amerikayı yeniden keşif-üşeniyorum ama seviyorum


yucelburaqÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2009
İl: Bilecik
Mesaj: 23
yucelburaqÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2014 12:29
Merhaba arkadaşlar

Yakın zamanda planlamış olduğum 150*50*50 akvaryum için dış filtre arayışlarım sürmekte olup daha önce yaşamış olduğum sıkıntıları göz önüne alarak dış filtreye yardımcı olacak mekanik temizliği ara bölümde sağlayıp temizlik açısından çok daha pratik bir şey var aklımda paintte ufaktan karaladım,sizlere sunayım buna benzer bi yöntem uygulayan veya bu yönteme katkıda bulanacak arkadaşlardan yeni fikirler alıp şu kahrolası Dış filtre seçme olayını daha da basite indirebileciğimizi düşünüyorum gelelim çizime



1-İn hortum yazan kısmı iç filtre veya dalga motorunun yönlendirmesi ile kaba pislikleri max düzeyde karşılacayak bölüme koyuyoruz, X yazan akvaryum içinde ki zımbırtı akıntı verecek herhangi bir alet olabilir

2- in hotumdan gelen su B kabına geliyor,b kabında kaba temizleme sağlanıyor ve buradan dış filtreye sadece biyolojik temizliği yapılacak su kalıyor..B kabı özellikleri giriş ve çıkışı açıp kapatması pratik olan ve içinde ufak sepet tarzında bir sistemle kaba pislikleri kısa süreler içinde temizleyip yeniden aktif hale getirmeye uygun olacak bir yapıda olmalı,ayrıca B kabına girecek olan su girişlerinde vanalar mevcut olmalı B kabı termizlenmek istendiğinde in hortum 2 çalışmaya devam edecek ve sistem kapatılmamış olacak

3-in hortum 2 yazan arkadaşın konumu akvaryum pisliklerinin ulaşabileceği en kör nokta olmalı çünkü bu giriş dış filtreye doğrudan bağlanacak,in hortum 2 faydaları B kabı temizlenme aşamasında  suyun %100 bu kanaldan dış filtreye ulaşacak,B kabının tıkanma durumunda su akışı yine bütünüyle buradan sağlanacak ve herhangi bir yanma vs durum yaşanmasın..(şimdi aklıma geldi sıkıntı var burada in hortum 2 kesiti diğer girişe göre daha dar olmalı ki suyun büyük bölümü in hortumu kullansın)

Beyler 2 gündür aklımda ve sizden fikir almak istedim,üşengeçlik başa bela bu sistem bir defaya mahsus sağlıklı şekilde kurulduğu takdirde dip çekimi ortadan kaldırıp dış filtre temizleme zamanını 2 katına çıkaracaktır diye düşünüyorum,,Bu arada basit paint çizimim umarım yükleyebilmişimdir..kısıtlı zamanda yazdım bunu o yüzden eksikler olabilir zamanım arttığında yeniden gözden geçiereceğim..

Söz sizde arkadaşlar..


yucelburaq2014-01-18 13:03:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ufuk4179Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 385
ufuk4179Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2014 12:51
Debisi biraz yüksek birşey alıp ex. 10-15cm lik pvc borudan bir ön filtre yapabilirsiniz giriş borusunun ortasına eklersiniz içinede sadece kalın gözenekli su geçişinin kolay olacağı süngerlerden doldurup fazla debi kaybetmeden çalışabilir diye düşünüyorum içine elyaf veya su geçişinin zor olacağı malzemeler koyarsanız debi düşecektir. akvaryumcuda 1-2 tl ye satılan mavi süngerlerden sıkıştırmadan 2-3 parça halinde koyarsanız bu işi görür diye düşünüyorum.  her iki tarafa uygun ölçüde musluk taktınızmı kesintiye uğramadan onun temizliğini yapıp devam edilebilir.
Hatta hiç kesinteye uğratmamakda mümkün ama biraz daha masraflı olur 2 tane t ve bir musluk daha kullanarak filtreyi ve su akışını hiç kesmeden yapmak bile mümkün.
Şu in hortumu 2 yerine yine in hortumuna girecek bir başka t ile ve ondada musluk olacak temizleyeceğin zaman ön filtredeki muslukları kapatmadan t lerdekini açıcan daha sonra ön filtrendeki muslukları kapatıp sökücen filtreyi. akvaryumuna 3 hortum sokmakdan iyidir.
Yada okadar uğraşamam deyip emiş kısmına sünger takabilirsiniz. :)
ufukisik2014-01-18 12:54:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yucelburaqÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2009
İl: Bilecik
Mesaj: 23
yucelburaqÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2014 19:41
hocam ilginiz için teşekkür ederim lakin in hortumu 2 yerine olayını hiç anlamadım o biraz daha açabilir misin sana zahmet..

sünger takmak olayı düşünmüyorum çünkü amacım akvaryuma en az müdahale etmek onu içeriye koyarsam haftada temizlemem gerekir muhtemelen, B kabı yerine ne koyabilirim hala ona karar veremedim yoksa tesisat işi çok sıkıntı olmayacaktır benim için pprc boruyla halledebilirim lakin b kabı için öyle bir şey bulmalıyım ki sızdırmayan içinin açılımı kolay olan birşey olmalı sanayiyi gezmem gerekecek sanırım 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ufuk4179Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 385
ufuk4179Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2014 16:22
İn hortumutumu 2 yazdığınız hortumu b kabına soktuğunuz in hortumuna başka bir T ile bağlayın oda musluklu olsun, bu şekilde kesintisiz devam edebilir 2. bir geçiş yolu köprü gibi. Temizlerken kapalı olan köprüyü önce açıp sonra filtreninkileri kapatman gerekir ki filtreye giden su kesilmesin.
Temizlikden sonra köprü açık diğer musluklar kapalı iken ön filtreni takıp musluklarını açacaksın daha sonra köprüyü kapatacaksın ki su yine kesilmesin.
Muslukların hortumda olması gerekiyor.

PVC borular için kör tapalar mevcut bunlardan alıcan iki tane birde 15cm pvc boru kör tapalara hortum bağlantısı için bir parça monte ediceksin nası anlatsam derken aklıma uv filtreler geldi aynı uv filtre gibi ama içinde mekanik temizleme için debiyi az düşürecek malzemelerden (bir önceki msj da bahsettim) kullanıcan ve lamba olmayacak :) 

Konun "filtreleme seçenkleri" veya "kendin yap(DIY) başlığında olması daha uygun olmazmıydı?
ufukisik2014-01-19 17:49:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yucelburaqÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2009
İl: Bilecik
Mesaj: 23
yucelburaqÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2014 18:38
hocam benim 2 güzergahı düşünmemin sebeplerinden biri in 1 de tıkanma vs gibi durumlarda riski azaltmaktı ama su in 2 den trafiksiz rahat rahat gitmek varken neden in 1 i kullansın o aklımda geldi orada takılı kaldım sonra kesiti daraltarak çözerim diye düşünmüştüm bu ne kadar mantıklı tabi bu da tartışılabilir :) kısaca yol konusunda senin fikrin mantıklı bunu değerlendireceğim..

pvc boru mantıklı ama sızdırmazlığı sağlamak kolay iş olmayacak B kabından 2 adet ayarlamayı düşünüyorum tak çıkar değiştir mantığında çalışacak şekilde ve arayışım sürüyor onu çözdüğüm anda gerisi gelecektir diye düşünüyorum..

O ara iş arasında karalarken pc de bir anda aklıma konu açıp paylaşmak geldi ve işin ortasında yazdığımda nereye açtım ne yaptım orası yok bende siz söylemeseniz hala farkında bile değilim,bu bölümde yarattığım gereksiz kirlilikten dolayı bütün arkadaşlarımdan özür dilerim,taşımak gibi bir şansımız yok sanırım :)

Neyse hocam B kabı arayışım sürüyor ,(mümkünse 2 parçadan oluşan ne kadar az bölünme o kadar az risk)bulduğumda büyük bir dertten kurtulacağım inş saygılarımla..



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir