akvaryumda yosun sorunu ve vatozum
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2011 16:55
Uzun zamandan beri akvaryumumda yosun sorunu yaşıyorum.Yosun giderici ilaçlardan kullandım hiç bi faydasını görmedim son çare olarak akvaryuma bi leopar vatoz aldım lakin vatozum mango köküne sırtı aşağıda kalacak şekilde yapışıyor tüm gün boyunca hareket etmiyor.Bu durum normal midir ? Akvaryuma alışınca bu sorun düzelir mi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2011 17:01
Açıkçası vatozların akvaryumdaki yosunları temizlemede çokta etkili olduğunu sanmıyorum. Ancak cüce vatozlar diğer vatoz türlerine nazaran bu konuda biraz daha etkili. Ben yosun problemi için nerite (zebra) salyangozu öneririm. Kendi akvaryumumda da var ve oldukça başarılılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2011 10:11
http://www.akvaryum.com/forum/en_iyi_7_alg_yiyici_k172768.asp?PN=1
Kursat_Bitkili 2011-09-15 10:41:28
Yukarıdaki likte biyolojik çözüm için tavsiyeler verilmiş, oto lar bu işte bir numara bildiğim, yemde yeme huyları yok diye biliyorumki asıl avantajları bu bence. Karidesler süper ama diğer canlılarla sorunlular, yem oluyorlar çoğuna, birde yem artıklarınıda yiyorlar. Tabi bu temizlik dolaylı olarak yosunu azaltıyor ama diğer canlıların yediklerine ortak oluyorlar. Sadece bitkili akvaryumda karides kolonisi hiç yem vermeden yaşayabiliyor. Sae ler yeme çok meraklılar ve çok hareketli hayvanlar. Ortamda yem varsa işlevleri kalmıyor bence, tecrübelerime dayanarak, ayrıca yavrularıda avlayabilecek kapasiteleri var, çok ufakken karides yavrularını mesela. Elma salyangozlar güzel fakat çok oburlar, ufak almanızı tavsiye ederim , bitkili akvaryumda cüsseleriyle etrafı yıkabiliyorlar, birde büyükler özellikle dip yemlerini bir yakalarlarsa hiç bir canlıya bırakmadan tüketiyorlar. Normal cüce vatozlar, otolar değil, işlevliler, ufak kalıyorlar, zararsızlar ama ne kadar yosun yedikleri tartışılır.
Bir de yosun oluşumunun sebebine eğilirseniz daha kesin bir çözüm bulursunuz. Akvaryum güneş ışığımı alıyor, ışıkları çok mu uzun süre yanıyor, yem artıkları mı birikiyor, filtre mi yetersiz veya balık yükümü çok fazla. Eğer genel sorun biriken yemlerse basit elma salyangozları atıkları tüketmekte bayağı yeterliler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2011 16:56
Oluşan yosunlar sarı ve kahverengi tonlarında.Günde 11-12 saat ışıklandırmama rağmen.Karidese ve salyangoza pek sıcak bakmıyorum ama cüce vatoz alabilirim.Cevaplarınız için teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2011 19:27
Karidesler çok olursa çok çalışkan canlılardır. Salyangozlarda öyle. Size tavsiyem 3-4 elma salyangozu alın. 15-20 adet kiraz karides. çok faydalı olacaktır. Cüce vatoz da tavsiye dahilinde.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir