorunu patlak verir bıkmadan pes etmeden mücadele etmeyi gerektirir.
Gelelim ihtiyaçlara;
Akvaryum ebatlarınızı belirledikten sonra taban,aydınlatma ve bitki türlerini seçmek lazım.Tabi high tech yani co2 li bir sistem kuracağınızı var sayıyorum.
-Taban için alttan yukarı arasına sineklik vs koymadan
1-2cm yükseklikte lav kırığı(miktarı hacme bağlı)
Yine hacme bağlı jbl aquabasis tarzı besin içerikli kum
En üste de bitkileri dikeceğimiz ve görsel amaçlı hagen kum veya jbl manado gibi kumlar.
Toplam taban yüksekliği önden arkaya artacak şekilde ortalama 6-8 cm arasında olabilir.
-Aydınlatmada iki seçenek var ; led veya florasan. Ben led kullanıyorum florasan da kullanılabilir,tercih meselesi.Bununla ilgili forumda yeterince bilgi mevcut.Çok anlamıyorum açıkçası, led armatür setini forumdan bir arkadaşa yaptırmıştım.Akvaryum hacminize özellikle yüksekliğe bağlı olarak gücü değişir.
-Bitki seçimi çok geniş bir konu,bunun için tropica sitesindeki örnek kurulumlardaki kombinasyonlara bakıp ona göre planlama yapabilirsiniz(zevk meselesi).
-Gübre konusu için estimative index yöntemi diye bir yöntem var onu kullanabilirsiniz.Linkini paylaşıyorum; [URL]http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/fertilizing/15225-estimative-index-dosing-guide.html[/URL]
Buna göre bitkilere makro ve mikro besinleri vermeliyiz.Makro ve mikroları hazır markaların gübre setlerini alarak verebiliriz.Ya da bunları evde kendiniz daha uygun bir fiyata yapabilirsiniz.Özellikle makro gübreleri kesinlikle kendiniz yapmalısınız.Mikroyu ben hazır kullanıyorum,yapması daha karmaşık.Bu gübrelerin hazırlanması ile ilgili link ;
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/nasil_sivi_gubre_hazirlanir_k888540.asp[/URL]
Bunlara ek olarak biktiler tabandaki besleyici kumdan(jbl auqabasis gibi),yine bitkilerin köküne doğru koyabileceğiniz misket gübrelerden ve sudaki canlıların artıklarından ve yem artıklarından besin alırlar.
-Co2 için ise tüp+regülatör+difüzör gerekli ana malzemeler.Bunlarla ilgili forumda yine konular mevcut.Hazır set alınabilir veya tüp ile regülatörü ayrı ayrı sipariş edebilirsiniz.Bununla ilgili ayrıntılı sorulara bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışırım.Malzemelerin nereden alınabileceği konusunda da yardımcı olmaya çalışırım.
Bitkili akvaryum konusu çok geniş bir konu,öğrenmenin sonu yok :) [/QUOTE]

Hocam tekrar selam, iş güç yoğunluğundan yeni akvaryum kurma işini biraz ertelemek zorunda kaldım. Şimdi tekrar baktım mesajlara da malzemeleri nereden alabileceğim konusunda yardımcı olabileceğini söylemiştin. Netteki fiyatlardan daha uyguna bulabileceğim aquabasis ve manado kum satan bir yer var mı? toplam 12-13 litre kadar kum lazım olacak sanırım..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir