akvaryum düzenleme hakkında


umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2012 14:26
Siyah kumunuz aslında çok iyi. Yerine silis kum eklenebilir ama siz ince demişsiniz. Aslında çakıl boyutlarına kadar çok değişik renk ve boyutta silis kum var. Akvaryumcudan değil de inşaat yan sanayisi olan kumculardan alsanız memnun kalırsınız. Benim bitkili akvaryum tabanı için beğendiğim kum, karışık kumdur. Beyaz, sarı, gri, siyah, kızıl, kahverengi kumun karıştırılması ve boyutlarının da çok değişik olması. Çakıl taşları ve kum karışık olduğunda çok doğal bir akarsu dibi gibi duruyor.

Midye kırığı, mercan kırığı ve mermerkırığı kullanmayın. Salınım yapıyor ve bitkilerin köklerini çürütebiliyor.

Bitki olarak canlı doğuranlara en çok yakışan bitki elodea'dır. Çok sıradan şartlarda bile çok güzel olur. Işık isteği için sıradan bir floresan bile yeterli, kum için seçici değil, ekstra gübreleme yapmaya gerek duymuyor, çok hızlı gelişip budamayla kolayca üretilebiliyor. Demetler hâlinde dikilince çok iyi yavru saklıyor, nitratı emiyor... Bununla birlikte saz da canlı doğuran akvaryumu için çok şık ve kolay bir bitki. Akvaryumun iki yanını bu iki bitkiyle doldurursanız harika olur. Arka cama bir kütük ve taşyaslayıp üzerine java yosunu sardırın. Yapraklı tür olarak önerim:
Hydrocotyle leucocephala

Suyun tam içinde, tabanda yaşayabilmektedir. Aynı zamanda yukarı doğru uzanır. Akvaryum tabanına sabitlenmesine gerek duymadan yüzen bitki formunda da gelişebilir. Yaprakları suyun dışına çıktığında bitki bozulmaz. Tuhaf ama şu özelliklerin hepsini taşır:
Akvaryum taban bitkisi,
Akvaryum orta plan bitkisi,
Akvaryum arka plan bitkisi,
Akvaryum su yüzeyi bitkisi,
Bataklık bitkisi,
Bir bölümü su içinde olması şartıyla dış mekan bitkisi.

Şık bir bitki ve bakımı-üretimi zor değil. Akvaryum görüntüsünü yumuşatacağına emin olabilirsiniz.

Gül, sarmaşık gibi bitkiler de var ama çok yaprak döktükleri için sinir bozucu oluyorlar. Limon ve Zeytin onlara nazaran daha kullanışlı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir