Akvaryum hobisine başlayanlar


1907emrebozkurtÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 390
1907emrebozkurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2013 20:35
Akvaryum, içinde balıkların yanı sıra omurgasızlar, deniz memelileri, amfibyumlar, sürüngenler gibi suda yaşayan diğer hayvanlarla bitkileri içinde barındırabilen, içi su dolu kaplara verilen genel addır.

Camdan ya da dirençli plastik malzemeden üretilen akvaryumların boyutları da oldukça değişkendir.

Küçük bir su kavanozu da dev bir su tankı da bu özellikleri taşıdığı sürece akvaryum olarak adlandırılır.

Akvaryumculuğun kökleri 4000 yıllık balık besleyiciliği geleneğine dayanıyor. Sümerlerin M.Ö. 2500 yıllarında yiyecek olarak kullanmak üzere yapay gölcüklerde balık besledikleri biliniyor.

Balık eski Mısırlılar için ise kutsal sayılan bir hayvan türüydü; mezarlarının üzerine balık resimleri çizmeleri de bunun bir göstergesi. Mısırlılar ayrıca bazı balık türlerini güzellikleri ve dekoratif nitelikleri yüzünden havuzlarda besliyorlardı.

Yunan düşünür Aristoteles balıklarla ilgili ilk ciddi araştırmanın sahibi olarak biliniyor. Bugün bilim insanları dünyada 20 binden fazla balık türü keşfetmiş durumda. Balık yaşamı üzerine merakın artması modern akvaryumculuğun da temellerini attı.

Bugün anladığımız anlamda, balıkların incelenebileceği bir saydam ve kapalı kap olarak akvaryum fikrinin 1600’lerde Avrupa’da doğduğu sanılıyor.

Dünyanın ilk kamuya açık akvaryumu 1853’te Londra’daki Regents Parkı’nda kuruldu ve benzer akvaryumlar kısa süre içinde önce İngiltere’ye, daha sonra Fransa ve Almanya’ya yayıldı.

Bu ilk akvaryumların ömrü kısa olunca, 1870’lerden itibaren akvaryum ve balık bakımıyla ilgili havalandırma, filtreleme ve su sıcaklığı gibi konularda araştırmalar yoğunlaştı.

20. yüzyılın gelişmeye getirdiği hız, akvaryumculuğu çok daha kolay bir uğraş haline getirdi. Yerleşim yerlerine elektrik verilebilmesiyle beraber yapay ısıtma, filtreleme, havalandırma gibi akvaryum teknolojileri oldukça gelişti. Havayolu taşımacılığının yaygınlaşması da birçok farklı deniz canlısı türünün kıtalar arası taşınmasına imkan sağladı.

Çok daha kaliteli tanklar, gelişmiş filtreler ve oksijen pompalarının seri üretimleriyle akvaryumculuk bugün dünyada yaklaşık 60 milyon insanın tutkunu olduğu yaygın bir hobi haline geldi.

1907emrebozkurt2013-12-09 20:46:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iSrafiL06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/02/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1567
iSrafiL06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2013 21:01
Bilgiler dogru ise paylaşım için verilen emege teşekkür ederim yalnız başlogo değiştirmanizde fayda var akvaryum hobisinin nasıl başladıgı yada eskiden bu güne akvaryum gibi başlıklar koyarsanız daha anlasılır olur başlığınızda yeni başlayanlara bilgi vermek gibi olmuş ama içerik akvaryum olayının olusumunu anlatıyor yinede dediğim gibi emeginiz için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir