Anlamıyorum !


lifetimeÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2011
İl: Mugla
Mesaj: 380
lifetimeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 19:04

Arkadaşlar benim anlamadığım şey beslenecek balık ve hacimleri. Yani tamam anlıorum balıkların rahat etmesi için gerekli bu hacimler ve tamamen katılıyorum. Benim anlamadığım mesela 120 litre demasoni veya sarıprensesler için hacim verilmiş. Bugun forumda karşılaştım 100-120 litre arasında akvaryum hacmine sahip birisi için 2e 6d tavsiye edilmiş.

Anlamadığım Acaba 120litre akvaryumda 8 balık rahat yaşayabilecek mi. 80 litre için kimse yavru malawi bile önermezken ve hatta dövecek kadar üstüne giderken neden 120 litreye 8 damızlık balık öneriliyor. 

Ve gerçekten merak ediyorum acaba benim yanlış bildiğim bişeyler mi var.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zaraÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2012
İl: KKTC
Mesaj: 273
zaraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 19:27
Başlığınız ilgimi çekti,yazdıklarınızı okudum ve birazda tebessümle bulunduğunuz duruma açıklık getiriyim dedim:) bu canlılar doğada muazzam büyüklükte göllerde yaşıyorlar, dünyanın en büyük gölleri arasındaki bu göller onlara gerekli her koşulu sağlıyor,bize göre 'küçük balıklar neye koysak orda yaşarların' ötesinde bir durum aslında,şuan devasa bir tankım olmasına rağmen hala canlılar için yetersiz geldiğini düşünüyorum,imkanım ve vaktim olsa evin bir odasını geniş ölçülerde bir tanka dönüştürürüm ama malesef:) yani doğasında böyle özgür bir ortamda yaşayan canlıyı getirip 80'lik veya 1m'lik tanklara tıkıştırmak sizcede garip değilmi?Artı biz doğal ortamlarının belki %50'sini anca karşılayabiliyoruz.Isıtıcı,filtre,dekor,balık denklemini oluşturmakla iş bitmiyor aslında önemli olan onları olabildiğince rahat ettirip karşılığını alabilmek,80'lik tankta 30 balığın yavrulamasını beklersiniz kazara birkaç tanesi yavru alır,birde 300-600lt arası tank hacmine uygun sayıda balık koyup sağlıklı ve uyumlu bir şekilde yaşadıklarını görerek düzenli yavru almanızın mutluluğu söz konusu, bu yazdıklarım sadece geniş hacim gerekliğinin bazı detayları olabilir,daha fazlası var ama en önemli sorunların başında bunlar geliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lifetimeÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2011
İl: Mugla
Mesaj: 380
lifetimeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 19:59

Size sonuna kadar katılıyorum ve söylemeye çalıştığım da bu. Forumdaki birçok arkadaş ya konuyu yanlış biliyor yada ben yanlış anlıyorum. Sadece hacim tutuyor diye onca balığı doldurmak ne kadar doğru. Adım gibi biliyorum forumda birçok arkadaş sadece hacim uygun diye 100 120 litre tanklarda 6-8 damızlık balık besliyorlar. Mesela 120 litre akvaryumda 1e 3d sp 1e 3d iceman besleyen birçok arkadaşımız var. Acaba ben mi yanlış düşünüyorum normali mi bu diye düşünmeye başladım.

Bende kendi akvaryumuma normalden az balık koyarım süreklide balıklar için acaba sıkıntı olur mu diye düşünmeden edemem. Şuan elimde 54 litre akvaryumum var ve içinde 6 lepistes ve çift bolivian ram var. Tür değiştirmeyi düşündüm geçenlerde ve şuan için hacimi büyütemediğim için bu hacimde beslenecek tür aradım. similisleri buldum ve yeterli hacimin 50 olduğunu öğrendim forumda başlık dahi açtım emin olmak için birçok kişide kendi akvaryumlarını örnek göstererek yeterli olduğunu söyledi. Şimdi ben sırf hacim yeterli diye 2e 6d sığdırsam bu akvaryuma normal mi?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OzanTandoganÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2012
İl: Antalya
Mesaj: 181
OzanTandoganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 21:31
Merhabalar söylediklerinize kelimesi kelimesine katılıyorum.Boş boş konuşan arkadaş çok herhangi bir tecrübem olmamasına rağmen birçok kişi kadar bilgi sahibiyim ve bu halde bile balık sayısı hakkında sessiz kalıyorum.Sınıftan bir arkadaşın 20 Litrede 11 japon besleyen adam duydum. (abartmıyorum) Bilinçsiz ve cahil insan çok (akvaryum konusunda,üstüne alınan alınabilir :).) İyi akşamlar.
SAYGILAR...  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Malawi CichlidÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2012
İl: Izmir
Mesaj: 137
Malawi CichlidÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 21:42
[QUOTE=king rap] Başlığınız ilgimi çekti,yazdıklarınızı okudum ve birazda tebessümle bulunduğunuz duruma açıklık getiriyim dedim:) bu canlılar doğada muazzam büyüklükte göllerde yaşıyorlar, dünyanın en büyük gölleri arasındaki bu göller onlara gerekli her koşulu sağlıyor,bize göre 'küçük balıklar neye koysak orda yaşarların' ötesinde bir durum aslında,şuan devasa bir tankım olmasına rağmen hala canlılar için yetersiz geldiğini düşünüyorum,imkanım ve vaktim olsa evin bir odasını geniş ölçülerde bir tanka dönüştürürüm ama malesef:) yani doğasında böyle özgür bir ortamda yaşayan canlıyı getirip 80'lik veya 1m'lik tanklara tıkıştırmak sizcede garip değilmi?Artı biz doğal ortamlarının belki %50'sini anca karşılayabiliyoruz.Isıtıcı,filtre,dekor,balık denklemini oluşturmakla iş bitmiyor aslında önemli olan onları olabildiğince rahat ettirip karşılığını alabilmek,80'lik tankta 30 balığın yavrulamasını beklersiniz kazara birkaç tanesi yavru alır,birde 300-600lt arası tank hacmine uygun sayıda balık koyup sağlıklı ve uyumlu bir şekilde yaşadıklarını görerek düzenli yavru almanızın mutluluğu söz konusu, bu yazdıklarım sadece geniş hacim gerekliğinin bazı detayları olabilir,daha fazlası var ama en önemli sorunların başında bunlar geliyor.[/QUOTE]

Hadi biz bu hayvanların doğasını ayarlayamıyoruz. 3-5 balık besliyoruz. Peki akvaryumculara ne dicez? adamlar 45-50lt'lik tanklara koyuyolar balıkları kurbanlık koyun gibi yüzecek alan yok. Aşağılara doğru baktıgımızda ters dönmüş balık ölüleri sürtünenler v.s. Bu işi düzgün yapanlarda var onlara sözümüz yok tabi.
Bende ilk başlarda 60lt bi akvaryumla başladım(bu başlangıç sadece 1 hafta sürdü yenisi hazırlanıyor) şuan 300lt'lik akvaryum yapım aşamasında. Bu hataları genelde yeni başlayanlar yapıyor. Ama bu tepkileri de fazla karşılıyorum. Yok balıkların hepsini oluğu gibi akvaryumcuya geri ver yok onun yerine canlı doğuran besle v.s. Niye anlattım bunları benim başımdan da geçti çünkü.
Malawi Cichlid2012-05-29 21:48:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lifetimeÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2011
İl: Mugla
Mesaj: 380
lifetimeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 22:06

Akvaryumcuların işi hobi olmadığı amaçlarının sadece balık satmak olduğunu bildiğimizden bu konuda onları pek suçlayamayız. Her balık için ayrı tank kurulamaz bu gibi yerlerde ve kısa süreli balıklara bakıldığı için sorun olmaz. Benim söylemeye çalıştığım farklı birşey. Bizim insanımıza birşeyleri anlatırken en ince detayına kadar anlatmak gerekiyor yoksa herkez kendi istediği yere çekiyor. Sp için en az 120 litre gerekir deyince 120 litrede 10 balık bakabileceğini düşünenler var. Ve bu, bu şekilde başkasına da aktarılıyor. Forumda bunun gibi sayfalarca yazı okudum. Daha bugün gördüğüm 200 litrede 20 balık 2 tür demasoni ve saulosi yada 100 litrede 2e 6d sp koloni. Ve bu birçok kişi tarafından desteklenmiş. Bende acaba ben mi yanlış biliyorum acaba doğrusu onların yaptıkları mı demekten kendimi alamadım ve bu başlığı açtım.

Keşke Canlıların özellikleri verilirken balıklar için + not düşülseymiş. Mesela lepistes 1e 3d şeklinde rahat eder ve min. hacim 4 balık için 40 litre gibi notlar verilseymiş.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tosyalıÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3845
tosyalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 22:11
Anlamak isteyen anlıyor nerede ne besleyeceğini merak etmeyin malaviler için özellikle balık başına 30 lt en azından düşecek şekilde hesaplanmış yani 120 lt de 1e 3d sarı prenses hadi bilemedin 4d sarı prenses olur, anlamak istemeyen bırakın 2e 6d beslesin benden de abi yada arkadaş tavsiyesi bu tarz konulara fazla girmeyin bu zaten benimde son yazım şu lt rede şu balık olurmu bu kadar balık olurmu konularına.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zaraÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2012
İl: KKTC
Mesaj: 273
zaraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 22:12
Arkadaşım akvaryumcunun işi bu, orda ölen kalan balık onu ırgalamaz amacı satıp kar etmektir,akvaryumcuyla kendini aynı kefeye koymuş olman bence kendine karşı yaptığın en büyük haksızlık,sen farkına varmış hacmini büyütmüşsün.Hepimizin yaptığı bir durum ben yapmadım diyen hobiciye gülerim,ama seninde belirttiğin gibi tecrübe ve bilgi olmayınca arowana ile japon balığı bile beslenebilir:) önemli olan bu işin bilincene varıp,doğru olanını yapmaktır.Burda hobicilerin görevi doğru yönde bilgilendirmek yol göstermektir,hobici sana tavsiye verir uygulayıp uygulamamak kişinin kendinde biter.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lifetimeÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2011
İl: Mugla
Mesaj: 380
lifetimeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 22:41
Fatih bey sizi de anlıyorum ne kadar uyarırsanız sonunda suçlu siz olursunuz kurcalama demeye getiriyosunuz. Fakat bu paylaşım forumu insanlar burda okuyarak öğreniyorlar. Benim de geçmişim çok eskiye dayanmıyor. Küçükken fanusta japon beslemiştim ölünce de hobiye küsüp bırakmıştım taki 2 yıl öncesine kadar. Buraya girdikten sonra neleri yanlış yaptığımı hayvana ne kadar eziyet ettiğimi okudum öğrendim. Şimdi olaya el verdiğince daha profesyonel yaklaşmaya çalışıyorum en doğruyu bulmak için belkide günümün 3-4 saatini burda yazılanları okuyarak geçiriyorum. Fakat insanlar burda her yazılanı eğer aksi birşey söylenmemişse doğru kabul ediyor vee onun gittiği yoldan gidiyor. Bunun için olaya biraz daha dikkat çekmek için yazıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tigerblackÇevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2010
İl: Mugla
Mesaj: 324
tigerblackÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 23:23
[QUOTE=lifetime]Fatih bey sizi de anlıyorum ne kadar uyarırsanız sonunda suçlu siz olursunuz kurcalama demeye getiriyosunuz. Fakat bu paylaşım forumu insanlar burda okuyarak öğreniyorlar. Benim de geçmişim çok eskiye dayanmıyor. Küçükken fanusta japon beslemiştim ölünce de hobiye küsüp bırakmıştım taki 2 yıl öncesine kadar. Buraya girdikten sonra neleri yanlış yaptığımı hayvana ne kadar eziyet ettiğimi okudum öğrendim. Şimdi olaya el verdiğince daha profesyonel yaklaşmaya çalışıyorum en doğruyu bulmak için belkide günümün 3-4 saatini burda yazılanları okuyarak geçiriyorum. Fakat insanlar burda her yazılanı eğer aksi birşey söylenmemişse doğru kabul ediyor vee onun gittiği yoldan gidiyor. Bunun için olaya biraz daha dikkat çekmek için yazıyorum.[/QUOTE]
 
Burası bir forum, evet ama her yazılan doğru olmayabiliyor. Çünkü herkes herşeyi yazabiliyor. Mesela şu an benim ne yazdığımı kontrol eden yok, fakat okuyan çok. Yani forumun bu konuda her şeyi kontrol etmesini bekleyemeyiz. Sonuçta burası bir paylaşım platformu ve herkes fikrini söylemekte hür. Bütün iş tavsiye isteyen kişiye kalıyor, her türlü tavsiyeyi değerlendirmeli. Bu arada mantıksız olanları da elemeyi bilmeli, sonuçta görmediğimiz bir akvaryum veya canlı konusunda yorum yaparak yardımcı olmaya çalışıyoruz. Belki akvaryum sahibinin fark etmediği veya vermediği bilgiler oluyor. Yani, herkes fikrini söyler, ama akvaryum sahibi hangisini uygulayacağına karar verir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir