Akvaryumda Stres


AndreyÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2018
İl: Ankara
Mesaj: 67
AndreyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2018 10:58
Stres çağımızın en önemli hastalıklarından ve sorunlarından bir tanesi.Hayatımızda stres ile başa çıkmak için gün içerisinde bir çok şeye başvuruyoruz.Biz insanların bile bu kadar etkilendiği bir sorundan elbette balıklarımızda fazlaca etkileniyor.Akvaryumda balıklarımızı istemeden de strese sokacak şeyler yapıyoruz.Akvaryumda balıklarımızı birçok şey strese sokabilir.Strese giren balıklarımız bize strese girdiklerini farklı yollarla anlatırlar eğer onları iyi gözlemlersek sorunlarını çözebiliriz.Gözlem iyi bir akvaristte bulunması gereken en önemli özelliktir.

Akvaryumda stresin en önemli konu başlıklarını toplarsak:

1-) Farklı tank Sorunu:
Balıklarımızı bir tanktan diğer tanka taşırken eğer bu bir poşet eşliğinde yolculuk ile oluyorsa balıklarımız yoldan dolayı strese gireceklerdir.
Balıklarımızı daha önce bulundukları büyük bir tanktan küçük bir tanka alıyorsak balıklarımız bu durumu hoş karşılamayacaktır.
Balıların başka bir tanka taşınmasında en önemli kural fazla hırpalamadan taşımak,uzun yolculuklar yaptırmamak, onları yeni tanka alırken suya doğru bir şekilde alıştırmak ve onlara yeni tanklarında biraz zaman tanımak gerekmektedir.

2-)Tür uyumsuzluğu ve Çeşitlilik
Besleyeceğimiz balıkların birbirlerinin üzerinde baskı kurmasını engellemeliyiz.Elbette tank içinde alfa gruplar olacaktır.Ancak birbiri ile yaşamayan balık seçimleri en büyük hatalardan biridir.Baskın grup pasif grubu sürekli olarak rahatsız edecek,yem yemelerini,yüzmelerini engelleyecek ve pasif grubun strese girmesine hatta ölmesine sebep olacaktır.Birbiri ile uyumlu türler her zaman bizim için birer avantajdır.

3-)Sıcaklık
Akvaryumumuzda su ısımızın her zaman için sabit kalması gerekmektedir.Ani ısı değişimleri ya da sürekli olarak farklı ısılarda ki su balıklarımızı strese sokacak hatta mukoza zarlarına zarar verecektir.Ani ve aşırı sıcaklık değişimleri hastalıklara hatta ölümlere yol açmaktadır.Bunun için sürekli olarak uygun derecede ısı sabit tutulmalıdır.

4-)Dekor
Akvaryumda dekorlar bizim için önemli unsurlardır.Hem kendi zevkimizi yansıttığımız hem de göze hitap etmeleri sebebiyle akvaryumda dekora önem veririz.Ancak dekorların doğru kurulması , akvaryumda saklanacak ve dinlenecek yerlerin bulunması gerekmektedir.Dekorların sürekli yer değişiklği ve akvaryumda saklanacak ve dinlenecek yerlerin azlığı balıklarımızı strese sokacaktır.

5-)Akıntı ve İç filtre konumu
Akvaryumda akıntının çok fazla olması balıklarımızın yorulmasına ve stres olmalarına sebep olur.Özellikle küçük akvaryumda iç filtrenin çok fazla hava kabarcığı üflemesi bu sorunlara sebep olur.iç filtremizi akvaryumda doğru konumlandırmalıyız balıklarımızın rahat yüzmesini sağlamalıyız.Küçük akvaryumda pipo filtre önerilmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi de budur.

6-)Yemleme
Yemleme balıklarımızın sağlıklı bir şekilde gelişmesi için en önemli noktalardan biridir.Balıklarımızın yem kalitesi, yem saatinde bir standart olması,doğru yemleme,yemin az ve ya fazla atılmaması,farklı yemlerin ve farklı markaların kullanılması balıklarımızın gelişimini ve stresini etkiler.Farklı yem ve doğru yem kullanımı kabızlığı ve stresi azaltır.Yemlerin bilindik ve kaliteli markalardan alınması en önemli husustur.

7-)Su Değerleri
Su değerlerimiz elbette ki akvaryumda ki yaşamı en çok etkileyen husustur.pH değeri, suyun sertliği gibi bir çok faktör balıklarımızın sağlığına direk etki eder.Akvaryumda beslediğimiz balığımızın yapısına ve doğal ortamdaki değerlerini dikkate alarak suyumuzu hazırlamalıyız.Suya gereksiz yere hastalık giderici ilaçlar atmamalıyız.

Bu noktalardan elbetteki çok daha fazlası türetilebilir.İnsan hayatında olduğu gibi akvaryumda da stres hastalık getirmektedir.Balıklarımızın sağlığı her şeyden daha önemli ve stresi gidermek ve önlemek için her şeyin doğru ve düzgün yapılması şarttır.Huzurun sağlandığı ortamda balıklarımız daha iyi gelişecektir.

Sağlıklı balıklar.
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=o8sI_EAMFrk[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir