Akvaryum Hobisine Yeni Başlayacak Arkadaşlar Okusun


MalibayÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2011
İl: Bursa
Mesaj: 111
MalibayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2011 02:01
3)-Cichlid Türleri- Akvaryum tecrübelerimiz 6 yılı geçtikten
sonra bakacağımız tür ve varyete açısından çeşitliliği çok geniş bir yelpazeye
ayrılmış Cichlid türlerine geçiş yapabiliriz. Öncelikli olarak su ve ortam
olumsuzluklarına karşı toleranslı s.prenses, b.prenses gibi malawi mbuna
türleri bakabileceğimiz gibi orta amerikadan çizgili zebra ve beyaz albino
zebra gibi türlerle cichlid familyasına geçiş yapmalı ve en az 2 yıl seçtiğimiz
türü tecrübe etmeliyiz. Bakımı daha zor, daha pahalı ve daha çok zaman
ayırmanız gereken tanganyika ve daha büyük tanklar isteyen 15 cm üstüne çıkan
cichlidlere ancak 8 yılınızdan sonra geçmenizi öneririm.(15 yaşımdan 27 yaşıma
kadar baktım)
 
Konuyu sanırım bi yerden alıntı yaptın,Forum kayıtta yaşını yanlışmı yazdın yoksa 26 mı yaşın eğer 26 ise 27 yaşına kadar nasıl ciklet baktığını öğrenmek isterim doğrusu.
 
Tropheus bakıp
havasından geçilmeyen bir hobiciye saygı duymam, akvaryum hobisine yeni
başlayıp jopon balığı bakana saygı duyarım.
 
Bu söylenene katılmıyorum her hobici her hobiciye saygı duymalıdır,Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır derler imkanı olan herkes tropheus bakar illa belli bi yaşa geliceksin diye bi kaide yok sanırım.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SinanCanÇevrim Dışı

Kayıt: 19/03/2007
İl: Usak
Mesaj: 156
SinanCanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2011 02:03
Kusura bakmayın sünüzitlerim azdığından dolayı yattım uyudum giremedim. Evet dediğim gibi kuyruklarına basmak istemezdim birçok arkadaşım kusura bakmasın. 20+ senelik tecrübem var mazur göründe konuşalım yani bizde. Gelelim tropheus v.b tanganyika ve victoria cichlid türlerine birde malawi türlerine hepsi afrikada 1-5 dolar arasına alınıyor farkeden hiçbirşey yok toptancı modalarını takip etmeyin demiyorum o sizin seciminiz ama kendinizi kandırmayın ben profesyonel aktivaristim diye. Yukarıda yazdığım şablon aktivarist olmak için gerekli yoksa hobici olmakla hiç alakası yok araştırın istediğiniz türü bakın ne beni nede bir başkasını sizin baktığınız balıklar ilgilendirmez. Bu konuyu yazmaktaki tek amacım insanları baktığı balık türüne, akvaryum büyüklüğüne vede malzemesine göre sınıflandırmayın. Yok illa bir ayrım yapacaksanız tatlı su japon balığından tuzlu su palyaçosuna kadar üretmeyi ve bakmayı başarmış aktivaristle maddiyatı kuvvetli olduğu için pahalı türleri bakıp caka satan arkadaşlar arasında bir sınıflandırma yapabilirseniz yapın.

Ocakta 27 olucam yeni yaşıma alışmaya çalışıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

magaraÇevrim Dışı

Kayıt: 13/05/2008
İl: Izmir
Mesaj: 387
magaraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2011 02:42
Küçükken benimde Japon balıklarım vardı.(5-6 yaşlarımda) O zamandan bundan 4 yıl öncesine kadar hiç bu hobiyle ilgilenmedim. Hobiye aracımdaki teypi satarak başladım ve başta akvaryum.com olmak üzere bazı forumlardan bilgi topladım ve 1 hafta içinde 100x60x60'lık bir akvaryum kurdum. Ayrıca ilk bakmaya başladığım balık 2,3 cm boyunda 17 tane Demasoni' ydi. Çokta sağlıklı baktığımı düşünüyorum ve 100'lerce yavru aldım yavrularımın yavrularını gördüm. Uzatmışım baya.
 
Kısacası insan biraz araştırıp ilgi gösterirse bu hobiye her noktasından başlayabilir. Yeni başlayan arkadaşlar,abiler ben ilk bu fotoğraflarla başladım, sizler daha iyisiyle neden başlamayasınız.?
 
magara2011-12-28 02:44:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alitayfurÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2009
İl: Konya
Mesaj: 182
alitayfurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2011 10:43

SUÇLU KİM?

Kimimiz için ekmek parası,kimimiz için hobi olan,artık hayatımızın bir parçası,ailemizden,eşimizden dostumuzdan sonra en çok değer verdiğimiz,sizinle üzülüp,sizinle sevindiğimiz balıklarımız;

Sizi anavatanınızdan,gölünüzden,nehrinizden,su birikintinizden yakalayıp küçücük poşetlere hapseden yerli halkmı ?
 
Sizi devasa üretim tesislerinde tıkış tıkış,türlü hilelerle,hormonlarla çoğaltıp ,büyütüp dünyaya pazarlayanlarmı ?
 
Hasta olanınızı sağlıklı diye,kısır olanınızı yavru makinesi diye,dişinizi erkek diye,geçinemediğiniz türlerle sizi yaşar diye,verdiği azıcık yemle karnınızı midenize yapıştıran,leş gibi sulara yüzlercenizi tıkıştıran,SATARKEN 40 tane yalan söyleyen,geri getirdiğinizde ölmüş parasına alan yada at çöpe bu balığı diyen,sizin üzerinizden NAFAKASINI kazanıpta size gereken değeri vermeyen Akvaryumcularmı,forumdaki bazı arkadaşlarmı?
 
Yoksa size sözde anavatanınızı aratmayacak büyüklükte,küçüklükte akvaryum yapan camcımı?
 
Yoksa suçlu hobicilermi.Çocuğuna fanus içinde balık alan adam mı,o balığa bakıpta mutlu olan gülücükler atan çocuk mu,gizlice akvaryumcuya gidip cebindeki son parayı veren,balık ve akvaryum yüzünden eşiyle kavga eden,ilk eve geldiğinizde sabaha kadar uyumayan başınızda bekleyen,doğumunuzu gözlerimiz şişene kadar izleyip ertesi gün işe gidenimiz mi,her ortamda sizden bahsedenimiz mi,öldüğünüzde gözümüzden yaş inen bizlermi,kendilerinden önce sizi doyuran,rüyasında bile sizi gören,sevgilisine,kız arkadaşına sizi anlatan,devamlı size proje üreten,sizin için senelerdir milyarlar harcayan,sizden bahsedeken bile tüyleri diken diken olan BİZLER Mİ?
 
Arkadaşlar artık içim yandığı için bu konuyu açtım dayanamıyorum insafsızlığa vicdansızlığa kesinlikle bunları yapmayan akvaryumcular,forumdaki arkadaşlar üstüne alınmasın.
 
Bence arkadaşımız bu konuyu açarken benim gibi içi yandığı için açmış kanaatindeyim.Bu hobiye gönül veripte kazık yemeyen,akvaryumcuların eksik bilgi vermlerinden dolayı balık öldürmeyen arkadaşımız yoktur diye düşünüyorum.
Nasıl elektronik eşya,beyaz eşya vb içinde kullanım kılavuzu çıkar bunun gibi akvaryumcularında balık satarken ilk başlayanlar için fazla detaya inmeden bilgilendirme kağıtları verselerde,ilk başlayan hobici arkadaşlarımızda balık öldürmeseler böyle konular açılmasada birbirmizi kırmasak olmazmı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gssmartboyÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1183
gssmartboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2011 11:00
Herkes kendi fikrini paylaşabilir, konuya bu açıdan bakmak lazım.

Tecrübe meselesine gelince, bu hobiyle ne kadar ilgili olduğunuzla doğrudan alakalı. Eğer ciddi bir şekilde ilgileniyorsanız balıkların her türlü meselesi ile yakından alakadar iseniz 3 4 senelik tecrübe 2 seneye de inebilir. Çünkü yavrudan alacağınız bir balık 2 senede yetişkinliğe erir. Bunun yanında birden fazla tankınız varsa tecrübeniz genişler. Kısacası ben tecrübeyi, balıklara ilgiye, araştırmaya, forumlarda görüş almaya bağlıyorum. Şu da varki her balık kaybı acı tecrübedir. Genelde balık kayıplarının sebebi hobicinin kendisidir.

Konuda belirtildiği gibi bazı balıkların bakımı zordur. Sıfırdan başlarsanız o balıklar da zayi olur. Ya bilen biri ile sürekli temasa geçmek gerekir ya da başlamadan önce çok iyi bir gözlem/araştırma yapılmaldır.

Hobiye yeni başlamış bir kişiye genelde ufak tanklar, 40 50 litre gibi, önerilir. Ben buna katılmıyorum çünkü bu tanklarda su değerleri çabuk bozuluyor. En azından 120 150 litre ile başlanmalı. Lepistes gibi hassas balıklar da başlangıç için pek uygun değil.

Mbunalar gördüğüm en sağlam balıklar, bir çoğu kötü su şartlarına dayanabiliyor. Bir sarı prensesle başlamak fena fikir değil. 120 150 litre de yeterli olur.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2011 17:04
Bir insan 30 sene Japon balığı baksın yinede istediği türün tecrubesini edinemez .Sizin yorum'unuza katılmıyorum . Mesela bir insan yeni başlangıç olarak Tropheus türü balık beslemek istiyor diyorsunuz ki japon balığı bakta tecrube edin ama öyle değil . Tecrube edinmesi için o tür'e bakması lazım insan hangi tür balık  beslerse o türde tecrube edinir diye düşünüyorum . Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2012 11:49
Amerika'yı yeniden keşfetmeye ne gerek var?
Sizin bahsettiğiniz gibi kademe kademe tecrübe edinerek ilerlemek belki bundan 15-20 sene öncesinde, internetin olmadığı, bilginin sadece akvaryumcuların ağzından çıkan birkaç cümleden ibaret olduğu zamanlarda geçerli olabilirdi.
Diyelim ki, X kişi lepistes besliyor. bu tecrübesini kendince bizimle burada paylaşıyor. Sonra Y kişisi ve Z kişisi de aynı şekilde yapıyor. Sonra ortaya bir bilgi birikimi çıkıyor. Lepistes beslemek isteyen kişi bunları değerlendirip aldığı lepistesleri sağlıkla besleyip büyütüyor. Olay budur. İnsanoğlu bilgisini nesilden nesile aktaramasaydı, herkes herşeyi yeniden tecrübe edinerek öğrenmeye kalksaydı halimiz ne olurdu?

Diğer yandan, tropheusların ülkemizde yeni yeni girmeye başladığı veya popüler olmaya başladığı zamanları hatırlayalım.
Yılların akvaristleri tropheus kolonilerini patır patır öldürmedi mi? Nerde kaldı yıllardır beslediği japonlar, canlı doğuranlar, malawiler? Halbuki adam yıllarca japon, lepistes, malawi beslemiş. E hani, yıllarca bunları besleyip kademe kademe gittiğinde sıkıntı çıkmayacaktı?
Sonra ne oldu? Birileri bu hayvanlar hassatır, şu büyüklükte akvaryumda, şu kadar sayıda, şu yemlerle besleyin yoksa bloat olurlar ve hepsi ölür dedi.
Bundan sonra insanlar bilinçlenip bunlara dikkat ettiler ve balıklarını bu sayede sağlıkla beslediler. Daha önce japon veya canlı doğuran besledikleri için değil.

Bir de şunu belirtmek gereği duyuyorum; devamlı yazılarınızda ''hobiciyi beslediği türe göre sınıflandırmayın'' vs. gibi şeyler yazıyorsunuz. Ama bu sınıflandırmayı en başta yapan da sizsiniz. Bakınız ilk mesajınızın 1. maddesindeki ''Tropheus bakıp
havasından geçilmeyen bir hobiciye saygı duymam, akvaryum hobisine yeni
başlayıp jopon balığı bakana saygı duyarım.'' cümlesi.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SinanCanÇevrim Dışı

Kayıt: 19/03/2007
İl: Usak
Mesaj: 156
SinanCanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2012 12:34
Hobi zevk işidir keyfine zevkine uygun balık bakarsın şartlarını iyileştirdiğin sürece iyibir hobici olursun. Yazdığım maddeler profesyonel aktivarist olmak yani sorunlara sorulara cevap veren çözüm üreten bir hale gelebilmek için gereklidir. Beni lafımdan ötürü sıkıştıracaksanız arkniyetsiz soru ve sorunlarınızı yazın bende keyifle size yardımcı olayım olamazsam benimle ilgili fikir yürütün. Özellikle tropeus bakan arkadaşlar 2000-2002 döneminde ithal ikolaları yavrulattım büyüttüm ve sattım. İşe ticari açıdan bakmayı 5 yıl öncesinde bıraktım.
 
Şu an ne yaptığımla ilgili fikriniz olsun diye yazıyorum eritilmiş tuzlu su ve zeolitle su dinlendirmesi yapıyorum. Millet avrupadan dünyanın parasına osmos getirirken ben zeolit ve subristatla discus yavrulatıyordum rica ederim beni kızdırmayın 5 yıl daha kimseye akvaryum konusunda ağzımı açmıycam diye tekrar yemin etmek istemiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2012 13:07
Ortaya bazı kavramlar atıyorsunuz ve bunları kesin bir şekilde tanımlıyorsunuz.
Hobici ve profesyonel akvarist.
Öncelikle; hobi denilen şey birçok şeyle ilgili olabilir. Dolayısıyla hobici denilen kişi, herhangi bir konuyla hobi şeklinde ilgilenen kişiye denir. Eğer bu hobicinin ilgilendiği şey akvaryumlarsa, kendisine akvarist denir.
Bir konuda profesyonel olmak ise çok başka bir şeydir. Bir şeyde profesyonel olan kişi, o işten para kazanan (daha doğrusu para kazanmak için o işi yapan), elinde belli yeterlilik veya benzeri belgeleri olan, hayatını ona göre yaşayan kişidir.
Hobicilik ile profesyonellik bir birinin tam zıttı şeylerdir.

Burda dikkat edilecek asıl nokta; bir şeyle ilgili bilgi sahibi olmanın seviyesi, o şeyle hobici olarak veya profesyonel olarak ilgilenmekle ölçülmez.
Bir hobici, bir profesyonel kadar, hatta daha fazla bilgiye sahip olabilir. Bu gayet normaldir. Çünkü bilgi herkes içindir.

Ayrıca benim eleştirdiğim şey sizin yaptıklarınız değil. Açıkçası şimdiye kadar hobiyle ilgili neler yaptınız pek fazla merak da etmiyorum.
''Beni kızdırmayın'' gibisinden cümleler kurmanıza da anlam veremiyorum. Bu yazdıklarım veya yaptığımız tartışma sizi kızdıracaksa buyrun kızın. Bir 5 yıl daha hobiyle ilgili ağzınızı açmayacaksanız da bu sizi ilgilendiren bir durum. Neden fikirlerimizi çarpıştırıp düzeyli bir şekilde tartışamıyoruz ki?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tony MontanaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 130
Tony MontanaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2012 13:19
Gerekli bilgi birikimi ve uygun şartlar sağlandığında her tür her zaman bakılabilir. Sonuçta hobicilik level atlama işi değildir. Hem beslediğin türden keyif alma hemde o türlere keyif vermek için elden gelenin yapılmasıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SinanCanÇevrim Dışı

Kayıt: 19/03/2007
İl: Usak
Mesaj: 156
SinanCanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2012 14:52

Akvaryum balıklarını bakanların sayısıyla bakmayı bırkanların sayısını bir tahmin etmeye çalışalım ve sonra neden kolaydan zora doğru gitmemiz gerektiğini bir anlıyalım. Bir gün bırakmak istenmiyorsa kolaydan zora doğru giden bir yol izliyelim. Çok insan tanıyorum bırakan az insan tanıyorum devam ettirip başarısızlığa boyun eğmeyen. Üslubumu yumuşatmaya çalışıcam aynı hassasiyeti sizden bekliyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ramazan_YAVUZÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2011
İl: Konya
Mesaj: 238
Ramazan_YAVUZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2012 15:10
      Bence bu bir  hobidir insan ister bırakır ister devam ettirir.Benim bilgilerim tecrübelerim ne kadar çok olursa olsun bir şekilde hobiyi bırakmam gerekse bu benim bilgisizliğimden mi kaynaklanmış olur aca?       
      Ayrıca akvaryum malzemesi kumu balık türü başta maddiyata sonra göz zevkine göre şekillenen bir olaydır.

       Bir akvarist diskus beslemek isterse bunun tecrübesini nasıl olurda japon besleyerek kazanır bunu anlayamadım acıkçası.
        Bence internet buyuk bir nimet hele ki bu site başlı başına hazine sandığı gibi. Altın değerinde bilgiler var.
      Eminim ki hiç balık tecrübesi olmayan arkadaşlar buradan elde ettikleri bilgilerle saglam bir araştırmayla istedikleri türlere rahatlıkla bakabilirler.Başlı başına ilgi alaka ve araştırmacı bir kişiliğe sahip olmakla herşey başarılır.
Her zeman her fırsatta söylerim balıklar kesinlikle bir dekor değildir onlar yaşayan canlıdır. Onları yaşatmak içinde en başta hayvan sevgisi gelir...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RustyÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,119401[/C] [B]7567,2[/B] [B]8834,3[/B]
Kayıt: 27/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1701
RustyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2012 15:10
Saygı duyuyorum fakat katılmadığım noktalar var.Her insanın seyir zevki güzellik kavramı duyguları birbirinden farklıdır.Siz severek yapmış ve bakmışsınız cesitli türlere içinizden gelerek.Fakat kendi birikiminizi bir baskasının yapmasını uygulamasını beklemek bu işi hobiden ve severek yapmaktan çok kurallı bir zorunluluk haline getirmek gibidir.Örnek vermek gerekirse benim labrador retriever cinsi köpeğim var bakımı çok kolay olmayan bir hayvan , ozaman ben önce teriyer türleriye başlayıp yavaş yavaş büyük köpekler bakmalıyım gibi birşey olmuş -ki bu da saçma- cunku bakımı kolay kopek yoktur cinsi ve boyutu farketmez bence akvaryum icin de bu geçerli bakımı kolay bakımı zor diye balıkları ayırmayı yanlıs buluyorum sahsen her hayvanın kendine has ozellikleri ve tabiati vardir siz bunu sağlayabildiginiz kadar yasatabilirsiniz o hayvanları boyut ve cinsine gore degil.Anlatmak istediğim şu bakımı zor bir köpek olmasına rağmen okadar çok rahat ve mutlu olmasını istiyorum ki sürekli araştırıyorum çeşitli yemler mamalar oyuncaklar alıyorum ve büyütüp bakabiliyorum bir şekilde özveri gösterdiğim zamanBu aynı şekilde akvaryumculukta da geçerli, insanin gözüne güzel gelen gerçekten beslemek istediği balıkları bakması daha mantıklı, o tür üzerine yoğunlaşmak her geçen gün tür hakkında bilgiler öğrenmek daha doğal ortam sağlamaya çalışmak,ihtiyaçlarını gidermek, türle içli dışlı olmak, yavru almaya çalışmak. Şahsen ben bazı ciklet türlerini çok itici buluyorum ve sırf tecrübe edinmek için aylarca belki yıllarca ona bakmak yük ve külfet gibi gelir bana.Bütün türler üzerinde tam donanımlı olmak kimsenin ulasamayacağı bir mertebedir bence cunku ulkemizde bütün türler mevcut değil bu hobideki.Ben mesela güney amerika chidlidlerine ilgi duyuyorum beğeniyorum ve bu konuda öğrenebildiğim kadar çok şey öğrenmek istiyorum.Bunun için de 20 sene beklemeyi düşünmüyorum.Saygılar RUSTY2012-01-07 16:53:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The_ReligiouSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 554
The_ReligiouSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2012 15:22
Öyle bir bahsedilmişki hobiden insanın başlamadan bırakası geliyor. Şimdi size desemki ters mantıkla başlayalım. O bakımına 8 yıl sonra başlanması gereken cichled türleri ile hobiye başlayıp bunlarda başarı sağlamış biri için nasıl bir yaklaşım sergilersiniz. Ve yine size bir soru sorsam desem ki; hiç tuzlu su akvaryumu kurmadığım halde sizin tuzlu su ile yazdığın yazının tamamını çürütecek bilgiye sahip olduğumu söylesem. Hobiyi öcü gibi göstermeye çalışılmış bir yazıdan baş-ka birşey değil yazdıklarınız. Öyle bilgiler sunarım ki size göz korkuttuğunuz tuzlu suyun su değerlerini hazırlamak için kendi katkılarınız yapmaya başlayabilirisiniz hemen. O yüzden bence siz bir mesajınızda belirttiğiniz gibi ya 5 yıl daha dinlenin yada lütfen bu kadar bilgiye inbsanların ulaşıp bu kadar çok şeyi öğrenebileceği bir ortamda hobi korkutuculuğu yapmayın. Biraz araştırmayla bugün 15-17 yaş aralığında tuzlu suyu halledebilen, discus bakabilen, tropheus besleyebilen ve altından fazlasıyla kalkabilen insanlar olduğunu kabul edin lütfen sayın Can.
 
Hobide başarılarınızın devamını dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir