Akvaryum Fotoğrafçılığı - Flaş Lambası Kullanımı


nyucelÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 985
nyucelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Haziran 2009 02:18
Her sualtı tasarımının bir hayat döngüsü vardır; olgunlaştıktan sonra düşüşe geçecektir. Hatırasını saklamanın tek yolu olgunlaştığında fotoğraflamaktır. Piyasadaki makinelerin pozlama ve renk düzeltme ayarları çok detaylı olduğundan genellikle varolan akvaryum ışığı ve bir el kamerası kullanılarak kabul edilebilir fotoğraflar çekmek mümkün olsa da profesyonel ihtiyaçlarımız için ışık kaynağı olarak akvaryumun kendi aydınlatması yerine bir ışıkkutusuna ve flaşa ihtiyacımız olacaktır.

Fotoğraf çekerken tankın aydınlatmasını kullanmanın bazı kısıtlamaları vardır:


1) Bitkili tankların tüm aydınlatmalarının arasında en güçlü parlaklığa sahip olanı HQI (metal halide)'dır. Bununla birlikte, HQI kullanarak fotoğraf çekerken doğru pozlamayı yakalamak için obtüratör hızı (shutter speed) ISO200 altında sadece 1/60s'ye ayarlanabilir. Diyafram açıklığı da F5.6 olmalıdır. Bu ayarlarla fotoğraf çekildiğinde hızlı yüzen balıkları net yakalamak çok zor olacağından sonuçta bulanık fotoğraflar ortaya çıkabilir. Eğer diyafram açıklığı F4 veya aşağısına ayarlanırsa alan derinliği çok daralır ve odaklanma bozulur. ISO'nun değiştirilmesi ise görüntüde parazite neden olur.HQI kadar güçlü bir ışık kaynağı kullanılmaması veya sıradan bir fotoğraf makinesi kullanılması daha da kötü sonuçlara yol açacaktır.

2) Renk Sıcaklığı: HQI'ın renk sıcaklığı güneş ışığınınkine yakın olduğundan fotoğraf makinesinin “Sun Light” beyaz denge ayarını kullanabiliriz ama yine de biraz fazla sıcak olacaktır. Floresan ışığı da kolayca hafif yeşillik hali oluşturabilir. Birden fazla çeşitte ışık kaynağı olduğunda durumu kontrol etmek daha da zorlaşır. Dijital kamera kontrol sistemi genel bir ayarlama yapabilse de eğer ince ayar yapmak istenirse sonucun istediğiniz gibi olması için çok çaba sarfedilmesi gerekir.

3) Parlaklık Farkı: Bu konu sualtı peyzajı fotoğrafında önemlidir. Işık kaynağının parlaklığı yeterince güçlü olmadığında onu su yüzeyine mümkün olduğunca yakın yerleştirmemiz gerekir. Bunun sonucunda ise su yüzeyinin parlaklığı ile zeminin parlaklığı farklı olur. Su yüzeyindeki parlaklığı standart olarak okuduğumuzda zemindeki parlaklık daha düşük olacaktır. (Aşağıdaki fotoğrafı inceleyin)



a. Işık kaynağının üstteki bitkiye uzaklığı = 10cm
b. Üstteki bitkinin zemine uzaklığı = 30cm
c. Işık kaynağının zemine uzaklığı = a+b = 40cm
Uzaklık oranı = parlaklık oranı
a : c = 10 : 40 = 1 : 4
Parlaklık ve uzaklık arasında ters orantı vardır, uzaklık artıkça parlaklık azalır. Bu nedenle, a mesafesindeki parlaklık c'den daha fazladır. Fotoğraftan da görülebileceği gibi üstteki bitkide fazla parlaklık olduğundan detayların kaybolmasına rağmen zeminin parlaklığı doğrudur.


Flaş kullanmanın yararları:

1) Flaş lambasının yanıp sönme aralığı çok hızlıdır; küçük boyutlu olanları 1/1000s içinde doğru parlaklığı ayarlayabilecek kadar parlayabilir, profesyonel olanlar ise 1/500s veya daha üzerinde aralıklarla parlayabilirler. Bu kadarı akvaryum fotoğrafçılığı için uygundur. Fotoğraf makinelerinin flaşlarının farklı olduklarını da bilememiz gerekir. Çoğu model sadece 1/60s veya 1/125s'ye senkronize edilebilir. En yeni modellerde 1/250s'ye senkronizasyon yapılabilir.

2) Flaş lambasının parlaklık oranı çok güçlü olduğundan istediğimiz alan derinliğini yakalamak için küçük diyafram açıklıkları kullanabiliriz. Diyafram açıklığını F16 - F22 arasına ayarlasak bile obtüratör hızı yine de 1/250s kalabilir.

3) Flaşın renk sıcaklığını konusunu dert etmemize gerek yoktur, çünkü insan güneş ışığının beyazını yaklaşık 5700K hissederken çoğu flaşın renk sıcaklığı 5700K ile 6000K arasında değişir.

4) Daha önce de söylendiği gibi elde edilen parlaklık sadece ışık kaynağının gücüne bağlı değildir, aradaki mesafenin de önemi vardır. Daha fazla uzaklık daha az parlaklık anlamına gelir. Işıkkutusu kullanmak daha düzgün dağılmış bir parlaklık elde etmeye neden olacaktır. Bunun nedeni kutunun ışık kaynağıyla su yüzeyi ve zemin arasındaki uzaklığın oranını azaltmasıdır. (Aşağıdaki resmi inceleyiniz)



A. Işık kaynağının üstteki bitkiye uzaklığı = 50cm
B. Üstteki bitkinin zemine uzaklığı = 30cm
C. Işık kaynağının zemine uzaklığı = A+B = 80cm
Uzaklık oranı = parlaklık oranı
A : C = 50 : 80 = 1 : 1.3
Yukarıdaki formülden A'nın C'ye oranı ışıkkutusu kullanmadığı durumdaki 1:4 ile karşılaştırıldığında oldukça azalmıştır. Eğer iki katı veya daha fazla yükseklikte bir ışıkkutusu oluştursak aradaki fark daha fazla kapanacak ve daha zengin fotoğraflar elde edilecektir.


Bir flaş takımı kullanmak akvaryumculuğun zor taraflarındandır. Değinmek istediğim son bir nokta daha var. Flaş lambası kullandığımızda küçük balıkları yüksek obtüratör hızında titretmeden yakalayabiliriz. Daha küçük diyafram aralığı kullandığınızda alan derinliğini genişletirsiniz. ISO 100-200 kullanarak fotoğraf kalitesinin istendiği gibi olmasını garantileyecektir.



enstantane



sürü balıkları



yakın çekim

Flaş lambasını ışıkkutusu ile birlikte kullanmanın yine de bazı uyumsuzlukları vardır. Piyasada kullanıma hazır ışıkkutusu bulmak oldukça zor olduğundan kendi tankımıza uygun bir tanesini kendimiz yapmak zorunda kalırız. Flaş lambasının ışığı tanka ulaşmadan önce kapalı ışıkkutusu içinde farklı açılarla yansıyacağından, eğer kutu ışık sızdırırsa, güçlü ışık dış çevreyi aydınlatacak ve tankın yüzeyinden yansıtılacaktır. Elbette bazı uyumsuzlukların yanı sıra para ve zaman da harcamamız gerekir ama iyi bir fotoğraf çektiğimizde bunların hepsine değer...

*Creative Aquascape Union sitesinden alıntıdır, aşağıda orijinal linki verilen sayfadan tercüme edilmiştir:

http://www.cau-aqua.net/index.php?option=com_content&task=view&id=45&Itemid=39

Bu çeviriyi özgürce dağıtabilirsiniz, değiştirebilirsiniz ve değiştirdiğiniz hallerini dağıtabilirsiniz. Çeviriyi yapan olarak ismimi korursanız sevinirim ama bu bir zorunluluk değildir.

Beğenenler: [T]202069,Barış Mat[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir