ANLAMAK İÇİN LÜTFEN DİKKATLE OKUYUNUZ: ARTIK BÜYÜK BİR POTANSİYELSİNİZ


bnymnblrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 136
bnymnblrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2011 10:38
Arkadaşlar,
Aşağıda bazı balıkların üreme boyu ve bu boya göre balığın hangi boyda satın alınabileceği ile ilgili bir çizelge var.  Bilindiği gibi teorik olarak bir balığın devamlılığının sağlanmasındaki en temel kriter balığın en az bir kere yumurta bırakmasıdır.  İşte bu yüzden bilinçsiz avcılığa karşı yapılabilecek en önemli iş, biz tüketicilerin balıkların üreme boyunu bilmemiz ve ona göre balığımızı almamızın denizlerdeki balık stoklarımıza çok büyük katkısı olacaktır.

Bugün balıkların avlanması ile belirlenmiş bir sirküler bulunmakta ancak detay içermemekte. Örneğin kılıçbalığının avlanılmasında bir boy limiti yok bu ne anlama gelir hangi boyda kılıç balığı yakalarsan kanuni bir sakıncası yok demek bu konuya güzel bir örnek

Anlaşılıyor ki bu konuda yeterli bir devlet politikası yok. Halk için bizim anlayabileceğimiz en kolay yöntem balıkların üreme boyunu bilmemiz ve ona göre balığı satınalmamızdır.
Kendim Dr.Mustafa Zengin Hoca'nın çalışmasını aşağıdaki gibi konsantre hale getirdim. Ancak greenpeace'in daha konsantre bir cetveli var. onuda inceleyebilirsiniz.

Çizelgenin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.

Lütfen bu çizelgeyi bilgisayarınıza kaydedin. Yıllarca yapılan araştırmaların sonucuna sadece bir tıkla ulaşıyorsunuz. Gerçekten mükemmel değil mi? Yıllarını balığın üreme boyunu bulmaya adamış bilimadamlarıyla bu çizelgeye bakarak aynı değerde bilgiye ulaşıyorsunuz. Sonuç olarak sizde bilimadamı ile bu anlamda eşdeğer bilgiye sahip oluyorsunuz.

Yılların deneyimi = Aşağıdaki çizelge





GREENPEACE CETVELİ



Gelişmiş ülkelerde en büyük güç, bilinçli sivil toplum örgütleridir. Güzel şeylerin varolabilmesini istemek için yaşama şeklimizi değiştirmek zorundayız.

Bakın çok açık ve net bir ifade

Siz, daha az balık yiyerek de hayatta kalırsınız. Ancak bu işi yapan balıkçılar yavru balıkları satamayınca onları avlamaktan vazgeçecekler. Çünkü balık satamazlarsa yaşayamazlar.

Yol Belli.
Yarınlarda bir şeylerin varolabilmesini istemenin bugünlerde atılacak sağlam adımlara ihtiyacı var. O yüzden doğanın sınırını anlar ve ona göre yaşarsak hep bol ve bereketli günler  görmemiz mümkün olabilecektir.






bnymnblr2011-07-05 11:44:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir