Amerikan tetraları bakımı ve üretim yönte


RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2009 21:10

Amerikan tetralarının sınıflandırılması ve genel yapısı

Amerikan tetraları Characidae familyasına dahildir.Bu familyada yaklaşık olarak 1000 tür bulunmaktadır.Bunların birçoğunu ise amerikan tetraları oluşturmaktadır.
 
Amerikan tetralarının genel olarak ağzı ufaktır ve iyi parçalayabilmek için dişleri bulunmaktadır.Normalde sakince dolaşan amerikan tetraları yem bulduğunda çok hareketlenir.
 
Titreşimleri algılayabilme kabiliyetleri yüksektir.Yüksek ışıktan kötü etkilenirler.Aynı zamanda koku alma duyuları da oldukça gelişmiştir.
 
Sürü balıkları olduğu için sürü ne kadar kalabalık olursa stresten o denli uzak olurlar.Küçük türler için akıntı çok fazla olmamalıdır.Genelde orta seviyedeki bir akıntı yeterli olacaktır.
 
Sağlıklısını nasıl seçerim?
 
Amerikan tetralar hakkında hassas oldukları konusunda genel bir yargı vardır ancak bu o kadar da abartılacak bir durum değildir.Çoğu amerikan tetra dayanıklıdır,neon da bunlara dahildir.Hassas denmesinin sebebi daha çok akvaryumculardan alınması sonrasında ölümler yaşanmasıdır.Bunun belli başlı bazı nedenleri vardır.
 
Tetralar çok çabuk strese girebilen hayvanlardır.Yurt dışında üretilip ülkemize geldikten sonra bizim satın almamıza kadar geçen süreçte birçok el değiştirmektedir.Bu süre zarfında ise neredeyse hiç beslenmemektedir.Stres başlı başına büyük bir hastalık etkeni iken bir de bunun yanına beslenememe ve balığın küçük boyutlu olması dahil olunca sonuçlar kaçınılmaz olmaktadır.Bu sebeplerle akvaryumcuya geldikten sonra üstünden belirli bir süre geçen balıkları almalısınız.
 
Tetra alırken 2 şeye dikkat edin.
1-Birkaç birey değil,toplu olarak bir sürü oluşturacak kadar birey almaya.
2-Sürüden ayrılmış genelde baş aşağı eğik ve sersemlemiş bir şekilde yüzen balıkları almamaya.
 
Akvaryumu doğal ortamlarına uygun olarak nasıl hazırlayabilirim?
 
Tetralar Amerika kıtasının oldukça geniş bir bölümüne yayılmışlardır.Bu nedenle kesin bir akvaryum düzeni vermek zordur.Ancak bizim yetiştirdiğimiz türlerin genelini baz alarak bir tarif verilebilir.
 
Tabandaki kum ne çok koyu ne çok açık olmalıdır.Genelde bej rengi ve tonlarındaki kumlar idealdir ve kum mümkün oldukça ince taneli olmalıdır.Bunu makalenin ilerleyen bölümlerinde açıklayacağım.
 
Akvaryumlarında kaya vb.şeyler konulmamalıdır.Aynı zamanda uçları sivri dekorlar da konulmamalıdır.Yoksa, bir titreşimde ani bir harekette kendilerini yaralayabilirler.Kendilerini yaraladıklarında ise hastalık kaçınılmazdır ve balığın hastalanıp sürüden ayrılması demek onu ölüme oldukça yaklaştırır.
 
Akvaryumun orta bölümünü çok işgal etmeyecek şekilde kökler konulabilir ve bitkilendirilebilir.Ayrıca su üstü bitkilerinin kullanılması da streslerini atmada ve rahatlamalarında oldukça işe yarar.Aynı zamanda su üstü bitkileri akvaryumdaki organik yükün bir kısmını sırtına alarak hem balıkları hem sizi rahatlatır.
 
İster başka amaçla olsun ister tedavi amaçlı,kesinlikle sodyum klorür tuzu kullanılmamalıdır.Bazı kompleks tedavi tuzları vardır ancak bunlar belirli dozlarda uygulanabilir.
 
Şüphesiz ki bahsetmemiz gereken en önemli şeylerden biri de su değerleridir.Her türün ayrı ayrı su değerleri tatlı su canlıları bölümünde mevcut.Ortalama bir şey söyleyelim biz yine.
 
Malum Türkiye'nin çeşme sularında her şey var.Dinlenmiş bile olsa çeşme suları amazon havzası balıklar için uygun değiller.Zira dinlendirmekle sadece gaz fazındaki kloru uzaklaştırabiliriz,kloramini elimine edemeyiz.Su şartlarını iyileştirmek için türe göre normal su düzenleyicisi ya da black water özlü su düzenleyicisi kullanılabilir.
 
Nitratın çok yüksek seviyelere çıkması çoğu tetrayı ciddi oranda etkileyebilir.Nitrat patlamalarında kaybedeceğiniz ilk balıklardan olabilirler.Bu nedenle su değişimleri önemsenmelidir ancak yeterli hacimdeki tanklarda günlük %5 gibi küçük rakamlarda su değişimi yapılması en idealidir.İsteğe bağlı olarak haftalık %15-20 de değiştirilebilir ancak bu oranlar tamamen tank hacminize,akvaryumu nasıl kurduğunuza ve balık sayınıza göre değişkenlik gösterir.
 
Sıcaklık seviyeleri ise genelde 20-28 arasında değişmektedir.Çoğu düşük pH lı sularda veya nötre yakın sularda yaşarlar.
 
Bazı örnek tanklar
 
 
 
 
Bu örnekler daha da çoğaltılabilir.Ancak bunlar her şeyi yeterince açıklıyor.Belki gölgelik alanlar biraz daha fazla olsa daha iyi olabilirdi.
 
Beslenmeleri
 
Her ne kadar beslenme şekli etçil şeklinde beyan edilse de bitkisel de beslenmelidir.Hatta bunlar bitkisel pul yemden öteye gidip meyveler şeklinde olmalıdır.Tetralar hemen hemen suya düşen her şeye yemek için hareket ederler.Arada bir çok ufak ve ezilmiş olmak kaydıyla kivi,pişmiş kestane vb şeyler verilebilir.Hatta üreme dönemlerinde verilen meyveler tetralara daha da bir canlılık kazandırabilir.Piyasadaki kaliteli markaların ortalama düzeydeki yemleri tercih edilebilir.Yalnız yem ne sürekli tepede kalan ne de hemen dibe batan türden olmalıdır.Aksi takdirde yeme problemleri olur.Ara ara dibe düşen yemleri de tırtıkladıkları olur.
 
Cinsiyet ayrımı ve üreme
 
Cinsiyet ayrımı belirli büyüklüğe gelmiş tetralarda oldukça kolaydır.Karınları erkeklere nazaran daha şiş olanlar dişi,vücutları daha ince uzun olanlar ise erkektir.
 
Belki de en çok merak edilen ve başarılması en güç olduğu düşünülen konulardan birine geldik.Tetralarımı nasıl üretebilirim?
 
Belki tetra sürüsü olan birçok kişi yumurta almıştır ancak yavruya dönüştürme olayını gerçekleştirememiştir.Bunu gerçekleştirmenin bazı şartları vardır ve oldukça kolaydır.
 
Üretimlerinde önemli olan 5 faktör vardır.
 
1-Beslenme
 
İyi beslenme tüm damızlık balıklar için oldukça önemlidir.Yalnız iyi beslenme kavramı balıktan balığa farklılık göstermektedir.Amerikan tetralarında ise bu durum üreme dönemine girilirken ağırlıklı olarak canlı yem ve birkaç parça yaz meyvesi olabilir.
 
2-Sıcaklık-pH-basınç üçlüsü
 
Yağmur mevsimine girilirken su özelliklerinde bir değişme olur.Bu değişim sıcaklığın ve pHın düşmesi,hem hava basıncının hem de su basıncının yükselmesi şeklinde olmaktadır.Balıklar bu üçünü de algılar ve ona göre üremeye ait hormonların seviyeleri vücutlarında yükselmeye başlar.
 
3-Bitki
 
Özellikle orta ve yukarı bölgenin birleştiği alan ve yukarısı açıklık olmalı ve tabanda bitki bulunmalıdır.Tabandaki bitki ne kadar sık olursa yumurtaların kurtulması için o denli iyi olur.Bu bitkiler ince yapraklı ve orta seviyeye kadar uzanan bitkiler olursa daha iyi olur.
 
4-Tortu ve tannik asit
 
Bu hobide çoğu kişinin yanlış öğrendiği bir olay vardır.Dip çekimi.Eğer ki amazon balıklarına bakıyorsanız dipteki dışkıları temizlemek hatalıdır.Onun yerine üstten su çekilmelidir.Dışkılarda zamanla kolonileşen bakteriler ve küçük canlılar suyun iyileştirilmesine katkıda bulunduğu için yavrular için ilk çıktıklarındaki yem kaynakları da olacaktır.Dışkıların tortulaşması gölgelik alanlarda daha kolay ve hızlı olmaktadır.Zamanla artan tortu bir miktar tannik asit de salar.Tannik asitin anti mantar özelliği ve bağışıklık güçlendirici özelliği vardır.Bu hem damızlık balıklara hem de yumurtaların açılmasına ve yavruların gelişimine olumlu yönde katkı sağlar.Aynı zamanda black water özleriyle ve çeşitli yaprakları suya koyarak tannik asit seviyesini artırabilirsiniz.
 
5-Işık
 
Yağmur mevsiminden önce günler bir nebze daha uzundur ve güneş daha etkindir.Bu nedenle ışık daha yüksek oranda balıklara etki eder.Canlıların vücudunda biyolojik saatin de düzenlenmesinde görev alan ve aynı zamanda vücuttaki aksaklıkları ve hataları gideren bir hormon vardır,Melatnonin hormonu.Bu hormon aynı zamanda üreme hormonlarını da etkiler.Salgılanması ışıkla ters,karanlıkla doğru orantılıdır.Uzun bir yaz mevsimi sonrasında az salgılanan Melatonin hormonu yağmur mevsiminin gelmesi ve ışık oranının düşmesi ile beraber artan bir eğri ile daha çok salgılanmaya başlar ve bu da diğer üremeye teşvik edici hormonların salgılanışını artırıcı özelliktedir.
 
Bu kıstaslar dikkate alınarak ayrı bir tankta izlenen bir üretim periyodu ile tetralardan rahatlıkla yumurta alınıp yavru çıkarılabilir.En iyisi bir dişi,iki erkek ile izlenen yoldur.Dar alanda bireylerin fazlalaşması demek yumurtaların düşmeden yenmesi ihtimalini artırır.
 
Türler arasında değişiklik gösterse de ortalama 1-2 gün içinde yumurtalar açılır.2 ile 6 gün arasında değişen sürelerle ise yavrular serbest yüzüşe geçerler.Bir süre bu bahsettiğim ortamda tortulardan geçinerek belirli süre idare ederler.Ancak tortu miktarı yeterli değilse infuseria hazırlanıp verilebilir.Daha sonra ise mikrokurt veya artemia yiyebilecek boyuta geldiğinde bunlara geçilebilir ya da çok ince yavru büyütme yemleri kullanılabilir.Sera micron vb.ürünler.
 
Bahsettiğim üretim akvaryumları 1 aylık süre sonrasında dengesi oturtulmuş bir tank olursa yavruları kaybetme ihtimaliniz azalır.
 
Bir örnek.Glowlight tetra yavrusu.
 
 
Üreme videosu
 
 
 
Forumda bu konunun eksikliğini hissediyordum ne zamandır,umarım faydalı olmuştur.
 
Saygılar...
 
Onur ŞAHİN
(Şahsım veya akvaryum.comdan izin alınmaksızın başka bir yerde kullanılamaz.) 
unotim1232009-09-07 17:14:08

Beğenenler: [T]37238,serkan572[/T][T]178429,metehan123[/T][T]188679,ngerekli[/T][T]132210,discovery59[/T][T]189708,CenkP[/T][T]134278,canguler[/T][T]81903,FurkanSehit[/T][T]210316,Bielefeld[/T][T]45334,Aquapir[/T][T]213236,Aplot[/T][T]241268,Cihankuzu34[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189708,CenkP[/T][T]134278,canguler[/T][T]158054,Tosbicik[/T][T]222028,akemal[/T][T]241268,Cihankuzu34[/T]
+1: [T]189708,CenkP[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadirhanÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 485
kadirhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2009 21:57
Tebrik ederim Onur. Çok güzel ve açıklayıcı bir makale. Pek çok akvarist tarafından beslenen bu balıkları üretmek isteyenler için iyi bir kaynak. Belki de bu başlığın sabitlenmesi lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kullanıcı AdıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2006
İl: Samsun
Mesaj: 285
Kullanıcı AdıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2009 13:30
Tebrikler ve teşekkürler Onur. Gerçekten çok ihtiyaç vardı böyle bir makaleye. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2009 16:05
Gerçekten işe yaradığına sevindim.Aslında bu konu oldukça büyütülüyordu,tamam amerikan tetrası yavrusu çıkarmak ve büyütmek zor ancak yöntemleri doğru uyguladıktan sonra zor değil.Ben çoğu kez %90 a varan oranlarda açılım sağlıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

D-hanÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 446
D-hanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2009 16:29
Onur abi,güzel bilgiler teşekkürler.
Neonların doğadaki görüntüleri izledim.Bitkiler 1. örnek tanktakine benziyordu.Dişi,erkek ayrımı yapmakta zorlanıyorum.Bir neon erkeği ve dişinin resmini koyabilirmisin?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2009 18:39
1.akvaryum aynı zamanda kardinal biyotopuydu sanırım.
 
 
Bu linkte 1.balık dişi 4.balık erkek.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sungur 13Çevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 212
sungur 13Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2009 23:20
Ben tam anlamıyla siyah tetra hastasıyım.Yüzüşleri ve dayanıklıkları ayrıca beşiktaş forması gibi vücutları bu canlıları oldukça sempatik hale getiriyor.
Sanırım bu balıklar en az altılı gruplar halinde bakılmalı.Ayrıca bitkilerden bahsetmişsiniz.Acaba anubias barteri ve mango kökü,tetralara uygun bir ikili midir?

Bu arada açıklayıcı bilgileriniz için ayrıca teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2009 16:47
Hangi bitki olduğu biyotop söz konusu olmadığı sürece önemli değil.İster anubias koyun ister başka bir şey bu size kalmış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedCapOrandaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2009
İl: Bursa
Mesaj: 769
RedCapOrandaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2010 18:40
Merhaba;
 Tetralarda meyve ile besleme olayına dikkat çekmek istedim bende;
 Yeni aldığım mücevher tetralar tanka tam alışamamıştı ve yeme ilgi göstermiyorlardı, Bende tankın yanındaki masamda ders çalışırken kivi yiyordum ve birden kafamda ampuller patladı,hemen bıçağı aldım ve çok ufak parçalara bölerek bir az attım,balıklar kiviye deli gibi saldırdılar,çok çabuk parçaladılar,Ancak bu konuda 2 sorum var,
 Corydoraslarımda kivilerden yiyorlar bir zararı olurmu? ve Ne aralıklarla bunu uygulamalıyım?
                                                                                                                                                                            Saygılar,
RedCapOranda2010-01-16 18:40:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2010 00:03
Çok güzel hazırlanmış bir makale.Eline sağlık Onur.Meyve olayını tetralarda hiç denemiyordum.En yakın zamanda deneyeceğim.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedCapOrandaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2009
İl: Bursa
Mesaj: 769
RedCapOrandaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2010 00:18
Engin bey denemenizi tavsiye ederim,bende ilk dibe düştüğünde ilgi göstermiyecekler gibi geldi ama sonradan saldırdılar,zaten mücevherlerde dişli balıklar olduğundan parçalamaları zor olmadı,Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KardinalNeonÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2010
İl: Tekirdag
Mesaj: 124
KardinalNeonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2010 11:20
-[EDIT]KardinalNeon,2016-12-20 09:54:02[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2010 11:29
Tetra üretiminde çok daha detaylı bilgi isteyenler bu konuyu kaçırmasınlar.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KardinalNeonÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2010
İl: Tekirdag
Mesaj: 124
KardinalNeonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2010 11:38
Bu arada yazının baş kısımlarında ince taneli kumların tercih edilmesini - yazının sonlarında bunun öneminin anlatılacagından söz edilmiş ama yazının sonlarında neden tetralar için ince kum seçmemiz gerektiginden bahsedilmemiş ya da ben göremedim Sikkin

Nedeni ağız yapılarından dolayı mı acaba?



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir