anubiaslarda kararma


tatlisarapÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2007
İl: Hatay
Mesaj: 219
tatlisarapÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2011 23:39
Arkadaşlar merhaba...Bir sorum olacaktı..Akvaryumu yeni kurdum yaklaşık 1 ay oldu..Bitkiler ilk geldiklerinde çok daha canlı renkteydi..Şimdi anubiaslarda kararmalar var.Diğer bitkilere de sıçradı..Özellikle limon ve mosslarda...Haftada 1kez su değişimi ve dip çekimi yapıyorum, ayrıca sıvı bitki gübresi kullanıyorum.Işıklandırma içinde 2 adet 18w daylight kullanıyorum..Isı değeri 26derece.İç filtre ve hava motoru mevcut...Sizce bu kararma neden olabilir?Sanki paslanmış gibi duruyor.Bu sorundan sizce nasıl kurtulabilirim?tatlisarap2011-03-07 23:51:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uwanabanameÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Sakarya
Mesaj: 258
uwanabanameÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2011 00:00
Yosun bağlamış olabilir.
Yaprakları geniş olduğu için. Çabuk yosun bağlıyor.
Anubiaslar az ışık sever. FAzla ışık olursa kısa zamanda yosunlaşma uzun zamandada bitkiyi kaybedersin.
Geçici çözüm vatoz almak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darksiderÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6016,2[/B]
Kayıt: 01/11/2010
İl: Izmir
Mesaj: 163
darksiderÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2011 01:40
Selamlar,

Aynı sorun bende de vardı. Araştırdığım kadarıyla kahverengi yosun genellikle yeni kurulan tanklarda oluşuyor. Su değişimlerini arttırdım; çok kötü durumdaki yaprakları kestim. Bende tabanda da oluşmuştu. Bunları tabanı çok rahatsız etmeden üstten çekebildiğim kadar çektim ve üstlerine temiz kum ekleyip örttüm. Bir süre sonra kendiliğinden kayboldu ve bir daha ortaya çıkmadı. Gözlemlediğim kadarıyla, özellikle sert yapraklı bitkilerde yaşlı yapraklar eğer tankta alg sorunu varsa mutlaka etkileniyorlar. Kahverengi algi eğer bitkiyi çıkarmak zor değilse çıkarıp manuel olarak kolayca temizleyebilirsiniz. Ya da karides türleri ve otocinclus gibi balıklar temizlemeye yardımcı olacaktır. Ama bu temizlik kesinlikle bir çözüm olmuyor malesef; çünkü sorunun ne olduğunu bulup çözmezseniz kısa bir süre içinde tertemiz yaptığınız o yapraklar aynı hale dönüyor.
Barış Bey' in de dediği gibi Anubiasları eğer varsa gölge alanlara konumlandırın.

Karbondioksit kullanıyormusunuz bilmiyorum. Aslında öneriler kullandığınız ekipmana göre değişiklik gösterecektir sanırım. Kullandığınız gübrenin kullanım miktarlarını gözden geçirin. Akvaryumda olması gereken ortalama değerleri, bitki yoğunluğunuzu göz önünde bulundurarak gübreleme yapmaya çalışın. İlk kurulumda bir süre yalnızca potasyum kullanılması uygun olacaktır diye biliyorum. Akvaryumunuzun boyutlarını da yazmamışsınız ama aydınlatma yetersiz geliyor olabilir. Ayrıca dış filtre edinebilirseniz çok iyi olur. İç filtre yalnızca mekanik temizlik konusunda işe yarıyor. 

Son olarak bu yazdıklarım sizin gibi bir aceminin düşünceleri. Elimden geldiğince şu ana kadar okuduklarım ve öğrendiklerim doğrultusunda yardımcı olmaya çalıştım. Bana bel bağlamayın :)
Forumda çok deneyimli kişilerin bitkili akvaryumlarla ve alg sorunuyla ilgili yazdığı çeşitli yazılar var, mutlaka onları okuyun.

Bol şans.


darksider2011-03-08 01:42:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir