Aklımdan geçenler.


DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2009 11:32
Merhabalar,

100x40x50 tankım var. 15lt'lik tankımda ise iki adet pençeli afrika kurbağası, 3 sterbai çöpçü ve 1 dişi bettam var. Atman hf 600 şelale filtrem de mevcut. 

Büyük tankımda ne besleyeceğime henüz karar verebilmiş değilim. Aklımdan geçenler;

1-Betta'lara karşı büyük bir ilgim var fakat birçok erkeğin bir arada tutulması neredeyse imkansız. 

 VT dışında bir varyete beslemek isterim HM, HMPK, CT gibi. Fakat bu kadar büyük bir akvaryumu tek bir betta'ya ayırmak biraz saçma olur gibi. Hayalim Macrostoma beslemek fakat çok yumuşak su istiyorlar. Yani, benim gibi acemiler için çok büyük bir macera olur.

Soru: Akvaryumun içine el yapımı küçük asma akvaryumlar yerleştirsem birkaç tane erkeği öyle beslemek mümkün olabilir mi? Sonuçta ana tankın filtrasyonu ve ısısından nasiplenecek her biri. Ana tankta ise bol bitkili dişi haremi olabilir? Bir grup çöpçü de dipte takılır.

2- Acı su sistemi ve Puffer:

Kurulum maliyeti konusunda çekincelerim var. Acı su sistemleri adlı güzel makaleyi okudum. Fakat yabancı kaynaklardan su değişimlerinin haftalık %50 vs olması gerektiği gibi şeyler de okumadım değil. PS gerekir mi, gerekmez mi? O kadar salyangozu, karidesi vs nereden bulurum? Bu küçük canavarın beslenmesi suyu kadar tuzlu mudur? Benim gibi bir acemi başa çıkabilir mi?

3-Chiclid'ler nedense bana biraz saf balıklar gibi geliyor. Bir grup anlayışı yok. Bi mantalite yok. Ya da bu benim ön yargım. Bir tek Oscar'lar ilgimi çekiyor ama tankım Oscar için küçük gelir gibime geliyor. Bir de bitkilerle çok fazla ilgilenemeyeceğim için bu iş yattı gibi.

Soru: Maliyet Etkin ürün önerileriniz olabilir mi? (Kum, Isıtıcı, Filtre, Dekor)

1-Isıtıcı 200w yeterli gelir mi? (şu anda küçük tankta ısı 22 C'yi gösteriyor ısıtıcısız.) 
2-Atman HF 600 şelale filtre'ye bir de dış filtre eklemem gerekir sanıyorum. Ucuz ama kaliteli bir dış filtre olarak ne önerebilirsiniz?
3-Hava taşı, kafa motoru vs. nedir hala anlayabilmiş değilim. Mesela betta'lar su sirkülasyonunu pek sevmezler. O yüzden şelale filtremin akıntısının önüne kola şişesinden DIY su engelleyici koydum. Yani su hareketini azaltıyor. Tabi bu olay filtreyi engelliyor kanımca ama zaten tankım ufaktı. Bu tankım ise 200lt boş halde. Eğer hava taşı vs. olayına girersem bettalar baya rahatsız olur gibime geliyor. 
4-Taban: Kum konusunda da kafam karışık. Acı su için deniz kumu öneriliyor. Akvaryumcu'da var mıdır bu kum? Betta tankı için tabi bu durum değişir. Siyah kum'u seviyorum ama o da koyu renkli balıkların görünmesini engelliyor. SP filan olacak ki (o da biyotopundan çok uzaklaştırır garip balığı) bir güzellik olsun siyah kumda. Taban için tabana kolay yayılan bir tür bitkiye ne dersiniz peki? Kumun üzerine olabilir mi yoksa ekstradan substrata ihtiyacım var mı? Yani sadece gübre takviyesi ve uygun aydınlatmayla (co2 desteğini düşünmüyorum) -ki bu konuda da önerilerinize açığım- çok vakit almayan bir bitkili ortam olabilir mi? Yani, kısaca kolay bitki önerileri... Kafasi%20Karismis

Önerileriniz ve katkılarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SarumanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2007
İl: Ankara
Mesaj: 869
SarumanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2009 12:45
1- Asma akvaryum yerine, tankınızı, pvc pencere ve sineklik imalatı yapan yerlerde, istediğiniz ebatta böldürebilirsiniz.Hatta belirttiğiniz asma akvaryumları bu malzeme ile yaparsınız, yani bir nevi büyük, yavruluk gibi düşünebilirsiniz.

2-Acısu hakkında pek bilgim yok ama fazla canlı yükü olmayacaksa PS gereksiz olacaktır.%50 su değişimi ise yine belirttiğim gibi fazla canlı yükü ve yemleme olmadıkça abartı olacaktır. Karides hemen hemen her mevsim bulunabiliyor, yada dondurulmuş. Salyangoz meselesini tanıdık bir akvaryumcudan istenmeyen salyangozları toplayarak başlayabilirsiniz.Yada kendi bitkili tankınızda zaten salyangoz olacaktır.Ama bu kahverengi salyangozları pufferler yermi bilmiyorum.

3-Çiklitler doğada grup oluşturma, karşılıklı yarar ve mantaliteye dayanan yaşam koşullarında yetişirler.Ama akvaryum gibi küçük bir ortamda bunların hepsini görmek, elbette hayaldir.Ama biraz daha araştırdığınızda çiklitlerin zengin dünyası sizi büyüleyecektir. Bitki ise zaten çoğu çiklit için gereksizdir.Sadece görsel amaç için bitki beslemek istiyorsanız, hiç ilgilenmem diyorsanız, Anubias gibi gereksinimleri minumum bitkileri rahatlıkla büyütebilirsiniz.

3-1 Tankınız Oda sıcaklığında ise 200w yeterli.

3-2 Ucuz bir filtre yerine kaliteli bir filtre alın.Pahalı olmasına gerek yok, Yeni üretim Tetra,Atman olabilir, Ekol olabilir. Ama ortaya yeni çıkan adları tuhaf, dış ve iç filtrelerden şimdilik uzak durun.

3-3 Bettalar akciğerli balık oldukları için elbette su içindeki oksijene pek ihtiyaç duymazlar, ama bettalar yanında başka canlılar bakacaksanız, su yüzeyinizin dalgalanması yani sirkülasyon olması gerekir.

3-4 Deniz kumu neden isteniyor anlamadım.Amaç incelikse silis kum olabilir. Söylediğiniz bitkiler hem gübre hem Co2 hemde bol ışık isterler.Yukarıda belirttiğim gibi en az isteği olan, buna karşın büyümesine devam eden Anubias gibi bitkiler bakımsız akü gibidirTebessüm


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2009 22:13
Tekrar Merhabalar,

Uzunca bir araştırma yaptıktan sonra kafamda birşeyler şekillenmeye başladı yavaş yavaş... Puffer'lara karşı ilgim büyük olsa da başlangıç seviyesi için beni zorlayacak bir balık gibi gözüküyor. Akvaryumu betta'lar için böldürmek ise hem estetik açıdan hoş olmayacak gibi hem de pratik açıdan yabancı sitelerde incelediğim kadarıyla halihazırda bölünmüş tankların dış filtreyle olan ilişkisi uzaklık arttıkça değişiyor. Nihayetinde bölmelerin arasnda boşluklar olması gerekiyor fakat bu da mümkün değil. Asma akvaryumcuklar bile olsa tamamiyle su yüzeyinden sınırlanmış olmak durumunda. Nihayetinde balığı ha bir kavanoza koymuşum, ha su içinde ayrı bir akvaryuma pek farketmeyecek. 
 Sonuç olarak chiclid'lerden başka pek bir seçenek kalmıyor gibi. Oscar fikri her ne kadar beni çok cezbetse de 200lt'de tek bir oscar beslemek durumunda kalacağımdan o fikir de yatar gibi. Belli başlı bir takım biyotopları incelediğimde ise hem tür çeşitliliği hem de kolaylığı açısından Malawi Gölü ön plana çıkıyor. Bu gölde de hem göze hitap eden hem de pratik açıdan kolay olan balıklar Türkçe tabiriyle Sarı Prensesler. Bitki ile uğraşmayı da pek gerektirmeyeceği için Malawi habitatına yakın bir akvaryum ve SP düşünüyorum. 

Peki sarı prenses, acei, beyaz prenses, yunus dışında görüntüsüyle göze batan herhangi bir balık türü önerebilir misiniz? 

Dış filtre için fiyat performans oranının yüksek olduğunu tahmin ettiğim Ekol 19 siparişi vermeyi düşünüyorum. Yanlız ısıtıcı konusunda hala net bir fikir yürütebilmiş değilim. Komple su altında çalışabilecek ve güvenilir bir 200w ısıtıcı arıyorum. Kum için silis kum almayı düşünüyorum küçükköy'deki bir inşaat firmasından -ki kumlarını kullananlar çok memnunlar-. 30kg yeterli gelir sanıyorum?

Saygılarımla.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2009 00:07
Önerebileceğim malawi türleri:
1)1erkek 4dişi şeklinde calico ve şeker pembe karması yapabilirsiniz.iki türde harika renklere sahip.



2)Eğer akvaryumun konacağı oda sıcaksa 100w da işinizi görür.
3)lifetech 828 kullanıyorum çok uygun fiyatlı ve gayet memnunum.
4)30kg yeterlidir.Ama bana kalırsa midye kırığı da ekleyin suyu sertleştirmesi açısından
Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2009 12:04
Tekrar Merhabalar,

Tür önerileri için çok teşekkür ederim. Acaba Amerikan Chiclidleri arasından ne önerebilirsiniz? Ateş ağız ve Rainbow karması için çok mu küçük tankım. Bir de kum tercihi konusunda sıkıntım var. Silis kum çok ince olduğu için bitki gelişimine pek uygun olmayabilir. İnce dere kumu kullansam daha iyi olacak gibime geliyor eğer Amerikan tankı kurarsam?

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2009 14:21
Benim amerikan türleri arasında hep önerdiğim bir karma var.Green terror ve severum.İkisi de tek kelimeyle muhteşem canlılar.



Akvaryumunuz ateşağız ve rainbow karması için de uygun.Dere kumu bildiğim kadarıyla uygun,tabana onu döşeyip üstüne silis kum ekleyebilirsiniz.

darXis2009-12-23 14:25:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2009 01:18
Önerileriniz için çok teşekkür ederim. Tankı yavaş yavaş kafamda oturttum. GT benim de çok hoşuma giden bir tür fakat agresifliği ile tankta problem çıkarmasını istemem. Gerçi cichlidler genel olarak bölgelerini koruma yanlısı balıklar ama balığın agresiflik derecesi karma tankın kaderini belirleyen önemli unsurlardan biri diye tahmin ediyorum.

Aşağıda bağlantısını verdiğim makale'de tank boyutlarına göre karma önerileri var.

200-400 litre için şöyle bir karma önerilmiş.

Six severums or angelfish or festivums, one pair curviceps, one Sturisoma, six Corydoras, six medium-sized tetras.

Burdan yola çıkarsak;

6 Severum, bir çift L. Curviceps, 6 corydoras (üç tane var zaten üç daha eklerim), altı tane de tetra.

Sorular,
Rainbow ve Ateş Ağız'dan da hoşlandığımı göz önünde bulundurarak;

1-Karma varyasyonu nasıl değiştirilebilir?
Mesela "6 severum yerine 4 ateş ağız olsa daha iyi olur vs. , Severum bulmak zordur ve pahalıdır onun yerine Rainbow düşünsen daha iyi olur, tetra olarak kırmızı burun değil de neon alsan hem daha dayanıklılar hem daha güzeller, Sturisoma yerine cüce vatoz düşünebilirsin..." tarzında önerilerinizi bekliyorum. Balıkların bulunabilirliği, dayanıklılığı, karma akvaryumdaki uyumları, fiyatları gibisinden etkenleri göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum. 


2-Biyotop'a yakın bir tank kurmak fikrindeyim; (Parantez içinde size kolaylık olması bakımından tamamiyle farazi önerilerde bulundum.)

Bitkiler?
 Bildiğim kadarıyla Amerikan tankı için bitki ihtiyacım olacak. Co2 desteği olmadan (belki gübre katkısı yapabilirim) makul bir ışık ve bitki kombinasyonu nasıl olabilir? (2 tane ... boyutunda .... renginde ... çeşidinden, ... watt  floresan...) + (Kolay ve bakımı kolay ...,....,  ve .... türü bitkiler hem amerikan tankına yakışacaktır... Şu şu bitkileri koyma çünkü ... balığı bu bitkiyi çok sever...) 

Taban ve Dekor?

1-Kaya şekil ve çeşitleri nasıl olmalı? (Özellikle yuvarlak şekilli kayalar koy vs...)

2-Taban'a sadece dere kumu yeterli olur mu? Kumun Ph'a ve bitkilerle olan uyumu? (Amerikan tankında dere kumu olmaz... mercan kırığı koy ki Ph şöyle böyle olsun..., Dış filtreye de ... eklemeni tavsiye ederim)

3-Kök, yaprak vs? Nerden bulunur, nasıl alınır? (Amerikan tankında özellikle mangrow kökü olmalıdır fakat meşe yaprağı koymanı önermem.... Kökü şöyle böyle işlemlere tabi tutmayı unutma...)

4- Arka Fon: Siyah arka fon düşünüyorum. Fakat nasıl yapılır edilir bir fikrim yok. Türkçe veya yabancı kaynaklardan link verebilirseniz sevinirim.

200 w Isıtıcı Marka Önerisi?

Estetik görüntüsü, Fiyat /Performans oranı vs. göz önünde bulundurulursa sevinirim.

Örnek Tanklar 

(Dizayn ve uyumluluk ve biyotopa yakınlığı önemli.)

Herşey için şimdiden çok teşekkür ederiim.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir